KÖSZÖNJÜK,

Drága foltvarró barátaim!

Újra eltelt egy év, nem mondhatnánk, hogy úgy, ahogy vártuk… Vírus nem volt, de jött helyette más. Én a végtelenségig tudok bizakodni a jóban és ilyenkor mindig az jut az eszembe, hogy „ami nem öl meg, …”. Hát reméljük igaz…
Elérkeztünk az év végéhez, azért történésekben gazdag volt ez a 2022. Ha csak az OFF-ra, vagy a sok-sok találkozóra gondolok. Arra kérlek most titeket is, hogy a szeretet ünnepén csak és kizárólag a szépre és jóra gondoljatok. Kívánok mindannyiunknak áldott, békés ünnepet szeretteink körében, tartalmas beszélgetéseket, nagy nevetéseket, örömöt, finom enni és innivalókat. Szóljon a szeretet ünnepe valóban a szeretetről és az összetartozásról!

Egyben kívánok sok szeretettel békében, egészségben és örömben gazdag nagyon boldog új esztendőt!

Köszönjük, hogy velünk tartottatok 2022-ben, találkozzunk 2023-ban is!

Szép Ünnepet Mindenkinek!

A vezetőség nevében: Sulyok Levente, elnök

Ajándékoztam CÉHTAGSÁGOT

Kedves céhtagjaink, TÓTNÉ TERI és TÓT ZOLTÁN egymásnak ajándékoztak CÉHTAGSÁGOT karácsonyra. Milyen szép gesztus.

Mindig születik egy-egy alkalom, amikor örömteli pillanattal kedveskedhetsz szeretteidnek.
ÉLMÉNYT ADNI AZ ÉLETBEN A LEGNAGYOBB AJÁNDÉK!
Segítünk abban, hogy foltvarrással, tűzéssel legyen teljes az ÜNNEP, amely felöltözteti a monoton és szürke hétköznapokat és színt, valamint mosolyt varázsol Mindannyiunk arcára!

A tagság érvényessége: 2023. naptári év. A befizetendő összeg 12.000 Ft. OTP számlaszámunk, ahová be tudjátok fizetni. OTP 11703006-20410559.

2023. TAGDÍJBEFIZETÉS

Ismét eltelt egy év. Az idei foltvarró év melegséggel, örömmel tölti meg szívünket. Több eseményen is találkoztunk, az Országos Foltvarró Fesztiválon, az ország különböző területein kiállításokon, sőt az őszi táborban is. Együtt alkottunk, együtt nevettünk, együtt gondolkodtunk és terveztük a jövőnket. Jövőre is ezt szeretnénk, …veletek, együtt tervezni, alkotni, nevetni és találkozni is. Nagyon köszönjük hűségeteket.
Ezért nagy szeretettel, felkérünk benneteket újítsátok meg tagságotokat és hívjatok új tagokat is. Mindenkit szívesen látunk a céhtagok körében.

Magyar Foltvarró Céh Vezetősége

2023-es év tagdíj befizetés határideje: 2022. február 10.
OTP 11703006-20410559

HA ÉN RÓZSA VOLNÉK – OFF 2023.

Rózsa nemcsak egy egyszerű virág. Azon túl, hogy az egyik legősibb és legkedveltebb növény, az egyik legfontosabb virágszimbólum a nyugati kultúrában. A szépséget, a szerelmet , a titoktartást az életet, a vért, a halált és az újjászületést jelképezi. Az ókori görögök Aphroditének szentelték, és azt tartották róla, hogy Adonisz véréből fakadt. A görögök a titoktartás szimbólumának is tartották, és ez a kereszténységben is megmaradt. Ezért gyakori a faragott rózsa a gyóntatószékeken. A gyűléstermek stukkó rózsája pedig arra figyelmeztet, hogy a beszélgetés titokban (sub rosa, a rózsa alatt) folyik.
A keresztény hagyomány szerint az édenkerti rózsa csak a bűnbeesés után növesztett töviseket, emlékeztetőül a sorscsapásra. A fehér rózsát Máriához (a Mennyei Misztikus Rózsához, a tövisek nélküli rózsához) társítják. A középkorban a szüzességet szimbolizálta. A vörös rózsa állítólag Krisztus véréből fakadt, ezért a vértanúság, a könyörületesség és a feltámadás jelképe.

