Magyar Foltvarró Céh Közgyűlése – 2024. április 27.

Szeretettel meghívunk Benneteket a Magyar Foltvarró Céh Közgyűlésére,
2024. április 27-én 11:30-ra a
Ferencvárosi Művelődési Központba
(1096 Budapest, Haller utca 27.)
Amennyiben a Közgyűlés nem határozatképes, a megismételt Közgyűlésre 2024. április 27-én 11:40-kor kerül sor.

Részletek ITT

Foltvarrók napja 2024.

JÁTÉK!

A Foltvarrók Napja alkalmából játszani hívjuk a Magyar Foltvarró Céh tagjait. Reméljük, hogy ezzel is ösztönzünk Benneteket arra, hogy ez a kedves tavaszi minta ne UFÓként végezze valamelyik doboz mélyén.

A játék nagyon egyszerű. Készíts egy tűzött, befejezett darabot a blokk(ok) felhasználásával. Máris nyertél, van egy vadonatúj asztalközeped, terítőd, futód, faliképed vagy párnád. De tovább is van.
Küldd el a kész mű fotóját, és mi közönségszavazást szervezünk. A legtöbb szavazatot kapó mű alkotója lesz a közönségdíjasunk.
De tovább is van. A többi alkotás készítője között kisorsolunk egy újabb díjat. Itt igazán csak a szerencse számít, nem az ügyesség, precizitás, vagy a mozgósítható barátok száma.
És még itt sincs vége. Hozd el az alkotásodat a Magyar Foltvarró Céh Közgyűlésére. Ebből rögtönzünk ott egy kiállítást. Közöttük sorsoljuk ki a harmadik díjat.
A sorsolásokat a Közgyűlésen tartjuk, a díjakat azonnal át is adjuk.

Jöjjenek most a részletek.
Nevezés:
Küldd el a műved fotóját a hunpatch@foltvarro.hu e-mail címre 2024. április 6-án éjfélig.
A levél tárgya Foltvarrók Napja legyen, a levél szövegében add meg a teljes neved és tagsági számod.
Szabályok:
A játékban kizárólag céhtagok vehetnek részt!
Csak a határidőre, e-mailben érkezett fotók játszanak. (Sem Facebook bejegyzést, sem Messenger üzenetet nem tudunk figyelembe venni.)
Pályázni olyan munkákkal lehet, amelyek legalább egy blokkot tartalmaznak a foltvarrók napi mintával, és készen vannak, azaz
terítő, futó, stb. esetén 3 réteg tűzve szegve,
párna 2-3 réteg tűzve párnával együtt

A munkákról készült fotókat a foltvarro.hu oldalon is közzétesszük egy galériában.

Rendelkezz adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti, hogy személyi jövedelemadójának 1%-áról, a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.
1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt. 1.
Adószám: 18549988-1-43
Bankszámlaszám: 11703006-20410559

Anyák napja

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján.

Foltvarró társadalmunk nőtagjai korukból adódóan már igen sok anyák napi köszöntést megélhettek. Szerencsés esetben, közelben élnek a gyermekeink, unokáink, de mai világunkban már sokunk családja tőlünk távol él, nehezebbé vált a közvetlen kapcsolattartás, így az ajándékozás is.
Nem valószínű, hogy gyermekeink varrnának nekünk valami praktikus ajándékot a virágcsokor mellé, viszont megkönnyíthetnénk unokánk meglepetésre irányuló terveit. Vele, velük megbeszélve, mi készíthetnénk el a kiszemelt ajándékot, amit ők majd átadhatnak és örömet szerezhetnek anyukájuknak.

A csatolt weboldalakon számtalan könnyen megvalósítható ötlet található. Van idő a szemezgetésre és a megvalósításra is. Válogassatok!

Ismerkedjünk a sashiko hímzéssel

A sashiko egy japán népművészet, ami évszázadok során a takarékos szükségletből a ma oly népszerű díszítőművészetté fejlődött.  A sashiko nem arról szól, hogy  tökéletes öltéseket készítsünk, inkább arról van szó, hogy élvezzük a párbeszédet az anyaggal. A sashiko egy trend a hímzésben. Ezt az ősi japán mesterséget könnyű megtanulni. Gyors eredményt ad, és lenyűgöző textildarabok születhetnek a kezünk alatt. A sashiko minták ihletője általában a természet, mint a hullámzó víz, a felhők és a virágok. Lenyűgöző geometriai mintákkal is találkozhatunk, egymásba illeszkedő vonalakkal, körökkel, csillagokkal, négyzetekkel és háromszögekkel.
Hagyományosan a legtöbb minta jelentéssel is bír.

