Varrjunk a szabadban

Június harmadik szombatja világszerte kicsalogatja foltvarrókat a szabadba. Reméljük sokan csatlakoztok ehhez a kezdeményezéshez országszerte. A céh vezetősége – immár hagyományosan – idén is Balatonba szervezi ezt a programot. Hogy hogyan is alakult ki ez a hagyomány, arról a Hírfoltok hamarosan megjelenő 2024/2. számában olvashattok.

Szeretettel meghívunk Benneteket 2024. június 15-én  10 órára Balatonba (Heves megye), hogy ismét varrjunk a szabadban.

Mi az, amire számíthatsz? A hagyományos programra.

 • Rögtönzött kötél-kiállításra az általatok hozott alapanyagokból. Mi a köteleket és a csipeszeket biztosítjuk.
 • Kisebb-nagyobb nyitott műhelyre. Ha van egy ötleted, egyszerűen elkészíthető darabod, hozd el és tanítsd meg a többieknek. Mivel mindenki hozza az úti varrókészletét, Neked a többi hozzávalóról kell gondoskodnod. Költségtérítést nyugodtan kérj a résztvevőktől. (Vagy hirdesd meg Facebookon a tagok csoportban a hozzávalók listájával együtt.) Asztalt és padot a helyszínen találsz.
 • Önköltséges büfére, és egytál étel ebédre.
 • Friss forrásvízre, jó levegőre
 • Sok-sok beszélgetésre, nevetésre ….

A bejegyzés végén néhány korábbi fotóval is igyekszünk kedvet csinálni.

A helyszínről itt találsz bővebb információkat: Balaton község

Az időjárás felelőst kérjük gondoskodjon a napsütésről, és a kellemes hőmérsékletről. Az elmúlt két évben nagyon elégedettek voltunk a munkájával, reméljük idén is kitesz magáért.

Hogy megkönnyítsük és igazán vidámmá tegyük az utazást, Budapestről ismét önköltséges különbuszt szervezünk. Ne feledd, a buli az utazással kezdődik.

A busz 6 és 7 óra között indul.

Útvonal:

 • Pilisvörösvár Vásár tér
 • Bp Flórián tér taxi állomás
 • Bp Árpád híd József A Színház
 • Népliget Planetárium
 • M3-as kivezető benzinkút

Visszaindulás 16 órakor.

Részvételi díj 9500 Ft/fő.

Jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével és a részvételi díj átutalásával lehet.

Számlaszám: 11703006-20410559, Magyar Foltvarró Céh

Közlemény: Az a név, amivel az űrlapon jelentkezel.

Ne felejtsd otthon:

 • úti varrókészlet
 • kedvenc munká(i)d, amit megmutatnál a többieknek
 • befejezetlen darabokat, ha tanácsra van szükséged a folytatáshoz
 • ha nyitott műhelyt vállalsz, annak hozzávalóit
 • naptejet (esetleg esőkabátot eső riasztónak)
 • készpénzt a helyi termelőktől történő vásárláshoz
 • plédet, ha szívesen letelepednél a fűbe

Aki nem tud csatlakozni a balatoni céhes rendezvényhez, de a lakóhelye környékén szervez, vagy csak részt vesz hasonló akcióban, kérjük küldje el a hunpatch@foltvarro.hu címre az információkat és mi megjelentetjük ezeken az oldalakon.

OFF, OFF, OFF

Nehéz az élete a varrógépeknek Egerben! Hogy miért? Hol csak pihennek, amíg az Egri Folt-Tündérek, a felsőtárkányi lányok és a Kolping foltvarrói folyamatosan szervezkednek, megbeszélnek, egyeztetnek, ötletelnek. Aztán hopp, előkapják őket, és megállás nélkül zakatolniuk kell, hogy készüljenek a poháralátétek az OFF belépő mellé köszöntő ajándéknak, hogy legyenek kitűzők a szervezőknek, és hogy a tündérek méltó darabokkal tudjanak bemutatkozni a nagyközönségnek. A kisebb-nagyobb ajándék tárgyakat még nem is említettük, pedig lesz sorsolás is a jelentkezők között.

