OFF 2024

„EGER CSILLAGAI”

A vár, Dobó István, Bikavér, Szépasszonyvölgy… Csak pár példa a sokból, amit bárki megemlít Eger nevének hallatán. Nem véletlen, hisz’ oly sokszínű ez a csodás történelmi város.
Ki ne ismerné Gárdonyi Géza húsz nyelvre lefordított művét, amely Magyarország legkedveltebb regénye címet nyerte el 2005-ben. Az Egri csillagok emléket állít a hazafiságnak, a bátorságnak, az önfeláldozásnak. A címben szereplő csillagok a hős várvédőkre utalnak – Vicuska, Gergő, Dobó, az egri nők –, emlékük ma is fényesen ragyog. (Emelje fel a kezét, aki nem járta be a vár bástyáit, kazamatáját legalább egy osztálykiránduláson!)
De hány csillaga is van Egernek? Mert csillagok azóta is teremnek. Hol kezdjük a híres egriek sorát? Sport? Mert a csillagokéval vetekszik az érmek fénye, legyen az akár úszó, vízipólós vagy birkózó olimpikon nyakában: Vermes Albán, Madaras Norbert, Sike András. Irodalom vagy filmművészet? Bródy Sándor, Illés György.

Ha a csillag szót angolosítva használjuk, sztárokról beszélhetünk. Eger büszke híres művésszé lett sztárjaira: Törőcsik Mari, Náray Erika, Szekeres Adrienn. Bár nem itt születtek, de Egerben éltek Tordai Teri és Kovács Kati. A belvárosi Egri Csillag sétányon már tíz csillag hirdeti a város megbecsülését nagyjai iránt.
A csillag ősi vallási jelkép. Eger a kereszténység fontos pilléreként egyike volt Szent István tíz püspökségének, a vár katedrálisa királysírt is rejt. A városkép ragyogó csillaga a tizenegy csodás templom, többük az építészet gyöngyszeme. A Bazilika hazánk második legnagyobbja az esztergomi mögött, a Dobó téri Minoritát pedig Közép-Európa legszebb barokk templomai között tartják számon. A turisztikai ajánlásokból kiragyog a barokk Eger, akár a hajnalcsillag a sötét égen. Elődeink is közel kerülhettek a csillagokhoz, mert az egykori Líceum (ma már egyetem) tornya, már közel kétszáz éve csillagvizsgálót rejt.
Itt találkozik az Alföld a Bükk-kel, melynek déli lankáin szőlő terem. A borvidék közel 1000 éves múltú szőlő- és borkultúrája is megteremtette a maga csillagát. A híres vörös Egri Bikavér ellenpárjaként alkották meg a borászok a fehér házasítást, az Egri Csillagot. Egyetlen korty után elismerjük, hogy „a bor a szőlő költészete”.
Eger maga is fényes csillagként ragyog az építészet, a művészet, a sport, a borászat és a történelem egén egyaránt.
Én azt mondom: Eger – Te azt mondod… Ne mondd! Inkább meséld el textilbe álmodva!

Méretek
A pályamunka szélessége 70 cm, magassága 100 cm.
(+/- 5% eltérés lehetséges)
A gyerek kategóriában nevezett quilt tetszőleges méretű lehet.

I. ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK

1. A pályamunka rendelkezzen a foltvarrás alapvető ismérvével, azaz háromrétegű legyen. A textil mellett más anyagok is felhasználhatók, és bármilyen technika alkalmazható.
2. A versenyre csak eredeti tervek nevezhetők. A pályamunka korábban nem szerepelt kiállításon, nem jelent meg nyomtatott vagy elektronikus formában.
3. A munka hátlapjára felül 20 cm széles anyagból tubust kell varrni, ami mindkét oldalon 2 cm-rel rövidebb a műnél.
4. A munka hátlapján, a bal alsó sarokba varrt textilen az alábbi adatokat kell feltüntetni: név, a mű címe, a készítés éve és az alkotó e-mail címe. Az anonim zsűrizés biztosítása érdekében a Pályázati lap felső részét (A pályamunka adatai) A5 méretben ki kell nyomtatni papírra (esetleg
textilre), és ezzel el kell takarni a „A PÁLYÁZÓ ADATAI”
részt.