Az iszlámban a rózsa a férfiszépséget, valamint Mohamednek és két fiának a vérét jelenti. Bagdad rózsája a törvény, az őstörvény, a tudás, együttesen az igazság és Allah szimbóluma.
Az alkímiában hétszirmú rózsával jelezték az alkímiai reakciókat és a bölcsességet.
A szabadkőműveseknél három rózsa fényt, szeretetet és életet jelent. A rózsa a jelvénye a rózsakeresztesek társaságának.
A különböző típusú, színű, fajtájú rózsáknak más-más jelentése van. A nyolcszirmú rózsa a megújulást jelenti, a kék rózsa a lehetetlent, a vörös és fehér az ellentétek egységét. Az aranyrózsa (az áldást is jelképező pápai jelvény) a tökéletességet.
A rózsa népszerű címertani ábra, a hetedik fiút jelöli.
Nem véletlen az sem, hogy népdalokban, versekben nagyon gyakran találkozhatunk a rózsával. De ugyanolyan gyakori a hímzésekben, faragásokban, általában a népművészeti tárgyakban.

Azt talán mindenki hallotta már, hogy a vörös rózsa az igaz szerelem és a határtalan szenvedély jelképe. A sárga rózsa a felhőtlen örömet jelképezi, hiszen ez a szín a naphoz kapcsolódik, ami vidámságot is jelképezi. A rózsaszín rózsa jelentheti a luxust éppúgy, mint a bájt, a kedvességet. A fehér rózsához egyfelől a tisztaság, a kezdet kötődik, de a hála és elismerés szimbóluma is ez a virág. Ugyanakkor sokszor jelképezi a búcsút egy kapcsolat végén. A narancsárnyalatú rózsák a barátság és az összetartozás jelképei.

Számodra mit jelent a rózsa? Öntsd quiltbe a rózsával kapcsolatos emlékeidet, érzéseidet.

MFC Vezetősége –  Sziva Fazekas Zsuzsanna

Kedvenc blokkom- Felhívás

Minden évben tervezünk majd lezárjuk az évet. Én inkább most a tervezésről, mint lezárásról szeretnék írni.
A CÉH életében minden évben meg kell újulni. Ez jelenti a taglétszámot, a szponzorokat, az újságot és nem utolsó sorban az e-hírfoltokat. Azt a felületet, amit bárki tud olvasni. Érdekes cikkek születnek a tollakból. Sokan mondtátok, szóljunk, segítetek. Tervezzük a 2023. évet. Ötleteltünk. Mivel színesíthetjük ezt a felületet? A segítséget, hogy tudjuk felhasználni? Ekkor pattant ki az ötlet, a tagok, csoportok között biztos van kedvenc blokk, amit szerettek varrni. Osszátok meg a többiekkel is ezt a tudást! Év elején, amikor tervezitek kedves csoportvezetők az évet, ezt a lehetőséget se hagyjátok ki. Szeretettel várjuk azon csoportba nem tartozók jelentkezését is, aki részt szeretnének venni.

Emlékeztek? Volt egy felmérés, amiben kíváncsiak voltunk, ki hol varr. 33 csoportvezető jelezett vissza. Ha arra gondolok, hogy 33 csoport működik (szerintem több), akkor szűk 3 évig tudna ez a cikksorozat tartani. Ha csoportvezető vagy és a múltkor nem jelezted, akkor töltsd ki a formot! Akik válaszoltak, azoknak e-mailen visszajelzést küldök, hogy megkaptuk a válaszukat, nem kell jelezniük. Akik viszont nem jelentkeztek, kérem jelezzék ezen a felületen, válaszoljanak a kérdésekre! Nyitott a felület, tehát tudtok rajta változtatni is.

A kereteket is meg szeretnénk adni azoknak, akik szeretnének az e- hírfoltba bekerülni. A választott blokkról leírást szeretnénk kérni, útmutatót az elkészítésről lépésről-lépésre. Bátran csatolhattok hozzá képeket is. Szerintem remek lehetőség is egyben, hogy a csoport is bemutatkozzon. A cikkben el lehet engedni a fantáziát, a blokkot tovább lehet gondolni asztali futónak vagy akár takarónak is.

A felület, amelyben várjuk a jelentkezéseteket:

https://forms.gle/22m21M4xXzXDjBjF6

Határidőt is szeretnék szabni a jelentkezéseteknek, mert a tervezésbe ez is beletartozik. 2023. január 15-ig várom a visszajelzéseteket. A januári e-hírfoltban pedig megjelentetjük, kik lesznek a 2023. évben azon csoportok, akik megmutatják kedvenc blokkjukat. Legyen ez egy meglepetés a tagoknak. Tervezzetek, készítsük együtt az e-hírfoltokat! Nélkületek nincs CÉH.

