MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH ŐSZI TÁBORA

Orosháza Gyopárosfürdő – 2022. október 21-22-23.

CSILLAGOM, CSILLAGOM

JELENTKEZÉSI határidő: 2022. október 3.

TÁBOR KÜLÖNKIADÁSSAL – HAMAROSAN JELENTKEZÜNK

Praktikus bevásárló szatyor UFÓ-val

Reméljük, mindannyian olvastátok már, hogy az idei céhes tábor témája a csillagok lesznek. A tematikát úgy állítjuk össze, hogy mindenki a választása szerinti darabot készen vigye haza, és ne szaporítsa az UFÓi számát. Most kicsit kísértésbe viszünk Benneteket, hogy legyen egy kész ufótok is a tábor idejére.
A vidám kis űrlény, amivel a szatyrot díszítettem, a nagylányom, Noémi sok-sok éve készült rajza. Szerencsére hozzájárult, hogy megosszam Veletek.

A szatyornak az évekkel ezelőtt az Ikeában kapható szatyor az ihletője. Nekem nagyon bevált az a konstrukció, hogy a szatyrot egy kis zsebbe lehet behajtogatni. Ezt a zsebet díszíthetjük bármivel. Akár egy kis applikációval, akár csillaggal, vagy forgóval. Tulajdonképpen egy 15×14 centiméteres blokkot kell készíteni.

Díszítő blokk elkészítése

Vágjunk ki egy 17*17 centiméteres négyzetet a háttér anyagból.
Készítsük el az UFÓs applikációt. Ez lehet kézi vagy gépi applikáció is. Én annak idején a kézi applikációt választottam.
Magáról az applikálásról most nem fogok írni, azt sokkal avatottabbak sokszor megtették előttem.
A mellékelt pdf-ben megtaláljátok az ufó elemeit. Vastag fekete vonal jelöli a látható éleket. A piros vonallal határolt részeket el fogja majd takarni egy következő elem. Például az 1-es jelölésű darabnak (az űrhajó hátsó része) a bal oldala majd a 3. darab alá bújik be, a jobb oldala a 11. alá. A 3. darabnak nincs eltakart része.
Az összeállítási rajz segítségével applikáljuk fel az ufót a háttérre.
Felrakási sorrend:
1,2,11,12,3, majd 4-10 és 13.
Az űrlény pupilláját és száját én textilfilccel rajzoltam fel. De természetesen lehet hímezni is.
Ha kész a díszítés, akkor alakítsuk a blokkunkat, varrásráhagyással együtt 16,5*15,5 centiméteres téglalapra igazítsuk.

Zseb elkészítése

Vágjunk ki a blokkunkkal azonos méretű (16,5*15,5) háttéranyagot.
Színt színre fordítva a felső oldalon varrjuk őket össze. Majd kifordítva vasaljuk le, és keskenyen tűzzük le a varrás mellett. (Ez eltakarja a blokkunk hátoldalát, ad egy kis tartást a zsebnek és a zseb széle is merevebb lesz kicsit.)
Vágjunk le egy 16,5*21 centiméteres háttér anyagot.
Színt színre fordítva a zseb elejének (a díszítő blokk) alját igazítsuk a zseb hátoldalához, és U alakban varrjuk össze őket (Zseb oldala, alja, oldala sorrendben.)
A széleket dolgozzuk el (cikk-cakk, overlock, stb), hogy később se rojtosodjon. A zseb előlapján túllógó hátoldal két oldalát némi ügyeskedéssel hajtsuk a visszája felé és keskenyen varrjuk le. A rövid oldalnál erre nincs szükség. (Lehetne rendes béléssel is csinálni a zsebet, de szerintem felesleges, és csak a szatyor behajtogatását nehezíti meg a használat során.

