Tagdíjbefizetés

2023-as évet örömmel töltöttük együtt. Több eseményen is találkoztunk, az Országos Foltvarró Fesztiválon, az ország különböző területein kiállításokon, sőt az őszi táborban is. Együtt alkottunk, együtt nevettünk, együtt gondolkodtunk és terveztük a jövőnket. 2024-ben  is ezt szeretnénk, veletek együtt tervezni, alkotni, nevetni és találkozni is. Nagyon köszönjük hűségeteket.
Ezért kérjük, hogy újítsátok meg tagságotokat és hívjatok új tagokat is. Mindenkit szívesen látunk a céhtagok körében.

Magyar Foltvarró Céh Vezetősége

Tagdíj összege: 12.000 Ft.
Azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a nyugdíja nem éri el a 170 000 forintot, a tagdíj: 10.000 Ft.
Befizetés határideje: 2024. február 10.
Számlaszám: 11703006-20410559-00000000
Magyar Foltvarró Céh
A közleményben kérjük adjátok meg a tagsági számot vagy a lakcímet és a hivatalos nevet, ha az nem egyezik meg a befizetőével.

Magyar Foltvarró Céh – TERVEZETT PROGRAMOK 2024.

2024. március 16. – Foltvarrók napja

Immár hatodik alkalommal rendezzük meg a Foltvarrók napját. Idén március 16-án várunk titeket a megszokott módon: valami egyszerű, de reméljük izgalmas mintával, sok vidámsággal és természetesen virtuálisan. Csatlakozzatok a Facebook csoporthoz: https://www.facebook.com/groups/224712065141871

2024. április 27. – Éves Közgyűlés és Szakmai nap

Szeretettel meghívunk a céh éves Közgyűlésére és Szakmai napjára, 2024. április 27-én, 10:00 órára a Ferencvárosi Művelődési Központba, (FMK), 1096 Budapest, Haller u. 27.

2024. június 15. – Varrjunk a szabadban!

Ismét vár minket a csodás Balaton, a hegyek, a friss levegő, az óriási park a falu közepén. És főleg a vendégszerető helyiek. Tavaly nagy siker volt, reméljük idén is sikerül megismételni. Hozd magaddal kedvenc alkotásaid, amiből kötél-kiállítást rittyentünk, és persze a tűt, cérnát se felejtsd otthon. Ha van kedvenc technikád, egyszerűen elkészíthető darabod, a résztvevők biztos szívesen megismerkednek vele, megtanulják tőled. Ha nincs, itt az idő újat tanulni.

2024. augusztus 23-25. – ORSZÁGOS FOLTVARRÓ FESZTIVÁL

Pályázat témája:  „Eger csillagai”. Reméljük minél többen pályáztok. Engedjétek szabadon a kreatív éneteket. A részletekért figyeljétek a https://foltvarro.hu/ weboldalunkat, Hírfoltok újságot, valamint a FB oldalt!

2024. október – Őszi tábor

Hogy hol és mikor, még kérdéses. Ilyen messzire nem lehet előre tervezni. Ha van ötletetek a helyszínre, nagyon szívesen várjuk a hunpatch@foltvarro.hu címre. Olyan helyet keresünk, ahol a szállás mellett egy olyan terem is rendelkezésre áll, ahol 30-40 foltvarró vágólappal, vasalóval, varrógéppel kényelmesen elfér. És persze az ára is megfizethető. Együtt könnyebb lesz megtalálni ezt a helyet, segítsetek! A tábor témájára vonatkozó ötleteket is örömmel fogadjuk.

2024. november-december Adventi öltögetés

November-december környékén jó lenne még valami kis adventi öltögetés együtt veletek. De ez már a nagyon messzi jövő.

Egyéb…

Vannak egyéb, még csak alakulóban lévő terveink a virtuális világban is. Figyeljétek a www.foltvarro.hu oldalt, Hírfoltok újságot, és az e-hírfoltokat!

FELHÍVÁS! Üdvözlő ajándék a 2024-es Országos Foltvarró Fesztiválra

Már hagyománnyá vált, hogy a belépő mellé egy kis ajándékkal lepjük meg az OFF-ra látogatókat. Ezt tervezzük ebben az évben is. Ha Eger, akkor bor, ha bor, akkor poháralátét. Kérjük, varrjatok poháralátéteket!