Milyen tűket használunk?
A projekt kialakításától függően hosszú vagy rövid sashiko tűket használunk.
A rövid sashiko tűket inkább az íves minták készítésére használjuk.
A hosszú sashiko tűk egyenes vonalak hímzésére kiválóak, mivel a tű hossza megkönnyíti több öltés egy időbeli varrását.
Milyen anyagra dolgozunk?
Hagyományosan sötétkék, egyenletes sűrű szövésű vászon- vagy pamutszövetet használunk a sashikohoz. Nagyon elterjedtek és divatosak a sashiko hímzéssel díszített farmerkabátok és táskák. Az utóbbi időkben más színű anyagokon is találkozunk sashiko hímzéssel.
Milyen hímzőfonalat használunk?
A sashiko hímzést szorosan sodrott, vastag pamutfonallal készítjük.
Milyen jelölők állnak a rendelkezésünkre?
Ha kézzel vagy sablon segítségével szeretnénk a mintát az anyagra átvinni, szükségünk lesz jelölőkre. Jelölőből is többféle létezik, van vízre, hőre (vasalással) eltűnő, de még olyan is, ami magától eltűnik az anyagból egy idő után.
Mi lehet még hasznos?
A hosszú sashiko tűkkel nagy geometriai minták hímzésekor használhatunk sashiko tenyérgyűszűt, megkönnyítve így a tű áthatolását az anyagon.
Egyenletes hímzéshez segítségünkre lehet az, ha hímzőrámán dolgozunk.

Hogyan kerül a minta az anyagra?

Több módszer közül is választhatunk:
1. transzfer papírt vagy más néven indigót használunk
A minták átmásolására használhatunk úgynevezett transzfer papírt (indigót), de fel is rajzolhatjuk.
Sötét anyagokra világos indigót, világosakra sötétebb színűt használjunk. A Prym transzferpapír készletében 1 fehér és 1 kék lap is található, mindkettő 58×57 cm nagyságú.
2. vízben eltűnő hímzésalátétet használunk
Felnyomtathatjuk vízben olvadó hímzés alátétre, ami miután kihímeztük a felületet, hideg vízben feloldódik, és így eltűnik az anyagról.
Vízben oldódó hímzésalátétet is használhatunk. Erre az öntapadós Vlieseline Solufix kiváló választás. A solufix fátyolszerű felére felrajzoljuk vagy tintasugaras nyomtatóval rányomtatjuk a mintát, majd a hátáról lehúzzuk a papírt, és a mintát a hímzendő felületre ragasztjuk. Kihímezzük a mintát, majd hideg vízbe mártjuk a munkánkat, aminek következtében a hímzésalátét eltűnik.

3. átvasaljuk
Vasalással is átvarázsolhatjuk a mintát az anyagra.
Ehhez egy zsírpapírra transfer ceruzával felrajzoljuk a mintát, majd a mintával az anyag felé, egyszerűen átvasaljuk a mintát, meleg vasalóval. Itt figyeljünk, ha irányított a mintánk, mert átrajzoláskor megtükröződik.
4. sablonnal felrajzoljuk
Használhatunk sablonokat is a minta felrajzolásához. A Butika webáruház saját gyártású sablonokat is kínál a sashiko hímzés szerelmeseinek. Ezek nem túl magasak, így a fentebb említett jelölőket kényelmesen tudjuk használni a minta átmásolására.
5. szabadkézzel, egyszerűen felrajzoljuk
Ha elég magabiztosan rajzolunk, mi magunk is felrajzolhatjuk egy nekünk tetsző jelölővel.

Arról, hogyan kerül egy minta az anyagra, olvashattok egy hosszabb blogbejegyzést webáruházunk blogjában is.

Mivel a sashiko nagyon népszerű mostanság, workshopok is szerveződnek csak erre a témára, mi a Butikánál úgy gondoltuk, megpróbálunk a hímzők/foltvarrók segítségére lenni. A webáruház keretein belül létrehoztunk egy külön sashiko kategóriát, ahol mindent megtaláltok, amit mi ebben a témában kínálunk. Saját gyártású akril sablonokat is találtok nálunk, és igyekszünk a kínálatot folyamatosan bővíteni.

Több online és közösségi média felületen megtaláltok bennünket. Nagy szeretettel várunk mindenkit Facebook csoportunkban is. Június végén egy foltvarrótábort is tartunk, ezzel kapcsolatban is hamarosan jövünk a részletekkel. Addig is kövessetek bennünket a nektek kényelmes felületeken. Külön ajánljuk figyelmetekbe a blogunkat, ahol igyekszünk hasznos cikkekkel várni titeket.

