Karácsonyi asztali futó – gyorsan szépet

Akár az utolsó pillanatban is.

Október végén egy kedves volt kollégámtól kaptunk vacsora meghívást. Ilyen alkalmakkor mindig az jut eszembe, hogy mit is tudnék varrni a vendéglátóknak. Azt tudtam, hogy szeretik a kézműves dolgokat, az egyszerűbb darabokat. A nappalijukról annyit tudtam, hogy tágas, világos, a bútorok is azok. Egy ilyen térbe jól lehet színt bevinni, de azért ennél kicsit több információ kell, milyenek a kiegészítők, mi az, ami jól mutat. A karácsony pedig közeledett már akkor is, azzal ebben a térben sem lehet hibázni.

Megkérdeztem hát Google barátomat, hogy mit ajánl. Ami gyors, egyszerű és mutatós. Így bukkantam erre a gyűjteményre: https://www.applegreencottage.com/table-runner-patterns/

Ha szorgalmasan lefelé görgetsz, az oldal alján jönnek a karácsonyi futók. Az első választásom egy fent is lent is fenyős futó volt. https://www.centerstreetquilts.com/christmas-tree-table-runner-tutorial/.
De az anyagok sehogy se akartak összeállni. Már a komplett karácsonyi anyagkészletet átforgattam, de semmi nem működött. A minta még mindig nagyon tetszik, és egyszer meg fogom varrni, de nem most.

Keresgettem tovább. Egy újabb gyűjtemény https://hellosewing.com/table-runner-patterns/ első darabja azonnal megfogott.
http://sewtodaycleantomorrow.blogspot.com/2014/11/easy-christmas-table-runner.html?m=1
Ez a bejegyzés egy kiegészítő leírás magához a mintához, ami szintén ingyenesen letölthető.
Ha a letöltéshez segítségre van szükséged, lentebb találsz egy leírást lépésről lépésre.
A minta angol nyelvű, de képekkel annyira bőven el van látva, hogy talán nyelvtudás nélkül is megfejthető.
Sokan félnek az inches mintáktól, pedig nem kell. Ha véletlenül Te is közéjük tartozol, akkor ezzel a mintával szerencséd van. Nagyon könnyen átváltható. Mindenütt, ahol 2.5” (2 ½ inch) szerepel, használj 6,5 cm-et és varrj 0,75 varrásszélességgel. Ez most azért ilyen egyszerű, mert csak négyzeteink vannak. (Gyakorlatilag tetszőleges szélességű anyagcsíkokkal működik, csak a szükséges mennyiség változik.)

Tapasztalatok

Engedjétek meg, hogy megosszam néhány tapasztalatomat.
A terítő csík technikával készül. (Ezért nem igazán hívhatjuk maradék-falónak, kivéve ha 2 ½ inches 110 centis csíkjaid vannak.) A csík technikáról ezer éve azt tanultam Földváry Ginától, hogy nem szabad a csíkokat mindig ugyanabból az irányból varrni, mert szépen elcsavarodik. Tehát kettesével fogtam a csíkokat és összevarrtam, aztán minden párost megfordítottam, és innentől kezdve a másik irányból varrtam.
Toldani persze nem szabad. De mit tegyen az ember lánya, ha az egyik (vagy akár több) anyagból nincs meg a teljes anyagszélesség? Nekem a fehér mintás zöld volt ilyen. Összevarrtam a csíkokat, volt benne egy kb fele hosszúságú zöld. Elkezdtem szabni. Amikor már nem jött ki a következő kiszabadandó darab, kibontottam a kis darabka zöldet és a helyére varrtam a nagyobbat, majd vasalás, és újra szabás.
A 9 darabkából álló elemeket a leírással szemben nem egyesével varrtam hozzá a már meglévő nagyobb darabhoz, hanem előbb párosával összevarrtam őket, aztán a párokat egymáshoz, majd a négyeseket még egyszer. Így lett meg a terítő közepe. A két szélét is hasonlóan állítottam össze, csak ott elég volt a párokat összevarrni.

Tűzés

A minta elég minimalista módon, csak árokban van tűzve. Túlzásba én se akartam esni, és a szabadgépi tűzőtalpat se akartam előszedni. Így a középső négyeseket saját színnel a belső oldalon árnyékban tűztem körbe, a színes egyeseket a két szélén hasonlóan, de mivel nem akartam négyzetenként megállni, így végig piros cérnával varrtam. A két színes sor közötti fehéreket addig nézegettem, amíg meg nem láttam bennük a szívet. Arra jutottam, hogy a lekerekítés jót fog tenni. Így gyorsan csináltam egy sablont, és azzal tűztem meg ezt a részt.