Egerben és környékén ember és gép azért dolgozik fáradhatatlanul, hogy egy igazi nagy fesztivált kerekítsen minden foltvarrást űző, kedvelő, csodáló,  kipróbálni vágyó ismerősnek és ismeretlennek.

Ne hagyjuk őket magukra, segítsünk mi is! Sokat tehetünk, mégha a nyár és Eger ma messzinek is tűnik!

Varrjunk mi is poháralátétet köszöntő ajándéknak! A leírást a Hírfoltok 2024/1. számában vagy itt találod. (Kattints az itt szóra!)

Készítsünk ajándék tárgyakat (neszesszert, táskát, párnát, terítőt, asztali futót, faliképet – és bármi egyebet, amit itt nem sikerült felsorolni). Az ajándékokat a szervezők kisorsolják egy játék keretében. Az felajánlott tárgyakat Szemerédi Jánosné várja az 3300 Eger, Vallon utca 11. 5/15. címen. De magaddal is hozhatod őket a fesztiválra, és leadhatod a helyszínen.

És ugyan az egész régió összefogott, de szorgos kezekből sosem elég, amikor a sok helyszínen rövid idő alatt fel kell rakni a kiállításokat, be kell rendezni a vásárteret, segíteni kell a látogatókat és őrizni a quilteket. Sok-sok ember kell ezekre a feladatokra. Ha teheted, és a rendezvény sikere érdekében tudsz pár órányi önkéntes munkát vállalni, ne habozz, jelentkezz az űrlap kitöltésével. Kattints ide!

A jelentkezések alapján a szervezők felveszik a kapcsolatot az önkéntesekkel és egyeztetnek a pontos részletekről.

S mi az, amit Eger és az egri OFF kínál?

 • Pályázati lehetőséget a céh tagjainak. Információk és jelentkezés itt
 • Kiállítások sokaságát magyar és külföldi csoportok és egyéni alkotók munkájából.
 • Vásárteret, ahol fel tudjuk frissíteni az anyagkészletünket, vagy beszerezhetjük a régen vágyott eszközt, kiegészítőt
 • Tanfolyamokat, ahol szebbnél szebb darabok készülhetnek
 • Közös vacsorát a Szépasszonyvölgyben, ahol régi barátságok erősödhetnek meg és újak köttethetnek.

Az információkat folyamatosan töltjük fel a weboldalra, nézzetek rá időről időre!

Ez itt az én házam, ez itt az én hazám…,

… és még sorolhatnám. Ugye, nem kell sokáig gondolkodni neked sem, hogy eszedbe jusson egy szeretett, vagy ismert dal a házról?

Ez egy emlékeztető!

A márciusi Hírfoltokban már olvashattátok a felhívásomat, miszerint arra kértelek titeket, varrjatok egy házikós blokkot. Lehet az kunyhó, viskó, panel, vagy akár palota. A lényeg, hogy ház legyen. A sajátod, vagy éppen egy elképzelt. Rád van bízva.

Készítheted bármilyen technikával. Csak fedlapot adj le. Ha vékony alapra dolgozol, vasald be a legvékonyabb vetexszel.

A méretek: 20x20cm (nettó), tehát varrásráhagyással 21,5×21,5cm. Ez az alap méret, persze ettől el lehet térni, hiszen ha csoportosan készítitek, vagy nagyobb házat álmodtok meg, esetleg egy tornyot, templomot, sorházat, ott kell terület építkezni. Éppen ezért a méret legyen 20-al osztható + VSZ! Tehát 20×40, 20×60, 20×80, 40×40, 40x60cm, és így tovább. Csak ne feledd el hozzászámolni a varrásszélességet, tehát pluszban 1,5cm-t!!!

A közgyűlésen már kaptam egy jó párat, de még nagyon várom a tiédet is, hogy teljes és óriási lehessen a mi kis városunk.

