2023. TAGDÍJBEFIZETÉS

Kedves Céhtagok!

2022-es év veletek, melegséggel, örömmel töltötte meg szívünket. Több eseményen is találkoztunk, az Országos Foltvarró Fesztiválon, az ország különböző területein kiállításokon, sőt az őszi táborban is. Együtt alkottunk, együtt nevettünk, együtt gondolkodtunk és terveztük a jövőnket. 2023-ban  is ezt szeretnénk, …veletek, együtt tervezni, alkotni, nevetni és találkozni is. Nagyon köszönjük hűségeteket.
Ezért nagy szeretettel, felkérünk benneteket újítsátok meg tagságotokat és hívjatok új tagokat is. Mindenkit szívesen látunk a céhtagok körében.

Magyar Foltvarró Céh Vezetősége

Összeg: 12.000,-Ft.
Azoknak a nyugdíjasoknak, akiknek a nyugdíja nem éri el a 130 000 forintot, a tagdíj 10.000 Ft.
Befizetés dátuma: 2023. február 10.
Számlaszám: 11703006-20410559-00000000
Magyar Foltvarró CÉH
További információ, katt ide a linkre…

Magyar Foltvarró CÉH – TERVEZETT PROGRAMOK 2023.

2023. március 18. – Foltvarrók napja

Emlékeztek még 2019-re? Milyen pompás volt. Beszélgettünk sokat, játszottunk, voltak kisebb nagyobb nyeremények. 2020-ban ehelyett nyakon öntött Bennünket a Covid, aki csak tudott maszkot varrt. Az idén megpróbáljuk feléleszteni az első foltvarrók napja hangulatát. Kövessétek a Foltvarrók Napja FB csoportot
Figyeljétek a www.foltvarro.hu-t, olvassátok a Hírfoltok újságot, az e-hírfoltokat! Részletek hamarosan!

2023. május 20. – Éves közgyűlés és Szakmai nap

Szeretettel meghívunk Benneteket az éves közgyűlésünkre. Beszéljük meg közös dolgainkat, ötleteljünk, találjuk ki, hogyan folytassuk. Hagyományainknak megfelelően workshop és vásárlási lehetőség is vár, hogy a beszélgetés mellett legyen egy kis alkotás is. Helyszín Csili Művelődési Központ színházterme, 1201 Budapest, Nagy Győri István utca 4-6. Időpont: 2023. május 20. – 10:00-14:00

2023. június 17. – Varrjunk a szabadban!

Ismét vár minket a csodás Balaton, a hegyek, a friss levegő, az óriási park a falu közepén. És főleg a vendégszerető helyiek. Tavaly nagy siker volt, reméljük idén is sikerül megismételni. Hozd magaddal kedvenc alkotásaid, amiből kötél-kiállítást rittyentünk, és persze a tűt, cérnát se felejtsd otthon. Ha van kedvenc technikád, egyszerűen elkészíthető darabod a résztvevők biztos szívesen megismerkednek vele, megtanulják Tőled. Ha nincs, itt az idő újat tanulni.

2023. augusztus 25-27 – OFF

Pályázatunk témája:  „Ha én rózsa volnék”. Reméljük minél többen pályáztok. Engedjétek szabadon a kreatív éneteket. Jelenleg két helyszínnel egyeztetünk. A részletekért figyeljétek a https://foltvarro.hu/ weboldalunkat, Hírfoltok újságot, valamint a FB oldalt!

2023. október – Őszi tábor

Hogy hol és mikor, még kérdéses. Ilyen messzire nem lehet előre tervezni. Orosházán már kétszer is jártunk, mindkétszer nagyon jó hangulatban alkottunk éjt nappallá téve. Csodás vendéglátásban volt részünk. De ma még nem tudni, hogy a szálloda téli szünet után hogyan folytatja a 2023. évet. Ezért (és azért is, mert sok kritikát kaptunk, hogy Orosháza messze van) ha van ötletetek a helyszínre, nagyon szívesen várjuk a hunpatch@foltvarro.hu címre. Olyan helyet keresünk, ahol a szállás mellett egy olyan terem is rendelkezésre áll, ahol 30-40 foltvarró vágólappal, vasalóval, varrógéppel kényelmesen elfér. És persze az ára is megfizethető. Együtt könnyebb lesz megtalálni ezt a helyet, segítsetek! A tábor témájára vonatkozó ötleteket is örömmel fogadjuk.

