Tagdíj megújítás összegzés

Kedves Céhtagok!

2024 úgy kezdődött, ahogy 2023 befejeződött – tagság megújítással. Ez a vezetőség számára mindig nagyon intenzív időszak, ahogy közeledik a határidő, egyre inkább az. Ráadásul gondoltunk egy nagyot, és mindenkivel, akinek e-mail címe van, adategyeztetést is kezdeményeztünk. Szerencsére kevés eltérésre derült fény, volt akinek a nevében volt elütés, volt akinek az irányítószáma nem stimmelt, és volt, akinek az e-mail hatására jutott eszébe, hogy megváltozott a lakcíme.
A befizetési időszakban 469 visszaigazoló e-mailt küldtünk, 30 jött vissza címzett ismeretlennel. Ha Te sem kaptál visszaigazolást, pedig megújítottad a tagságodat (befizetted a tagdíjat, vagy 80+ kedvezményre regisztráltál), akkor kérlek írj a sziva.zsuzsanna@foltvarro.hu e-mail címre. Így fel tudjuk az e-mail címedet venni a listánkra és a következő e-hírfoltról az értesítést már Te is megkapod.
Nagyon köszönjük, hogy csak azok válaszoltak, akiknél valamilyen hiba volt az adatokban, a számokból talán az is látszik, hogy különben belefulladtunk volna az e-mailekbe.

Aki írt, annak csak ritkán válaszoltam idő és energia hiányában, ezért elnézést kérek, de a kért változásokat átvezettem a nyilvántartásban. Köszönjük a levelekben szereplő biztatásokat, köszöneteket, kedves szavakat. Voltak esték, amiken csak ezek segítettek át. Talán megértitek, ha most egy nagy sóhajjal azt mondom végre vége. A Hírfoltok első száma és a címlista a nyomdában, hamarosan zakatolni kezdenek a nyomdagépek. Ki emlékszik már a kétségbeesésre, amikor a banki kivonaton csak annyi szerepelt, hogy postai befizetés. De ez is megoldódott. (És jegyezzük meg, kellemesen csalódtam az OTP-ben.)
Az első nagy menet lezárult, de ez nem jelenti azt, hogy a tagság nem bővül tovább. Változatlanul örömmel várjuk az újabb jelentkezéseket, az új és a régi tagokat. Nekik a márciusi újságot PDF-ben küldjük, de ennyi az összes hátulütője a fizetési határidő elmulasztásának. Sosem késő!
Talán érdekel Benneteket, hogyan is áll most a tagság:
– 488-an vagyunk
– 33-an 80 felettiek
– 4-en 18 alattiak
– 30-an fizettek kedvezményes tagdíjat
23 új tagunk van és 8 visszatérő.
(Kezembe kerültek a tavalyi számok, ebben az időszakban 477 tagunk volt, 32-en éltek a 80+ kedvezménnyel, és négy ifjú foltvarrónk volt.)

Köszönjük a támogatásotokat, a céhbe és belénk vetett bizalmatokat!
Sziva Zsuzsa, Gálné Vida Éva – MFC vezetőségi tagok

Foltvarrók napja – 2024. március 16.

Az Amerikai Egyesült Államokban 30 éve indult a kezdeményezés, hogy minden március harmadik szombatja a Foltvarrók Napja. Magyarországon először 2019-ben indult útjára a Foltvarrók Napja, a FoltModern Csoport jóvoltából. Azóta hagyomány lett.
Találkozzunk március 16-án, ha csak virtuálisan is. Ünnepeljük varrással ezt a szép napot.

Foltvarrók Napja csoport https://www.facebook.com/groups/224712065141871

Csatlakozzatok csoportunkhoz, hívjátok meg foltvarró társaitokat.

Rendelkezz adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti, Személyi Jövedelemadójának 1%-áról, a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.
1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt. 1.
Adószám: 18549988-1-43
Bankszámlaszám: 11703006-20410559

FELHÍVÁS! Üdvözlő ajándék a 2024-es Országos Foltvarró Fesztiválra

Már hagyománnyá vált, hogy a belépő mellé egy kis ajándékkal lepjük meg az OFF-ra látogatókat. Ezt tervezzük ebben az évben is. Ha Eger, akkor bor, ha bor, akkor poháralátét. Kérjük, varrjatok poháralátéteket!

Nem szakítjuk meg a hagyományt, viszont nélkületek nem megy. Akár egyénileg, akár csoportosan varrjatok Ti is poháralátéteket! Tudatosan választottuk az alább bemutatott technikát, hisz Eger csillagairól szól majd ez a hétvége. Egy pohárka jóféle Egri Csillag alá el sem tudnánk képzelni mást. A csillagos alátét nagyon egyszerűen elkészíthető: 3 sablon, szabsz, vasalsz, levarrod. A díszítés a ráadás, ízlésed és időd szerint.

Az elkészítés menete

A mellékletről készítsd el a három sablont nem túl vastag kartonra. Varrásráhagyás nélkül kell használni (sablonok). A „külső” a csillag alapja lesz, a „belső” a betét. Szabd ki őket! Csak a belső elemet kell bevasalni egy vetex-szel vagy nagyon vékony vlies-zel. Ne feledd! Egy poháralátét nem lehet hepehupás!