Szatyor elkészítése

Vágjunk ki két 49*50 és két 12*40 centiméteres téglalapot.
A két 12*40-es anyagból készül a szatyor füle. A keskeny oldalaknál hajtsunk vissza fél-fél centit. Vasaljuk négybe. (A hosszú oldalakkal párhuzamos felezővonalhoz hajtsuk be a két hosszú oldalt, majd hajtsuk félbe és vasaljuk le). Keskenyen tűzzük körbe.
A két nagyobb téglalapot színoldalukkal kifelé U alakban varrjuk össze egy árnyalatnyival keskenyebben, mint a normál varrásráhagyás. Utána fordítsuk ki és rendes varrásráhagyással varrjuk ismét U alakban körbe. (Így nem csak szebb, de erősebb is lesz a szatyor.)
A szatyornak célszerű kis mélységet adni azzal, hogy a két alsó csücsöknél egy-egy háromszöget levarrunk.

A szatyrunk felső szélét előbb 1 majd 3 centisen hajtsuk vissza és vasaljuk le. De egyelőre ne varrjuk le.

Összeállítás

Fordítsuk ki a szatyrot. Jelöljük meg a zseb tetejének és a szatyor egyik oldalának közepét. A jelöléseket egymáshoz igazítva a szatyor felső oldalának visszahajtása alá toljuk be a zseb tetejét. A zseb díszítése a szatyor belseje felé néz
Gombostűzzük gondosan. Majd keskenyen tűzzük le előbb a visszahajtás alsó, majd a felső szélét

Varrjuk fel a füleket.
Fordítsuk ki a szatyrot és hajtsuk ki a zsebet. A szatyrot előbb függőlegesen hajtsuk háromba. Erősen vasaljuk le. Nyugodtan gőzöljük. Majd hajtsuk vízszintesen háromba. (Vagy négybe. Próbáljuk, ki hogy melyik megoldással kényelmesebb belefordítani a zsebbe.) Megint gőzöljük. Hagyjuk kihűlni. Így beleégnek a vasalásvonalak, és könnyebb használat után összehajtogatni.

Tapasztalatok

A szatyor anyagának sűrű szövésű, de ne nagyon vastag anyagot válasszunk. Egy farmer, vagy bútorvászon (még a legvékonyabb fajta is) túl vastag ahhoz, hogy összehajtva beférjen a zsebbe.
Nagyon sok ilyen szatyrot készítettem, zömében applikációval, ritkábban valamilyen klasszikus blokkal. Gyorsan megvan, és mutatós, ha hirtelen kell valakinek ajándék. Végezetül hagy mutassak néhány példát minderre

Sok sikert!
Ha kérdésed van, a tagok csoportban felteheted. Ha elkészítetted, kérlek, mutasd meg nekünk az eredményt szintén a tagok csoportban.
Sziva (Fazekas) Zsuzsanna

Tűzés sorozatunk folytatása….”Van tartásunk”

A tűzésről szóló sorozatunkban megtanultunk már egy pár dolgot. Egy pici emlékeztető a tanultakról.
Miből áll egy igazi patchwork munka. (előlap, közbélés, hátlap egymáshoz rögzítve, tűzve)
A tűzés fajtái. (kézi-, gépi tűzés)
A tűzés technikai feltételei. (varrógép, kukacoló talp, megfelelő cérna jól beállított varrógép)
A tűzés stílusa, mintája. (modern, tradicionális, a kettő kombinációja, 3 dimenziós stb….)
A tökéletes szendvicsünk. (közbélések, hátlap, ezek ideiglenes rögzítése gyűrődésmentesen)
Így már minden adott a következő lépéshez.