Áldott Karácsonyt, szép ünnepet kívánok a szeretteitek körében
Király Mónika

Kicsi a csapat, de hm…évfordulót ült…….

Pesterzsébeten 25 évvel ezelőtt 1997 októberében a Csili Művelődési Házban meghirdettek egy 2×10 órás foltvarró tanfolyamot Szabó Irén (Szirén) vezetésével.
A hangulat remek, a lányok érdeklődőek, az oktató lelkes volt, és ennek eredményeként visszavonhatatlanul megszületett a döntés. Alakítsanak egy csoportot és rendszeresen találkozzanak, varrjanak együtt. Mivel addigra már mindenki megfertőződött a KÓR-tól, jobb nevet nem is választhattak volna, mint az „Erzsébeti Foltkórosok”.
A csoport 10 fővel indult Sautek Évi vezetésével, aki 18 éven keresztül, 2016-ig nagy odaadással terelgette, igényességre nevelte a csapatot. Minden évben kiállítás keretein belül mutatták meg a nagyközönségnek milyen csodákra képesek. Nyitottak voltak minden újra, eljártak más csoportok kiállításaira, tanfolyamokra. A Csili vezetősége is nagy figyelemmel kísérte útjukat és minden támogatást megadott a csoportnak, hogy fejlődésében segítse.
Időközben tagok mentek, tagok jöttek.
Jelenleg Dr. Regula Ildikó vezetése alatt, 8 fővel működik a csoport. Az alapító tagok közül már csak ketten vannak, Kőszegi Valér és Cseh Andrea.
A december 9-én megnyitott kiállításon bemutatott munkák egyértelműen árulkodnak a tagok igényességéről és jó ízléséről. A megnyitón a hangulatot fokozta Zenits Áron, aki handpanjének segítségével egy különleges, mágikus világba kalauzolta el a jelenlevőket.
Polyák Edit igazgató asszony és Kovács Emese az évfordulóra való tekintettel ajándékot nyújtott át a csoporttagoknak, akik meghatódva és jó érzéssel a lelkükben köszönték meg a Ház eddigi támogatását.
A kiállítás december 22-ig személyesen megtekinthető, akinek pedig nincs rá lehetősége, az a képek segítségével talán egy kicsit átérezheti annak hangulatát.
Én magam 2010 óta tartozom a „Foltkórosok”-hoz, azóta sok csoport életébe beleláttam, de azt gondolom ez mindig megmarad, mint a szívem csücske.

Nagy Enikő – Erzsébeti Foltkórosok

Lövey M. Ágnestől a foltvarrós társaknak

A közösségi média felületén jó pár éve a TÓTÁGAS PATCHWORK Facebook oldalának egyik aktív „bejegyzője” vagyok.

Először idegenkedtem a kéréstől, de rájöttem:
• hogy mint nyugdíjas a Facebook oldalt segítő szándékként, önzetlenül is lehet használni és ezzel örömet szerezve azoknak, akik dolgoznak és nem érnek rá keresgélni, (az elmúlt idők egyik nagy sikere volt a Nagymama virágoskertjének, mert többen megvarrták, illetve folyamatban van)
• sok pozitív visszajelzést kaptam foltvarró társaimtól, akik nagy része dunántúli, nem céhtag, hiszen a TÓTÁGAS Kaposváron üzemel,
• naptáramban rögzítem a várható foltvarró eseményeket és másnap keresem a megosztható fényképeket, amit a rendezvényen készítettek és megosztom.
• gyenge angol tudásomhoz segítségül társként a Google fordítót hívom,

A hivatkozások megosztásával célom:
• kezdőknek és haladóknak is tudjak ajánlani oldalakat,
• csak olyan YouTube videót és nagyrészt olyan elkészítési módot választok, ami ingyenes,
• lépésről- lépésre, azaz elkészítés menete elérhető legyen a leírással együtt,
• legjobban a havi, azaz a „hónap blokkja” projekteket szeretem,
• a közelgő ünnepek és az adott évszak eseményeit figyelembe veszem,
• a távolságokat, a vidékiek közlekedési problémáit próbálom orvosolni, hogy ez események részesei lehessünk egy-egy kiállításon készült fényképek megosztásával (ebben Harczi Ilona, ajkai foltvarró fényképei viszik el az első helyet, mert nagyon sok rendezvényre eljut és önzetlenül fényképez és megoszthatóvá teszi fényképeit),

KEZDŐK részére ajánlom:
STACY LEE:12 blokk-12 hónap:
https://www.facebook.com/staceyleecreative

KATJA MAREK: A nagymama virágoskertje.
https://www.facebook.com/groups/534929129996575
A projekt keretében 52 héten keresztül, vasárnaponként volt elérhető, a adott hétre vonatkozó munka.

