„Varrjunk a szabadban” – Balaton község – 2023. június 17.

Idén is vár bennünket Balaton. Nem a magyar tenger, hanem Levi szülőfaluja Eger szomszédságában. Ha még nem voltál Balatonban, akkor itt az ideje! Képzelj magad elé egy hegyekkel ölelt kis falut, kristálytiszta levegőt, csobogó forrást. Fűszerezd meg kedvességgel, vendégszeretettel. Ez vár Rád, ha az idén velünk tartasz.
Ha már voltál Balatonban, akkor gyere újra és hozd a barátaidat is, akik még nem tapasztalták meg ezt az élményt. Nyugodtan hozhatod a családodat is, amíg Te varrsz, ők a környéken remekül el tudják tölteni az időt kirándulással. Vagy ha nagyon nem bírják az erdőt, akkor meglátogathatják Eger csodáit.
Egy szó mint száz – kalandra fel!
Mi vár Rád? A hatalmas téren mindenkinek jut hely. Találsz padot, vagy leterítheted a plédedet. Lesz néhány alkotóműhely, ahol apróbb-nagyobb darabot lehet varrni vagy alkotni. Ha van ötleted, tarts Te is workshopot! Nagyon komolyan hangzik, ugye? Pedig csak arról van szó, hogy egy asztalhoz leülnek páran, és valaki tanít valami érdekeset.
(A felhasznált anyagért esetenként fizetni kell.) De ha nem akarsz új dologba fogni, hozd el azt, amin éppen dolgozol. Akár így, akár úgy, a kézi varrókészleted ne felejtsd otthon! Mi más kell még? Hozz el egy-két kedvenc quiltet, terítőt, táskát. A fák között rögtönzött kiállítás kerekedik belőlük. Lehet őket megcsodálni, ötletet meríteni, az alkotót kifaggatni a titkokról. Ezentúl már csak a jókedvedet, a mosolyodat ne hagyd otthon. Ha budapesti, vagy Budapest környéki vagy, akkor különjáratos busszal is tudsz jönni. Képzeld el azt az utat, ahol egy halom foltvarró ül egy buszon!

TARTS VELÜNK!

Az útvonal: Pilisvörösvár, Óbuda Flórián tér, Árpád híd József Attila színház, Népliget, M3 kivezető, Balaton. Indulás valamikor 6 és 7 között (reggel), a pontos menetrendet még egyeztetjük. Visszaindulás 16 órakor. Részvételi díj: 9000 Ft, amit a Magyar Foltvarró Céh OTP Banknál vezetett számlájára kérünk átutalni (11703006-20410559).  A közleménybe kérjük annak az utasnak a nevét feltüntetni, aki jelentkezett az utazásra. Ha többen jöttök, elég egy jelentkezés a résztvevők számának megadásával.
Ha nem Budapesten vagy környékén élsz, akkor javasoljuk, hogy szervezz telekocsit, esetleg a csoportoddal béreljetek kisbuszt (vagy nagyot). Ha reklámozni szeretnél utazási lehetőséget, akkor küldd el nekünk (hunpatch@foltvarro.hu) és közzétesszük Facebook csoportban, és ha időben érkezik, akkor az e-hírfoltban is.

OFF 2023. augusztus 25-27.

Nagy szeretettel készülünk az OFF-ra, ezért szeretnénk nektek egy kis ízelítőt nyújtani az eddigi terveinkből, ötleteinkből.

Helyszín: OFF Kultúrszövőgyár, 1045 Budapest, Berni u. 1.
A belépés céhtagoknak (érvényes tagsági igazolvány bemutatásával) ingyenes.
Nem céhtagoknak 3000 Ft. A belépőjegy a fesztivál teljes időtartamára érvényes.

Amennyiben támogatni kívánod az Országos Foltvarró Fesztivált az általad felajánlott összeggel,
segíted a Magyar Foltvarró Céh munkáját. Kérjük, támogass bennünket.
Köszönjük szépen.

FELHÍVÁS AZ OFF-ra!

Idén az Országos Foltvarró Fesztiválnak az OFF Kultúrszövőgyár ad helyszínt . A rendezvényhelyszín a volt Újpesti Gyapjúszövőgyár területén, a régi Gyártelepen belül helyezkedik el. Valaha egy gyapjúszövőgyár volt, ahol 30 éven át szorgos kezek és gépek fonták egybe a szálakat. Éppen ezért, a helyszín paramétereit tekintve, hatalmas terek állnak rendelkezésünkre.

Kedves céhtag! Csatlakozz hozzánk, rendezzük be együtt, töltsük meg gyönyörű alkotásokkal a szövőgyárat! Minden segítő kézre szükségünk van, az alábbi időpontokra.

2023. augusztus 24. – OFF építés (kiállítás, pályamunkák)
2023. augusztus 25-26-27. – kiállítási felügyelet, teremőrség, akár hostess is.
2023. augusztus 27. – OFF bontás

Magyar foltvarró RÉGIÓK!

