Rendelkezz adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti, személyi jövedelemadójának 1%-áról
a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.
1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt. 1.
Adószám: 18549988-1-43
Bankszámlaszám: 11703006-20410559

Magyar Foltvarró Céh Közgyűlés

2023. május 20.
Regisztráció: 9:30-tól

Szeretettel meghívunk benneteket a Magyar Foltvarró Céh Közgyűlésére,
2023. május 20-án 11:30-ra, a Csili Művelődési Központba.
(1201 Budapest, Nagy Győri István utca 4-6.)
Amennyiben a Közgyűlés nem határozatképes, a megismételt Közgyűlésre
2023. május 20-án 11:40-kor kerül sor.
Támogatóinkkal is találkozhattok, akik a Közgyűlés ideje alatt szebbnél szebb vásznakat hoznak eladásra.

Szakmai nap
A természet vonzásában

Workshopok: 10:00-14:00
Idén a FoltModern csoport vállalta a Közgyűléshez kapcsolódó szakmai nap megszervezését. A csoport kiállításának megnyitója május 12-én lesz a Csili Művelődési Központban, ahova mindenkit nagy szeretettel várnak.
Egy héttel később, május 20-án (szombaton) a szakmai napon nemcsak a kiállítást nézhetitek meg, hanem a változás témájú quiltek és egyéb alkotások között többféle egyszerű darab elkészítését is megtanulhatjátok, amelyek a természettel kapcsolatosak.

Várunk szeretettel,
A vezetőség

Bemutatkoznak az – Egri Folt-Tündérek

A gyökereink 2002-re nyúlnak vissza. Mint minden foltos mesében, egy alaptanfolyam résztvevői úgy döntöttek, együtt maradnak. Így közülünk négyen alapítói lettek az első egri foltvarró csoportnak. Bő két év elteltével új utat választva, új célokat kitűzve, új helyen, új néven kezdtünk új életet – kereken 13-an. 2005. április 30-án bejegyzett egyesületként Egri Folt-Tündérek lettünk. Korábban a Civil Ház, tavaly óta a Civil Közösségek Háza ad otthont rendszeres találkozóinknak. Kéthetente lelkesen ismerkedtünk a foltvarrás rejtelmeivel, rácsodálkozva hol egy tradícionális blokkra, hol egy modern alkotásra. Képeztük magunkat, tanítottuk egymást, alaptanfolyamokon az érdeklődőket. Bejártuk a régió programjait, a céh kiállításait. Néhány tündér távoli táborok ötleteivel lepte meg a csoportot, vagy éppen a mi táborainkba hoztak messze földről csodákat a vendégek. Számos technikát ismertünk meg a 18 év alatt, kialakultak egyéni stílusok, jól felismerhető öltések, színvilágok a munkáinkon. Nem csupán foltmunkák, de macik, babák serege is kikerült a tündérkezek alól.

Kedvenc programunk a „tündér-karácsony”, ahol megajándékozzuk egymást, együtt ünnepelünk, finomságokat eszünk. Kétévente mutatkoztunk be csodás városunknak kiállításokon. Ezt a hagyományt a covid törte meg, de idén pótoljuk. Egyik attrakciónk lesz (immár harmadszor), amint azonos anyagcsomagból álmodja meg mindenki a saját faliképét. Részesei vagyunk Eger város civil életének, a Civil Kerekasztal szabadidő szekciójához tartozunk. Nem kis büszkeségünkre közülünk választotta Az év önkéntesét a szekció az elmúlt évben. A civil programokon kiállítunk, kézműves foglalkozást vezetünk. Újabban környezetvédelmi előadásokat is tartunk, hisz otthonosan mozgunk a textil újrahasznosításban. Számtalan országos karitatív kezdeményezéshez csatlakoztunk, de helyi óvodák, iskolák falait is díszítik vidám munkáink.
Mára 20 főre gyarapodtunk, tagjaink közül ketten is átlépték a nyolcadik x-et, és hihetetlenül aktívak. Meg kell említeni név szerint a vezetőinket: alapításkor Morvay Reni, később Bíróné Úri Márti irányított. Jelenleg Szepesi Ági kezében a gyeplő. Különleges lehetőség, hogy ezen a felületen is köszönetet mondhatunk neki a kitartásért, a lelkesedésért, az egyesületünk iránt érzett felelősségért, az elkötelezettségért.
A magyar népmesék tündérei segítik az embereket, a közösséget. Mindannyian tündérek vagyunk, mi a nevünkben is.