2023. november-december Adventi öltögetés

November-december környékén jó lenne még valami kis adventi öltögetés együtt Veletek. De ez már a nagyon messzi jövő.

Egyéb…

Vannak egyéb, még csak alakulóban lévő terveink a virtuális világban is. Figyeljétek a www.foltvarro.hu oldalt, Hírfoltok újságot, és az e-hírfoltokat!

Bálint nap

A XX.század végétől terjedt el világszerte a Valentine’s day, magyarul a Bálint-nap ünnepe.
Az ókorból eredő ünnepet a keresztények február 14-én ünneplik, ami pontosan egy nappal az ókori Római Birodalom kedvelt Lupercalia ünnepe előtti nap. A rómaiak az ünnepet Lupercus és Faunus isteneken kívül az ókori Rómát alapító legendás testvérpár, Romulus és Remus tiszteletére tartották meg. A pogány ünnep központjában az a Lupercal nevű barlang állt, ahol a monda szerint egy farkas a városalapító két fiúcskát szoptatta.
Szent Bálint (Valentin, vagy Valentinus) a szerelmesek, a lelkibetegek és az epilepsziával élők védőszentje.
A keresztény szokás eredete, hogy Szent Bálint, Terni (akkori nevén Interamna) püspöke a 14. században a jegyesek és fiatal házasok védőszentjévé vált Angliában és Franciaországban.
Az évszázadok folyamán országonként különféle hagyományok alakultak ki. Angliában kisebb ajándékokkal vagy költeményekkel lepték meg egymást a szerelmespárok. Napjainkra egyre több ázsiai országban is kezd kedveltté válni ez az ünnep.
Az angol kivándorlók magukkal vitték a Valentin-napi szokásokat az Amerikai Egyesült Államokba. A második világháború alatt pedig az amerikai katonák terjesztették el ezt a szokást Európában, így Németországban is. 1950-ben Nürnbergben volt az első Valentin-napi bál. Ekkor hivatalosan is bevezették a Valentin-napot. Általánosan ismertté a virágtermesztők és az édességipar reklámjaival lett.
Időközben megjelentek az édességcsomagok, kártyák és parfümök is, de a legfontosabb ajándék továbbra is a virág. Míg év közben főként a nők azok, akik a virágokat vásárolják, addig Valentin napján a férfiak vannak többségben. A vörös rózsák ára ilyenkor erősen felemelkedik.

Az angolszász szokás Magyarországon az angol elnevezés magyarosított formájú átvételével, mint Valentin-nap vált ismertté és népszerűvé az 1990-es évektől kezdődően. Ezen az ünnepen a szerelmesek megajándékozzák párjukat, vagy szerelmes üzenettel kedveskednek neki. A Valentin-nap vallási eredete világszerte, így Magyarországon is elhomályosult.
Mi a foltvarrás szerelmesei vagyunk,így szeretteinknek kedveskedhetünk magunk alkotta használati tárgyakkal,akár díszekkel.Még idejében vagyunk,hogy február 14-ig elkészüljünk a kiszemelt a munkával.Párnából soha nem elég és azt mindenki szívesen gyömöszöli a feje alá pláne ha a szeretet jegyében született.

Csatolunk néhány könnyen megvalósítható ötletet.

https://hu.pinterest.com/pin/374150681556678504/
https://hu.pinterest.com/pin/62698619803573712/
https://hu.pinterest.com/pin/640848221975915589/
https://hu.pinterest.com/pin/818599669769594695/

Gálné Vida Éva

Varrjunk ÁGYTAKARÓT!