Kedves csoportvezetők!
Szeretnénk újraéleszteni a régiókat, hogy gördülékenyebben mehessenek a dolgok és egyszerűbb legyen a kommunikáció, illetve az információáradat. Éppen ezért frissítenénk a csoportok nyilvántartását. Földváry Gina, mint a Pest-környéki régió vezetője, megkeres Benneteket még májusban az adatokért. Kérjük, legyetek segítségére, illetve, ha úgy gondoljátok, hogy a csoportotok nincs nyilvántartva, illetve tudtok olyan csoportról, kérem jelezzétek neki.

Ginával a kapcsolatot az alábbi e-mail címen vehetitek fel: bpregio@gmail.com
Köszönjük az együttműködést előre is!

A vezetőség

Ülő munkavégzés varrásnál

Az ülő munkavégzés varrásnál szinte elkerülhetetlen. Azonban egy rosszul kialakított munkakörnyezet komoly megterhelést jelenthet a szervezet számára hosszútávon. Nyaki- és gerincfájdalom, hát- és derékfájdalom, csukló- és alkarfájdalom, térd- és bokafájdalom, látásromlás, egyéb ízületi bántalmak mind-mind előfordulhatnak, és gyakran elő is fordulnak. Kevés háziasszonynak van olyan szerencséje, hogy saját ergonómikus varrodával dicsekedhet.

2019. október 24 A Gròber gyár, a paszományokra, gombokra és rövidárukra szakosodott textilgyár Girona történetének mérföldköve.

Forrás: Gyerekjelatekbolt.com

Az ergonómia ezeknek a potenciális betegségeknek a kialakulását hivatott megakadályozni, a már meglévő problémákat enyhíteni vagy teljesen megszüntetni azokat. Számos olyan termék elérhető ma már, melyek specifikusan egy-egy terület javítására fókuszálnak, legyen az a hát vagy a csukló, vagy bármely más terület, sőt akár egy termékkel több ponton is tehetünk egészségünk megőrzése, és a megfelelő kényelem kialakítása érdekében. Irodai munkakörnyezet kialakítására komoly törekvések vannak, lássuk ennek az otthoni varráshoz korlátozott körülményeinek profi, vagy éppen „barkácsszakkörös” megoldásait. És a munkakörnyezet varrásra
optimalizálása nem csak az ülőhelyről szól, hanem a varrógép elhelyezése a munkaasztalon/ban, szabóasztal, megvilágítás (természetes/mesterséges), anyagok és eszközök elérhetősége/elhelyezése, családtagok jelenléte (elviselése/kitiltása), stb. A téma komplexitása miatt több cikkben folytatnék egy-egy területet, akkor már részletezve a jó, vagy kerülendő helyzeteket. Természetesen megoldási javaslataim is lesznek profi, vagy háztartási környezetben is megvalósítható módon.

Tót Zoltán

„FECNIK” – FoltModern csoport kiállítása

Adott egy szorgalmasan varró csoport (FoltModern), egy művelődési ház (Csili), ahol alkothat, szép kiállító teremmel és helyes vezetőkkel, két feldolgozásra váró téma, és megszületett a Fecnik nevet viselő kiállítás.
Egyik téma: varrjunk patchwork kabátot ami lehet kétoldalas (vagy nem), egységes anyagválasztással, és lehetőleg tartalmazzon foltos blokkokat. Lelkesen nekifogtak a csoporttagok, adott volt egy jó szabásminta, azonban nem mindenki fejezte be a megnyitóig a saját kabátját. Akik elkészítették, azoknak ezúton is szívből gratulálok.
Másik téma: a születésnapi blokkok feldolgozása. Nagyon tanulságos volt ez a kihívás mindannyiunk számára. Ki nehezebb, ki könnyebb blokkot talált ki, akinek az életében adódott változások nem nehezítették a kivitelezést, mind elkészítette a kapott blokkokból az általa megálmodott takarót, faliképet, asztalra valót, tárolót. Mit tanultunk ebből a feladatból? Van hova fejlődni precizitás terén, a kinyomtatott minta a legmegbízhatóbb, olvassuk el figyelmesen a leírást, időben készítsük el a feladatot, ne halogassuk, kérjünk segítséget, ha megakadunk, figyeljünk a megadott varrásszélességre.
Olyan munka is elkészült, amit már elajándékozott egy tagunk (kis hajókat varrtunk hozzá), három tagunk is fekete-fehér hátteret kért a blokkjaihoz, készült: improvizált halacskás falikép, gyönyörű könyvespolcot ábrázoló munka, nagy negatív háttérrel, szépen tűzött falikép, unokának házikós vagy fecnikből készült takaró, üde dinnyés asztalterítő, vidám pöttyös és írásokat is tartalmazó faliképek. De nincs kiállítás táskák nélkül, így az üvegtárolók sem maradtak üresek. Sokunknak karnyújtásnyira, „hosszú karnyújtásnyira” volt Tótné Teri, akinek köszönhetően a takarók még szebbek lettek.
A kiállításmegnyitóra gyönyörű tombolatárgyakkal is készült a FoltModern, nemcsak finom sütikkel, és örömmel tapasztaltuk, hogy mindenkinek tetszettek a kiállított munkák, a megnyert tombolák.
Annyira megtetszett a csoportnak a blokkos játék, hogy idén egy másik sorozattal folytatja, szerintem most is érdekes kihívások elé néznek majd a csoporttagok.