Foltos üdvözlettel az Egri Folt-Tündérek „szóvivője”:
Farkas Lászlóné Margó

Kedvenc blokkom – Rózsa, ferdepánttal szegett íves elemekből

Ezt a blokkot egy japán újságban fedeztük fel, majd egy táborunkban is feldolgoztuk sok-sok évvel ezelőtt. Könnyen és pontosan lehet íves elemeket varázsolni ezzel a technikával, a keskeny ferdepánt pedig dekoratívan emeli ki a szirmokat. Lehet egy táska dísze, párna, futó, falikép, takarón rózsalugasként hat. Úgy épül fel, mint egy kunyhó, úgy varrod, mint a papírra varrást, csak a színén. Előnye még, hogy nem kell a kardodba dőlni, ha 1-2 mm-t elcsúszol valahol.
Hozzávalók:
Itt egy 18×18 cm-es blokkot látsz, ebben a szirmokhoz egy kb. 20×30 cm-es anyag elég, kb. 160 cm 2,5 cm széles ferdepánt. A színek akár szintenként változhatnak. Kell egy 20×20 cm-es alap, amire felrajzolod a blokkot és erre varrod fel az egészet (papírvetex, vékony vászon), tehát benne marad. Ha egyből készre akarod varrni, ez alá tegyél vliest, alulra hátlapot, átvarrva a rétegeken tűzött, háromrétegű blokkot kapsz a végén.

Az elkészítés menete:

1. Nyomtasd ki a blokk rajzát 2 példányban. Az egyikről másold át a blokk rajzát a vetexre, a másikból készíts sablonokat. A számozást is másold át a darabokra.

2. A sablont átfordítva rajzold körül az anyag visszájára, különben a blokk tükörképét készíted el. 4-5 mm ráhagyással szabd ki az elemeket.

3. Jöhet a ferdepántozás, az 1. sz. elemet kivéve minden darabra varrj fel egyet. Mindig a belső vonalra, amivel a belülről kifelé haladó építkezésnél a már rögzített darabhoz kapcsolódik. A ferdepánt legyen alul, így követni tudod a görbe vonalakat a varrás során.

4. A varrásráhagyást vágd le 2 mm-re, színéről vasald meg a ferdepántozott darabot, és amilyen keskenyen csak tudod, hajtsd be az anyag visszájára, alulra. Vasalással rögzítsd.

5. Így festenek a felpántozott, bevasalt, rajzra elrendezett elemek a felvarrás előtt.

6. Ha minden darabra felkerült a ferdepánt, a számozás szerinti sorrendben varrd fel őket az alapra. (Az 1.sz. darabot simán tedd a helyére.) A ferdepánt kb. 5 mm szélességben takarjon rá az alapon levő elemre. A varrás lehetőleg a vonalra kerüljön.

7. A széleket óvatosan felemelve ellenőrizheted, hogy a helyén van-e. A ferdepánt varrásárkában haladva varrd fel, követve az íveket. Az esetleg túllógó széleket vágd le.

8. Ha több blokkot dolgozol össze (falikép, takaró), a szélső elemeket illeszd egymáshoz hullámokként, mindkét oldalukat kell ferdepántozni. (Lásd: utolsó fotó. Ez egy összetettebb rózsa, kis gyakorlás után javasolt.)

Boldog öltögetést kívánnak az Egri Folt-Tündérek!
Farkas Lászlóné Margó

Tavaszi Csillag

Kedves Tűforgató Társaim!

