CÉHTAGSÁGUNK

Kedves Céhtagok!

Ismét túl vagyunk a tagság megújításának időszakán, ami megvallom nekünk elég hektikus heteket jelentett a mindennapjainkban. A folyamatos figyelemfelkeltés mellett, amit igyekeztünk minden létező fórumon megjeleníteni, követtük az utalások beérkezését, korrigáltuk a bejelentett név és címváltozásokat, regisztráltuk az újakat. Mindig akadnak megoldhatatlannak tűnő esetek, ami persze az idén sem történt másként.

Gyakran előforduló kérdésekkel is találkoztunk, mint például: honnan lehetett tudni, hogy meddig kell megújítani a tagságot, ki döntötte el hogy megemelkedik a tagdíj, stb. Erre a válasz, hogy állandó információ forrás a Hírfoltok újság,az e-hírfolt, a napi szinten frissített weboldalunk: www.foltvarro.hu.
Ugyanitt megtalálható mindegyikünk elérhetősége is.

De minden jó ha a vége jó, végre pontot tudtunk tenni a lista végére, ami persze nem jelenti azt, hogy ne fogadnánk továbbra is örömmel az újabb jelentkezéseket.
Kicsit aggódtunk, hogy a nyilvánvaló gazdasági nehézségek és az emelés miatt el kell fogadnunk a csökkenést, de szerencsére nem így történt.
E sorok megjelenésekor már javában dolgozik a nyomda, hogy hamarosan kézbe vehessük a márciusi újságunkat.

Pillanatnyi létszámunk : 477 fő, ebből 32 tagunk 80 év feletti, valamint üdvözölhetünk 4, 18 év alatti lelkes foltvarró tanoncot.

Az ÚJ belépőket nagy szeretettel várjuk, csatlakozzanak a Magyar Foltvarró Céh FACEBOOK csoporthoz!

Köszönjük a támogatásotokat, a céhbe és belénk vetett bizalmatokat!

A vezetőség

Rendelkezz adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti,
személyi jövedelemadójának 1%-áról
a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.

1202 Budapest, Vasút sor 12. fszt. 1.

Adószám: 18549988-1-43

Bankszámlaszám: 11703006-20410559

Bemutatkozik – TamusArt Kreatív Műhely

Ráczné Tamus Natasa vagyok a TamusArt Kreatív Műhely megálmodója.
Varrással egészen kiskorom óta foglalkozom, most már büszkén elmondhatom, hogy több, mint 30 éve, amely tudás nagyon nagy részét teljesen autodidakta módon, egyedül tanultam meg. Életem első öltéseit Barbie babaruhák varrásába tettem bele. Azóta is varrok Barbie ruhákat, de egyéb ruhákat, kiegészítőket, játékokat, táskákat és foltvarrott képeket, apróságokat is. A foltvarrással legnagyobb fiam születése előtt, azaz 13 éve ismerkedtem meg. 2010-ben a születésnapomra egy kezdő patchwork szettet kaptam a férjemtől, így  indult a foltos pályafutásom. Ez a lelkesedés töretlen, jelenleg is tagja vagyok 2 foltvarró csoportnak is. A Foltmodern és a Budafolt csapatát erősítem már évek óta. Visszatérve a TamusArt Kreatív Műhelyhez, pár éve dédelgetett álmom volt egy saját műhely. Ez az álmom tavaly végre teljesült. A Kreatív Műhely fizikailag is létezik, 8-10 férőhelyes és a 22. kerületben található. Idén fogom itt elindítani a varrós workshopokat, kezdőknek, haladóknak, lelkeseknek és foltvarróknak egyaránt. Sok saját tervezésű mintával készülök nektek, legyen szó zero waste témáról, vagy játék babakonyhai ételekről, esetleg klasszikus és modern patchwork technikákról és nem utolsó sorban táskákról és tárolókról mindenféle fazonban.