Azoknak a foltvarróknak, akik érdeklődnek a modern irányzat iránt, szívből ajánljuk ezt a kiállítást, ami
június 4-ig látogatható a Csili Művelődési Központban
Cím: 1201 Budapest, Nagy Győri István u. 4-6.  (Baross utcai bejárat)

GALÉRIA, itt

Sólyom Melinda, FoltModern

Quiltfesztivál Birmingham 2023.

Augusztus 3. és 6. között huszadszor rendezik meg a Quiltfesztivált Birminghamben, mely alkalomból a rendezők számos újdonsággal, nagy nevekkel és ritka különlegességekkel készülnek. Ha még nem voltál, azért érdemes elmenni, ha meg igen, akkor azért, hogy újra részese legyél Európa legnagyobb foltvarró rendezvényének.

Polyák Ildikó

Események

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina Q16 és Q20 hosszúkaros tűzőgép Stúdió állvánnyal

Gyorsan és egyszerűen összeszerelhető.
A BERNINA Stúdió állvány egy moduláris állvány, ami 1,5 és 3 méteres összeállításban is használható. Az 1,5 méteres állvány egy hosszabbító készlettel könnyen kibővíthető 3 méteressé. A stabil és strapabíró Stúdió állvány a BERNINA Q20 és Q16 (PLUS) hosszúkaros tűzőgépekkel használható.
Bővebb információt itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

JUKI hordozható szabadtűző keret háztartási varrógépekhez

A JUKI asztali szabadtűző kerettel sokkal könnyebben, tetszés szerint varrhatja meg a nagy méretű munkákat. Ez a keret asztalra vagy íróasztalra egyaránt tökéletesen illeszkedik, és kompatibilis a legtöbb JUKI varrógéppel*. *JUKI HZL-G; -F; DX szériák és TL-2010Q varrógépekhez kompatibilis! Állítható, hogy bármilyen varrógéphez illeszkedjen, amely 18″-os torokkal rendelkezik. A fogantyúk az Ön kényelme érdekében kihúzhatók és forgathatók. Helytakarékos, mivel könnyű és hordozható.
A JUKI Premium Dual-Track rendszere lehetővé teszi a mozgató kocsi könnyű mozgását varrás közben. A keret tovább bővíthető a JUKI SURE SITCH ELITE ÖLTÁSSZABÁLYOZÓ rendszerrel. A Juki Sure Stitch szabályozza az öltés hosszát és sebességét. Ahogy gyorsul és lassít, úgy fog a gépe is változtatni a sebességén. Ennek köszönhetően minden öltés egyforma hosszú lesz.

Látogasson el weboldalunkra ahol részletes információkat talál háztartási varrógépeinkről.
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 15% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Újdonságok a Hobbyművésznél!

A modern és a hagyományos foltvarrás megszállottjainak most is újabbnál-újabb anyagcsaládokat és mintákat ajánlunk.
Robin Pickens a Wold Blossoms modern rajzolatú és vidám színvilágú mintáit a vadvirágok inspirálták, melyekből csak úgy sugárzik a szabadság, merészség, bátorság, az élni akarás, a felhőtlen társbérlet más növényekkel, méhekkel, pillangókkal.
Betsy Chutchian a Florence’s Fancy hagyományos szín- és mintavilágú terveit ezúttal két azonos nevű (Mary Florence és Florence Marie) rokoni szállal kapcsolódó (nagymama és unoka) személy virágszeretete ihlette.

Extra 35%-os kedvezménnyel is várunk!

Több mint 100 féle anyagot kínálunk most extra kedvezménnyel amíg a készlet tart!
A teljes akciós anyag kínálatunkat is megnézheted webáruházunkban.
Az akciós anyagok árából már további kedvezményt nem tudunk adni, így a 15% kedvezmény ezekhez már nem adódik hozzá!

Jelenleg a webáruházban nem lehet rá rendelést leadni, viszont az anyagokat személyesen az Üllői úti üzletünkben megvásárolhatod.
Abban az esetben ha nem tudsz személyesen eljönni és rendelni szeretnél, megteheted az üzlet elérhetőségein.

Magyar Foltvarró Céh kedvezmény!

A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a céhtagoknak!
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatnod a pénztárban.

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata