ŐSZI foltvarró tábor margójára –  „Kezdőként a profik között..”

Tavaly egy őszi hétvégén meglátogattam Sziva Zsuzsa Barátnőmet Gyopároson, mert hódmezővásárhelyi lévén örültem, hogy itt a közelben táborozik. A fürdőben pancsoltunk, szaunáztunk, jót beszélgettünk. Akkor nem tudtam, hogy miért igyekszik annyira vissza a „varró lányok”-hoz a táborba. Nos, idén egy októberi hétvégén mindent megértettem.
Évekkel ezelőtt egy budapesti foltvarró kiállításon nyertem tombolán pár blokkot. ( most már tudom, hogy ez a neve ). Könnyedén kijelentettem, hogy ebből együtt majd készítünk valami szépet. Ez év tavaszán Zsuzsa megtalálta ezeket a blokkokat a varrószobája rendrakásakor, s felhívott a kérdésével: Mikor varrjuk meg? Ha jól emlékszem két hétvége is kellett ahhoz, hogy a két párna elkészüljön, de olyan alkotói sikerélményben volt részem, ami semmihez sem hasonlítható.

Teltek a hétköznapok. Mígnem nyár végén szólt Zsuzsa, hogy lesz egy foltvarró-tábor Gyopároson, van-e kedvem csatlakozni. Igaz, még varrógépem sincs a teljes varrástudatlanságom mellett, de a lehetőség egy barátnős hétvégére csacsogással, közös programokkal… Hát miért ne?! Jelentkeztem a táborba, majd elindult a lavina. Mintát választani, tervezgetni, anyagokat válogatni, színeket összehangolni… Elkapott a fogaskerék. Zsuzsa kölcsönadta a fél varrószobáját, ezt lehoztam Budafokról Gyopárosra.

Pénteki érkezésünkkor félénken tettem le a kölcsönkapott varrógépet egy üres asztalra a varróteremben. Kicsomagolgattam a gondosan összeválogatott textiljeimet, cérnáimat, s leültem, figyelve hogyan tovább. Az elnöki köszöntő, majd a tábor programjának ismertetése után kapott mindenki egy gondosan összeállított munkafüzetet, melyből kiválaszthattuk mit is szeretnénk készíteni. Nos, én a legegyszerűbb „Barátság karácsonyi terítő” megvalósítását tűztem ki célul. Végülis a Barátság hozott ide. Levente aprólékosan elmagyarázta az INCH fogalmát, pillanatok alatt értelmezhetővé tette az inches vonalzó használatát.
Mivel én a fogalmakkal sem voltam tisztában, elkezdtem figyelmesen elolvasni a munkafüzetet. Lassanként az elsőre teljesen értelmezhetetlen szavak tartalommal teltek meg. Pár elolvasás után értelmet nyert a „felezett négyzet”, a „negyedelt négyzet”, „Ohio csillaga”, „Remény csillaga”, és az én fő motívumom, a „Barátság csillag” is. Mértem, húztam az átlót, szabtam, összeillesztettem, vasaltam, számoltam a darabokat a leírás szerint. A teremben fel-fel hangzott a segélykiáltás: „Leviii!” vagy „Zsuzsiii! ”, s már érkezett is a segítség az asztalokhoz. Ezt a technikát én is elsajátítottam. Mivel a 4 csillagos terítő kinevezett tudora Zsuzsa barátném volt, egy-egy segélykérő szemkontaktot elkapva már szaladt is hozzám, s átbillentett a holtponton.(volt egy pár) Majd a számomra még „vadidegen” varrótársak is odajöttek hozzám. Ki a varrógép kezelésében segített amikor szakadt a felsőszálam, ki a kiszabott háromszögeim helyének megtalálásában, más a lefogyott alsó szálam üres orsójával szaladt el és spulnizott (nem tudom jól mondom-e, de biztos értitek) nekem újat.