Elérkezett egy újabb év és joggal merülhet fel a kérdés mindenkiben, hogy mit varrunk idén? Mi lesz a 2023-as projekt? 2022-ben négy táska mintámból alkothattatok csodás kiegészítőket a mindennapokra. Sokan elkészítettétek, aminek igazán örülök. De ne aggódjatok, ez az év sem fog varrás nélkül telni. Gondoltunk egy nagyot.

A 2023-as projekt a nyomtatott újságban nem lesz más, mint egy ágytakaró. De még abból sem akármilyen…

Felkértem kilenc közismert és sokak által szeretett oktatót, hogy közösen alkossunk egy „ökumenikus” takarót. Nektek! A kérésem az volt, hogy mindenki adjon magából egy darabot, kedvenc minta, kedvelt technika, stb. Nagy örömömre mindenki boldogan csatlakozott a projekthez, így 2023-ban minden lapszámban meg fog jelenni egy részlet, leírással, sablonokkal, tűzési tippekkel, hogy év végére egy csodás ágytakarótok lehessen. De hogy kik segítenek ebben, az még egyenlőre maradjon titok.
Ugye, hogy idén is megéri tagnak lenni? Fogjunk hát össze és varrjunk, varrjunk, varrjunk!!!

 

Baráti üdvözlettel: Sulyok Levente

Kedvenc blokkom

Kedves Csoportvezetők!

Szomorú vagyok, mert azt gondoltam, ez a bemutatkozási lehetőség felvillanyoz benneteket. De nem így történt. Lehet, hogy korai az időpont eldönteni, hogy mikor, melyik blokkot szeretnétek a foltvarróknak bemutatni?
Vagy nincs kedvenc blokkotok? Vagy nem vagytok annyira vállalkozókészek, hogy egy ilyenbe belevágjatok? Vagy….
A tények. A felhívásra három csoport vezetőjétől kaptam visszajelzést. Az egyik a blokkot még nem említette, a második azt írta, nem szeretnének ebben részt venni, a harmadik viszont meglepetésnek szánja a csoportjának. Ezért úgy gondolom, meghagyom a leleplezést neki és a következő számban találkozhattok a blokkal és a csoporttal. Én nagyon várom. TI?
A lehetőséget viszont nem zártam le, továbbra is várjuk a kedvenc blokkotokat. Szerkesszük együtt az e-hírfoltokat! Ha úgy érzitek, szeretnétek jelentkezni, ezen a linken megtehetitek.

Várom a jelentkező csoportokat, csoportvezetőket, csoporthoz nem tartozókat!

Király Mónika

Quiltfesztivál Birmingham 2023.

Augusztus 3 és 6 között huszadszor rendezik meg a Quiltfesztivált Birminghamben, mely alkalomból a rendezők számos újdonsággal, nagy nevekkel és ritka különlegességekkel készülnek. Ha még nem voltál, azért érdemes elmenni, ha meg igen, akkor azért, hogy újra részese legyél Európa legnagyobb foltvarró rendezvényének.

ÚJRAFELHASZNÁLÁS

A VII. Bakancsos varrónapra szeretettel várunk minden foltvarrót, foltvarrást kedvelő nőt és férfit, kicsiket és nagyokat.

„…Dugó, fadugó bing-beng bent van a lukban,
Dugó fadugó a parafa dugó,…”

Helyszín: Budapest XIII. kerületi Hunyadi Mátyás Általános Iskola ( 1138 Bp., Karikás F. u.3.)
Időpont: 2023. március 4., szombat 10 órától
( kapunyitás 9.30-kor)
Belépődíj: 1.500 Ft/fő
Előzetes regisztrációt kérünk erjubakancs@gmail.com címre
Programkínálatunk: kiállítás, öltögetés, anyag- és eszközvásárlás, tombolázás, licitálás, ötlet- és ruhabörze, baráti csevegés

Meghívott kiállítónk: Bihari Zsóka céhmester

Kérjük hozzatok magatokkal:
• kézi varrófelszerelést
• saját bögrét vagy poharat
• 2 db A4 méretű flanell anyagot (lehet azonos vagy különböző színű, lehet egyszínű vagy mintás)
• a licitálós játékhoz: 10x 10 cm pamutvászonanyag(több egység ötösével összefűzve )
• a sütiasztalhoz saját süteményedet (esetleg a recepttel együtt)
• a „Ruha-turi”-hoz, ha hozol 1 db ruhát, akkor 1 db ruhát elvihetsz a kitettek közül ( 2 db-nál többet ne hozz, mert nem tudjuk hol kitenni!!!)