Ne feledjétek céhtagoknak állandó 10% kedvezményt biztosítunk, ehhez használjátok az MFC2024D kuponkódot a kosárban.

Kellemes öltögetést kívánok mindenkinek
Gajdos Csilla
www.butika.hu webáruház

FELVILÁSOSÍTÁS

Szó szerint!

A külvilág információinak 90%-át a látás útján érzékeljük • tevékenységeink a látáshoz kötődnek A világítástechnika legfőbb célja: a megadott látási feladathoz a megfelelő természetes és mesterséges világítás létesítése. Azaz egy varrónő nem árt ha látja, amit csinál.

A varrógép lámpa: Azt hihetnénk, hogy nincs ezzel semmi teendő, hiszen a gyárban a mérnökök által kitalált fényforrás be van építve. Ez akár igaz is lehet(ne). Ki nem emlékszik arra az időkre, amikor még egyáltalán nem volt világítás (zömmel a pedálos gépeknél), vagy a zárlatos szentjánosbogár fényerejénél alig nagyobb derengés szivárgott ki a burkolat alól a cseresznyeizzó jóvoltából. Mert ha a fény nem megfelelő, annak bizony az elkészült alkotás láthatja a kárát. Ha például nem látható rendesen a fehér anyagon a fehér, illetve a fekete textílián a fekete cérna, akkor a varrógép lámpa nem ideális. Az is komoly gond, ha az erőssége nem optimális, mert ekkor is rossz látási viszonyokról beszélhetünk, ami újfent csak a végeredmény minőségét roncsolja nem is kis mértékben. Arról nem beszélve, hogy ha a lámpa nem ad annyi és olyan fényt, amire szükséged van, akkor tulajdonképpen kis túlzással élve a sötétben tapogatódzol. Ezen kívül a többi munkaterület megvilágítása legalább ennyire fontos. Szükség van általános fényre, a szabóasztal megvilágítására és a varrógép közvetlen környezetét is be kell világítani nem csak a tű hegyét és 2-3 öltést.

Vagyis amikor a lámpa kiválasztása a feladat, vagy elérkezett a cseréltetés ideje, akkor érdemes megfontolni, hogy pontosan milyen típusú izzó biztosítsa a jövőben a megfelelő fényviszonyokat. Erre a célra minden kétséget kizáróan a ledes technológiáé a jövő. Hosszú élettartamot kínál, miközben kíméli a szemet, ugyanakkor teljesítmény tekintetében a hagyományos izzók többszörösét tudja nyújtani. Ilyen körülmények között a pontos, szép munka válik valóra. A ledről, mint innovációról köztudott, hogy roppantul energiatakarékos, és bár egy apró lámpácska látszólag nem fogyaszt sokat, azért a sok kicsi sokra megy.

Senkiből nem kívánok világítástechnikust faragni, de azért némi támpontot szeretnék nyújtani a helyes és megfelelő fényforrások kiválasztásához. Hogy mindezt megértsük, tényleg pár technikai információra lesz szükségünk.

Szemünk az elektromágneses sugárzás 380 és 780 nm közötti hullámhosszúságú tartományát érzékeli látható fényként. Az emberi szem nem egyformán érzékeny a különböző hullámhosszú sugárzásokra, a szem érzékenységének elfogadott szabványosított görbéjét a Nemzetközi Világítástechnikai Bizottság állapította meg. Más-más görbe vonatkozik a világosban és a sötétben való látásra, a világítástechnikában általában a világosra adaptált szem érzékenységi görbéjével számolnak. Ezt láthatósági görbének hívjuk.

A fényforrások világítástechnikai értékelésekor a sugárzott fény erősségén kívül, annak színe is fontos jellemző. Egy izzó fekete test színe a színhőmérséklettel, vagyis a fekete test izzási hőmérsékletével írható le (egysége a Kelvin, K). A normál izzólámpa izzószálának hőmérséklete kb. 2800 K.

A mesterséges fényforrások kisebb-nagyobb mértékben eltorzítják a természetes színeket. Ezt a színtorzulást jellemzik a színvisszaadási indexszel, melynek skáláját úgy alakították ki, hogy a természetes fényforrás, a fekete test sugárzó színvisszaadási indexét vették 100-nak (a Nap is fekete test sugárzónak tekinthető).  A skála 0-tól 100-ig terjed.

