Magyar Foltvarró Céh Közgyűlés

2023. május 20.
Regisztráció: 10:00-tól

Szeretettel meghívunk benneteket a Magyar Foltvarró Céh Közgyűlésére,
2023. május 20-án 11:30-ra, a Csili Művelődési Központba.
(1201 Budapest, Nagy Győri István utca 4-6.)
Amennyiben a Közgyűlés nem határozatképes, a megismételt Közgyűlésre
2023. május 20-án 11:40-kor kerül sor.
Támogatóinkkal is találkozhattok, akik a Közgyűlés ideje alatt szebbnél szebb vásznakat hoznak eladásra.

Részletek a Magyar Foltvarró Céh weboldalán

Szakmai nap
„A természet vonzásában”

Workshopok: 10:00-14:00
Idén a FoltModern csoport vállalta a Közgyűléshez kapcsolódó szakmai nap megszervezését. A csoport kiállításának megnyitója május 12-én lesz a Csili Művelődési Központban, ahova mindenkit nagy szeretettel várnak.
Egy héttel később, május 20-án (szombaton) a szakmai napon nemcsak a kiállítást nézhetitek meg, hanem a változás témájú quiltek és egyéb alkotások között többféle egyszerű darab elkészítését is megtanulhatjátok, amelyek a természettel kapcsolatosak.

Megközelítés

Várunk sok szeretettel,
MFC vezetősége

Szakmai nap – „Kis ujjgyakorlat a természet jegyében”

Az idei közgyűlés alkalmával, a Foltmodern csoport lelkes tagjai várnak szertetettel minden érdeklődőt egy kis nyitott műhelyre.
Három témával foglalkozunk:

1. Színes kövek applikálása

Aki be szeretne szállni a céh idei felhívására, de otthon nem mert nekifogni, esetleg gondja van a kézi applikálással, azoknak bemutatunk pár elkészített követ és segítünk helyben meg is varrni, kicsit kihímezni, mindenkinek tetszése szerint. Ugyanitt átvesszük a már elkészített blokkokat. Keressétek Zsák Katit.

2. Kis pillangók elkészítése

A bemutatott pillangókat nemcsak a foltvarrók tudják majd megcsinálni, hanem a jelenlévő kisebb- nagyobb gyerekek is, akik érdeklődnek a kézimunka iránt. A pillangókból kitűzőt, hajdíszt is lehet készíteni, egy kis otthoni utómunkával. Keressétek Sautek Évát.

3. Hímzett tűtartó

Ha egy egyedi ajándékot szeretnél készíteni olyan barátnak, aki szeret varrni, ne habozz megnézni, hogyan lehetne kicsit másként megalkotni egy tűtartó elő-és hátlapját. Nagy Enikő szívesen útba igazít majd a kortárs hímzések világában. Lesznek egység csomagok is.

Nem kell mást tenned, mint tűt, ollót és jókedvet hozni magaddal, mi minden másban segítünk.
Közgyűlés előtt és után alkothatunk kedvünkre, a Csili színháztermében.
Egyben meg lehet tekinteni a Foltmodern csoport idei kiállítását is, a Muszély Ágoston-teremben (a Csili Művelődési Központ Baross utcai bejáratánál, balra, a földszinten).

Foltmodern csoport – Sólyom Melinda

FELHÍVÁS AZ OFF-ra!

Idén az Országos Foltvarró Fesztiválnak az OFF Kultúrszövőgyár ad helyszínt . A rendezvényhelyszín a volt Újpesti Gyapjúszövőgyár területén, a régi Gyártelepen belül helyezkedik el. Valaha egy gyapjúszövőgyár volt, ahol 30 éven át szorgos kezek és gépek fonták egybe a szálakat. Éppen ezért, a helyszín paramétereit tekintve, hatalmas terek állnak rendelkezésünkre.

Kedves céhtag! Csatlakozz hozzánk, rendezzük be együtt, töltsük meg gyönyörű alkotásokkal a szövőgyárat! Minden segítő kézre szükségünk van, az alábbi időpontokra.