A blokkok leadásának határideje: július 15.

A kész munkákat elhozhatod Balatonba, a szabadban varrásra, vagy elküldheted valakivel. De ha tudod, hogy addig táborban is találkozunk, oda is jó lesz. Illetve, ha sehogy nem futunk össze, akkor küldd el postán a céh címére (Magyar Foltvarró Céh, Sulyok Levente részére, 1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt/1.).

Kalandra fel, elő a téglákat és épüljenek azok a csodás házikók!

Szép nyarat és jó alkotást kívánok mindenkinek!

Sulyok Levente

Quilt Italia pályázat

A „PEZSGÉS” zseniális, csillogó, dinamikus, pezsgő, vidám, felvillanyozó, buborékos, művészi és filozófiai téma…

A „PEZSGÉS” a kíváncsiság, a mozgás, a képzelet és a játék öröme…

A „PEZSGÉS” az, ahogy vásznaink ezer árnyalata között megragadjuk, mi jellemzi majd a munkánkat…

A Quilt Italia és az Abilmente Vicenza bemutatja: EFFERVESCENZE

1.

A Quilt Italia az Abilmente Vicenzával együttműködve pályázatot hirdet „Effervescenze” (magyarul pezsgés, buborékolás, gyöngyöződés) címmel. A munkákat az Abilmente Vicenza alkalmával mutatják be a vicenzai vásártéren 2024. október 17-20 között.

2.

A részvétel mindenki számára nyitott és ingyenes. A részvételhez e-mailt kell küldeni a segreteria@quiltitalia.it címre 2024. július 31-ig. Az e-mailben kell jelezni a részvételi szándékot és elkötelezettséget.

3.

Az alkotások bármilyen technikával készülhetnek. Puha közbéléssel és a quiltekre jellemző három réteggel kell rendelkezniük. Javasoljuk, hogy ne használj merev, kényes, vagy nehezen kezelhető, szállítható anyagot.

Az alkotások 50x50cm méretűek kell legyenek.

A hátoldalon jobb alsó saroknál el kell helyezni egy címkét, amin szerepel a mű címe (olaszul, magyarul, angolul), a készítő neve, e-mail címe és a „Hungary” szó.

A mű felső részére 10cm széles bújtatót kell varrni.

4.

A Quilt Italia fenntartja a jogot, hogy az első kiállítástól számított 15 hónapig megőrizze a gyűjteményt, amelyet más foltvarró és egyéb kreatív rendezvényeken bemutathat.

5.

A munkákat megfelelően becsomagolva a következő címre kell küldeni 2024. szeptember 30-ig

Tiziana Veronesi – Via Comasinella, 38-20813 BOVISIO MASCIAGO (MB)

És most kezdjünk el dolgozni, mert együtt csodálatos dolgokat művelünk!

Patrizia Girlanda, a Quilt Italia elnöke

Fogjunk össze! – a céh támogatja tagjai részvételét

Jelezd részvételi szándékodat e-mailben a sulyok.levente@foltvarro.hu címre legkésőbb július 20-ig.  Így nem kell olaszul levelet írnod, egyben be tudjuk jelenteni a magyar résztvevőket.

Amennyiben munkádat eljuttatod a céh székhelyére (1202 Bp, Vasút sor 12. fszt/1.) legkésőbb szeptember 10-ig, a Céh vállalja, hogy a magyar munkákat egyben kiküldi Olaszországba a szervezőknek.

Így nincs más dolgod, csak alkotni valami csodásat! Mutassuk meg, mit tudunk mi, magyarok!

Szállj be Te is!

A témával kapcsolatban: az EFFERVESCENZE-re talán legjobb magyarázat az a folyamat, amikor a pezsgő pohárba töltve pezseg, gyöngyözik. De ha elkezdesz kicsit gondolkodni, szinonímákat keresni sorra fognak az ötlet-buborékok pukkanni a képzeletedben! Varrd meg! Ne habozz, pezsegj!!!