A Műhely mellett jelen vagyok néhány social média felületen is.
2022. December 1-én elindítottam TamusArt néven a YouTube és a Tiktok csatornámat.
Youtube : https://www.youtube.com/@tamusart/
Tiktok : TamusArt Kreatív Műhely (@tamusart) | TikTok

YouTube-on hosszabb varrós tutorial videókat találhattok, letölthető Pdf szabásmintával, valamint lesznek még varrós felszerelés tesztek, varrógép teszt, könyvajánló és minden, ami a varráshoz kapcsolódik. Tiktok és YouTube short videók között 1-3 perces hasznos varrós tartalmakat osztok meg veletek. Például, hogy hogyan tudunk egy pénztárgép szalagot varráshoz felhasználni? Folyamatosan frissülő tartalmakért iratkozzatok fel a csatornáimra.

Megtalálhattok még itt is: Facebook, Instagram, Pinterest.
Facebook-on elérhető egy csoport is TamusArt Kreatív Műhely néven, várok mindenkit sok szeretettel ide is.

Most is készültem egy kis varrós meglepetéssel nektek. Hoztam egy farmer nadrág derékrészéből készült neszesszer szabásmintát teljes elkészítési leírással.
Ha tetszett és elkészítitek, kérlek osszátok meg a csoportomban.

Joker Neszesszer
A Pdf-et az alábbi linkre kattintva tudjátok megnézni és letölteni.
https://drive.google.com/file/d/1On1u7Ix30M_aGl_cRmOqJXrvm3T6Zr5t/view?usp=sharing

Varrós és foltvarrós üdvözlettel,

Ráczné Tamus Natasa
TamusArt Kreatív Műhely

Bemutatkozik az  – Algyői foltvarró csoport –

Izbékiné Cseuz Gabriella vagyok az Algyői Foltvarrók Köre vezetője. 2009. őszén kaptam lehetőséget foltvarró csoport indítására az Algyői Tájházban. Akkor 8-10 fővel kéthetente találkoztunk, ahogy most is, azonban a résztvevők száma 16-18 főre gyarapodott. Pár éve voltunk még 24-en is. 2012-től az Algyői Alkotóházban tágas termekben varrhatunk kedvünkre. Jelenleg újra visszaköltöztünk egy kicsit a tájházba a téli időszakra.
Az évek során számtalan technikát tanultunk meg, a legegyszerűbbektől a bonyolult, nagy türelmet, kézügyességet igénylőkön keresztül az igazán művészi technikáig, szinte mindent kipróbáltunk már. Kezdetben én jártam táborokba, majd úgy gondoltam, hogy a csoporttagoknak kedvezzek, Algyőre hoztam a táborokat. Sok mesterünk volt már, Csoki-folt Ági, Kacsuk Évi, Szente Györgyi, Czimbalmos Ági.
Minden évben helyi kiállításon mutatjuk be az abban az évben elkészült foltvarrott munkáinkat. A kiállításainkra készül egy-egy közös kép, a minta azonos, de a színválasztást mindig a csoporttagok saját egyéniségét tükrözi. Így egy olyan közös alkotást varrunk össze, mely a csoport összetartozását is szimbolizálja, a sokszínűségével pedig a mi csoportunk sokféleségét is jelzi. Algyőn nem csak foltot varrunk, de szívesen sütünk is. Például a március 15-ei ünnepségre évek óta sütjük a kínáló perecet, melyet nemzetiszín szalaggal kötünk át.