Poháralátétek

Mivel maradt még négyzetem is (amit le kellett bontani a végeknél), csíkom is, készítettem néhány poháralátétet. Itt más tűzést választottam. Ezúttal feltettem a kukacoló talpat. A minta nevét sajnos nem tudom (Quilted néven találtam a Tangle stitches című könyvben). Ezeknél a daraboknál a tűző cérna színét és a szegést változtattam, így 8 különböző alátétem lett.

Letöltés lépésről lépésre

Induljunk a blog oldaláról:
http://sewtodaycleantomorrow.blogspot.com/2014/11/easy-christmas-table-runner.html?m=1

Kattints a második képre

Ekkor megjelenik egy oldal, ahol a nagy zöld gombot (Download now) kell megnyomni:

Jön egy újabb oldal

Itt meg kell adni az e-mail címet, majd újabb gombnyomással (Download now) már szinte a célban vagyunk:

Egy utolsó gombnyomás (Download) és már le is töltődik a minta. (Már a blog címe is nagyon csábító: varrj ma, takaríts holnap)

AJÁNDÉKOZZ CÉHTAGSÁGOT

KATT A KÉPRE IS!!!

Örömmel adjuk hírül, hogy megérkezett a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH „AJÁNDÉKKÁRTYÁJA”…!
Az ajándékkártyát az űrlap kitöltésével ITT igényelheted

Mindig születik egy-egy alkalom, amikor megfizethetetlen pillanatokkal kedveskedhetünk a szeretteink számára és nyújthatunk valami olyat, amely örök emlékül szolgál.
ÉLMÉNYT ADNI AZ ÉLETBEN A LEGNAGYOBB AJÁNDÉK!
Segítünk abban, hogy foltvarrással, tűzéssel legyen teljes az ÜNNEP, amely felöltözteti a monoton és szürke hétköznapokat és színt, valamint mosolyt varázsol Mindannyiunk arcára!
Várunk ötletekkel, továbbá gondoskodó szeretettel!

A tagság érvényessége: 2023. naptári év. A befizetendő összeg 12.000 Ft. OTP számlaszámunk, ahová be tudjátok fizetni. OTP 11703006-20410559.

Ha a fa alá szeretnéd rakni ezt az ajándékkártyát, kérjük, hogy december 15-ig a befizetésed érkezzen meg a céh számlájára. Így még postára tudjuk adni. Súgj az angyalkának!

 

 

Események

Megnyitó: 2022. december 1. csütörtök 18 óra
Helyszín: Újlipótvárosi Klub-Galéria 1136 Bp. Tátra u. 20/b
Megtekinthető: 2022. december 1. és 2023. január 6. között, a galéria nyitvatartási idejében

Vásárhelyi Kata: Felfelé/Semper Sursum
Megnyitja: Keppel Márton művészettörténész

Az Újlipótvárosi-Klub Galériában Vásárhelyi Kata textilművész francia gobelin technikával szőtt nagy méretű falikárpitjait mutatja be. A szövés ősi technika, amely egyszerű és csodálatos. Vásárhelyi Katának a klasszikus technikával szőtt munkák készítése meditatív tevékenység, sok-sok új lehetőséget hordoz, elgondolkodtatja, érzelmeket közvetít. Számára a szövés folyamatának hagyománya egyfajta rítus, amely múltidéző, de jelen és jövő tartalmakkal egészül ki. Érdeklik a metafizikus és szakrális témák, amit szerinte a gobelinszövés hosszadalmas munkafolyamata felkínál. Az egyre jobban felgyorsuló világban, mintegy ellensúlyként a befelé fordulást, az egyedüliséget képviseli, amely lehetővé teszi az elmélyülést a munkájában, de biztosítja a művészi szabadságot, gondolatai megvalósításához.

 

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina Q16 (Plus), Q20 hosszúkaros tűzőgép összecsukható asztallal

Az összecsukható asztal egy praktikus és megfizethető asztal a BERNINA Q20 és Q16 (PLUS) hosszúkaros tűzőgépekhez.
Pár perc alatt felállítható, gyorsan és egyszerűen, szerszámok nélkül. A sima munkafelületen könnyen mozgathatók a szövetek.
Ha kevés a hely, munka után az asztalt összecsukhatod, és úgy tárolhatod.
A tűzőgép egyik kiemelt funkciója a beépített BSR-öltésfigyelő rendszer, mellyel az öltéshosszúság garantáltan egyforma lesz.
A további részleteket itt találod!