2023. augusztus 24. – OFF építés (kiállítás, pályamunkák)
2023. augusztus 25-26-27. – kiállítási felügyelet, teremőrség, akár hostess is.
2023. augusztus 27. – OFF bontás

Rendelkezz adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti, Személyi Jövedelemadójának 1%-áról, a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.
1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt. 1.

Adószám: 18549988-1-43

Bankszámlaszám: 11703006-20410559

Bemutatkozik: Bökdösődő Foltvarrókör – Kapospula

Markovits Edit vagyok a Bökdösődő Foltvarrókör vezetője Kapospulából.
Már gyerekkoromban is érdeklődtem többféle kézimunka iránt. Általános iskolában ismerkedtem meg a gépi varrással. 1996-ban varrtam meg első „foltos” takarómat, melyhez az ötletet egy lakberendezős műsorból kaptam. Könyvekből és újságokból fejlesztettem a foltvarrós technikámat, majd ellátogattam Ceglédre egy nyári táborba.
2002-ben először Dombóváron próbálkoztam csoportot szervezni, de az igazi itt a lakóhelyemen, Kapospulában sikerült 2006 őszén. A felhívásra, első alkalommal kb. 13-15 hölgy jött öltögetni a falu könyvtárába, akkor még kézzel készítettünk apróságokat kéthetente.
A hosszú évek alatt változott a tagság, jelenleg 20-an varrunk. Belaktuk a falu Kultúrházának kistermét, ahol hetente jövünk össze. Az évek során nagyon sok technikát tanultunk meg, a legegyszerűbbektől a bonyolult, nagy türelmet, kézügyességet igénylőkön keresztül a művészi technikáig. Most már a géppel varrás élvez elsőséget a tagságnál. A hagyományos technikákat részesítjük előnyben mind a közös, mind a saját részre készített munkákban. Elsősorban használati tárgyakat készítünk saját részre vagy ajándékba. A Covid idején online tartottuk a kapcsolatot, akkor is készültek azonos technikával munkadarabok.
Eleinte júniusban voltak a kiállításaink az éves táborunkkal egyidőben, de a kiállítás átkerült őszre, a tábor maradt nyáron. A tábor nálunk azt jelenti, hogy bepakolunk a Kultúrházba és egy héten át minden nap varrunk vagy irányításával, vagy az év közbeni szokások szerint. Az évek alatt vendég mestereink voltak Ladányiné Marika, Csoki-folt Ági, Jóföldiné Ildikó, Hikádiné Marianna, Stanics Judit, Kercsó Valentyina, Lovitzer Virág.
Az őszi kiállításunkat a Covid óta Foltszüretként a parkban tartjuk, kint a szabadban. Minden évben itt mutatjuk be az abban az évben elkészült foltvarrott munkáinkat. A kiállításainkra készül egy közös takaró, a minta egy-egy blokkját más-más készíti el és ezt sorsoljuk ki fődíjként.
Szeretünk jótékonykodni is. Minden évben készítünk ajándékokat az idősek napjára és besegítünk a Mikulásnak is. Nagyon sok maszkot gyártottunk a falu lakóinak és a dombóvári közfeladatot ellátóknak. Varrtunk takarókat a covidárváknak, szívpárnát a mellrákkal műtötteknek. Évente pár alkalommal tartunk gyerekeknek foltvarrós foglalkozásokat.
A falu életében is aktívan reszt veszünk. Első sorban a dekorálásnál vagyunk jelen. A csoport keze munkáját dicséri többek között a betlehem, az adventi kalendárium és a karácsonyfa. Mostani közös projektünk a Kultúrház tavaszi és húsvéti „ruhája”. A szabadban varrás alkalmával nyílt napot tartunk, várjuk a lakókat is, hogy csatlakozzanak hozzánk.
Sokat utazunk együtt az egész csoport és külön kis csoportokban is. A közös utazásaink célja mindig valamilyen foltvarrós esemény, melyet kiegészítünk más szabadidős elfoglaltsággal, kézműveskedéssel is. Voltunk Prágában foltos fesztiválon, rendszeresen részt veszünk az OFF-on. Első pályamunkánk a debreceni OFF-on volt kiállítva, ekkor ellátogattunk egy ügyeskedős délutánra a Tulipánházba Tallódi Mirellához. Amikor Pápán néztük meg az országos kiállítást, akkor a Kékfestő Múzeumban alkottunk. Sokat járunk varrósnapokra Kecskemétre, Mázára, Pécsre, Kaposmérőre és a legtöbbször Tatabányán voltunk. Nagy örömmel készültünk legutolsó alkalommal a tatabányai kiállításunkra.
Ez a kis bemutatkozó segítségével szemelvényeket mutattam be a csoport életéből. A vidám, barátságos foglalkozások hangulatát leírni nem lehet, azt meg kell tapasztalni. Remélem, a Bökdösődők minden tagja büszke arra, hogy bemutatkozhattunk a Hírfoltokban és továbbra is valósággá „varázsolják”, amit megálmodok.