5. Pályamunkát kizárólag a Magyar Foltvarró Céh tagjai nyújthatnak be. Csoportos pályázat esetén az alkotók több mint felének céhtagnak kell lennie. (2 főnél mindketten, 3 főnél legalább ketten, 4-5 főnél legalább hárman stb. legyenek céhtagok).
6. A pályázati díjakat, határidőket, címeket az Eseti rendelkezések tartalmazzák.
7. A pályázók tudomásul veszik, hogy a Magyar Foltvarró Céhnek jogában áll a munkájuk fényképét nyomtatott és elektronikus formában felhasználni. Ezen közlésekben az alkotó neve feltüntetésre kerül.
8. Kérjük, hogy az a pályázó, aki szeretné a pályamunkát az eredeti csomagolásban visszakapni, a csomagolás minden elemére (doboz, henger, stb.) írja rá a nevét.
9. A pályamunkák leszedéséről később tudunk tájékoztatást adni, figyeljétek a honlapot, e-hírfoltokat, a céh FB csoportját

II. KATEGÓRIÁK

A quilt hagyományos elrendezéssel és/vagy mintával készül. Állhat egy darabból vagy blokkokból, lehet applikáció, vagy a kettő kombinációja. A tűzés lehet gépi vagy kézi, vagy a kettő kombinációja.
A LEGJOBB KORTÁRS/MODERN QUILT
Olyan munka, amely a foltvarrás hagyományaira (blokkos, egydarabos, applikáció) alapul, de alkotója sajátos megközelítése tükröződik a quiltben. Fel lehet használni nem hagyományos anyagokat, házilag színezett vagy festett anyagokat, felületi díszítést, és szokatlan összeállítási módszert. A quilt eredeti
önálló terven alapul, és biztos színérzékről tanúskodik. Készülhet kézzel vagy géppel, vagy a kettő kombinációjával.
A LEGJOBB ART QUILT
Olyan quilt, amelyet az alkotója falra függesztett műalkotásnak szánt, és valamilyen gondolatot, érzést vagy fogalmat közöl textil és öltések felhasználásával. Lehet figuratív vagy absztrakt, de mindenképpen komoly vizuális hatást gyakorol a nézőre.
A LEGJOBB FIGURATÍV QUILT
Olyan quilt, ami valamilyen jelenetet vagy tárgyat/embert realistán ábrázol.

A LEGJOBB KÉZI TŰZÉS, A LEGJOBB GÉPI TŰZÉS
Ha a quilt alkotója a tűzést hosszúkaros géppel dolgozó tűzőnek adta át, a munka csoportos quiltnek számít.
A LEGJOBB CSOPORTOS MUNKA
Legalább két foltvarró által készített munka. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy ha a quilt alkotója a tűzést hosszúkaros géppel dolgozó tűzőnek adta át, a munka csoportos quiltnek számít.
A LEGJOBB ELSŐ PÁLYÁZÓ
A díjat olyan céhtag quiltje kaphatja meg, aki még nem pályázott sem Országos Foltvarró Fesztiválon, sem korábban Határtalanul Fesztiválon.
A LEGJOBB GYERMEK QUILT
16 év alatti személy által készített alkotás, méretmegkötés nélkül.
FŐDÍJ
Az OFF fődíját a fentiek közül az az alkotás nyeri el, amelyet a zsűri a díjazottak közül a legkiemelkedőbb alkotásnak tart. A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy nem hirdet minden kategóriában győztest.

III. ESETI RENDELKEZÉSEK

1. A kitöltött Pályázati lapot 2024. július 31-ig várjuk.
2. Pályázati díj összege: 5.000 Ft. A pályázati díjat a jelentkezési határidő végéig a Egri Folt-Tündérek Polgári Bank Zrt.-nél vezetett  61200436-10002137 számú számlájára kell átutalással megfizetni. A közlemény rovatban a pályázó nevét kérjük feltüntetni.
3.
A pályamunkák beküldési határideje 2024. július 31. A kész pályamunkákatSzepesi Ágnes 3300 Eger, Sugár István u. 11. címre kérjük  küldeni.
Bármilyen kérdés
felmerülése esetén: sebeagi59@gmail.com