Nem szakítjuk meg a hagyományt, viszont nélkületek nem megy. Akár egyénileg, akár csoportosan varrjatok Ti is poháralátéteket! Tudatosan választottuk az alább bemutatott technikát, hisz Eger csillagairól szól majd ez a hétvége. Egy pohárka jóféle Egri Csillag alá el sem tudnánk képzelni mást. A csillagos alátét nagyon egyszerűen elkészíthető: 3 sablon, szabsz, vasalsz, levarrod. A díszítés a ráadás, ízlésed és időd szerint.

Az elkészítés menete

A mellékletről készítsd el a három sablont nem túl vastag kartonra. Varrásráhagyás nélkül kell használni (sablonok). A „külső” a csillag alapja lesz, a „belső” a betét. Szabd ki őket! Csak a belső elemet kell bevasalni egy vetex-szel vagy nagyon vékony vlies-zel. Ne feledd! Egy poháralátét nem lehet hepehupás!

1. A betétre a tavalyi könyvjelzőhöz hasonlóan készíthetsz applikációt, szabad gépi tűzéssel rögzítve.
2. 3. Ízlésed szerint bárhogyan díszítheted. A „vasaló” jelzésű közepes sablont helyezd a nagy alap fonákjára, igazítsd középre!
4. Hajtsd a sablonra a széleket és vasald rá körbe haladva.
5. A sarkok legyenek szép hegyesek!
6. Vedd ki a papírt, újabb vasalással erősítsd meg az éleket!
7. Helyezd a betétet középre, a csúcsai az alap oldalainak a közepére essenek. Hajtogasd fel a betétre a csillagok túllógó csúcsait, rögzítsd!
8. Tedd a gép alá, csak a csillag belső vonalán haladva kell az alap szélét levarrni. Tehát csak csillagot varrsz. És kész!
Kézi varrással is elkészíthető.

Ha elkészült, kérlek juttasd el kedves tündértársunkhoz:
Vass Györgyné Margitka 3326 Ostoros, Hunyadi M. utca 121.
Nagyon szépen köszönik a segítséget az Egri Folt-Tündérek!

EQA (EUROPEAN QUILT ASSOCIATION) PÁLYÁZAT 2024

„Képzelj el egy madarat”

Az EQA célkitűzése, hogy határokon, kultúrákon és nyelveken átívelően terjessze és népszerűsítse a foltvarrást. Az EQA 2024-ben lesz 35 éves, és ezt a jeles születésnapot egy óriási madárkollekcióval szeretné megünnepelni. A valós vagy képzeletbeli madarat ábrázoló quiltben legyen egy kis darab smaragdzöld, amit sok helyütt használnak a 35 évforduló jelzésére. Bővebb információ ITT

Kiállítás

Tél, Valentin nap és farsang a patchwork mintákban

Lendületesen kezdődött az év, és hatalmas lendülettel jönnek sorba az események is. Még javában tart a tél, de már kopogtat a farsang és a Valentin nap is erőteljesen. Mi foltvarrók szeretjük az eseményeket, mert azok egy újabb alkalmak arra, hogy kipróbáljunk egy új mintát.
Legyen szó téli, Valentin napi vagy farsangi témáról, biztosan találunk mintákat, ha kitartóan keresünk. Korábbi tapasztalatok alapján most már tudjátok, hogy én nagyon szeretek keresgélni. Hoztam is nektek pár témában ingyenes és fizetős, de nagyon különleges mintákat.

Téli patchwork minták

Bár hóesés nem volt annyira sok még ebben a szezonban, de a hópelyhek látványát biztosan mindenki nagyon szereti, főleg, ha foltvarrós módra el is lehet őket készíteni. Keresgéltem és találtam pár igazán szuper mintát nektek:

Ingyenes téli patchwork minták:

https://www.janome.com/siteassets/inspire/projects/holiday/blue-december-pillow/blue-december-pillow.pdf
Ice Palace quilt winterfrost fairy frost castle frozen christmas holidays (michaelmillerfabrics.com)
https://www.rileyblakedesigns.com/assets/images/freepatterns/quiltpatterns/BluebonnetBreezeBiggerInTexasFreePattern.pdf
https://lakegirlquilts.com/scrappy-mini-quilt-pattern-single-snowflake/
https://lakegirlquilts.com/scrappy-stars-easy-block-of-the-week-quilt-pattern/

Ingyenes téli papírra varrós patchwork minták:

https://www.caroldoak.com/pdfs/2500MemberSnowflake.pdf
https://www.caroldoak.com/userfiles/file/January2015Snowflake.pdf

Valentin napi patchwork minták

Tudom-tudom sokan ezzel nem értenek majd egyet, de azért vagyunk páran, akik szeretik a Valentin napot is, még akkor is, ha minden nap szeretjük a párunkat. Ebben a témában is hoztam pár mintát nektek, mert hamarosan úgyis megindul a szívecske cunami mindenhonnan.