Üljünk le a varrógép elé és helyezkedjünk el kényelmesen. Higgyétek el, nagyon fontos, mert egy idő után egészen biztosan valahol fájdalmunk lesz. Akaratlanul „rágörcsölünk”, izgulunk, mert természetes módon tökéleteset szeretnénk alkotni és azt gondoljuk, ha összeszorítjuk a fogainkat akkor jobb lesz. Bizton állíthatom, nem így van, sőt!
Leengedett, laza vállak és kényelmes magasságban lévő varrógép. Nem lehet túl magasan és túl alacsonyan sem. Az egyikhez kapaszkodni kell és a rálátás sem biztosított, a másikhoz meg rágörnyedsz. Egyik sem ideális és a mozgásteredet pedig meglehetősen akadályozza. Laza testtartás, komfortos ülőalkalmatosság és a tűzés után izomlázad sem lesz.
Egy másik sarkalatos pont, lehetőleg sehol se akadjunk fel a munkaterületünkkel. Na igen, szinte hallom, ahogy mondjátok a magatokét. Jogos a felcsattanás.
Ahhoz, hogy „siklani” tudjon a tűzésre váró felület a varrógép alatt jobb, ha sima felületen tudod mozgatni a munkát. Ez esetben jól jön a varrógépedre pluszban rácsúsztatható asztal vagy az asztal lapjába beépített varrógép. Ezt még fokozni lehet, ha a varrógéped úgynevezett hosszabb kartávolsággal bír. A hagyományos kartávolság, 15-19 cm között mozog. Ez igencsak karcsú mozgásteret nyújt ehhez a folyamathoz. Komfortosabb és nem elsősorban élvezetesebb a munka egy 21-25 cm-es kartávolsággal rendelkező varrógéppel. Ezek a pici pluszok a normál varrások esetében is jól jönnek. (pl. pántozás)
A tűzés megkezdésének pillanatában látnunk szükséges a végeredményt. Minden pillanatban tudnunk kell a korlátokat, ahol felakadhatunk és kontrollálni kell az egész területet. Csak így lehet a munka befejeztével elmondani, hogy igen megérte!

„ A tűzés foltjaid koronája! Lett.

Tótné Teri

Medallion projekt

Helyzetjelentés a medallion projektről. Hát mit is mondhatnék? Már én magam sem tudom követni, hogy ki hol tart, ami biztos, hogy amiket látunk, részletfotókat, az mindegyik a maga nemében fantasztikus. Bizonyságot tesz az alkotók sokszínűségéről, ötletgazdagságáról, mások stílusához és színvilágához való alkalmazkodási képességről. Mindenkinek gratulálok. Közvéleményt kutattam, melynek az eredménye az, hogy a negyedik, ötödik és a befejező hatodik körök készülnek. Aztán már ahogy mondani szoktuk, CSAK meg kell tűzni…
Hajrá mindenki, szuperek vagytok!!!

Levente

ESEMÉNYEK

FOLTVARRÓ KIÁLLÍTÁS & BÖRZE – KECSKEMÉT

2022. október 1., 9:00 – 2022. október 8., 14:00

A Hírös Agóra Nonprofit Kft., valamint a Kecskeméti Napraforgó Foltvarró Kör szervezésében

A kiállítás célja, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson a foltvarrással foglalkozó alkotók számára határainkon innen és túl.
BÖRZE: 2022. október 8. 9.30 – 14.00
Találkozási, közös alkotási és vásárlási lehetőség.
A találkozó részvételi díja: 1.000 Ft/fő, amelyet a helyszínen kell befizetni.

Kecskeméten a hagyományok megváltoztak Immáron harmadik éve nem tavasszal, hanem ősszel tartanak közös varrást. Idén október 1-én nyílik a kiállítás 17:00 órakor új helyszínen, a közös varrás pedig 8-án lesz megrendezve. Csatolunk is hozzá képet, hogy könnyebben oda tudjatok találni. Aki Veszprémben találkozott a plakáttal, még a régi helyszínt láthatja. Az új helyszín itt látható.

 

Szintén a hónap elején kerül megrendezésre A Folyton-Folt Csoport kiállítása Martonvásárban. Ez a plakátot fedeztük fel hozzá.