Fényforrások:

Izzólámpák: az izzólámpák Edison találmánya óta hatalmas technikai fejlődésen mentek keresztül, alapelvük azonban változatlan maradt – a villamosáram hőhatása által felmelegített izzószál bocsájtja ki a látható sugárzást. Érdemes megemlíteni, hogy Edison izzószálként eredetileg elszenesített bambuszrostot használt. A ma is használatos volfrám izzószál magyar találmány, a Tungsram márkanév a volfrám angol és német nevének egybeolvasztásából keletkezett (TUNGsten + wolfRAM).

Fénycsövek: a fénycsövek olyan higanygőz-argongáz keverékével töltött, fényporbevonattal ellátott, két végén elektródokat tartalmazó kisülőcsövek, amelyekben a villamos kisülést használják fel fénykeltésre (varrógépben való használatra nem, de helyiség megvilágításra, vagy lámpában a kompakt változatát megtaláljuk).

LED technika: gyakorlatilag minden foglalat típusnak megtalálható a LED-es megfelelője.

A lámpatestek fénytechnikai jellemzői
A biztonsági jellemzőkön kívül több egyéb értékelési szempont is felmerülhet (külső megjelenés, kezelhetőség, pótalkatrészek beszerezhetősége, garanciális feltételek, stb). Az egyéb szempontok között, különlegesen fontos helyet foglalnak el a lámpatestek fénytechnikai adatai. Közülük is legfontosabb a hatásfok és a lámpatestből kilépő fényáram térbeli eloszlása, vagy röviden a fényeloszlás.

Világítási ötletek
Lakószobák megvilágítása felel meg leginkább az otthoni varrási környezetnek (az ipari varrodák profi megoldásait nem részletezzük). A kisebb lakások esetében az egyes tevékenységek céljára külön zónákat alakítunk ki, amelyek egymástól a világítás segítségével is elkülönülnek. A munka, szabás, varrás, vasalás, mind-mind másféle igényeket jelentenek a világítás szempontjából.

A jó világítással szemben támasztott követelmények összefoglalása
• Káprázás mentesség
• Megfelelő árnyékhatás
• Megfelelő színvisszaadás
• Megfelelő színhatás
• Gazdaságosság
• Karbantarthatóság
• Az egészségre ne legyen ártalmas
• Üzembiztos legyen

Tót Zoltán írása

VIII. Bakancsos varrónap – 2024. március 9. – Beszámoló

Ha nőnap, akkor bakancsosok,
Ha bakancsosok, akkor meglepetés,
Ha meglepetés, akkor licitálás,
Ha licitálás, akkor ufók…
És valóban, így volt az idei nőnapi találkozón is. Nyolcadik alkalommal jöttünk össze sok-sok kedves ismerőssel és a foltvarrást megszerető új vendéggel. Az idén a gyerekszoba volt a kiválasztott témánk, amit a tornateremben lehetett megnézni. Tizenhat különböző foltvarrós technikával varrt gyerektakaró és a tavaly belépőként leadott flanelből varrt macik mosolyogtak a belépőkre. Ezeket az ölelgetni való puha ajándéktárgyakat a Lea otthon igazgatónőjének adtuk át.
Mi volt az idei meglepetés? Úgy gondoltuk az egyik előkészítő megbeszélésünkön, hogy már annyit varrogattunk egy-egy összejövetelen, most adjuk a belépő ajándék mellé, a zacskóba zárt 4 szabásmintát és leírást. No, persze mellé egy kis textilanyag se hiányozhat. A regisztráltak átvették még a levendulás madárka ajándékot, a szokásos könyvjelzőt, a szendvicset és Mariska csodaszép mézeskalács szívecskéit. A 200 db mézeskalács betűk is komoly feladatot kaptak, asztalonként kellett kirakni értelmes szavakat, és az elsők mi mást kaptak jutalmul, mint mézeskalácscsomagot. Már az első perctől kezdve nagy volt a nyüzsgés az árusok termeiben, hisz mindenkinek hiányzik valami a varróskészletéből: egy kis cérna, pár méter mintás textil, valamelyik vonalzó vagy épp egy szép pattintós karkötő. Bent a tornateremben beszélgetés, folyamatos bemutatózás zajlott Edittel, Erikával, míg az aulában a „Mariska80” kiállítás tárlatvezetését hallgatták. Körben a paravánokon és fentről belógatva, az eddig még nem látott foltvarrott munkákat láttuk a meghívott kiállító, Kovalik Mari munkáiból.
Többen már az elején bebiztosították magukat, és több tombolajegyet vásároltak, mások a több, mint 70 db licitáló-ufókat nézegették. Vajon melyikre licitáljak, vajon melyik számmal lehet megnyerni a fődíjat?
Nagy érdeklődés volt a kirakott „Fogd és vidd” kosarak iránt, szinte 10 perc alatt minden új gazdára talált! Ebből is látható, egy jó foltvarró mindent újra tud hasznosítani.
A licitálás az idén volt harmadszor, és nagy örömmel mutattuk be néhány foltos elhozott befejezett munkáját. Most a licitálás 5×30 cm textilcsíkokkal történt. Nagy élmény volt nézni, ahogy egyesek számolgatták, még mennyivel tudnak újabb ufót megvenni. Mi meg közben azon gondolkodtunk, mit is varrunk majd jövőre ezekből a csíkokból.
A tombolázás a várva-várt élmény volt. A fődíjat Dolányi Annától kaptuk még tavaly, egy Indiából hozott kézzel megtűzött óriás falikép/takaró. Nagy izgalmak, nagy sóhajok, sok-sok öröm és biztos sok bánat, de a jó hangulat megmaradt egészen a nap végéig.
És ami még kimaradt: több tálca finomabbnál finomabb sütemény közül lehetett választani. Köszönjük, hogy ezt is elhoztátok, nemcsak a tavaszi szép időt és a jókedvet!