Ingyenes Valentin napi papírra varrós minta:

FPP Heart Template PDF – The Seasoned Homemaker®
Simple Heart Quilt – (cluckclucksew.com)
Lovestruck Heart Block (free!) Pattern – (cluckclucksew.com)
I Heart You Free Mini Quilt Pattern – (cluckclucksew.com)

Farsangi patchwork minták

Aztán itt ez a beöltözős bulis időszak, a farsang is. Sokunk gyermeke, unokája biztosan beöltözik az óvodai vagy iskolai bulin a kedvenc mese vagy szuperhősének. Nagyobbaknál vagy felnőtteknél már népszerű, hogy egy adott témában öltöznek be farsangra. A gyerekeimnél a suliban, pl. az 5. osztályban, a Barbie film két ikonikus szereplőjét valósítják meg az osztály tagjai, a fiúk Ken babák, a lányok pedig Barbie babák lesznek.
Jelmezeket ugyan nem tudunk foltvarrással megvarrni, bár ki tudja, de a kedvenceket bármikor, örömmel megvarrjuk a szeretett gyermeknek, unokának, legyen szó tűzoltó, rendőr, hableány, telefon, távirányító, Jedi lovag, Mandalóri, vagy az éppen nagyon népszerű Starwars sorozat után a Baby Yoda Grogu figurájáról.
Ezekben a témákban is találtam pár ingyenes és fizetős, de igazán különleges mintát nektek.

Ingyenes Starwars papírra varrós
https://www.misha29.com/2016/02/star-wars-patterns-for-patterns.html?m=1
https://www.quiltingdaily.com/how-to-make-a-yoda-quilt-block-may-the-4th-be-with-yoda/?epik=dj0yJnU9ejBhRmRXRzE1bWd4bFdoTUFjeUVKb0VpeGh5dnFFMUkmcD0wJm49X18tYnJxUFp1NnFjMFFkc0dhVWpJUSZ0PUFBQUFBR1dxVXJB
http://www.fandominstitches.com/2010/03/star-wars.html

Fizetős papírra varrós minták sok sok figurával
https://www.pitchersboutique.com/
Amit még tudni érdemes, hogy a Pitcher’s Boutique oldala tele van igazán komolyan papírra varrós mintával, jónéhány közöttük ingyenes, farsangoló gyermekek legnagyobb boldogsága egy ilyen megvarrt minta, a kedvenc farsangi hősükkel. Megtalálható itt farkas, nyuszi, unikornis, tündér, hajóskapitányoknak hajós minta és még sok minden más is.

Fizetős, de nagyon szuper papírra varrós járműves, kalózos, állatos és sok egyéb tematikus patchwork minták
https://www.quiltsandnicestuff.com/abc-fahrzeug-quilt/
Nem ingyenes, de nagyon szuper járműveket lehet varrni gyerekeknek ezekből a mintákból. Pláne, ha a kisunoka autóversenyző, tűzoltó, mozdonyvezető, esetleg hajóskapitány szeretne lenni a farsangon.

Ingyenes állatos patchwork minták
https://ilovequiltingforever.com/free-quilt-pattern-panda-monium-mini/
https://windhamfabrics.com/images/project/Knickknacks_and_Kitty_Cats_RS.pdf
https://quiltinspiration.blogspot.com/2016/11/free-pattern-day-cat-and-dog-quilts.html
https://quiltinspiration.blogspot.com/2022/09/free-pattern-day-deer-quilts.html
https://sewingwithscraps.com/free-chicken-quilt-pattern/
https://ilovequiltingforever.com/wp-content/uploads/2022/06/Hedge-Hugs-Quilt.pdf
https://sewfreshquilts.blogspot.com/p/elephant-parade.html
https://birchfabrics.com/cats-on-cats-free-quilt-tutorial/

Remélem elég sokféle témában találtok majd kedvetekre való ingyenes mintákat, alkotásra fel!

Itt érhettek el:
Youtube : https://www.youtube.com/@tamusart/
Tiktok : TamusArt Kreatív Műhely (@tamusart) | TikTok
Megtalálhattok még itt is: Facebook, Instagram, Pinterest.
Facebook-on elérhető egy csoport is TamusArt Kreatív Műhely néven, várok mindenkit sok szeretettel ide is.

Varrós és foltvarrós üdvözlettel,
Ráczné Tamus Natasa

Képek forrása: Pinterest

Szabás

Alapszabály: „Szabj gondosan, varrj pontosan, bonts boldogan!”