Szombaton már ismerősen rám mosolygó arcok közé léptem a varróterembe. Kezdtek összeállni a háromszögek, négyzetek, elkészült életem első blokkja egy barátság csillag. Majd Zsuzsa állandó buzdítása mellett egyre nőtt a terítőm. Aki az asztalom mellett elment megnézte hol tartok, bíztatott, dicsérte a munkámat. Egyre többször hangzott fel a taps egy-egy elkészült mű elismeréseként, én meg csak csodáltam őket s tovább nyomtam a pedált. A szombati vacsora után fürdőzni indult a csapat, velük tartottam. Jóízűt beszélgettünk a termál medencében, nekem ez volt az „ismerkedési est”. Majd siettem vissza a szállodába a varrógéphez. Mivel nekem nincs Varrószobám, itt kellett befejeznem az alkotást.

Hát, vasárnap lett, mire elindultunk lefeküdni, de még maradtak szorgoskodók, akik bírták energiával. Vasárnap újra mindenki munkának látott. Úgy vettem észre, sokak a többedik munkadarabjukhoz fogtak hozzá, hogy a kritikus pontokat még itt meg tudják beszélni, nem gond ha otthon kell befejezni. Ebéd előtt már a kész munkákkal történtek a közös csoportképek. Gyönyörű táskák, szebbnél szebb terítők a kezekben.
87. éves Édesapámnak küldtem egy szombaton 24:00-kor készült fotót a munkálkodásomról. A táborról papírra vetett gondolataimat ezennel az Ő reakciójával zárom: „ A világ legszorgalmasabb asszonyai vannak itt. Hajrá! Sok folt kell még erre a rongyos világra! „

Sajtiné Szabó Gabriella ( Gabó )

Házikó Adventre,vagy csak úgy..

A Pinterestről merítettem ezt az ünnepi dekorációt, amit természetesen más alkalmakra is megvarrhatunk ha nem a karácsonyi színeket vetjük be.

Az általam kreált szabásminta tetszés szerint változtatható kisebbre-nagyobbra. Az előlapot díszítő elemeket ragasztófátyollal és gépi pelenkaöltéssel rögzítettem.
Ízlés szerint dekorálhatjuk az előlapját csipkével,gyöngyökkel,a még ügyesebb kezűek akár hímzéssel.
A függesztéshez jöhetnek a szalagok, vékonyabb zsinórok, madzagok.
Az un. tetőből és a házikó mintából 2-2 darabot szabjunk ki, aminek hátoldalát érdemes vékony vetex-szel megerősíteni. Majd díszítés után, színt színnel összefordítva gépeljük körbe úgy, hogy a tető csúcsába fogjuk bele a függesztő zsinórt és hagyjunk nyílást a tömőanyag bejuttatásához.
Tetőt varrjuk a házikó tető síkjához és az alapot is zárhatjuk, ha a függő szívek tartóit is beleillesztettük a nyílásba.

Örömteli munkát kívánok!

Gálné Vida Éva

Tűzés sorozatunk vége… A vége vagy valaminek a kezdete

Leültünk a varrógépünk elé és ha már van tartásunk, akkor felvehetjük a kesztyűt. Igen, igen ez nem tévedés, mert szó szerint értendő. Valóban nagy segítség a tűzés egyik segédeszközeként a vékony cérnakesztyű. Most pontosan úgy érezheted magad, mint a sebész műtét közben, szikét és törlést kérek. Félre a tréfával és beszéljünk erről komolyan.
Ennek a kesztyűnek az a feladata, hogy jobb tapadást biztosít a megtűzendő felületen. Könnyebb és egyszerűbb mozgatni az anyagot a varrógéped alatt. Ezáltal az ívek, körök és az indák nem lesznek szögletesek. Persze könnyű ezt mondani, pláne nekem. Amikor én rákattantam a tűzésre, akkor még a kesztyű használata sehol sem volt. Aztán egyszer csak megjelent. Ami az első pillanatban észrevehető, hogy kevésbé kell nyomást gyakorolni az anyag felületére ahhoz, hogy mozgatni tudjuk az előlapot. Ennek pedig másik pozitív hozadéka, később fárad el a kézfejünk. Javaslom, próbáljátok ki a tűzést kesztyűvel és kesztyű nélkül. Remélhetőleg tapasztalni fogjátok a kettő közötti különbséget.