Szeretettel várunk Benneteket a nőnapi varrósnapon: Bakancsosok

Az Olasz CÉH pályázati kiírása

Az olasz foltvarró céh pályázatot írt ki Street Art (Utcai művészet) témában, amelyen az MFC tagjai ingyenesen résztvehetnek. Jelentkezési határidő április 30, a kész (100×100 cm méretű) quiltek beküldése határideje szeptember 15.

A további részletekről Polyák Ildikó ad felvilágosítást: ildiko.polyak@gmail.com

A svájci céh 35. születésnapi meghívásos pályázata

EQA – ROUND BOBBIN

Nagy várakozások mellett tájékoztatlak benneteket, hogy a svájci foltvarró céh 2024-ben esedékes 35. születésnapja alkalmából nemzetközi pályázatot írt ki.
A leírásból is kiderül, hogy egy kb. 3,5 méter (!) hosszú, max. 12 cm széles hosszú csíkot kell elkészíteni 2024. február végéig, azaz több mint egy év áll rendelkezésre. Szintén szerepel a leírásban, hogy a svájci céh 2024-ben igen rangos nemzetközi kiállításokon fogja bemutatni ezt a mindenképpen rendkívüli kollekciót, majd az érdeklődő EQA-tagországok állíthatják ki. (Remélem, Magyarországra is el tudjuk hozni!)

A pályázati kiírást lefordítottam, de a jelentkezési lapot meghagytam angolul, mivel úgyis úgy kell elküldeni. Ha az űrlap kitöltése valakinek nehézségbe ütközik, nagyon szívesen segítek. A pályázatnak költsége is van: 15 eurót kell befizetni (átutalással vagy paypalen keresztül), amiért elküldik nektek az orsót, illetve majd 2026-ban visszaküldik a sok kiállítást megjárt kész művet. További költség, hogy jövő februárban ki kell küldeni a munkát Svájcba. Ezzel kapcsolatban úgy tervezem, hogy együtt küldjük ki Magyarországról, ami biztosan kevesebbe kerül, mintha egyenként tennénk borítékba.
Nagyon remélem, hogy sokak képzeletét beindítja ez a projekt, amihez amúgy az orsókat egy bezárt svájci textilgyárból kapták.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS

Round Bobbin témák

Mindenféle kérdéssel forduljatok hozzám bizalommal.

Polyák Ildikó – ildiko.polyak@gmail.com

KÖZÖS UTUNK, KÖZÖS ALKOTÁSUNK 2023-ban!

„A hasonlóságok révén lépünk közös útra. A különbözőségek révén maradunk együtt.” Jorge Bucay

Igen találó idézet az elképzelésemhez, az idei Off-ra elkészülendő közös munkánkra: varrjunk közösen egy kövekkel kirakott utat!!!
Ez a felhívásom már megjelent egy tavalyi ( áprilisi) E-Hírfoltokban. Most frissítve és egy másik leadási határidővel szeretnélek benneteket felkérni egy szép kihívásra.
Kérésem az lenne, hogy világos alapra ( barna, tojáshéj szín, homokszín, szürke, ekrű vagy piszkos fehér) applikáljatok izgalmas köveket. Csak festett anyagokat használjunk, csak kézzel applikáljunk és a blokkok mérete 15x15cm és 18×18 cm közöttiek legyenek. Az alap lehet pamut, len, vászon. A kő körül legyen kb. 4 cm az alapból, az utólagos összeállítás miatt.
Pár videót kikerestem a netről, azoknak, akik ódzkodnak a kézi applikálástól, vagy még nem ismerik, vagy elfelejtették, vagy régen csinálták, vagy meg akarják tanulni.
Az elsőben freezer papírt használ a nőci a sablonjához( jelen esetben a megrajzolt kövünk a sablon), és bár géppel applikál, a végén az a lényeg, hogy hátul kivágja az anyagot és el tudja távolítani a freezer papírt.( többször lehet használni sablonnak).