Markovits Edit vagyok a Bökdösődő Foltvarrókör vezetője Kapospulából

Kedvenc blokkom – HORTENZIABOKOR

A blokk nevét a csoport adta.
A blokk úgy készült, hogy négyzetrácsos lapon rajzolgattam és színezgettem. Most felezett négyzeteket igyekeztem használni, hogy átismételjük a varrását. Szeretjük a szimmetriát, ezért alakult így a minta, valamint nem lesz hulladék, mert minden felezettből elhasználjuk a két darabot.
Az első verziónak, amit megvarrtam, elkészítettem a leírását is.
A blokk végleges mérete 50×50 cm.

Bökdösődő Foltvarrókör

Játék fagyi polárból

Sziasztok.
Natasa vagyok a TamusArt Kreatív Varró Műhely megálmodója. Már több cikkben találkozhattatok velem. A Joker neszesszer és a törlőkendő tartó után most is hoztam nektek egy kis különlegességet.
Így májushoz közeledve már megnyitották kapuikat sok helyen a fagyizók. Fagyit látunk és fogunk is látni mindenhol. Fagyit látnak a gyerekek is, nem is keveset. Némelyik apró gyermek elkezdi idén a szerepjátékos korszakát, és lehet, hogy pont Bagaméri, a fagyiárus szeretne lenni első alkalommal.
Mit tesz ilyenkor egy lelkes foltvarró anyuka vagy nagymama? Természetesen fagyit készít az apróságnak. Sok-sok fagyit, csokit, vaníliát, puncsot, pisztáciát, azuro-t, szép sorban mindenfélét.
Mindenki elkezd vadul keresgélni Pinterest-en, Youtube-on mindenféle leírást, videót. Felmerül a kérdés, miből érdemes készíteni, hogy tartós és mosható, de biztonságos is legyen az a játék? Elárulom, a legtöbb videóban és leírásban filccel fogtok találkozni, ami nem biztos, hogy teljesen tartós lesz vagy jól lehet vele dolgozni, ha gyapjúfilcre esik a választás. Ilyenkor mérlegelni kell, hogy szép színes fagyikat szeretnétek vagy tartós darabokat.
Ezekkel a kérdésekkel szembesültem én is, amikor az első gyermekem beért Bagaméri, a mozgó fagyiárus korszakába. Aztán keresgéltem, kutattam és szembejött a valóság. Elkezdtem gondolkodni, tanakodni, hogy mi lehetne igazán jó megoldás…. és megszületett.
Játék fagyi polárból. Miért éppen polár?
Mert sokféle színben létezik, puha, selymes, könnyen alakítható, könnyű varrni és tartós is. Mivel nem foszlik, plusz varrásráhagyásokkal sem kell bajlódni és még a rendszeres mosást is jól bírja.
Készítettem hozzá szabásmintát és megszületett a prototípus. Ami azóta is töretlen siker itthon a gyerekeim körében, csak most már 3 gyermek nyúzza.
Ezt a fagyit hoztam el most nektek ismét letölthető pdf szabásmintával. A letöltést itt érhetitek el:
https://drive.google.com/file/d/1VjZizvLimtKAUV68AOtcNIbEiHid8J0a/view?usp=sharing

