Nyikos Lilián

FŐDÍJ és a LEGJOBB GÉPI TŰZÉS

„Rózsa álom”
Családunk közel 100 éves portréfotója tüllök között, gyöngysorral a nyakában ábrázolja a gyermek nagymamámat. Quiltbe álmodtam rózsák között, gyöngysorral

Polyák Ildikó

A LEGJOBB FIGURATÍV QUILT

„Jelbeszéd”
A Bródy-szerzeményt Koncz Zsuzsa tette egy generáció erős szimbolikával bíró himnuszává. 1973 óta valószínűleg minden koncerten elhangzik a dal és minden koncerten kazalnyi sárga rózsát kap a művésznő a rajongóktól. Ezért a sárga rózsákból készített portré.

Szilberhornné Csilla

A LEGJOBB KORTÁRS/MODERN QUILT

„Kertem rózsái”
Nagyon szeretem a virágokat, köztük a rózsákat és a magymamám kertje jut eszembe a rózsák láttán… Ha nem is a nagymamám kertjét, de legalább pár szálat megmutatok sajátos látásmódommal, festett anyagokkal (növényekből nyert festőlevekkel festett anyagokkal), különböző technikákkal megalkotva a „kertem”.

Hiller Bianka

A LEGJOBB GYEREK QUILT

„A kis herceg és az ő különleges rózsája”
Amikor a pályázat témáját – „Ha én rózsa volnék…” – először hallottam, rögtön a Kisherceg rózsája jutott az eszembe. „Az idő, amit a rózsádra vesztegettél, az teszi olyan fontosság a rózsádat” Ez a híres idézet adott ihletet a pályamunkámhoz. Ez a foltvarrásban is így van, minél több időt fordítunk egy munkára, annál különlegesebbé és fontosabbá válik a számunkra. MUNKA MÉRETE 50X70 CM

Győri Ildikó

A LEGJOBB ELSŐ PÁLYÁZÓ QUILT

„Változatosság”
Nagyon egyszerű mindennapi gondolat, érzés inspirálta a munkámat. Amikor a kertemből csokorba szedem változatos színű rózsáimat, majd vázába teszem és hosszasan gyönyörködöm a sokszínűségükben.

Stúdió MI

A LEGJOBB CSOPORTMUNKA

„Körforgás”
A természet körforgása biztosítja az élet örök folytonosságát. Ebben a körforgásban a virágok a legsebezhetőbbek, amelyek örömöt, szépséget nyújtanak rövid és törékeny életükkel. A rózsa az ellentétek virága. Csodás illata, változatos színű selymesen bársonyos szirmai elbűvölőek, hívogatóak, ugyanakor hegyes tüskéivel igyekszik távoltartani azt, aki közeledik hozzá Quiltünk háttereként kívánjuk megjeleníteni a negatív oldalt, az elmúlást, a rózsaág tüskéivel a fájdalmat okozó rossz dolgokat. a zöld betét a burjánzó friss hajtások, az örök megújulás, a reményteli újrakezdés.

Kerékgyártó Szilvia

A LEGJOBB KÉZI TŰZÉS

„Lehetetlen”
A kék rózsa egy olyan szimbólum vagy metafora, ami a lehetetlennek vagy elérhetetlennek tartott dolgokat, eszméket vagy tárgyakat jelképezi. Ha hiszünk benne, hogy egy személy képes rá, hogy sikeresen eléri az általa kitűzött célt, ajándékozzunk neki kék rózsát.

Andrási Anna Rita

A LEGJOBB ART QUILT

„Magány”
Ha én rózsa volnék…nem lennék magányos. A rózsa az egyik legszívósabb növény és megvannak a maga túlélési stratégiái…sokszor nekünk, embereknek is erőnkön felül kell léteznünk, főleg, ha úgy érezzük, hogy elszigetelődünk. A magány embert próbáló állapot, recept nincs rá, mellyel magányunkon felülemelkedhetünk. De ha egyszer sikerül, tudható, hogy annál erősebbek vagyunk, mint gondoltuk. Én megéltem a magányt, érzéseimet akkor versben fogalmaztam meg…és most a magányomon túl erősebb vagyok, mint valaha is gondoltam.