Ercsényi Judit

Wekerlei foltvarrók kiállítása a WMK-ban – 2024. március 9.

Március 9-én nyílt a wekerlei foltvarrók kiállítása a WMK-ban. Minden második évben mi állítunk ki, mivel két csoport is működik. Idén a tavasz és a húsvét a téma. Ezt jól tükrözi a közös munkánk, ami egy virágos fali kárpit. A csoport 10 fővel működik. Nagyon köszönjük mindenkinek, aki ellátogatott hozzánk. Jó érzés volt találkozni.

Botos Kata

Varrógépcentrum ajánlata

Brother PQ1600S hordozható ipari varrógép

Varrjon erős és szabályos egyenes öltésekkel ruhákat, kiegészítőket, takarókat és egyebeket. Kreatív ötleteit minden eddiginél gyorsabban válthatja valóra.
Fontosabb jellemzői:
• hosszú gépkar
• 1500 öltés percenként
• rátolható asztal
• szabad gépi tűzés
• szálvágó
• ipari felépítés
• kettős anyagtovábbítás
• 3 év garancia
• fém alkatrészek

JUKI Magyarország ajánlata

Egy varrógép a patchwork és a quilting szerelmeseinek tervezve!

A JUKI TL-2010Q félipari háztartási varrógéppel professzionális szintre emelheted a varrást!

Az ipari spannungos szálfeszítő rendszernek köszönhetően tökéletes varratokat készít. Gyorsasága megközelíti az ipari gyorsvarrókat (1500 öltés /perc). A sebességállítójának köszönhetően egyszerűen beállíthatod a számodra kényelmes sebességet. Ez a típus kívül-belül fém alkatrészekből készült, így egy igazán strapabíró varrógép született. A szálvágó rendszerének köszönhetően időt és cérnát spórolhatsz meg. A tűpozícionáló gombbal egyszerűen állíthatod a tűt le vagy fel, így a kanyarokban is pontosan és kényelmesen tudod folytatni a varrást. A térdemelő karnak köszönhetően szabad kezeket biztosít, ami lehetővé teszi a gyors anyagmozgatást. Az erős anyagtovábbító rendszerének a nehéz súlyú anyagok varrása, mint például a farmer, sem okoz gondot.

További részletekért látogass el weboldalunkra
Most erre a varrógépre 18% kedvezményt adunk kizárólag CÉHTAGOK részére!
Az ajánlat más kedvezménnyel nem összevonható!
Az akció időtartama: 2024.03.25 – 2024.04.22-ig érvényes.

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Új és akciós patchwork anyagok, Freudenberg Vliesek nagy választékban a Hobbyművész Üllői úti üzletében!

A kínálatról webáruházunk felületén tudsz előzetesen tájékozódni, de személyesen az üzletben nagyobb választékot találsz! A mennyiség lehet 10 cm-től akár több méter is, vagy lehet fat quater, illetve az 1 m-nek megfelelő Block Pack anyagválogatás is.

Foltvarró CÉHKEDVEZMÉNY!
A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a CÉHTAGOKNAK!
(A kedvezmények nem összevonhatók, így akciós termékekre nem érvényesek!)
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak az MFC tagsági igazolványt kell felmutatnod a pénztárban.

Találkozzunk az MFC Közgyűlésén!
Látogass meg bennünket 2024. április 27-én a Magyar Foltvarró Céh Közgyűlésén a Ferencvárosi Művelődési Központban (1096 Budapest, Haller utca 27.)

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata

PATCHWORKPORTA ajánlata

B&ZS Stúdió ajánlata