Ha azonban a fagyi nem lenne elég, akkor elárulok egy titkot nektek. Egy egész játék konyhányi saját tervezésű étel van a tarsolyomban, melyeknek az elkészítését folyamatosan közzé teszem.
Itt van egy kis ízelítő a készlet egy részéből, hogy mire is gondolok pontosan:
http://youtube.com/shorts/f1smwgiMMpI?feature=share
https://www.tiktok.com/@tamusart/video/7216362611733056795?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7170590903303030278
Ha pedig a pdf mellett videóban is szeretnétek megnézni a játék fagyi elkészítést, akkor keressétek fel a TamusArt Youtube csatornát. Ez a tutorial is felkerül, részletesen sok-sok mozzanattal és magyarázattal együtt.

Továbbá jelen vagyok még több más online felületen, ha valahol követni szeretnétek, itt érhettek el:
Youtube : https://www.youtube.com/@tamusart/
Tiktok : TamusArt Kreatív Műhely (@tamusart) | TikTok
Megtalálhattok még itt is: Facebook, Instagram, Pinterest.
Facebook-on elérhető egy csoport is TamusArt Kreatív Műhely néven, várok mindenkit sok szeretettel ide is.

Varrós és foltvarrós üdvözlettel,
Natasa
TamusArt Kreatív Varró Műhely

KIÁLLÍTÁSOK

2023. április 15. – május 30.

Foltvarrás, ahogy mi látjuk
Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe a 2022. decemberi Hírfoltokba bemutatott Bartókné Rózsika és lánya Erika kiállítását, melynek megrendezésére a Tiszafüredi Városi Könyvtártól kaptak felkérést. A kiállítás ideje alatt előzetes egyeztetést követően Rózsika szívesen fogadja az egyéni és csoportos látogatókat, keressétek a Facebook-on/Messengeren.

2023. május 5.

A második tavaszi kiállítás
A Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület elmúlt egy évben készült munkáiból