Ha az első kettőt jól csináljuk, akkor a harmadikra nem lesz szükség. Ez a cikk ezért a szabáshoz ad némi ismeretet, remélhetőleg kevés újdonság lesz benne.
Mint minden cikkben, itt is kénytelen vagyok kihangsúlyozni, hogy elsősorban azoknak a háziasszonyoknak igyekszem tanáccsal, ötlettel szolgálni, akiknek a „varrodája” a lakásból kerül kiszakításra, a család által jóváhagyott helyen és időben.

Amint legutóbbi képemen is látható, ha sikerült férjünket rábeszélni, hogy a családi étkező asztal átalakításával a nappalit varázsolja varrodává, akkor az étkezőasztal egyik végére pont elfér a nagy vágólap. Az étkezőasztal egyébként remek választás, a szabvány magassága a szabáshoz a legtöbb háziasszony testméreteinek megfelelő (nem úgy, mint a varrógép előtt ülésre a székek). Kellően stabil, a mellékelt módszer szerint 3 oldalról körbejárható, bevilágítható (ez majd egy külön cikket érdemel). Akár már ez a fotó is sugallja, hogy ez túl szép, hogy igaz legyen.

Valóban jogos a hiányérzet, hiszen aki már csinálta, tudja, hogy még pár eszközre szükség van, a kiszabandó és kiszabott anyagok elhelyezésére nemkülönben. Szóval javaslom pár szék/fotel/hintaszék/ágyszéle igénybevételét a színek szerinti alapanyagok fölhalmozására, és a kiszabott daraboknak is érdemes különböző dobozokat odakészíteni, méret, szín, varrási sorrend, vagy bármilyen más szempontrendszer szerinti csoportosításhoz.
Szintén nem utolsó szempont, hogy a sablon/vonalzó/körkés elérhető távolságban, karnyújtásnyira, mégis leesés ellen biztos helyen legyen (a képen szereplő asztalon ideális lehet a varrógép mögötti tér).
Javaslom valamilyen „akasztós” módszer használatát, ahol mindennek helye van, akár csukott szemmel nyúlunk érte, vagy akasztjuk vissza a helyére. Akinek a fal messze van, használhat ruhaszárítót kampókkal, széktámlára akasztott vállfa is remek választás, és mobilis.

A káoszos eszközös képen rafináltan elrejtettem egy körkéses szabászgépet, azt csak a legelvetemültebbek fogják használni, vagy sokdarabos projekt nagy darabszámú, többrétegű előkészítéséhez használható. Minden más esetben vágólapot, körkést, vonalzót fogunk használni. Amennyiben a szabandó méret megengedi, igyekezzünk minél kisebb alapanyagból dolgozni, és a hozzá méretben illeszkedő A4-es, vagy forgatható vágólapot használjunk, ekkor a legkönnyebb az igazítás, szabás, legkisebb a hulladék.

Mindig számoljunk, csoportosítsunk. Sosem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a kiszabandó anyagra a sablonon már rá van-e rajzolva a varrásráhagyás, vagy azt pluszba bele kell kalkulálni? Varrásráhagyás!!! Általában (?!) mindig talpszélesen varrunk, viszont nem mindegy, hogy ez a talpszélesség a ¼ inch, vagy az általános 7,5 mm-es talpat jelenti. Fontos tudnunk a kész termék méretét, ugyanis kínos pillanatokat élhetünk át, ha az illesztési pontok, sarkok nem találkoznak, vagy nem jön ki a minta. Ha módunk és lehetőségünk van, akkor egy újabb bútort is ki kell sajátítani a család elől, azaz rakjuk ki a mintát az ágyra vagy több asztalra.  A nagyobb munkákat fotózzuk le a későbbi rekonstruálás miatt, mert a fénykép kíméletlenül meg fogja mutatni, ha valamelyik elem nem jó helyen, vagy fordítva van.

Ha minden jól csináltunk, a kész munka hibátlan, bontani sem kell, alig képződik hulladék. Varrónőnk elégedetten hátradől, és készül a következő műre.

