Dr. Kalydy Antónia
Dr. Kalydy AntóniaElnök
Tel: +36 20 437 6215,
Orosházán élek, gyermekgyógyászként dolgozom a városi kórházban. Egy felnőtt fiam van, és három boldogságot adó lányunokám. Tanulmányaim, munkahelyeim családi okok és szakmai előmenetelek miatt igen változatosak voltak. Nagy utat tettem meg egy szatmári kis falutól, Fülesdtől, ahol születtem Debrecenen, Cegléden, Budapesten, Kalocsán át Orosházáig. Még Kínát is érintettem ahol dolgoztam és ismerkedtem a keleti gyógymódokkal. Egy dolog nem változott az életemben, a kézműves tevékenység. Drága anyai felmenőimtől örököltem én is a készséget, és hála nekik a tudásukat is átadták nekem. Én az évtizedek alatt sok mindent csináltam: hímeztem, még a háziipari szövetkezetnek is dolgoztam egyetemista koromban, kötöttem, horgoltam, ruhát varrtam, hogy mindig divatos és stílusos legyek. Ismerkedtem a népművészettel, szőttem, papírt merítettem.
Amikor rátaláltam a foltvarrásra én a mennyországba kerültem!! és egyúttal a világ legnagyobb nőszövetségébe! Rájöttem, hogy itt minden kézműves tudásomat hasznosítani tudom, semmit nem kell eldobnom, újrahasznosíthatok. Természetesen én is évekig képeztem magam táborokban, tanfolyamokon, hogy a foltvarrás szakmai fogásait elsajátítsam. Évek óta élég bátor vagyok kiállításokon bemutatkozni, EQA felhívásoknak eleget tenni. Jelenleg az Orosházi Foltvarró Egyesület és a Mezőkovácsházi Kézműves Szakkör tagja vagyok. Foglalkozásokat, nyílt napokat, táborokat vezetek, hogy a tudásomat én is továbbadjam. Szívügyem a magyar népművészet integrálása a mai életbe, gazdag népművészeti hagyatékunk foltvarrásban való kipróbálása és hasznosítása a fiatalok és iskolás gyermekek kézműves oktatása.
A foltvarró CÉH vezetőségének felkérése megtisztelő számomra. Köszönöm.
Végezetül egy idézet Kovách Géza professzortól 1927-ből, ma is aktuális és a szívemből szól.
Álmainkba szőjjük képed
Ráruházva minden szépet
Valóra mit nem válthatunk:
Szent örökség legyen álmunk
S adja tovább vágyunk, hitünk,
Ha mikor mi porrá lettünk.
Orosháza
Krauszné Bartók Erika
Krauszné Bartók ErikaTitkár
Tel: +36 30 413 3632
Keretszemes hímzés, goblein, majd maci varrással egyidejűleg egy új kapcsolat… ma már 2 gyerekem édesapja és támogatóm mindabban amit nagyon szeretek, és az életünk részévé vált A FOLTVARRÁS.
A maci varrással a Vackor Varrodában ismerkedtem meg még Tiszafüreden. A foltvarrásra édesanyám (Bartókné Jóvér Róza) munkáiban gyönyörködve szerettem bele. Időközben Budapestre költöztünk ahol közgazdászként dolgozom. Kezdeti szárnypróbálgatásaimat a tiszafüredi Tűbarátság csoport támogatta aminek a mai napig „levelező tagja” vagyok. Budapesten végeztem foltvarró tanfolyamot. Sokat tanultam a FoltModern csoport tagjaitól, azoktól az emberektől akik talán már a Magyar Foltvarró Céh indulásánál is ott voltak.
Nyitott vagyok az új dolgokra akár számítógépen is tervezek, de gyakran nyúlok tradicionális mintához, technikához. Szívesen veszek részt tanfolyamokon, táborokban. Szeretek csapattal ötletelni, alkotni valami újat, egyedit létrehozni.
Nagy megtiszteltetés számomra, hogy a CÉH jelenlegi vezetése gondolt rám, mint a következő vezetőség lehetséges tagja.
Budapest,
Gálné Vida Éva - vezetőségi tag
Gálné Vida Éva - vezetőségi tagTagnyilvántartás
Tel: +36 30 377 8696
Minden női felmenőm magas szinten űzte a varrás és a kézimunka különféle fajtáit. Vásárhelyi nagymamáim még idős korukban is hímeztek, necceltek a Háziipari Szövetkezetnek. Anyukám szakképzett lévén a fércelést is kötelezővé tette otthon, amit azért szívesen elkerültem. Már kislányként volt saját varrógépem és mindig odaülhettem a felnőttek gépeihez is. A ház mindig tele volt szebbnél szebb textilekkel, amikből szívesen kanyarítottam kis darabokat a babaruháknak, amiért a dicséret persze sosem maradt el….