Készítettünk már Algyő napján kürtőskalácsot is. Varrótudományunkat Algyő is élvezi, hiszen az új szabadstrandra mi varrtuk az árnyékoló napernyőket, a Zsibongó Néptáncegyüttes lányainak első fellépőruháját is mi készítettük, az Anyatejes Világnapra az újszülötteknek kiskönyv borítót készítünk évek óta, és szívesen készítünk az OFF-ra is vendégváró apróságokat!
Algyő elismeri munkánkat, 2014-ben Alkotói díjat kaptam, majd 2019-ben a csoport részesült alkotói tevékenységünkért elismerő díjban. Nagy megtiszteltetés mindkét elismerés.
Nagyon büszke vagyok a foltos csoportomra, igazán kitartóak és lelkesek! Még a Covid idején is valóban összetartó csapatként online tartottunk foglalkozásokat, valamint több online foltvarró tábort is szerveztünk.
A sok-sok év alatt számtalan kellemes, felejthetetlen élményben volt együtt részünk. Néhány sorban le sem tudom írni azt a sok foltvarrással, sütéssel, kirándulással, táborozással, szalonnasütéssel, festéssel, székkárpitozással, tanulással, munkával eltöltött időt.
Remélem ezzel a kis bemutatkozóval nagy meglepetést szerzek a csoportunknak, hiszen a csoporttagjai is minden alkalommal örömmel segítik munkámat, ötleteim megvalósítását!

Foltos üdvözlettel az Algyői Foltvarrók Köre vezetője
Izbékiné Cseuz Gabriella

Kedvenc blokkom – Tüskés drezdai tányérból napraforgó

Ezt a mintát 2022. szeptemberében varrtuk. Egy kis nyárutó emléknek. A minta alkalmas díszpárna, asztalterítő, asztali futó, falikép vagy akár táska díszítésének is. A bátrabbak és kitartóbbak készíthetnek akár ágytakarót is.
Nagyon mutatós darab és viszonylag haladós az alap megvarrása.

Hozzávalók:
A szirmokhoz: sárga, narancsos, rozsda vagy barnás árnyalatú anyagokat válasszunk, mint amilyen egy napraforgó lehet. Lehet akár sima, mintás anyag is.
Összesen 16 db szirom kell, lehet 8x2db, 4x4db vagy 2x8db féle színű/mintájú anyagot választani.
A minta 4×4 db-os változat, e szerint 4 db kb. 12,3×35 cm-es csíkra van szükségünk.
A tüskékhez: 16 db egyszínű világos anyag. Kb. 8,7x kb. 95 cm-es csík.
A napraforgó közepéhez: kb. 22 cm kör, barna, aprómintás anyag. Ezt csak akkor vágjuk ki, ha már készen vannak az összevarrt szirmok. Akkor tudjuk lemérni, hogy pontosan mekkora körre lesz szükségünk.
Elkészítés leírása:
Szabásminta: 2 féle szabásmintára van szükségünk. „A” minta lesz a napraforgó szirma, ebből összesen 16 db „B” szabásminta lesz a szirmok közötti „tüske”, ebből 16 db-ra van szükségünk

(Szabásminta: A4-es méretben 1:1 arányban sokszorosítható.)
A drezdai tányér elkészítésének megfelelően a szirmokat kiszabva, a trapézokat a függőleges tengely mentén bevasaljuk. A bevasalt trapézok szélesebb oldalát talpszélesen összevarrjuk. A hajtott oldalánál lévő sarkot levágjuk. Kifordítva levasaljuk. A „tüskéket” is a függőleges tengely mentén, színével kifelé bevasaljuk.
Az 1-2. sz. kép szerint állítjuk össze a darabokat. Két szirom közé egy tüskét illesztünk, úgy, hogy a tüske kb. 1 mm-nyire bentebb legyen a vasalt szélnél.

Az összeállított szirmokat és tüskéket talpszélesen összevarrjuk.
Majd kihajtjuk, levasaljuk úgy, hogy a tüske középvonala a varrásvonalra essen, középre. Hátul a varrásráhagyásokat ketté vasaljuk.

A többi szirom-tüske-szirom párost is összevarrjuk.
Marad 4-4 tüske, ezeket a már összevarrt szirompárokkal is összevarrjuk, ahogy a 4. képen látható.

Ha ez is kész, akkor a négyes egységeket is összevarrjuk, a maradék tüskéket közrefogva.
Ha minden szirom és tüske összevarrásra került, a tüskéket az adott módon levasaljuk. A hátulján szétvasaljuk a varrást.