Petőfi200 rendezvénysorozat Kiskőrösön

Kiskőrösön a Petőfi200 rendezvénysorozat keretében került sor a Szellőrózsa Foltvarró Kör és a Kiskőrös Rózsája horgolókör közös kiállítására 2023. március 16-án.
A kiállítást Nagy Anita, a foltvarró kör vezetője nyitotta meg az alábbi gondolatokkal.
Nehéz fába vágja a fejszéjét az, aki Petőfit, a foltvarrást és a horgolást össze akarja kötni (varrni, vagy horgolni). Joggal mondhatja mindenki, hogy semmi köze nincs híres költőknek holmi szabadidős kézimunkázáshoz. Nem szoktam könnyen föladni dolgokat, úgyhogy sokadszor is kézbe vettem elgyötört Petőfi kötetemet és kutatni kezdtem.
És akkor megakadt a szemem egy versen: A varróleány.
Hogy miről is szól? Természetesen arról, hogy Petőfi Sándor beleszeret egy varróleányba, aki szép, okos, erényes, jó (WOW, ez rólunk is szól!) és várja a választ: viszont szereti-e a lány, vagy elutasítja. Ha elutasítja, akkor sürgősen kezdje el varrni neki a szemfedőt. Szemfedőt nem varrtunk, hiszen szeretjük a mi Sándorunkat.
Akkor jött egy másik cím: Mit csinálsz, mit varrogatsz ott?
Ígéretes! Feleségének írta, aki a költő ruháit foltozza. De inkább zászlót varratna vele, amivel csatába vonulhat.
Mondjuk a téma ismerős, mi is inkább horgolunk és patchworközünk a ruhafoltozás helyett.
Majdnem feladtam, amikor a Tarka élet vers utolsó versszakára bukkantam:
Drága, ékes uj ruhám volt,
S volt ruhámon folt hátán folt,
Zöldre raktam sárgát, kéket…
Szent atyám, be tarka élet.
Tarka élet… Petőfi költészete számomra tarka. Ahogy olvasom a verseket, látom a színeket, a formákat, az alföldi táj virágait, az őszi lombhullást, a havas pusztát, a háborgó tengert, a madarak vonulását, a tarka pillangókat.
Két kérdés merült föl:
1. Hogyan lehet kiválasztani a sok kedvenc versből a legkedvesebbet?
2. Hogyan lehet a kiválasztott művet a horgolás, foltvarrás technikájával megjeleníteni?
Illyés Gyula a Haza, a magasban című versében írja: „Dörmögj ,testvér, egy sor Petőfit, köréd varázskör teremtődik.”
És működött a dolog. Babucsikné Zeikfalvy Anna grafikusművész álmodta meg a grafikai alapját a recehorgolással készült faliképeknek, az amigurumi technika adja a figurák alapjait, ezeket alakították át a horgolókör tagjai Jancsivá, Juliskává, a gonosz mostohává, de megelevenednek a lovashuszárok és Tündérország is.
A János vitéz a foltvarrókat is lázba hozta Tündérország mesebeli kertje, mely festett selyem alapon, gyapjú felhasználásával, szabad gépi tűzéssel készült, vagy Iluska sírjáról a rózsa, ami láthatatlan applikálással varródott.
DST (rajzolj, varrj, vágj) technikával készült farkas, gyöngyszemekkel hímzett, gépi tűzött fa, melyen ezrivel terem a meggy. Az ősz színei sok alkotást ihlettek meg, és a virágoknak se lehetett megtiltani, hogy patchworkké alakuljanak.
Tűfestéssel készült el a Petőfiről megmaradt dragerotípia.
És persze a tenger, ami szilaj hullámokat vet, de itt száraz lábbal átkelhetünk rajta, ahogy a verset olvassuk.
Petőfi Sándor 27 évet sem élt, de bejárta az egész országot, az akkori jóval nagyobb országot. A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai születésétől kezdve összesen 300 helyváltoztatást számoltak össze. Ebből 51 helység jelenik meg szintén egy foltvarrott művön.
Petőfinek 862 ismert költeménye van, leggyakrabban használt szavai: Isten, szerelem, haza, virág, halál, szabadság.
Összesen 1 millió betűt írt le.
Nem tudom, hogy ebben a kiállításban hány horgolt szem, hány öltés van, de azt tudom, hogy mennyi munkát, mennyi szeretetet hordoznak és mekkora tisztelettel adóznak Petőfi Sándornak ezek a Foltok és Láncszemek.

Nagy Anita

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina Q16 (Plus), Q20 hosszúkaros tűzőgép összecsukható asztallal

Az összecsukható asztal egy praktikus és megfizethető asztal a BERNINA Q20 és Q16 (PLUS) hosszúkaros tűzőgépekhez.
Pár perc alatt felállítható, gyorsan és egyszerűen, szerszámok nélkül. A sima munkafelületen könnyen mozgathatók a szövetek.
Ha kevés a hely, munka után az asztalt összecsukhatod, és úgy tárolhatod.
A tűzőgép egyik kiemelt funkciója a beépített BSR-öltésfigyelő rendszer, mellyel az öltéshosszúság garantáltan egyforma lesz.
A további részleteket itt találod!

JUKI Magyarország ajánlata

Inspirálja önmagát a JUKI segítségével!