Sokat tépelődtem már azon, hogyan lehetne a foltvarró közösség korfáját fiatalítani. Mi okozza azt, hogy a fiatalok nem akarnak varrni? Ruhaipari mérnöktanárként rengeteg tehetséges gyereket és felnőttet volt szerencsém tanítani, de sajnos a foltkórral egyiküket sem sikerült megfertőznöm! Mindig azzal hárítottak, hogy nagyon tetszik, de nekik ez túl nehéz.
Az az ötletem támadt, hogy bebizonyítom, ez tévhit!
Terveztem tehát egy laikusok számára nagyon bonyolultnak látszó, de valójában pofonegyszerű blokkot, és készítettem hozzá egy teljesen kezdőknek szóló oktató anyagot úgy, mint régen a tanulóimnak.
Ez természetesen egy hosszú, fényképes dokumentum, amelyet a „Cérnaegyetem” csoport fájljai közül bárki szabadon letölthet és felhasználhat PDF formátumban.
Azt szeretném, hogy amennyiben egyetértetek velem, és megfelelőnek találjátok ezt az anyagot, használjátok fel saját régiótokban, csoportjaitokban, ezen mutassátok meg az érdeklődőknek, hogy nem is ördöngösség a foltvarrás!

A rajz alapján vonalzóval, ceruzával pillanatok alatt megszerkeszthető a kívánt méretben. Csak a 12×12 részre felosztott négyzet megfelelő pontjait kell csak összekötni, a három idomot varrásszélességgel ellátni és máris szabhatunk!

A papírra varrós minták

A quilt

Mit lát ebből egy laikus?
„Hű, ezt tuti nagyon nehéz lehet megvarrni!”

Mi jut először egy foltvarró eszébe róla?
„Csak el ne felejtsem a kutyát, macskát, gyereket kizárni a műhelyből mielőtt kirakosgatom a blokkokat!”

Összeállítás:
A lehető legegyszerűbb módszerrel varrtam meg, és ezt is ajánlom hozzá: a sablonokkal szépen pontosan kiszabtam az összes alkatrészt, és utána összeállítottam a háromszögeket, majd a blokkokat, végül a fedlapot.

Tűzés:
A csillagokat árokban tűztem, a szabad gépi tűzést pedig a tavasz ihlette.
Én a 20×20-as blokk mérettel dolgoztam, ha ez a méret nektek is jó, akkor a csatolt PDF-ben letölthetitek a nyomtatható mintákat (természetesen a papírra varrósat is!).
Persze ne csak toborzási célra használjátok, hanem a saját örömötökre is! Remek hulladék faló!
Nagy örömet szereznétek azzal, ha a blokkom alapján készült munkáitokat megosztanátok „Cérnaegyetem” csoportban.

Boldog öltögetést és eredményes tagtoborzást kívánok!

Fáskerti Kata
Cérnaegyetem és Foltmodern

Törlőkendő tartó

Ráczné Tamus Natasa vagyok a TamusArt Kreatív Műhely megálmodója.
Ezúttal egy hasznos tárolót hoztam nektek, méghozzá egy törlőkendő tartót, amibe belefér akár egy 100 db-os törlőkendő csomag is.
Ismeritek azt a helyzetet, amikor úton vagy épp olyan helyzetben vagytok, hogy nem tudjátok a szappan, szivacs, törlő szentháromságot használni és kellene egy mentőeszköz?
Ilyenkor kerülnek elő az instant törlőkendők, van mindenféle fajta, mint Gombóc Artúr csokoládéjából.  Púderillatú, citromos, popsitörlő, toalettkendő, arctisztításhoz, vagy felület fertőtlenítéshez. Nagyon szuper dolog, de amilyen gyorsan tudnak segítséget nyújtani, olyan gyorsan ki is tudnak száradni, ha nem tároljuk őket megfelelően. Sokéves kisgyerekes, ninja anyukaként nálunk gyakori vendég a törlőkendő, így kellett hozzá egy megfelelő tároló is, ami kényelmesen belefér a táskába.

Kutakodtam és számolgattam, méregetettem és készítettem sok-sok évvel ezelőtt néhány darabot olyan anyagból, ami nem engedi át a nedvességet.
Kétféle anyag bizonyult hatékonynak erre a célra, a viaszos vászon és a laminált textil.
Letölthető PDF dokumentumban megtaláljátok az elkészítési leírást ehhez a tárolóhoz.
A méretét tekintve ez most a nagyobb törlőkendőkhöz megfelelő, de dolgozom a kisebb méreteken is.
Letöltési link: https://drive.google.com/file/d/1YmzKJa1n1JAetSGDq0KNDtz614RXOcui/view?usp=drivesdk

Ne feledjétek, ahogy már korábban is írtuk jelen vagyok több online felületen is, ahol folyamatosan osztok meg ingyenes szabásmintákat és mesélek a varrógépekről, és mindenféle olyan témáról, ami a varrással kapcsolatos és megoldást nyújthat 1-1 problémátokra.