Jól varrtam és rajzoltam, ezért művészi pályára készültem, de szülői késztetésre teljesen más utat jártam be. Több mint negyven eseménydús és boldog évet töltöttem el a légiközlekedésben és a világ egyik legnagyobb légitársaságától mehettem nyugdíjba. A varrást soha nem hagytam abba, így történt, hogy a gyerekruháktól a nagykabáton át az ágytakarókig mindent megvarrtam. Tudatosan készültem a nyugalmasabb évekre és rendszeresen képeztem magam az interneten fellelhető csatornákon. Örömmel megyek tanfolyamokra és tábori képzésekre, ahol rengeteg hozzám hasonló érdeklődésű, ügyes kezű foltvarróval ismerkedhetek meg. Lakhelyemen működik egy összetartó csoportom, akikkel állandóan munkában vagyunk. Ők a Cérna Rézik. Részt veszek a modern irányzatot képviselő Foltmodern csoport tevékenységében is. Eddig összegyűjtött tapasztalataimmal szívesen segíteném a CÉH jövőbeni munkáját!
Pilisvörösvár
Király Mónika - vezetőségi tag
Király Mónika - vezetőségi tagCsoportok
Tel: +36 20 568 6234
1974 nyarán születtem Kecskeméten, ahol tanultam és jelenleg is lakom, német tanárként dolgozom. Az apai nagyapám fordító szabó volt, az anyai ági felmenőimnek varrodája volt. Édesanyám esténként harisnyafelszedéssel foglalkozott, nyaralás alatt tűgobelint készített. Így korán közel kerültem a kézimunkához. Legelőször kalocsai mintát hímeztem, majd keresztszemeztem is. Hat évesen már kötöttem, hét évesen horgolni is megtanultam egy szentesi nagynénitől. Az általános iskolában minden lehetséges kézimunkát ki tudtam próbálni, de az origami sem állt akkor távol tőlem. A varrással a főiskolai éveim alatt ismerkedtem meg egy csoporttársamtól, aki a Burdából mutatta meg, mit, hogyan kell varrni. A főiskola után, 1996-ban kezdődött a szerelem a patchworkkel. Ekkor volt az első tanfolyam az Ifjúsági Otthonban, ahol Lengváriné Bárány Mária mutatta meg a kezdő lépéseket. Nemsokára meg is alakult a Kecskeméti Napraforgó Foltvarró Kör Egyesület, majd később 2009– ben megválasztottak elnökségi tagnak. Azóta is segítem az ott folyó munkát. Kezdetben a nagyapai lábbal hajtós Singerrel varrtam és tűztem a munkáimat. Ma már én is modernebb géppel varrok, tűzök. Sok tanfolyamon vettem részt, sok technikával ismerkedhettem meg az évek során. A Modern vonalat is kipróbáltam, külsős tagja vagyok ennek a csoportnak. A CÉHbe viszonylag későn csatlakoztam, nem tudtam több kifogást keresni, miért ne lehetnék tagja ennek a közösségnek is. A „Csendes varrás” indított el a kézi varrás felé. Manapság ez tölti ki az időm nagy részét.
Nagyon meglepett, ugyanakkor megtiszteltetés, hogy a vezetőség bennem is gondolkodott, mint leendő tag.
Kecskemét
Darabont Csilla - vezetőségi tag
Darabont Csilla - vezetőségi tagWeboldal, informatika
Tel: +36 30 626 3595
Marketing végzettséggel és pár éves TV-s tapasztalattal, ma már saját informatikai vállalkozásunkban dolgozom, mint webfejlesztő. A szervezés, a weboldalak design felépítése foglalkozásom része.
A kézimunka már gyerekként jelen volt az életemben. Nagymamám gyönyörűen horgolt, az iskolában pedig a szigorú kézimunka órák adták meg az alapot. Akkor még nem tudtam, hogy a kreatív foglalkozás ennyire része lesz az életemnek.
Kacsuk Évi, (látván, hogy horgolok) hívta fel a figyelmemet a foltvarrásra. Innen indult a foltvarró életem, ami az elmúlt években rendesen felpörgött; tagja vagyok a Foltvarró Céhnek, a Foltmodern csoportnak. Varrunk, kiállítunk, „Foltvarrók napját” szervezzük és még sorolhatnám. Lendületes, nyughatatlan, segítőkész csapat, sokat tanulok tőlük, amit ezúton is köszönök nekik.
Jó közösséghez tartozni, örömmel varrni, azonos érdeklődésű emberekkel eszmét cserélni, fejlődni. Ehhez a gondolathoz szeretnék hozzájárulni, segíteni, hisz a közösség mi magunk vagyunk, a CÉH.
Budapest

HÍREK-ESEMÉNYEK

Aktuális

E-HÍRFOLT

Minden hónapban