1. A betétre a tavalyi könyvjelzőhöz hasonlóan készíthetsz applikációt, szabad gépi tűzéssel rögzítve.
2. 3. Ízlésed szerint bárhogyan díszítheted. A „vasaló” jelzésű közepes sablont helyezd a nagy alap fonákjára, igazítsd középre!
4. Hajtsd a sablonra a széleket és vasald rá körbe haladva.
5. A sarkok legyenek szép hegyesek!
6. Vedd ki a papírt, újabb vasalással erősítsd meg az éleket!
7. Helyezd a betétet középre, a csúcsai az alap oldalainak a közepére essenek. Hajtogasd fel a betétre a csillagok túllógó csúcsait, rögzítsd!
8. Tedd a gép alá, csak a csillag belső vonalán haladva kell az alap szélét levarrni. Tehát csak csillagot varrsz. És kész!
Kézi varrással is elkészíthető.

Ha elkészült, kérlek juttasd el kedves tündértársunkhoz:
Vass Györgyné Margitka 3326 Ostoros, Hunyadi M. utca 121.
Nagyon szépen köszönik a segítséget az Egri Folt-Tündérek!

5+1 varrósötlet maradék anyagok felhasználásához

Sokan vagyunk úgy foltvarrók, hogy a szenvedélyünk mellett a másik hobbi a gyűjtögetés. Különféle módon és fondorlatossággal gyűjtögetünk anyagmaradékokat a jó lesz ez még valamire elv jegyében. Van, aki papírdobozokban, postás zsákokban, ikeás zsákokban ágy alatt, vagy szín szerint szétválogatva egyforma műanyag dobozokban. Azonban ezeknek a dobozoknak, tárolóknak megvan az a varázslatos képessége, hogy egyszer tele lesznek. Ilyenkor mit csinál egy vérbeli foltvarró? Hát előveszi a maradékost és készít belőle ezt-azt, apróságot, tárolót, ajándékokat az unokáknak, óvónőknek, tanároknak, varrós barátnőknek. Személyes tapasztalatom van a témában, hiszen nagyon szeretek újra hasznosítani és anyagmaradékokat felhasználni, és nálam is igen magas a maradékos dobozok száma.

Hoztam Nektek két témában is anyagmaradék felhasználós ötleteket. Zsepitartók, húsvéti apróságok.

Zsepitartó varrás

Télen, nyáron aktuális ötlet a papír zsepitartó varrása. Bolti forgalomban nem igazán kapható, kicsi, látványos darab és szuper ötlet ajándékozáshoz.
Én eddig háromféle verziót próbáltam ki. Egyik sem nagy anyagfelhasználású, mert 17×22 cm, 17×23 cm és 10×14,5 cm-es anyagdarabok szükségesek fajtától függően.
Az elkészítéséhez itt találtok videót:

Az 1. verzió egy hajtogatós zsepitartó, amihez összesen 2 db pamutvászon kell: 1 db 17×17 cm és 1db 17×22 cm- es

A 2. verzió egy patentos zsepitartó, amiben 5 db papírzsepi fér el egyszerre.

Az ehhez szükséges hozzávalók pedig a következők: 2 db 23×17 cm pamutvászon, + 1 teljes szett tetszőleges műanyag patent.

Ehhez van szabásminta is, amelyet itt érhettek el:
https://drive.google.com/file/u/1/d/1opLQTVq8NEFn7c8a7cfkqeUY51FiE9iV/view?usp=sharing

A 3. verzió a személyes kedvencem, mert van benne egy kis foltvarrás is. Ebből a fajtából szoktam a legtöbbet elkészíteni, mert egyben ajándék is a TamusArt Kreatív Varró Műhelyben a résztvevők számára.

Ez az a fajta zsepitartó, amit leginkább lehet a maradékos zsákokból varrni, mert ehhez kellenek a legkisebb darabok. Az igazi varázslat a hajtogatásban és a színkombinációkban rejlik.
Ennek a hozzávalói:
2 db 9×10 cm pamutvászon
2 db 9×14,5 cm pamutvászon
2 db 10×14,5 cm pamutvászon

Húsvéti apróságok – DIY húsvéti textil nyuszi

 

Húsvéti textil nyuszi dekort kifejezetten kiakasztható dísznek terveztem tavaly. Az elsődleges szempont itt is a maradékok felhasználása volt.
Íme a hozzávalók listája:
1 db 8×13 cm pamut maradék
1 db 8×13 cm filc darab
dekoráláshoz: gombok, szalagok, fonalak
Ehhez tartozó szabásminta:
https://drive.google.com/file/d/1NYoVzbBeIrxXE7u_5L0gg8MJdKuEzKFd/view

Húsvéti apróságok – DIY húsvéti tojás

A húsvéti tojás dísz is akasztható verzióban készült. Ennél használtam a pénztárgép blokkra varrás technikáját.
A hozzávalók:
1 db 8×10 cm filc
1 db pénztárgép blokk
2-3 cm széles anyagmaradékok
akasztónak cérna vagy szalag
hőre illanó filc a minta rajzolásához