„Beöltöztünk, elhelyezkedtünk, tehát végre minden adott, hogy elkezdjük az érdemi munkát. Nyomjuk a varrógép pedálját és kesztyűs kézzel mozgatjuk a kukacoló talp alatt az anyagot. Ilyen egyszerű ez. Ennek azonban ritmusa van. Ha túl gyorsan ölt a varrógép, mert nyomod a pedált ezerrel, akkor az öltéseid sűrűek és picik lesznek. Ha kevésbé nyomod a pedált, akkor lassú tempóban ölt a varrógép. Ebben az esetben az öltéseid nagyobbak lesznek és esetlegesen nem a megfelelő helyre kerülnek. Így keletkeznek a szögletek, a kör nem kör lesz. Össze kell hangolni a kezünk mozgatásának sebességét a varrógépünkkel. Ez sajnálatos módon gyakorlás nélkül nem megy. Ezt már számtalanszor leírták előttem és én is csak ismételni tudom: gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás. Mindenkinek meg kell találnia a saját zenéjét, ritmusát. A másik pedig, hogy minden egyes mintának más a ritmusa.

Elsődleges javaslatom, hogy egyszerű mintával kezdjétek a gyakorlást. Először én rajzolgatni szoktam. Amikor ez már minden gondolkodás nélkül megy, akkor jöhet a varrógép. Egyáltalán nem bonyolult és ördögtől való dolog ez. Gyakorlással megtanulható, mint minden más. Ami nekem segíteni szokott és időnként összpontosítanom kell erre, hogy ezek a minták csak vonalak.
„Csak vonalak, semmi más!!!”

A másik javaslatom pedig: nem szükséges 10-20 mintát tudnotok. Egyáltalán nem verseny ez. Első lépésként elég 1-2 minta, de azt tökéletesre gyakoroljátok. Utána jöhet a többi és garantáltan sikerélményetek lesz.
Gyakorlás, gyakorlás és gyakorlás, na és türelem és türelem. Az eredmény pedig bizton állíthatom nem marad el.
Tulajdonképpen ezzel a tűzés sorozatunk végére is értünk.

Egyet nem szabad elfejtenetek: „ A tűzés foltjaid koronája!”

 

Mindenkinek eredményes jó munkát kívánok. Tótné Teri

Medallion projekt

Itt van az ősz… és mi is itt vagyunk újra és újra. Jelentkezünk a Medallion projekttel. Sajnos már nem sokáig, mert hamarosan elkészülünk. Az utolsó és utolsó előtti körök készülnek. Én csak ámulok a jobbnál jobb ötleteken. Nemsokára kiállításon élőben fogjuk mutogatni mit alkottunk!

Addig is kellemes varrással töltött napokat kívánok!

Levente

Események

Varrógépcentrum ajánlata

Megérkezett az új Bernina Stúdió állvány

Gyorsan és egyszerűen összeszerelhető.
A BERNINA Stúdió állvány egy moduláris állvány, ami 1,5 és 3 méteres összeállításban is használható. Az 1,5 méteres állvány egy hosszabbító készlettel könnyen kibővíthető 3 méteressé. A stabil és strapabíró Stúdió állvány a BERNINA Q20 és Q16 (PLUS) hosszúkaros tűzőgépekkel használható.