Az első hét nagyon zsúfolt. Mohácson is lesz egy kiállítás. Október 4-én a Színes Foltok Foltvarróinak kiállítása látogatható hétfőtől-péntekig.

Iszkaszentgyörgy is várja látogatóit október 9-én vasárnap 9:00 órától. A vásár mellett itt is lesz közös varrás. Tombolát és kastélylátogatást is hirdetnek a foltvarrók.

2022. október 14-én pénteken 16:00–19:00, SZEMREVALÓ – élményhímzés címmel eseményt hirdet a Kézimunka Akadémia, Studio Offices, Budapest I. kerület, Pauler utca 1-ben. A Budapest Design Week hivatalos eseményeként megrendezésre kerülő “ Mesterség és intelligencia” c. kiállításuk fő attrakciója, a “Folk reDENIMissima Project” bemutatása lesz. A kiállításhoz kapcsolódóan, workshopjukon egy újrahasznosított farmer alapanyagra hímezhetünk alvós szemmaszkot, a hagyományos magyar népi mintakincs, buzsáki motívumával.
Részletek: https://bit.ly/3KVu7Vt
Jelentkezés: https://bit.ly/3qg6u0s

Camino – Polyák Ildikó quitművész kiállítása

Életút és külföldi utazások, absztrakció és emberábrázolás, nosztalgia és jövőbe nézés, színkavalkád és szürkeség, természetes és szintetikus – ezek az ellentétpárok együtt jelennek meg a művész utóbbi években készített textilfaliképeiben.
Helyszín: Újlipótvárosi Klub-Galéria 1136 Bp. Tátra u. 20/b
Megtekinthető: 2022. szeptember 8. és 2022. október 17 között, a galéria nyitvatartási idejében

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina Q16 (Plus), Q20 hosszúkaros tűzőgép összecsukható asztallal

Az összecsukható asztal egy praktikus és megfizethető asztal a BERNINA Q20 és Q16 (PLUS) hosszúkaros tűzőgépekhez.
Pár perc alatt felállítható, gyorsan és egyszerűen, szerszámok nélkül. A sima munkafelületen könnyen mozgathatók a szövetek.
Ha kevés a hely, munka után az asztalt összecsukhatod, és úgy tárolhatod.
A tűzőgép egyik kiemelt funkciója a beépített BSR-öltésfigyelő rendszer, mellyel az öltéshosszúság garantáltan egyforma lesz.

A további részleteket itt találod!

JUKI Magyarország ajánlata

Inspirálja magát a JUKI HZL-H szériával!

A JUKI HZL-H szériába tartozó 60H, 70H és 80H típusokkal egyszerűen és könnyen megy a varrás.
Több automata funkció biztosítja a kényelmes varrást, mint például az automata tűbefűző, Start/Stop gomb vezérlés, tű le/fel pozícionálás és még sok más.
Egyszerűen és gyorsan kiválaszthatja a kívánt varratmintát amelyeket kombinálhat is.

Alkosson kedvére a JUKI varrógépeivel!

 

További részletekért látogasson el weboldalunkra!
JUKI HZL-60H:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-60hrc/
JUKI HZL-70H
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-70hw-c/
JUKI HZL-80H
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-80hp-c/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 15% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Játékos téli motívumokat kombinálva született meg Sweetwater-től a legújabb Snowkissed anyagcsalád.
A télhez kapcsolódó kedves szavak, angol kifejezések, és a karácsonyestét váró visszaszámláló számok mellett fenyőfákkal körbeölelt kedves házikók, hóesésben fincsi meleget adó sapkák is szerepelnek a kollekció anyagain. Természetesen a játékosság a mintás anyagokat kiegészítő pöttyös, kockás vagy halszálkás anyagokra is jellemző, így tökéletes különböző patchwork munkák készítéséhez.