A tojásokhoz tartozó szabásmintát itt találjátok:
https://drive.google.com/file/d/1nDpvymdYUYN-vxnbdSBBhSjsFD1wLvJU/view

Húsvéti apróságok – DIY húsvéti textil csibe maradék anyagokból

A húsvéti textil csibe lehet akár egy felakasztható dísz, de egy csinos kis kosárban is megállja a helyét.
Hozzávalók: 1 db 18×35 cm kockás anyag vagy farmer. Piros és fehér filc maradék csőrhöz és tarajhoz, szalag, gomb, fonal díszítéshez.
A csibéhez tartozó szabásmintát itt találjátok:
https://drive.google.com/file/d/1cEPHp6gsiKv0EFDaDIFYjHucX9dQ-YzB/view

Mindenkinek jó varrogatást kívánok.

Ne feledjétek, ahogy már korábban is írtuk, jelen vagyok több online felületen is, ahol folyamatosan osztok meg ingyenes szabásmintákat és mesélek a varrógépekről, és mindenféle olyan témáról, ami a varrással kapcsolatos, és megoldást nyújthat egy-egy problémátokra. Ha valamit elkészítettetek az itt bemutatott darabok közül, akkor az alkotások képeit szívesen fogadjuk a TamusArt Kreatív Varró Műhely Facebook csoportjában.

Itt érhettek el:
Youtube: https://www.youtube.com/@tamusart/
Tiktok: TamusArt Kreatív Műhely (@tamusart) | TikTok
Facebook oldal: https://www.facebook.com/profile.php?id=100079933832126
Instagram: https://www.instagram.com/tamusart.natasa/
Pinterest: https://hu.pinterest.com/tamusart/
Facebook csoport: https://m.facebook.com/groups/1200548570671112/?ref=share

Varrós és foltvarrós üdvözlettel,
Ráczné Tamus Natasa
TamusArt Kreatív Varró Műhely

ESEMÉNYEK

VIII. Bakancsos varrónap – 2024. március 9.

Arnótczki Zsuzsanna foltvarró kiállítása

A Foltmágusok Vekerlén foltvarró kör kiállítása

Európai Patchwork Találkozó – Ezüstvölgy – 2024. szeptember 12-15.

Varrógépcentrum ajánlata

Brother Innov-IS 1100 varrógép + ajándék quilting kit

Az Innov-is NV1100 tágas munkafelületével, és 140 beépített öltésével kiválóan alkalmas nagyobb méretű ruhadarabok és lakásdekorációs tárgyak készítésére.
Fontosabb jellemzők:
• hosszú gépkar
• hatékony anyagtovábbítás
• szálvágó
• fém alkatrész
• 3 év garancia
Az akciós ár a készlet erejéig érvényes!
A quilting kit értéke 64.900 Ft, amit most ajándékba kapsz mellé.
A varrógéppel kapcsolatos információkat itt találod meg!

JUKI Magyarország ajánlata

A tökéletesség elérése öltésről öltésre

– Automata szálvágás;
– Automata varrat elerősítés;
– Automata tűpozícionálás;
– Automata gomblyukvarró;
– Térdemelő kar;
– BOXFEED anyagtovábbító rendszer;
– Multifunkciós pedál;
– Varratminta tükrözés;
– Nagy varrótér;
– Varrótalp nyomás állítás;
– 900 öltés / perc;
– 155 varratminta + 3 betűtípus;

És még sok minden más jellemzi a JUKI HZL-DX3 varrógépet. Alkosson kedvére a JUKI HZL-DX3 háztartási varrógéppel!

További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-dx3/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Újdonság – Patchwork anyag Block Pack kínálat az Üllői út 30-ban!

A Hobbyművész Üllői úti üzletében a Block Pack-ok változatos kínálata várja a varrni vágyókat!

A hatalmas anyagválasztékból összeállított különböző szín és mintavilágú block pack-ok válogatása tökéletes választás blokkok varrására, vagy blokkokból kombinált munkák készítésére. Egy block pack 8 féle 25×55 cm-es anyagot tartalmaz, mely színben és mintavilágban összeillik, ugyanakkor kellő változatosságot is tartalmaz, mely elengedhetetlen a blokkok mintáinak kialakításánál.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a Céh tagoknak!
(A kedvezmények nem összevonhatók, így akciós termékekre nem érvényesek!)
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatnod a pénztárban.

Óriási patchwork anyag akció a Hobbyművésznél!
Közel 300 féle anyagot kínálunk akár 35-40 %-os kedvezménnyel minden vásárlónknak az Üllői úti üzletünkben, amíg a készlet tart!
A kínálatról webáruházunk felületén tudsz előzetesen tájékozódni, de személyesen az üzletben nagyobb választékot találsz!

Várunk benneteket!!

muveszellato.com/patchwork

ÚJ támogatónk – PATCHWORKPORTA

BUTIKA ajánlata

ESKÁ Kézművesműhely ajánlata