Dr. Orsó Adrienn Mária

QUILT

„Rózsák a tengernél”
Elképzeltem, hogy egy görög szigeten van egy váza, benne rózsák, háttérben a tenger

Csuti Ilona

QUILT

„Vallomás”
A rózsáról nekem a szerelem jut eszembe. A faliképen egy csendes szerelmi vallomást próbáltam ábrázolni, amikor nem kellenek szavak. A kézzel tűzött, rózsákat ábrázoló háttér pedig egy rózsakertet idéz meg.

Felediné Szabó Klára

QUILT

„…Rózsaablak lennék”
A gótikus templomok rózsa alakú, gyönyörű, kerek ablakai szépen megvarrhatók különböző, jellegzetes foltvarró technikákkal.

Acélosné Solymár Magdolna

ART QUILT

„Amikor én még kislány voltam”
A „Ha én rózsa volnék” címre óhatatlanul beugrott egy másik dal, az „Amikor én még kissrác voltam”, de ugye én kislány voltam. és nagyon szerettem a rózsás ruhácskákat.

Bíróné Úri Márta

A LEGJOBB MODERN QUILT

„Az vagyok”
A rózsa motívum megjelenése a régi templomok fafaragott, festett rozettáin nagyon megfogott és kíváncsivá tett, hogyan lehetne textil felhasználásával kicsit visszaidézni az egyszerű nép alkotta mintákat.

Wiesser Judit

A LEGJOBB ART QUILT

„Rózsaillat”
Ha én rózsa volnék: illatoznék! Családunk rózsaszála az unokám. Pályamunkámon ő és a fejét övező koszorú is a rózsát szimbolizálja, mely illatával és szépségével gyönyörű pillangókat és kismadarakat vonz magához, örömet okozva nekik. A téma ábrázolásánál határozott szempont volt a rózsaszín döntő jelenléte.

Wiesser Judit

A LEGJOBB FIGURATÍV QUILT

„Bűvölet”
Néhány éve készítettem egy fényképet Muki kutyánkról, ahogy megpihentünk kicsit egy séta során. Visszanézve a képet, feltűnt,hogy milyen jó pillanatot sikerült elkapni. A Muki pofiján tükröződő érzelmek szinte áhítatot tükröztek. Sok képet készítettem az elmúlt évek során, de ez olyan lett, amiről tudtam, hogy szeretném más formában is megörökíteni. Rózsa ugyan ritkán nyílik az út szélén, de fiam segítségével a vadvirág rózsává változott. Így aztán a fotó alapján megfestettem a képet, aminek gépi tűzéssel adtam meg a végső formáját. Bal alsó sarokban a saját bal kezemet jelenítettem meg, ami a pórázt tartja.

Madarászné Dr. Ifjú Bernadett

A LEGJOBB ELSŐ PÁLYÁZÓ

„Szent Erzsébet rózsái”
„Ha én rózsa volnék…” címről nekem rögtön Szent Erzsébet rózsái jutottak eszembe. Szent Erzsébet Árpádházi királylány, aki segítette a szegényeket, betegeket. A legenda szerint télvíz idején kenyeret vitt a kötényébe, amikor felősségre vonták, hogy mit visz, rózsák voltak benne. Szent Erzsébet a karitász , a jótékonyság védőszentje. A kép a rózsaablakok között elhelyezkedő szerény szent fülkéjét ábrázolja. Az egyszerű kép csipkével, tüllel kiemelt, mint néhány helyen Szűz Mária vagy szentek szobra, akiket a gondos hívek évszakról évszakra, ünnepről ünnepre öltöztetnek.