KATJA MAREK (a Nagymama virágoskertje projektet 52 héten át követtünk) 2023. évi HAXAGON kihívásán lehet már gondolkodni az elkészítésről és az anyagok beszerzéséről…
Minden hónapban más színű anyaggal kell dolgozni…

https://www.facebook.com/photo?fbid=5945557315466853&set=pcb.5945557388800179

Sherri és Chelsi vezetik ezt a szórakoztató Quiltet.
ÓRIÁS BLOKK 18 ½” x 18 ½” nagyságúak

https://www.facebook.com/aquiltinglife

https://www.youtube.com/watch?v=xmsC0-8uuDI&t=273s

30 év 30 blokk

https://www.facebook.com/allpeoplequilt

2022. április 1 – 2023 április 7-ig tart

https://www.allpeoplequilt.com/magazines-more/blast-from-the-past-mystery-sampler?fbclid=IwAR2PHfmMBJLoEOKb7Ub9VdhQ3DlassnnrPpkFaoAteaRfFUTpC6FNZvJZK0

Blast from the Past Mystery Sampler
Az American Patchwork & Quilting® 2023-ban tölti be a 30. életévét.
Ennek megünneplésére egy rejtélyes mintavevővel számolunk vissza évfordulónkig, amely történelmünk minden évéből egy-egy blokkot tartalmaz! Tekintse meg újra a ’90-es évekig visszanyúló blokkokat, köztük klasszikusokat és régi kedvenceket ebben a szórakoztató és ingyenes mintavevőben. Minden hónap első péntekén útmutatást adunk az új blokkokhoz, tippeket és egy videót, amely bemutatja a különböző anyagokból készült blokkokat.

2023. január 1-én indul:
Jelly roll

https://www.facebook.com/JellyRollClub

„Oké, barátaim… néhányan már alig várják, hogy rátaláljanak a Hónap asztali futója projektre. Íme a kelléklista, így kiválaszthatja az újévi futónk szöveteit. Január 1-jén keleti idő szerint 14:00-kor megmutatom, hogyan kell elkészíteni a kockákat és az opcionális alátéteket.”

https://www.facebook.com/photo?fbid=533331662193838&set=a.469855541874784

Balatonszárszó, Lövey M. Ágnes

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina 570 Quilter’s edition varró- és hímzőgép

Készíts kiváló minőségű öltéseket
Szabad gépi tűzéskor a BERNINA öltésfigyelő rendszer (BSR) gondoskodik arról, hogy az öltések szabályosak és egyformák maradjanak bármilyen varrósebesség mellett.
Tágas munkafelület a nagyobb szabású munkákhoz
A tűtől számított 215 mm-es karhossz egy tágas munkafelületet biztosít, amelyen kényelmesen dolgozhatsz nagyobb anyagdarabokkal is.
Dolgozz könnyedén bármilyen anyaggal
Az innovatív BERNINA felső anyagtovábbítóval a gép még egyenletesebben vezeti az anyagot. A felső anyagtovábbító könnyen be- és kikapcsolható.

További részleteket itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

Ipari megoldások az otthonában

A JUKI HZL-F600 típus BOX-FEED anyagtovábbító rendszerének köszönhetően tökéletes varratokat készíthet a finomtól a nehéz anyagokig.
A széles varrótér a nagyobb munkák megvarrásához is helyet biztosít.
A varratminták széles választéka áll rendelkezésére amelyekkel izgalmasabbá teheti alkotásait.
Számos az ipari technológiákból adoptált funkció teszi kényelmesebbé és pontosabbá a varrást.
Néhányat említve: automata varrat elerősítés, automata szálvágás, automata gomblyukvarrás, automata tűbefűzés és még sok más!
Alkosson kedvére a JUKI HZL-F600 típussal!

További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-f600/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

B&ZS STÚDIÓ ajánlata

BUTIKA ajánlata

ÁLDOTT, BÉKÉS, EGÉSZSÉGBEN, SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ESZTENDŐT

kíván még egyszer a Vezetőség

Jövőre veletek és még többen ugyanitt!

A Magyar Foltvarró Céh hozzájárul az e-hírfoltok terjesztéséhez, ezt kérlek a https://foltvarro.hu/e-hirfolt-2022-december/ link megosztásával tedd meg.