Itt érhettek el:
Youtube : https://www.youtube.com/@tamusart/
Tiktok : TamusArt Kreatív Műhely (@tamusart) | TikTok
Megtalálhattok még itt is: Facebook, Instagram, Pinterest.
Facebook-on elérhető egy csoport is TamusArt Kreatív Műhely néven, várok mindenkit sok szeretettel ide is.

Varrós és foltvarrós üdvözlettel,
Ráczné Tamus Natasa

Butika Foltvarró Tábor 2023.

Gajdos Csilla vagyok a Butika webáruház tulajdonosa. Sokan tudjátok rólam, hogy jómagam is foltvarrok is, még ha nem is olyan magas szinten, és nem is olyan sokat, mint ahogy és amennyit szeretnék, de foltvarrok, és nagyon szeretem ezt a tevékenységet.
Amióta 2017-ben először részt vettem Karcagon életem első foltvarró táborában, azóta imádok táborozni. Sajnos Karcagon 2019-ben volt utoljára, és nagyon hiányzik az országnak erről a területéről az ilyen lehetőség. Már lassan két éve foglakoztat a gondolat, hogy ha nem szervez más, majd szervezek én egy foltvarró tábort. Meg is kerestem a táborozásban nagy tapasztalattal rendelkező, mindenki által ismert és szeretett Kacsuk Évit, hogy segítsen nekem tanácsokkal és legyen ő a tábor oktatója. Ennek a töprengésnek és szervezkedésnek az eredménye az első Butika foltvarró tábor.

Szeretnél részt venni egy foltvarró táborban?

Gyere el 2023. június 23. és 25-e között Tiszavasváriba, ahol Kacsuk Évi vezetésével elkészíthetsz egy labirintus blokkokból álló terítőt/asztali-futót/faliképet/takarót és egy utazó piperetáska szettet. Ha táboroztál, már tudod, hogy milyen fantasztikus élmény egy foltvarró tábor. Ha még nem, akkor itt a lehetőség, hogy kipróbáld! Ne hagyd ki ezt az izgalmas lehetőséget!

Helyszín: 4440 Tiszavasvári Petőfi S. utca 1. Nyíregyházi SZC Tiszavasvári Szakképző Iskola és Kollégium

Minden fontos tudnivaló megtalálható weboldalunkon: https://www.butika.hu/info/tabor-2023 és a tábor Facebook esemény oldalán. A weboldalunkon megtalálható a jelentkezési link is, amit kitöltve egyből felkerülsz a táborozók listájára és folyamatosan minden tudnivalóról tájékoztatva leszel.

Természetesen bátran keressetek minket, ha kérdéseitek vannak a táborral kapcsolatban:

– e-mail: info@butika.hu
– telefon, Gajdos Csilla: +36 30 1592 783 (hétköznap 08-17 óra között)
– nyugodtan, bármikor megkereshettek engem privát üzenetben is, igyekszem hamar válaszolni és segíteni amiben csak tudok.

Eredetileg a tábornak otthont adó suli vezetőségének volt az ötlete, de nekünk is nagyon tetszik, ezért a tábor ideje alatt a résztvevők munkáiból mini kiállítást is szervezünk. Lesznek még a helyszínen más meglepetések is, de ezt majd meglátja, aki eljön.

Egy ideje elindult a www.efoltok.hu weboldal, ahol egy helyen, folyamatosan megtalálhatók a foltvarró események, amiről tudomást szerzünk. Kérünk minden csoportot, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, ha rendezvénye lesz, hogy tudjunk írni róla. A weboldalon található egy lehetőség, ahol jelezni lehet, ha eseményetek lesz, bármilyen foltvarrással kapcsolatos esemény is legyen az. Ez a weboldal annyiban jobb, mint az ugyanilyen témájú Facebook oldal, hogy itt folyamatosan látható éppen milyen esemény várható.