JUKI Magyarország ajánlata

A varrás egy életérzés…

A JUKI háztartási varrógéppekkel olyan csodás alkotásokat készíthet, melynek csupán a képzelete szabhat határt.
Nézetünk szerint a varrás egy életérzés, nem csupán szórakoztató, de kreatív elfoglaltság, mely értéket szolgáltat a család életéhez.
Quilt, vagy varrás; javítás, vagy egy eredeti ötlet megvalósítása; a JUKI varrógépek segítenek valóra váltani a képzeletet!
Látogasson el weboldalunkra ahol részletes információkat talál háztartási varrógépeinkről.

https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 15% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Buttercup and Slate by Corey Yoder

„A Buittercup & Slate egy friss inspiráció, hogy élvezd azokat a varázslatos, röpke pillanatokat, amikor a késő délutáni meleg napsütéses árnyalatok szürkévé fakulnak, és lassan éjszakába fordulnak.”
Ez az anyagcsalád a nagymamák gyönyörű virágoskertjét eleveníti meg Corey Yoder kedvenc mintáival. Úgy régiekkel, mint újakkal.

Karácsonyi panelek és anyagok is a Hobbyművésznél!

Itt az idő, a karácsonyi ajándékok varrására!
Nagyon sok foltvarró megtapasztalta már, hogy nem lehet elég korán elkezdeni a karácsonyi ajándékba szánt quilt-ek varrását.

Karácsonyi anyagainkon kívül több száz mintából választhatsz.
Weboldalunkon a teljesség igénye nélkül mutatjuk be kínálatunkat.
Az anyagok személyesen az Üllői úti üzletünkben vásárolhatók meg.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A Foltvarró Céh tagoknak 15% kedvezményt adunk a patchwork anyagokra és a flízekre!
Patchwork anyagaink weboldalunkon átmenetileg csak megtekinthetők, de Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyesen megvásárolhatók. Vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.
A kedvezmény akciós anyagokra nem érvényes!

Szeretettel várunk!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Kíváncsi vagy, miért pont a „Karácsonyi csillag? Adrienn máris elmeséli neked:

„Minden úgy kezdődött huszonsok évvel ezelőtt, hogy egy könyv hatására elkezdtem ismerkedni a patchworkkel. Persze elsőre szerelem volt.
Mint folyamatosan alkotó ember, egyértelmű volt, hogy karácsonyra szeretteimet patchwork asztalterítővel fogom megajándékozni. Ez nem is volt kérdés. Ki is néztem egy hagyományos csillagos mintát a karácsonyi terítőhöz.
De akkor nem lehetett ám kapni mindenféle szuper szabóeszközt a közelünkben, csak a messzi Budapesten árulták meglehetősen borsos áron.
Így maradtam a jó öreg Pitagorasz tételnél és nekiláttam a számolásnak. (És még élveztem is.) Megszerkesztettem a síkidomokat, amik alkották a terítő blokkjait, majd kivágtam őket kartonból, hogy bírják a strapát.
A szabás nem mondom, hogy pikk-pakk megvolt, mert egyenként kellett minden elemet felrajzolni a textilre, de mivel annyira szerettem csinálni, nem okozott gondot.
Ezután a nagymamám lábbal hajtós Singer varrógépével (ami azóta is szuper és nagy becsben van tartva) összevarrtam az elemeket és elkészült az ajándék karácsonyi terítő.
Eljött az ünnep és az ajándékbontás ideje. Izgatottan vártam, hogy tetszeni fog-e a meglepetés. Hát persze, hogy nagy örömet okozott!
Nagy boldogságomban majdnem megfeledkeztem arról, hogy én is kaptam ám ajándékot. Akkor láttam, hogy egy óriási csomag várja, hogy kicsomagoljam.

Kitaláltátok hogy mi volt benne?

Egy csodálatosan fantasztikus patchwork vágólap vonalzóval és körkéssel! Hát elállt a szavam is örömömben! Az én drága apósom, aki mindig figyelt és tudta, hogy mivel szerez örömet, felutazott vásárolni Budapestre, hogy engem meglepjen.
Hát sikerült.
Azóta is hála van a szívemben érte, és a mai napig használom mindegyiket.
Legutóbb pont egy ugyanolyan karácsonyi terítőt szabtam vele, amit anno, azon a karácsonyon.”