Tót Zoltán írása

Varrógépcentrum ajánlata

Brother BN27 varrógép + rátolható varróasztal

• fém alkatrészek, 3 év garancia
• tűbefűző
• stretch programok
• egylépéses gomblyukazás
• öltéshossz, szélesség állítás
• szálvágó
• overlock, rejtettöltés
• ikertűs varrás
• szabadkar
113.800 Ft helyett 89.900 Ft
Bővebb információt a varrógépről itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

Ipari megoldások az otthonában

– Automata szálvágás;
– Automata varrat elerősítés;
– Automata tűpozícionálás;
– Automata gomblyukvarró;
– Térdemelő kar;
– BOXFEED anyagtovábbító rendszer;
– Multifunkciós pedál;
– Varratminta tükrözés;
– Nagy varrótér;
– Varrótalp nyomás állítás;
– 900 öltés / perc;
– 225 varratminta + 4 betűtípus;
– kiszélesítő asztal;
És még sok minden más jellemzi a JUKI HZL-F600 Quilt & PRO varrógépet, amit a szabadtűzés és a patchwork szerelmeseinek fejlesztettünk ki!

Alkosson kedvére a JUKI HZL-F600 háztartási varrógéppel!
További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-f600/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

ÚJDONSÁG! Freudenber Vlieselin flízek már 30-50 cm-től rendelhetők webáruházunkban!!

Vlieseline 268 Bamboo Mix
A 47% bambusz és 46% pamut vlies közepes súlyú, nagyon puha, 244 cm széles közbélés, így alkalmas gyerektakarók, paplanok, falvédők, könnyű ruhák, pl. kabátok bélelésére.
Kímélő programmal 30 fokon mosható.
A kismértékű zsugorodás elkerülése érdekében a bélést varrás előtt avassuk be.
A kész munkát kímélő mosószerrel, áztatással és kézi erővel nyomkodva 30 fokon mossuk, majd kisimítva, fektetve szárítsuk.

Vlieseline Style-Vil Fix
A 3 mm vastag habosított szivacsos puha vlies mindkét oldala szintetikus textilréteggel van bevonva, és az egyik oldala ragasztós, így vasalással rögzíthető.
Ideális szendvicsekhez, 3 dimenziós hatásokhoz, mobil- vagy szemüvegtokokhoz, ruhaneműk (vállpárnák), sapkák stabilizálásához.
Kímélő programmal 30 fokon mosható.
Különböző szerkezetű, vastagságú, felületű anyagok összeállításánál előnyös. Könnyű és középnehéz textilekhez ajánlott a használata, de célszerű tapadási próbát végezni.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A flízeken kívül a patchwork anyagokra is 15% kedvezményt adunk a Céh tagoknak!
Webes rendelés esetén a rendelés összegzésénél a megjegyzésbe kell beírni a tagsági számot az MFC megjelöléssel.
A kedvezményt a rendelés még nem tartalmazza, azt a számla kiállításakor fogjuk megadni.
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.

Hatalmas patchwork anyag akció a Hobbyművésznél!
Közel 300 féle anyagot kínálunk akár 35 40 %-os kedvezménnyel minden vásárlónknak az Üllői úti üzletünkben, amíg a készlet tart!
A kínálatról webáruházunk felületén tudsz előzetesen tájékozódni, de személyesen az üzletben nagyobb választékot találsz!

Várunk benneteket!!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Számtalanszor állunk a nagy helyzet előtt, hogy a csodaszép munkánkhoz és a csodaszép mintáinkhoz kellene valami csodaszép háttér. Fontos, hogy háttér jellegű legyen, de azért mégsem egyszínű, azért legyen benne valami kis extra… Emiatt imádom ezeket a batikolt hatású anyagokat, mert egyből dob az alkotásunkon. A batikolt mellett persze van még más is, mint például az antikolt, vagy a parafa hatású pamutvásznak. Mindegyik jellegében kicsit más, de mind kiváló háttér. Ez a link a batikolt mintához visz, de ha beírod a keresőbe, hogy antikolt, vagy parafa hatású, úgy egyből megtalálod azokat is. Vagy tudod, mit? Nézd végig az összes rengeteg anyagot és csemegézz belőlük bátran!

Egy kis segítség a webshophoz ( totagaskreativ.hu ): A méteráru ára 10 centiben van megadva. Minimum 30 centit kell vásárolni, ezt 3 db-nak jelzi a rendszer. Ha 1 métert szeretnél, akkor 10 db-ot kell kosárba tenned. Természetesen egy végben küldjük az anyagokat, nem külön darabokban. Nagyon gyorsan megkapod a csomagodat, ha délelőtt megrendeled, akár már a következő munkanapon nálad lehet a pakk.

Használd a PATCH10 kuponkódot a pénztár oldalon a „Kuponkód” mezőbe beírva a kedvezményedért!
Örömmel látunk a webshopban és Kaposváron az üzletünkben.
Szeretettel: Judit és a Tótágas csapata

BUTIKA ajánlata