Végeredményként egy teljes környi szirom-tüske koszorút kell, hogy kapjunk. Ennek ki is kell szépen feküdnie.
A kész napraforgót egy 50×50 cm méretű négyzetre illesszük rá, úgy, hogy a négyzetet két átlója mentén levasaljuk, erre a két tengelyre fogjuk ráilleszteni a napraforgó szirmait. Így biztosan szimmetrikus lesz, és középre is kerül.

Ráhelyezzük az alapra a napraforgót, rögzítjük. A szirmokat kézzel, láthatatlan öltésekkel felvarrjuk. A közepét leférceljük, hogy ne mozduljanak el. A szirmok belső méretét lemérjük, kb. 20-21 cm átmérőjű kört kell kapnunk, ami a napraforgó tányérja lesz. 0,5-0,7 cm varrásráhagyással szabjunk ki egy kört, (akár cikk-cakk ollóval körbevágva) behajtva levasaljuk. A napraforgó közepére illesztve kézzel levarrjuk.

Díszítés: A napraforgó közepét lehet zsenília technikával (még rávarrás előtt), kézi vagy gépi öltéssel (rávarrás után) lehet díszíteni. Az alapot, hátteret is érdemes díszíteni, szabad gépi tűzéssel leveleket, indákat varrhatunk. Vagy kézi öltéssel körbe tűzzük.

Variációk: Lehet negyed vagy fél napraforgót is készíteni, egy sarokba vagy az egyik oldalra illesztve.

Vidám öltögetést kíván az Algyői Foltvarrók Köre!
Izbékiné Cseuz Gabriella

Foltvarrók Napja 2023.

Az Amerikai Egyesült Államokban 30 éve indult a kezdeményezés, hogy minden március harmadik szombatja a Foltvarrók Napja. Magyarországon először 2019-ben indult útjára a Foltvarrók Napja, a FoltModern Csoport jóvoltából. Azóta hagyomány lett. Varrtunk, adományoztunk és ez a nap a miénk volt. 2023-ban a Céh vezetősége veszi át a szervezést.

Nemzetközi Foltvarrók Napja – 2023. március 18.

TÉMA: MADÁRKA

Találkozzunk március 18-án, ha csak virtuálisan is. Ünnepeljük varrással ezt a szép napot.

Honlap:: https://foltvarro.hu/hirek-esemenyek/esemenyek/foltvarrok-napja-2023/
Foltvarrók Napja csoport https://www.facebook.com/groups/224712065141871

Csatlakozzatok csoportunkhoz, hívjátok meg foltvarró társaitokat, küldjétek el a varrt munkátokról készült képeket.

Nálunk már nyílik a hóvirág és a téltemető, lassan ideér a tavasz is.

„Tavaszi szél mókázik, Kicsi madár nótázik. Vígan szól a dalocska: Kisütött a napocska!”
Tóth Marianna: Tavaszi szél

Varrógépcentrum ajánlata

Készíts kiváló minőségű öltéseket

Szabad gépi tűzéskor a BERNINA öltésfigyelő rendszer (BSR) gondoskodik arról, hogy az öltések szabályosak és egyformák maradjanak bármilyen varrósebesség mellett.
Tágas munkafelület a nagyobb szabású munkákhoz
A tűtől számított 215 mm-es karhossz egy tágas munkafelületet biztosít, amelyen kényelmesen dolgozhatsz nagyobb anyagdarabokkal is.
Dolgozz könnyedén bármilyen anyaggal
Az innovatív BERNINA felső anyagtovábbítóval a gép még egyenletesebben vezeti az anyagot. A felső anyagtovábbító könnyen be- és kikapcsolható.
További részleteket itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

Ipari megoldások az otthonában

A JUKI HZL-F600 típus BOX-FEED anyagtovábbító rendszerének köszönhetően tökéletes varratokat készíthet a finomtól a nehéz anyagokig.
A széles varrótér a nagyobb munkák megvarrásához is helyet biztosít.
A varratminták széles választéka áll rendelkezésére amelyekkel izgalmasabbá teheti alkotásait.
Számos az ipari technológiákból adoptált funkció teszi kényelmesebbé és pontosabbá a varrást.
Néhányat említve: automata varrat elerősítés, automata szálvágás, automata gomblyukvarrás, automata tűbefűzés és még sok más!
Alkosson kedvére a JUKI HZL-F600 típussal!