Az efoltok.hu weboldal a céh munkáját is szeretné segíteni és minden foltvarró számára hasznos oldal szeretne lenni, de ehhez ti, foltvarrók is kelletek. Szeretnénk a www.foltvarro.hu oldal mellett mi is listázni a csoportok elérhetőségét, mert saját tapasztalatból tudom, hogy vannak emberkék, akik érdeklődnek a foltvarrás iránt, sőt sokan már aktív foltvarrók is, de nem tudják hol van a közelükben csoport, ahová eljárhatnának, ahová tartozhatnának.

Nagyon sok szeretettel várunk mindenkit a táborba!

ESEMÉNYEK

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina Q16 és Q20 hosszúkaros tűzőgép Stúdió állvánnyal

Gyorsan és egyszerűen összeszerelhető.
A BERNINA Stúdió állvány egy moduláris állvány, ami 1,5 és 3 méteres összeállításban is használható. Az 1,5 méteres állvány egy hosszabbító készlettel könnyen kibővíthető 3 méteressé. A stabil és strapabíró Stúdió állvány a BERNINA Q20 és Q16 (PLUS) hosszúkaros tűzőgépekkel használható.
Bővebb információt itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

Adjon méltó befejezést a munkáinak a JUKI MO-114D overlockal!

A JUKI MO-114D típussal egy lépésben varrhat, vághatja le az anyagfölösleget, és dolgozhatja el a széleket, hogy minden munkája tökéletes befejezést kapjon.A színkódos szálbefűzőnek köszönhetően, könnyedén és gyorsan befűzheti a varrógépet.Számos kiváló technikai megoldással lett felszerelve mint a talpnyomás állítás, beépített automata hengerelt szegély, kikapcsolható felsőkés, differenciált anyagtovábbítás és még sok más.

További részletekért látogasson el weboldalunkra:

https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/overlock-varrogepek/mo-114d/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Húsvétra készülődve!

A Sweetwater csapatának Spring Chicken kollekció ötlete most is a konyhaasztalt körül ülve, magazinokat lapozgatva született. Megakadt a szemük a „tavaszi csirke” kifejezésen, és egy óra nevetés után gyorsan felvázoltak egy aranyos kis csirkét, és már készen is volt a téma. A gyűjtemény legtöbb motívuma végül nem az aranyos csirkéről szól, hanem elsősorban a tavaszról. Világos és élénk színek, imádni való virágok és életvidám kockás abrosz motívumok varázsolják elénk a tavaszt.
Tökéletes tavaszi vagy húsvéti dekorációk készítéséhez és még sok minden máshoz!

Technikai akadályok miatt jelenleg webáruházban nem tudunk rá rendelést fogadni, az anyagok személyesen az Üllői úti üzletünkben vásárolhatók meg. Amennyiben nem tud személyesen ellátogatni boltunkba és rendelni szeretne, az üzlet elérhetőségein fel tudja venni a kapcsolatot kollégáinkkal.

A Magyar Foltvarró Céh kedvezménye!

A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a céhtagoknak!
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata

Legyél profi vagy kezdő foltvarró, nálunk minden eszközt megtalálsz, amire az alkotáshoz szükséged lehet. Nagyon szép vásznakat és közbéléseket is kínálunk a varráshoz. Táskákhoz számos fémkellék, fülek, láncok, műbőr pántok, pénztárcakeretek, csattok, díszkapcsok, műbőr táskaaljak, handmade címkék és számos más táskakellék vár rád. Kövesd a blogunkat és a youtube csatornánkat is, ahol videókban mutatjuk be neked termékeinket, sokszor használat közben. Nagy szeretettel várunk a webáruházhoz tartozó Facebook csoportban, a butika alkotókuckóba, ahol akár te is elmondhatod miről szeretnél többet olvasni és megmutathatod mi szépet alkottál. Ne feledd el kedvelni Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról és az időszakos akcióinkról. Egy ideje elindult a www.efoltok.hu weboldal, ahol egy helyen, folyamatosan megtalálhatók a foltvarró események, amiről tudomást szerzünk. Kérünk minden csoportot, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, ha rendezvénye lesz, hogy tudjunk írni róla. Ez a weboldal annyiban jobb, mint az ugyanilyen témájú Facebook oldal, hogy itt folyamatosan látható, éppen milyen esemény várható. Természetesen idén is 10% kedvezményt kap webáruházunkban minden kedves céhtag. A kosárba kell begépelni a MFC2023C kuponkódot, így minden nem akciós termékből automatikusan levonódik a 10%.”