Fordította: Sulyok Levente

Magyar Foltvarró Céh elnöke

Ezüstvölgy

Az EQA és az Európai Foltvarró Találkozó (Ezüstvölgy) közötti megállapodás részeként a szervezők egy sorsolás útján minden tagországból 2 látogatónak 4 napra szóló belépőt adományoznak.

Aki szeretne szerencsét próbálni, 2024. július 31-ig olvassa be a mellékelt plakáton szereplő QR kódot, kattintson a képre, vagy gépelje be a https://patchwork-europe.eu/en/EQA-raffle címet, és írja be az adatait.

#carrefour_patchwork

#EuropeanPatchworkMeeting

#EuropeanQuilters

#EPM24

15 évesek az algyői foltvarrók

2024. április 26-án az Algyői Falunap egyik nyitó rendezvényeként az Algyői Foltvarrók Köre 15. jubilemumi kiállítását nyitotta meg Algyő nagyközség polgármestere, Molnár Áron.
A foltvarrást Algyőn elsőként Izbékiné Cseuz Gabriella – az Algyői Foltvarrók Köre vezetője – ismertette meg a helyiekkel. 2009. őszén 8 algyői varrni vágyóval indult a szakköri foglalkozás az Algyői Tájházban. Kétheti rendszerességgel keddenként azóta is találkoznak az Alkotóházban. A csoport létszáma az évek során folyamatosan változott, hol nőtt, hol csökkent. Az utóbbi években 15 fővel járnak fesztiválokra, kiállításokra, táborokba, melyet Molnár Áron, Algyő nagyközség polgármestere és a Gyevikult Nkft. támogat, hol anyagiakban, hol hellyel, hol pedig egy kis munkával. Hiszen évek óta az Anyatejes világnapra Algyő újszülöttjei számára kiskönyvborítókat készítenek, varrtak már ajándék tárgyakat az idelátogató testvértelepülések vezetőinek, készítettek a szabadstrandra napernyőket, a Zsibongó néptáncegyüttes számára az első fellépő ruhákat is ők varrták, varrtak az Országos Foltvarró Fesztiválra vendégváró ajándékot, készítettek sok-sok szaunakendőt a Borbála Fürdőnek, varrtak többször is a szabadban, írtak már könyvet is, az ovinak montessori játékokat készítettek, a Levendula Hotelnek terítőt, levendulazsákot varrtak, készült nyakbavaló pohártartó a Borbarátok számára, évek óta a március 15-ei ünnepségre a foltvarrók sütik a perecet az Algyői Tájházban, sütöttek már kürtős kalácsot is a Nyitott Kapu alkotóházas programjára és az egyik Algyő Napjára, a járvány idején több száz maszkot készítettek az algyői időseknek és a rászorulóknak.
A jubileumi kiállítás alkalmával számos közösen elkészített falikép került bemutatásra, kiemelve a legelsőt és a legutolsót. A két munka összehasonlításával válik láthatóvá a 15 év folyamatos szakmai fejlődése.
A kiállításra több hónapja készülő csoport egyedileg dekorált egyen-pólókban és táskákkal emelték a megnyitó fényét. Ezzel erősítve egymásban az összetartozást. Az eseményre készült logóval díszített tortával vendégelték meg az érdeklődőket.
Köszönet illeti Algyő nagyközség önkormányzatának képviselő-testületét, Molnár Áron polgármester urat és a Gyevikult Nkft. támogatását. Külön köszönet jár a Berényi családnak, akik minden évben kétszer vendégül látják a foltvarró tábor oktatóját, Szente Györgyit, valamint köszönet Antal Jánosnak, aki mindig szívesen szállítja a tagokat egy-egy foltvarrós eseményre. Nem utolsó sorban köszönet a háttértámogatásért az Izbéki családnak.