A JUKI HZL-G széria két típusa, a HZL-G120 és -G220 igazi társa lesz a varrásban.
A BOX-FEED anyagtovábbító rendszernek köszönhetően, gyönyörű varratok és kitűnő anyagtovábbítás jellemzi a G széria tagjait.
A nagy varrótérnek köszönhetően a nagyobb munkák megvarrása sem okoz problémát.
Rengeteg varratmintával rendelkeznek (180 varratminta + 1 betűtípus) amelyeknek köszönhetően a munkák díszítésének csak a képzelet szabhat határt.

Számos kiváló technikai megoldással lettek felszerelve mint az automata szálvágás* (*csak HZL-G220 típus), Start/Stop gomb, memóriába menthető varratminták, tű le/fel pozícionálás és még sok más.

További részletekért látogasson el weboldalunkra:

HZL-G120: https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-g120/

HZL-G220: https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-g220/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Hatalmas AKCIÓ a Hobbyművésznél!

Extra 35%-os kedvezménnyel várunk minden kedves foltvarrót!
Több mint 100 féle anyagot kínálunk most extra kedvezménnyel amíg a készlet tart!
A teljes akciós anyag kínálatunkat is megnézheted webáruházunkban.
Gyere el és válogass kedvedre anyagaink között a Csili Művelődésközpontban (1201 Budapest, Nagy Győri István utca 4-6.) 2023. május 20-án, mert mi ott leszünk! Reméljük, találkozunk!
Technikai akadályok miatt jelenleg a webáruházban nem tudsz az anyagokra rendelést leadni, viszont személyesen az Üllői úti üzletünkben megvásárolhatod.
Amennyiben nem tudsz személyesen eljönni boltunkba és rendelni szeretnél, azt üzlet elérhetőségein is megteheted, fel tudod venni a kapcsolatot kollégáinkkal.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a Céhtagoknak!
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.
Az akciós anyagok árából már további kedvezményt nem tudunk adni, így a 15% kedvezmény ezekhez már nem adódik hozzá!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata

A Butika webáruházban mindent megtalálsz amire az alkotáshoz szükséged lehet!

Foltvarráshoz amerikai designer anyagokat, minőségi flízeket, Prym-Olfa-Omnigrid eszközöket. Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy több hobbit is művelünk nagy szeretettel. Kötögetsz, horgolsz, hajócsipkét készítesz, hímzel, táskákat készítesz, babákat varrsz, amigurumi figurákat készítesz, nemezelsz vagy ruhákat varrsz?
Bármi más is legyen még a hobbid, a foltvarrás mellett, mi szeretnénk a segítségedre lenni a legjobb eszközökkel és alapanyagokkal.
Tegyél velünk egy próbát!
Májusban személyesen is találkozhatsz velünk: május 20. – Budapest – a Magyar Foltvarró Céh Közgyűlésén és szakmai napján.
Nagy szeretettel és sok szép termékkel várunk mindenkit. Nagyon szívesen fogadunk, ötleteket, hogy miket is szeretnétek leginkább látni a portékák között.
Még várjuk a jelentkezésed az első foltvarró táborunkba.
Részletekért és jelentkezést kattint ide, vagy keress minket telefonon, e-mailben vagy üzenetben.
Foltvarró események sokasága rendezett formában vár az efoltok weboldalon. Várjuk a csoportok adatait és az eseményekről az infókat, hogy minden felkerüljön, csak így lesz praktikus ez az oldal, ami a foltvarrókért jött létre.
Ugye te sem szeretnél lemaradni az újdonságokról és az időszakos akcióinkról? Ezért ne feledd el kedvelni facebook oldalunkat.
Ha egy igazán sokszínű társaság tagja szeretnél lenni, csatlakozz alkotó kuckónkhoz.
Ha nálunk vásárolsz a rendelés véglegesítésekor ne feledd érvényesíteni a 10%-os kedvezmény kupont, ami minden Céh tagot megillet. Az „MFC2023C” kuponkód többször is, felhasználható az év folyamán és érvényes minden nem akciós termékre. Vásárlás véglegesítésekor kell a megfelelő mezőbe begépelned és te már azonnal a módosított összeget látod a kosaradban.

B & ZS Stúdió ajánlata