https://www.youtube.com/watch?v=Ljl_O2aOT1M

Sokunk ezt a második megoldást ismeri, főleg körök applikálásánál, na de minálunk is használható, egy kerekdedebb kőnél vagy másnál.

https://www.youtube.com/watch?v=8ChE9UBWA8A&t=52s

Kedvencem az, amikor keményítő sprayt is használunk. A kivágott mintánk szélének megkenése után, könnyebb rávasalni a sablonunkra a varrásráhagyást, plusz egy igen éles, kemény élt kapunk, amit könnyebb lesz majd applikálnunk. A sprayből (amit én a DM-ben vásároltam anno) egy kis tálkában fújjunk egy keveset, a hab eltűnése után, átlátszó, vízszerű folyadékunk lesz, ecsettel szépen fel lehet kenni az anyagra.

Ebben az utolsó videóban az igen gyakori kézi applikálást láthatjátok, és mivel a mi köveink nem szabályosak, nem nehéz őket így felvarrni az alapra. A tapasztalatom az, hogy ki kell vágni hátul az alapanyagot a kő alatt, mert szebben vasalható utána a blokkunk, maga a kő is szebben kisimúl.
https://www.youtube.com/watch?v=gAo4NG53rVs

Ez az álmom, hogy majd varrok ilyen köves ösvényt, utat, kb. 2017-től forog az agyamban, mert ráleltem Penny Berens blogjára, a Tanglewood Threads-re, ott is egy decemberi bejegyzésére.
Lenyűgöztek az ottani kövei, a megvarrt munkája( nem csak ez),tavaly meg arra gondoltam, milyen jó lenne, ha céhes munkaként mi is varrnánk egy szép utat? Majd egyszer körbe rakjuk szép textilházakkal is, stb.
Mutatok pár képet, amit elmentettem erről a blogról:

https://tanglewoodthreads.blogspot.com/search/label/Stone%20Pathways?updated-max=2017-12-31T06:00:00-04:00&max-results=20&start=14&by-date=false

Ezek a kövek talán segítenek megalkotni a sajátjaitokat, avagy lehet vadászni pár inspiráló kavicsra kiránduláskor, Duna parti séta közben, sőt a neten is vannak szebbnél szebb fotók, ha beírjuk a keresőbe a varázsigét:”stones”.
Ha a festett anyagunkban van ránc, valamilyen paca, gyűrődés az még jobb, az ügyes kezűek hímezhetnek is rá, csak fantázia kérdése. A kövek lehetnek színesek, vagy a szürke 50 árnyalata is jöhet.
Beküldési határidő 2023. május 31. Kérem, küldjétek el az alábbi címre: Sólyom Melinda, 2120, Dunakeszi, Kagyló u 47/1.
A beküldött blokkok számától függ, hogy mekkora lesz a közös munkánk…egy picit utólag majd szeretnék hímezni rá ezt-azt( szirmot, ágat, kis levelet), bízva, hogy nektek is tetszeni fog a végeredmény.

Közös varráskor, csoport találkozáskor is remek alkalom ilyen köveket varrni, nem gondoljátok?
Én bízom benne, hogy ismét össze tudunk fogni, mint az installációnál, és ismét egy izgalmas munkát tudunk bemutatni, közösen.