Tű bűvöletében – beszámoló a Martfűi Napraforgók Foltvarró Klub kiállításáról

A Martfűi Napraforgók Foltvarró Klub 2024. április 27- én tartotta meg a „Tű bűvöletében” című kiállítás megnyitóját.

Immár 27 éve minden évben lehetőséget kapunk, hogy az előző év munkáit megmutassuk a nagyközönségnek. Idén sem volt másként. Számtalan új technikával ismerkedtünk meg, és mindenki a saját színvilágával, kreativitásával, stílusával alkotta meg munkáit. Minden munkán látszik, hogy nagy szeretettel, odaadással készült. A szabad gépi tűzés új területei sokunkat elvarázsoltak, elbűvöltek, és új távlatokat nyitottak meg az önkifejezés, a modern quilt felé. Továbbra is nagy tisztelői, és követői vagyunk a tradicionális technikáknak is. Munkáinkra jellemző a színek kavalkádja, és a színben visszafogott stílus egyaránt. A kiállításunkon megjelennek a faliképek, párnák mellett a változatos technikájú, méretű táskák, bűbájos apróságok is. Idén nagy kedvenc volt a kör formájú alátétek, valamint a könyvjelzők. Lelkes kis csapatunk baráti társasággá alakult az évek során, szeretünk közösen alkotni.

Nagy megtiszteltetés volt számunkra, hogy a kiállításunk megnyitására elfogadta felkérésünket Polyák Ildikó. Szakértelmével, segítő ötleteivel támogatta a további fejlődésünket, egyéni stílusunk kialakítását. Sokan érkeztek a mi régiónkból, akik évek óta követik munkánkat. Alkalom nyílt sok beszélgetésre, ötletadásra egy- egy munka kapcsán. Örültünk annak, hogy mindenki feltöltődve, új ötletekkel gazdagodva tért haza.

Természetesen anyagvásárral, értékes, izgalmas zsákbamacskával, és sok finomsággal fogadtuk vendégeinket. A megnyitó ünnepségen a Borvirág együttes csodálatos népi muzsikával ajándékozta meg a jelenlévőket. Akik eljöttek egy szép napot tölthettek velünk. Köszönjük, hogy jelenlétükkel megtiszteltek bennünket.

Butika ajánlata

Idén is nagy szeretettel várunk mindenkit a három napos táborunkba, 2024. június 28-30 között, Tiszavasváriba.
A táborral kapcsolatos információkat itt találjátok: https://www.butika.hu/info/tabor-2024 és ugyan itt van a jelentkezési link is.
Aki volt az tudja milyen jó volt, aki meg nem annak azt javasoljuk próbálja ki. A Butika kis csapata tárt karokkal vár mindenkit!

Patchwork Porta ajánlata

Varrógépcentrum ajánlata

Brother Innov-IS 1100 varrógép + ajándék quilting kit

Az Innov-is NV1100 tágas munkafelületével, és 140 beépített öltésével kiválóan alkalmas nagyobb méretű ruhadarabok és lakásdekorációs tárgyak készítésére.

Fontosabb jellemzők:
 • hosszú gépkar
 • hatékony anyagtovábbítás
 • szálvágó
 • fém alkatrész
 • 3 év garancia

Az akciós ár a készlet erejéig érvényes!
A quilting kit értéke 64.900 Ft, amit most ajándékba kapsz mellé.

Tótágas Kreatív ajánlata

JUKI Magyarország ajánlata

Adjon méltó befejezést a munkáinak a JUKI MO-100 D széria overlock varrógépekkel!

A JUKI MO-104 és MO-114D típusokkal egy lépésben varrhat, vághatja le az anyagfölösleget, és dolgozhatja el a széleket, hogy minden munkája tökéletes befejezést kapjon.

A színkódos szálbefűzőnek köszönhetően, könnyedén és gyorsan befűzheti a varrógépeket.

Számos kiváló technikai megoldással lettek felszerelve mint a talpnyomás állítás, beépített automata hengerelt szegély, kikapcsolható felsőkés, differenciált anyagtovábbítás és még sok más.

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!