Közgyűlés és szakmai nap

BELÉPÉS céhtagoknak ingyenes, céhen kívüli vendégeknek 2000 Ft

2024. április 27.

10:00 Kapunyitás, regisztráció
10:15 Nyitott műhely
10:50 A foltvarrás, mint „kulturális örökség” – Maya Lo Bello előadása
11:30 Foltvarrók Napja játék sorsolása
11:30 Közgyűlés
11:40 Megismételt Közgyűlés, ha az első nem határozatképes

Ferencvárosi Művelődési Központ
(1096 Budapest Haller utca 27.)

Játék

Hozd magaddal a Foltvarrók Napján (vagy a Foltvarrók napi mintával) készített alkotásodat! Nyerhetsz! A jelenlevő alkotások készítői között értékes utalványt sorsolunk ki, amit a vásártéren azonnal el lehet költeni.

A játékban csak céhtagok vehetnek részt!

Vásártér

Támogatóink különböző kedvezményekkel várnak Titeket. A vásárláshoz érvényes karszalag is szükséges.

Rendelkezz az adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti, személyi jövedelemadójának 1%-áról, a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.
1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt. 1.
Adószám: 18549988-1-43
Bankszámlaszám: 11703006-20410559

Országos Foltvarró Fesztivál (OFF) – EGER VÁR!

Téged, a rokonaidat és a barátaidat is. Mi gőzerővel készülünk, számítva a ti segítségetekre is. Nagyon várjuk a poháralátéteket, a tombolába szánt szépségeket. Hogy megspórold a postaköltséget, a Közgyűlésen személyesen is átvehetjük tőled, ha elhozod április 27-én a Ferencvárosi Művelődési Központba. Hamarosan meghirdetjük a tervezett tanfolyamokat, valamint jelentkezhetnek a segítő kezek is, ha aktív részesei szeretnének lenni egy remek fesztiválnak.
Ne felejtsetek el szállást foglalni, ha több napra jöttök, márpedig Egerbe csak úgy érdemes. Quiltek, borok… Mi kell még?

Egri Folt-Tündérek

Kérés Egerből – „Takaró projekt 2023”

Kedves Lelkes Foltvarrók!

Bizonyára sokan követtétek a Hírfoltokban a „Takaró projekt 2023” izgalmas bejegyzéseit. De vajon hányan vágtatok bele a projektbe, pontosabban az anyagba? Hányan varrtátok/varrjátok a leírások nyomán ezt a csodás takarót? Fontos lenne tudnunk, ki készül el vele augusztus közepére, terveink fontos része ennek a projektnek a bemutatása az OFF-on Egerben. Szóval… Ki szeretné, hogy a teljes OFF közönség megcsodálja az ő takaróját is?
Kérjük, jelezzétek, tudnunk kell, mekkora területet tervezzünk ennek a páratlan anyagnak!
Az Egri Folt-Tündérek oldalára küldött üzenettel tudtok a legegyszerűbben tájékoztatni minket.
Köszönjük szépen!

EZÜSTVÖLGYI SORSOLÁS

Az EQA és az Európai Foltvarró Találkozó (Ezüstvölgy) közötti megállapodás részeként a szervezők egy sorsolás útján minden tagországból 2 látogatónak 4 napra szóló belépőt adományoznak.

Aki szeretne szerencsét próbálni, 2024. július 31-ig olvassa be a mellékelt plakáton szereplő QR kódot, vagy gépelje be a https://patchwork-europe.eu/en/EQA-raffle címet, és írja be az adatait.

