„HA ÉN RÓZSA VOLNÉK”

A rózsa a világ legismertebb virága, rengeteg kultúrában számos jelentéssel bír. Minden színnek más és más jelentőséget tulajdonítanak. Érdemes ennek is utánanézni. Vagy, ha csak a népművészetünkre gondolunk, hány helyen jelenik meg a rózsa? De beszélhetünk róla, mint az egyik legszívósabb növényről, a töviseiről, a vérrel való párhuzamáról. De szerelmi jelkép, a tisztaság és az irigység szimbóluma is.

A kitöltött pályázati lapot emailben 2023. július 31-ig kell elküldeni a palyazat@foltvarro.hu email címre.

A pályázati díj összege: 5.000,-Ft. A pályázati díjat a jelentkezési határidő végéig a Magyar Foltvarró Céh OTP Banknál vezetett 11703006-20410559 számlájára kell átutalással megfizetni. A közlemény rovatban a pályázó nevét kérjük feltüntetni.

A pályamunkák beküldési határideje 2023. július 31.
A kész pályamunkákat Sulyok Levente elnök részére, a 1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt. 1. címre kérjük küldeni.

PÁLYAMUNKA

Méretek
A pályamunka szélessége 70 cm, magassága 100 cm.
(+/- 5% eltérés lehetséges)
A gyerek kategóriában nevezett quilt tetszőleges méretű lehet.

I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. A pályamunka rendelkezzen a foltvarrás alapvető ismérvével, azaz háromrétegű legyen. A textil mellett más anyagok is felhasználhatók, és bármilyen technika alkalmazható.
2. A versenyre csak eredeti tervek nevezhetők. A pályamunka korábban nem szerepelt kiállításon, nem jelent meg nyomtatott vagy elektronikus formában.
3. A munka hátlapjára felül 20 cm széles anyagból tubust kell varrni, ami mindkét oldalon 2 cm-rel rövidebb a műnél.
4. A munka hátlapján, a bal alsó sarokba varrt textilen az alábbi adatokat kell feltüntetni: név, a mű címe, a készítés éve és az alkotó e-mail címe. Az anonim zsűrizés biztosítása érdekében a Pályázati lap felső részét (A pályamunka adatai) A5 méretben ki kell nyomtatni papírra (esetleg
textilre), és ezzel el kell takarni a „A PÁLYÁZÓ ADATAI”
részt.

5. Pályamunkát kizárólag a Magyar Foltvarró Céh tagjai nyújthatnak be. Csoportos pályázat esetén az alkotók több mint felének céhtagnak kell lennie. (2 főnél mindketten, 3 főnél legalább ketten, 4-5 főnél legalább hárman stb. legyenek céhtagok).
6. A pályázati díjakat, határidőket, címeket az Eseti rendelkezések tartalmazzák.
7. A pályázók tudomásul veszik, hogy a Magyar Foltvarró Céhnek jogában áll a munkájuk fényképét nyomtatott és elektronikus formában felhasználni. Ezen közlésekben az alkotó neve feltüntetésre kerül.
8. Kérjük, hogy az a pályázó, aki szeretné a pályamunkát az eredeti csomagolásban visszakapni, a csomagolás minden elemére (doboz, henger, stb.) írja rá a nevét.
9. A pályamunkák leszedéséről később tudunk tájékoztatást adni, figyeljétek a honlapot, e-hírfoltokat, a céh FB csoportját

II. KATEGÓRIÁK

A quilt hagyományos elrendezéssel és/vagy mintával készül. Állhat egy darabból vagy blokkokból, lehet applikáció, vagy a kettő kombinációja. A tűzés lehet gépi vagy kézi, vagy a kettő kombinációja.
A LEGJOBB KORTÁRS/MODERN QUILT
Olyan munka, amely a foltvarrás hagyományaira (blokkos, egydarabos, applikáció) alapul, de alkotója sajátos megközelítése tükröződik a quiltben. Fel lehet használni nem hagyományos anyagokat, házilag színezett vagy festett anyagokat, felületi díszítést, és szokatlan összeállítási módszert. A quilt eredeti
önálló terven alapul, és biztos színérzékről tanúskodik. Készülhet kézzel vagy géppel, vagy a kettő kombinációjával.
A LEGJOBB ART QUILT
Olyan quilt, amelyet az alkotója falra függesztett műalkotásnak szánt, és valamilyen gondolatot, érzést vagy fogalmat közöl textil és öltések felhasználásával. Lehet figuratív vagy absztrakt, de mindenképpen komoly vizuális hatást gyakorol a nézőre.
A LEGJOBB FIGURATÍV QUILT
Olyan quilt, ami valamilyen jelenetet vagy tárgyat/embert realistán ábrázol.

A LEGJOBB KÉZI TŰZÉS, A LEGJOBB GÉPI TŰZÉS
Ha a quilt alkotója a tűzést hosszúkaros géppel dolgozó tűzőnek adta át, a munka csoportos quiltnek számít.
A LEGJOBB CSOPORTOS MUNKA
Legalább két foltvarró által készített munka. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a quilt alkotója a tűzést hosszúkaros géppel dolgozó tűzőnek adta át, a munka csoportos quiltnek számít.
A LEGJOBB ELSŐ PÁLYÁZÓ
A díjat olyan céhtag quiltje kaphatja meg, aki még nem pályázott sem Országos Foltvarró Fesztiválon, sem korábban Határtalanul Fesztiválon.
A LEGJOBB GYERMEK QUILT
16 év alatti személy által készített alkotás, méretmegkötés nélkül.
FŐDÍJ
Az OFF fődíját a fentiek közül az az alkotás nyeri el, amelyet a zsűri a díjazottak közül a legkiemelkedőbb alkotásnak tart. A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy nem hirdet minden kategóriában győztest.

III. ESETI RENDELKEZÉSEK

1. A kitöltött Pályázati lapot 2023. július 31-ig várjuk.
2. Pályázati díj összege: 5.000 Ft. A pályázati díjat a jelentkezési határidő végéig a Magyar Foltvarró Céh OTP Banknál vezetett 11703006-20410559 számlájára

kell átutalással megfizetni. A közlemény rovatban a pályázó nevét kérjük feltüntetni.
3. A pályamunkák beküldési határideje 2023. július 31. A kész pályamunkákat Sulyok Levente elnök, 1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt. 1. címre kérjük  küldeni.