Sólyom Melinda

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina 570 Quilter’s edition varró- és hímzőgép

Készíts kiváló minőségű öltéseket
Szabad gépi tűzéskor a BERNINA öltésfigyelő rendszer (BSR) gondoskodik arról, hogy az öltések szabályosak és egyformák maradjanak bármilyen varrósebesség mellett.
Tágas munkafelület a nagyobb szabású munkákhoz
A tűtől számított 215 mm-es karhossz egy tágas munkafelületet biztosít, amelyen kényelmesen dolgozhatsz nagyobb anyagdarabokkal is.
Dolgozz könnyedén bármilyen anyaggal
Az innovatív BERNINA felső anyagtovábbítóval a gép még egyenletesebben vezeti az anyagot. A felső anyagtovábbító könnyen be- és kikapcsolható.

További részleteket itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

JUKI hordozható szabadtűző keret háztartási varrógépekhez

A JUKI asztali szabadtűző kerettel sokkal könnyebben, tetszés szerint varrhatja meg a nagy méretű munkákat. Ez a keret asztalra vagy íróasztalra egyaránt tökéletesen illeszkedik, és kompatibilis a legtöbb JUKI varrógéppel*. *JUKI HZL-G; -F; DX szériák és TL-2010Q varrógépekhez kompatibilis! Állítható, hogy bármilyen varrógéphez illeszkedjen, amely 18″-os torokkal rendelkezik. A fogantyúk az Ön kényelme érdekében kihúzhatók és forgathatók. Helytakarékos, mivel könnyű és hordozható. A JUKI Premium Dual-Track rendszere lehetővé teszi a mozgató kocsi könnyű mozgását varrás közben. A keret tovább bővíthető a JUKI SURE SITCH ELITE ÖLTÁSSZABÁLYOZÓ rendszerrel. A Juki Sure Stitch szabályozza az öltés hosszát és sebességét. Ahogy gyorsul és lassít, úgy fog a gépe is változtatni a sebességén. Ennek köszönhetően minden öltés egyforma hosszú lesz.

Látogasson el weboldalunkra ahol részletes információkat talál háztartási varrógépeinkről.

https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 15% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Varrásra fel 2023-ban is!

A Basic Grey kiegészítő anyagcsaládja a Grunge finom és halvány mintázatú, szinte egyszínűnek mondható anyagai remek kiegészítői lehetnek patchwork alkotásainknak.
További mintás BasicGrey anyagaink kínálata webáruházunkban is megtekinthető.
Technikai akadályok miatt jelenleg webáruházban nem tudunk rá rendelést fogadni, az anyagok személyesen az Üllői úti üzletünkben vásárolhatók meg.
Amennyiben nem tud személyesen ellátogatni boltunkba és rendelni szeretne, az üzlet elérhetőségein fel tudja venni a kapcsolatot kollégáinkkal.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a Céh tagoknak!
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata

Minden kedves eddigi és jövendőbeli vásárlónknak, foltvarrónak és kézimunka rajongónak szeretnénk öltögetésben gazdag boldog új esztendőt kívánni!
2023-ben is nagy szeretettel várunk minden alkotni szerető emberkét és természetesen februártól ismét 10% kedvezményt kap webáruházunkban minden kedves Céh tag.

Legyél profi vagy kezdő foltvarró nálunk minden eszközt megtalálsz amire az alkotáshoz szükséged lehet:. Nagyon szép amerikai patchwork vásznakat és közbéléseket is kínálunk a varráshoz.

Ha sapit kötnél hogy ne fázzon a füled a téli hidegben akkor is nézz be hozzánk, mert kiváló minőségű olasz fonalak, kötő- és horgolótűk, számos kiegészítő kötéshez/horgoláshoz és szőrme bojtok várnak rád webáruházunkban.

Táskákhoz számos fém kellék, fülek, láncok, műbőr pántok, pénztárca keretek, csattok, díszkapcsok, műbőr táskaaljak, handmade címkék és számos más táska kellék vár rád.

Kövesd a blogunkat és a youtube csatornánkat is, ahol videókban mutatjuk be neked termékeinket, sokszor használat közben. Nagy szeretettel várunk a webáruházhoz tartozó facebook csoportban, a butika alkotókuckóba, ahol akár te is elmondhatod miről szeretnél többet olvasni és megmutathatod mi szépet alkotál.
Ne feled el kedvelni facebook oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról és az időszakos akcióinkról.”