#carrefour_patchwork

#EuropeanPatchworkMeeting

#EuropeanQuilters

#EPM24

Textilragasztók – melyik, mire jó

A legtöbb esetben textilek ragasztására nem alkalmasak a hagyományos vagy iskolai ragasztók. Hogy miért? Azért, mert a többsége nem tűnik el mosásra, és kemény, merev felületed ad, de akár foltot is hagyhat a textileken.
Két fő csoportba oszthatók a textilragasztók.
Vannak ideiglenes és végleges rögzítést biztosító textilragasztók, amiket itt találtok a Butika webáruházban.
Az ideiglenes ragasztást biztosító ragasztókkal rögzített darabokat még utólag varrással fixálni kell. Ilyen az ideiglenes textilragasztó spray, ami a foltvarrók nagy barátja szendvicseléskor. Leterítjük a hátlapot, lefújjuk a spray-vel, ráterítjük a közbélést (flízt, vatelint), majd azt is lefújjuk a ragasztóval, és ráterítjük a fedlapot. Kisebb munkáknál kezdődhet is a tűzés, nagyobbaknál egymáshoz rögzítjük a 3 réteget, hajlított biztosítótűkkel. Ezek a biztosítótűk két méretben érhetők el a webáruházunkban. De, ha úgy kényelmesebb vagy úgy szoktuk meg, össze is fércelhetjük a három réteget, vagy használhatunk gombostűket is.
Ideiglenes ragasztást adnak még a ragasztó stiftek és a ragasztó toll is. Ezekkel a stiftekkel nem olyan nagyon apró anyagdarabokat tudunk más textilekhez rögzíteni.
Ha viszont nagyon aprócska darabokat rögzítünk, illetve applikáláshoz használunk ragasztót, a varrásráhagyások rögzítésére, akkor a ragasztó toll lesz a nyerő választás. Ehhez a tollhoz ragasztó utántöltő is vásárolható.
Az ideiglenes ragasztók az anyagból mosással teljesen eltűnnek, nem hagynak foltot, nem keményítik meg az anyagot.
Varráshoz jól jönnek a bevonatos tűk, amikhez nem tapad hozzá az anyagra került ragasztó. Ilyen tű a Schmetz Super universal tűje, ami ugyan drágább, mint a hagyományos géptű, de tapadásmentes réteg található rajta, hogy a ragasztók – legyenek azok valahogy általunk felhordott ragasztók, vagy a vetexeken levő ragasztók –  ne tapadnak a tűre, könnyítve így a varrást.

Végleges, vagy tartós ragasztáshoz több fajta ragasztó közül is válogathatunk, attól függően milyen anyagot szeretnénk összeragasztani. Végleges ragasztáshoz is kapható ragasztó spray, ami nagyobb felületek ragasztására alkalmas.
Elérhetők továbbá gél állagú ragasztók textilhez, illetve bőrhöz. A Textil + névre hallgató textilragasztó, gyakorlatilag egy univerzális, tartós ragasztó, amivel szinte bármit rögzíthetünk egy textil alapra. Van kimondottan bőrhöz, műbőrhöz használható gél állagú permanens ragasztó is.

Még van pár különlegesebb ragasztó is a kínálatunkban, vegyük őket is gyorsan sorra.

PRYM textilragasztó púder kisebb javításokhoz. Elsősorban nem túl nagy szakadások javításához javasolt. Szórjuk be a kiszakadt textildarabot a ragasztó púderrel és helyezzük rá a foltot. Összevasalva a 2 réteg textíliát, összeragad. Mosható, rugalmas kötést ad.

A PRYM foszlást gátló ragasztó egy szintén zselés, átlátszó folyadék, amivel ha bekenjük a textília szélét megszilárdítja azt, így megakadályozva az anyag foszlását, kopását. Ez kreatív célokra is alkalmazható.

Cipzárak ideiglenes rögzítésére remek szolgálatot tesznek a kétoldalas, öntapadós ragasztószalagok is. Jól használhatók még egyenes, hosszabb anyagszakaszok egymáshoz rögzítésére.

Több online és közösségi média felületen megtaláltok bennünket. Nagy szeretettel várunk mindenkit Facebook csoportunkban is. Június végén egy foltvarró tábort is tartunk, ezzel kapcsolatban is hamarosan jövünk részletekkel. Addig is kövessetek bennünket a nektek kényelmes felületeken. Külön ajánljuk figyelmetekbe a blogunkat ahol igyekszünk hasznos cikkekkel várni titeket.
Ne feledjétek céhtagoknak állandó, 10% kedvezményt biztosítunk, ehhez használjátok az MFC2024D kuponkódot a kosárban.