Karácsonyi anyagainkon kívül több száz mintából választhatsz. Weboldalunkon a teljesség igénye nélkül mutatjuk be kínálatunkat. Az anyagok személyesen az Üllői úti üzletünkben vásárolhatók meg.

A Kecskeméti Foltvarró Találkozón, 2022. október 8-án mi is jelen leszünk sok-sok anyaggal és a szokásos kedvezménnyel! Ugye találkozunk?

Foltvarró Céh kedvezmény!

A Foltvarró Céh tagoknak 15% kedvezményt adunk a patchwork anyagokra és a flízekre!
Patchwork anyagaink weboldalunkon átmenetileg csak megtekinthetők, de Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyesen megvásárolhatók.
Vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.
A kedvezmény akciós anyagokra nem érvényes!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Akár hiszitek, akár nem, 20 éves a Tótágas! Két évtizede szenvedélyesen gyűjtjük, imádjuk és varrjuk a „rongyokat”, és persze visszük hozzátok vásárokba, foltvarrós találkozókra, patchwork táborokba.
Négy kolléganőmmel és férjemmel együtt dolgozunk azon, hogy örömet vigyünk foltos mindennapjaitokba. Tudjuk, hogy a foltvarrásból nem lehet kiszeretni, állandóan megújulunk és veletek együtt inspirálódunk.
Köszönjük nektek, hogy együtt bökdösődhetünk, köszönjük, hogy általatok sok-sok nőhöz eljut a foltvarrás. Sokunknak ad örömöt a mindennapjainkba a varrás, az alkotás, a sok szép anyag és az összetartó foltos közösségek. Hálásak vagyunk önzetlen munkátokért!
Bízom benne, hogy a Tótágas kistesóját is megszeretitek, és ha nincs éppen lehetőség a személyes vásárlásra, rendeltek a webshopunkban: https://www.totagaskreativ.hu/
A karácsonyi készülődéshez pamutvásznainkat itt találod:
https://www.totagaskreativ.hu/unnepek-335/karacsony-348/karacsonyi-pamutvaszon-352

Alkoss, örülj, élj!
Szeretettel:
Judit
és a Tótágas csapata: Kata, Mariann, Adrien, Adrienn és Balázs

BUTIKA AJÁNLATA

Táskát készítesz?

Akkor is a legjobb választás a Butika webáruház.
Vásznak a táska küsejéhez vagy bélésnek, varrható parafa és textilbőr, juta imitáció.
Bevarrós és bevasalós közbélések, merevítők, vetexek széles választéka.
Valódibőr és műbőr táska fülek és pántok – itt nagyon sokat bővült a kínálat az elmúlt pár hétben.
Fa, bambusz, műanyag, zsinór-fakarika táskafülek.
Táska és pénztárca keretek, kapcsok, aluminium merevítők a szép tartásért.
Sima és fonott különleges hevederek sokasága.
Fém kellékek: patentok, mágneszárak, ringlig, szegecsek, pisztolygombok, miltonkapcsok, téglalapok, karikák, mozgó csúszók, karabínerek, láncok és még sok minden más.
Méteres cipzárak többféle fogszélességgel, a szivárvány minden színében a hozzájuk illő kocsikkal.

Tegyél velünk egy próbát!

Ugye te sem szeretnél lemaradni az újdonságokról és az időszakos akcióinkiról? Ezért ne feled el kedvelni facebook oldalunkat.
Ha egy igazás sokszínű társaság tagja szeretnél lenni, csatlakozz alkotó kuckónkhoz.

Ha nálunk vásárolsz a rendelés véglegesítésekor ne feledd érvényesíteni a 10%-os kedvezmény kupont, ami minden Céh tagot megillet. Az „MFC2022C” kuponkód többször is, felhasználható az év folyamán és érvényes minden nem akciós termékre. Vásárlás véglegesítésekor kell a megfelelő mezőbe begépelned és te már azonnal a módosított összeget látod a kosaradban.