További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-f600/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!”

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

A tavaszt várva, tavaszra hangolódva!

American Jane Story Time kollekciójával nagyszerű történeteket mesélhetünk el gyerekeinknek, unokáinknak. A panel képek visszavezetnek minket a nagyszülők gyerekkorába. Mindemellett a százszorszépek és a vidám színes buborékok, pöttyök, valamint a rézsútos apró rácsminták játékosságot árasztanak. Egyszerűen hagyjuk ránk hatni az anyagok mintáit valamint hangulatát, és játszunk mi is egy nagyot foltvarrás közben! Ez a vidám, játékos, színes és nosztalgikus kollekció hatalmas lehetőséget kínál a foltvarróknak egy-egy gyerektakaró, ágyrács, gyerekszoba kiegészítő vagy dekoráció illetve öltözék kiegészítés készítésénél.
Tökéletes dekorációkészítéshez és még sok minden máshoz!

Technikai akadályok miatt jelenleg webáruházban nem tudunk rá rendelést fogadni, az anyagok személyesen az Üllői úti üzletünkben vásárolhatók meg.
Amennyiben nem tud személyesen ellátogatni boltunkba és rendelni szeretne, az üzlet elérhetőségein fel tudja venni a kapcsolatot kollégáinkkal.

Magyar Foltvarró Céh kedvezmény!

A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a céhtagoknak!
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata

A Butika webáruház idén még több újdonsággal vár minden kedves kézimunka rajongót.

Az elmult pár hétben több száz új termék került fel webáruházunk „polcaira”. Folyamatosan bővűl a kínálatunk, ezért érdemes hozzánk gyakran benézni.
Méteres cipzárak, csipkék, szalagok, hevederek, táska tartozékok, Vlieseline termékek, kötős és horgolós termékek, dekor felvasalható foltok, gombok, dísz kapcsok és még hosszasan sorolhatnánk az újdonságokat.
A legjobban akkor jársz, ha te magad nézed meg őket webáruházunkban, vagy akár személyesen is Tiszavasváriban.

Hogy te sem maradj le az újdonságokról, azt tanácsoljuk kövess minket a közösségi médiában és csatlakozz csoportjainkhoz, az alkotó kuckónkhoz, illetve kézműves piacunkhoz ahol akár értékesítheted is a saját készítésű portékáid. Blogunkban számos termék bemutatót találsz, akár videóval is. A videóinkat a youtube csatornánkon is megnézheted, érdemes itt is követni minket, bemutattuk itt már patchwork újdonságokat, különféle flízeket, de még patentozókat is. Ne feled el kedvelni facebook oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról és az időszakos akcióinkról.

Örömünkre szolgál, hogy közölhetjük a magyar foltvarró közösséggel, hogy elindult az www.efoltok.hu weboldal, ahol minden foltos esemény fent van. Van még egy nagyszerű hírünk, június 23-25 között foltvarró táborba várunk minden kedves érdeklődőt, Tiszavasváriba. Ezt az eseményt is megtaláljátok az efoltok.hu weboldalon és az esemény facebook oldalán már tudtok is rá jelentkezni.
Természetesen ha a Magyar Foltvarró Céh tagja vagy, akkor idén is megillet téged is a 10%-os állandó kedvezmény kupon amit vásárlásod véglegesitésekor begépelsz a megfelelő mezőbe. Az „MFC2023C” kuponkód felhasználható egész évben és érvényes minden nem akciós termékre.”