Kellemes öltögetést kívánok,
Gajdos Csilla
www.butika.hu webáruház

Butika Foltvarró Tábor 2024

Szeretnél részt venni egy foltvarró táborban?

Tavaly volt az első Butika foltvarró tábor, és a nagy sikerre való tekintettel idén is megrendezzük.
Gyere el 2024. június 28. és 30. között Tiszavasváriba, ahol Kacsuk Évi és Acélosné Solymár Magdolna vezetésével elkészíthetsz pár fantasztikus tárgyat. Ha táboroztál már nálunk, tudod, hogy milyen fantasztikus élmény egy foltvarró tábor, ha még, nem akkor itt a lehetőség, hogy kipróbáld!
Ne hagyd ki ezt az izgalmas lehetőséget!
Helyszín: 4440 Tiszavasvári Petőfi S. utca 1. Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Szakképző Iskola és Kollégium

Minden fontos tudnivaló megtalálható weboldalunkon: https://www.butika.hu/info/tabor-2024 és a tábor Facebook esemény oldalán. A weboldalunkon megtalálható a jelentkezési link is, amit kitöltve egyből felkerülsz a táborozók listájára, és folyamatosan minden tudnivalóról tájékoztatva leszel. Természetesen bátran keressetek minket, ha kérdéseitek vannak a táborral kapcsolatban.
Extra meglepetésekkel is készülünk majd idén is, de ezt majd meglátja aki eljön.
A tananyag még kidolgozás alatt van, de hamarosan jelentkezünk a részletekkel, kövessétek a felületeinket. Várjuk jelentkezéseiteket 2024. május 31-ig.

Varrógépcentrum ajánlata

Brother BN27 varrógép + rátolható varróasztal

• fémalkatrészek, 3 év garancia
• tűbefűző
• stretch programok
• egylépéses gomblyukazás
• öltéshossz, szélesség állítás
• szálvágó
• overlock, rejtettöltés
• ikertűs varrás
• szabadkar
113.800 Ft helyett 89.900 Ft
Bővebb információt a varrógépről itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

Inspirálja magát a JUKI HZL-G szériával!

A BOX-FEED anyagtovábbító rendszerrel tökéletes varratokat készíthet a finomtól a nehéz anyagokig.
Az erőteljes anyagtovábbításnak köszönhetően több réteg farmer sem okoz gondot varrógépeinknek.
A széles varrótér a nagyobb munkák megvarrásához is helyet biztosít.
A varratminták széles választéka áll rendelkezésére amelyekkel izgalmasabbá teheti alkotásait.

Alkosson kedvére a JUKI varrógépeivel!

További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-g120/
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-g220/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áru JUKI háztartási varrógépünkre!

HobbyMűvész-Művészellátó ajánlata

Ismét rendelhetők a Hobbyművész webáruházunkban az Új és Akciós patchwork anyagok, Freudenberg Vlies-ek nagy választékban!

A kínálatot webáruházunk felületén tudod megnézni és immár ismét megrendelni, ahol a szűrőt használva könnyen eligazodhatsz a márkák, mintázatok, akciós anyagok között.

Személyesen az üzletben még nagyobb választékot találsz, pl. fat quaterek, pack-ok tekintetében!

Új anyagcsaládunk az Ebony Suite, mely Barbara Brackman fantáziavilágán keresztül mutatja be William Morris ikonikus mintáit.

Magyar Foltvarró Céh kedvezmény!
A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a céhtagoknak! (A kedvezmények nem összevonhatók, így akciós termékekre nem érvényesek!)
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak az MFC tagsági igazolványt kell felmutatnod a pénztárban.

Találkozzunk az MFC Közgyűlésén!
Látogass meg bennünket 2024. április 27-én a Magyar Foltvarró Céh Közgyűlésén a Ferencvárosi Művelődési Központban (1096 Budapest Haller utca 27.)

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata

PATCHWORKPORTA ajánlata

B&ZS Stúdió ajánlata