Gróf Ilona

A LEGJOBB ELSŐ PÁLYÁZÓ

„Szolid francia rózsák”
„Ha én rózsa volnék” … akkor én a szeretet rózsája volnék. A pályázati kiírást meglátva rengeteg ötlet cikázott a fejemben Ez egy igazán tág téma. Legkedvesebb számomra mégis a szeretet, szerelem jelentése volt. Így jutott eszembe Párizs a szerelem fővárosa, s ezáltal a francia rózsa. A kép egyszerű módon jeleníti ezt meg, kissé vidékies stílusban. Az Eiffel torony nem hivalkodóan utal az első gondolataimra, melyet csodálatos francia rózsaák vesznek körül lazán elszórtan. A rózsákat a maguk bújos-bájos, romantikus, szolid eleganciája mellett rózsasziromcsipkékkel és hajtogatott rózsalevelekkel térben is kissé kiemeltem. Széleit szándékosan rongyosra hagytam, hogy még rusztikusabb hatást keltsen a zsákvászonszerű anyaggal és a körbe futó csipkével együtt. Fogadják szeretettel!

Szijjártó Istvánné

ART QUILT

„Az én rózsám”
A saját festésű anyagokkal öröm volt dolgozni. A zsenília technika nagyon tetszett mindig, de mióta vettem hozzá kést, szerettem volna dolgozni is vele. Nemrég festettem egy képet akrillal. Az én rózsám… ezt kell megvarrnom. Már több ilyen típusú munkám van. Festve-varrva. Ez a legújabb

Varrósdoboz

A LEGJOBB CSOPORTMUNKA

„Nagymama rózsalugasa”
A rózsa kecses formával, bódító illatával évezredek óta elvarázsolta az embert. Ma a felgyorsult, urbanizált, digitalizált világunkban a nagymama nyugalmat árasztó rózsalugasa emlékére alkottuk meg ezt a tradicionális munkát, ahol lágy zene szól, szimbolizálja nekünk a szerelmet, barátságot, békét, az örök megújulást, ahol a ránk bízott titkokat lakat alatt őrizzük. Ezek az értékek ihlettek minket, hogy megalkossuk közös munkánkat.

Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület

CSOPORTMUNKA

„Ezerarcú rózsa”
A rózsa sokrétűsége és sokfélesége arra insprirált bennünket, hogy térbeli munka készüljön, erre pedig a hajtogatott technikák a legalkalmasabbak. Mivel csoportmunka, és a csoport tagjai is sokfélék, azonos technikával varrták a rózsákat, mégis sokfélék lettek, akár az igazi rózsák

Nagyné Rózsahegyi Csilla

A LEGJOBB MODERN QUILT

„Szarajevó rózsája”
019-ben voltam a fiammal egy kiránduláson Szarajevóban. Néztük a felújított és elhagyorr házak kettősségét; a szép környezetet és a város aszfaltján lévő furcsa piros foltokat. Elmondták, hogy ez Szarajevó rózsája… Ha ezt hallod: Szarajevó rózsája ~Gondolnál egy balzsamos illatú virágra ~egy kellemesen andalító könyvre ~esetleg egy romantikus filmre A valóság azonban más: „Szarajevó rózsáinak hívják azokat a vörös színű gyantával kiöntött útburkolati sérüléseket, amiket a boszniai háborúban aknavetőgránátok okoztak Szarajevóban. Az aknavetők robbanásakor egyedi, szinte virágszerű nyomot hagytak az aszfaltban. A háború után azokat a sérüléseket, amelyek mellett emberek is meghaltak, vörös gyantával töltötték ki. Ez egy rózsára emlékeztető forma, melynek vörös szine jelképezi az ott elhunytak vérét.” Wikipédia szócikke Szarajevó ~ itt kezdődött Európa XX. századi történelme. Bár Babits Mihály az I. világháború közepén (1916-ban ) írta a Húsvét előtt című versében: Béke! Béke! Béke már! Legyen vége már! 1914 óta folyik, csörgedezik, csöpög az európai katonák és civil lakosok vére háborúkban vagy belharcokban. 2022-2023-ban is… Jobban szeretném az első megfejtéseket: Balzsamos illatú, romantikus virág, és andalító film szeretnék lenni.