JUKI Magyarország ajánlata

Karácsonyi akció

Szeretnéd meglepni magad vagy valamelyik szeretted egy új varrógéppel?
Akkor most érdemes lecsapni kedvenc JUKI varrógépedre!

Karácsonyi akciónk keretein belül, minden JUKI háztartási varrógépre 15% kedvezményt adunk!
A akció időtartama 2022.12.01 – 2023.01.08-ig érvényes.
Az ajánlat más kedvezménnyel nem összevonható!

Varrógépeink listáját megtalálod weboldalunkon:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/

 

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre! A kedvezmények nem összevonhatóak! 

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

ABC xyz by Stacy lest Hsu

„Az ABC…xyz anyagcsaládot egy kihívás ihlette: az ABC minden betűjéhez készíts egy állatrajzot.
Amikor befejeztem, annyira megszerettem az illusztrációkat, hogy ebbe a kollekcióba rendeztem.”

A családban vannak ábécé és állat témájú minták, betűrejtvények, építőkockák…melyek tökéletesek minden korosztály számára, akár karácsonyi ajándékba is.

Karácsonyi panelek és anyagok is a Hobbyművésznél!

Karácsonyi anyagainkon kívül több száz mintából választhatsz.
Weboldalunkon a teljesség igénye nélkül mutatjuk be kínálatunkat.
Az anyagok személyesen az Üllői úti üzletünkben vásárolhatók meg.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A Foltvarró Céh tagoknak 15% kedvezményt adunk a patchwork anyagokra és a flízekre!
Patchwork anyagaink weboldalunkon átmenetileg csak megtekinthetők, de Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyesen megvásárolhatók. Vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.
A kedvezmény akciós anyagokra nem érvényes!

Szeretettel várunk!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Kedves Foltvarró!

Szívesen megvarrnád ezt az adventi naptárt az idei ünnepre? Tudtad, hogy akár faliképként is használhatod? És mi lenne, ha ajándékba készülne valakinek, akit szeretsz? Képzeld, úgy terveztük, hogy akár egy ajtóra is könnyedén felakaszthatod. Az elkészítés még kezdőknek sem okoz gondot, neked pedig mindössze 1-2 órádba kerül, mert mi már mindent pontosan kimatekoltunk. Használd örömmel ingyenes útmutatónkat. Itt találod a Patchwork adventi naptár csíkos fenyő útmutatót. Örömteli készülődést neked!

Szeretettel: Judit és Adrienn

totagaskreativ.hu

BUTIKA AJÁNLATA

Akár még az alkotás hevében látogatsz el hozzánk eszközt vagy alapanyagot keresve a munkádhoz, akár egy kézimunkázni, alkotni szerető szerettedet lepnéd meg valami szép, hasznos és minőségi eszközzel vagy alapanyaggal, nálunk jó helyen jársz!
A Butika webáruház az a hely, ahol biztosan megtalálod a megfelelő ajándékot vagy az alkotásodhoz szükséges alapanyagot és/vagy eszközt.
Napi szinten bővül a webáruház kínálata! Nagyon szívesen vesszük ha megkeresel bennünket, ha valami olyasmit keresel amit nem találsz a kínalatunkban, igyekszünk utánna járni és beszerezni azt a számodra.

Minden kedves eddigi és jövendőbeli vásárlónknak, foltvarrónak és kézimunka rajongónak szeretnénk jó alkotást és örömteli készülődést kívánni!

Ugye te sem szeretnél lemaradni az újdonságokról és az időszakos akcióinkról? Ezért ne feled el kedvelni facebook oldalunkat.
Ha egy igazás sokszínű társaság tagja szeretnél lenni, csatlakozz alkotó kuckónkhoz.

Ha nálunk vásárolsz a rendelés véglegesítésekor ne feledd érvényesíteni a 10%-os kedvezmény kupont, ami minden Céh tagot megillet. Az „MFC2022C” kuponkód többször is, felhasználható az év folyamán és érvényes minden nem akciós termékre. Vásárlás véglegesítésekor kell a megfelelő mezőbe begépelned és te már azonnal a módosított összeget látod a kosaradban.

DECOR & DESIGN – SULYOK LEVENTE ajánlata