OFF 2023. augusztus 25-27.

Nagy szeretettel készülünk az OFF-ra, ezért szeretnénk nektek egy kis ízelítőt nyújtani az eddigi terveinkből, ötleteinkből.

Helyszín: OFF Kultúrszövőgyár, 1045 Budapest, Berni u. 1.
A belépés céhtagoknak (érvényes tagsági igazolvány bemutatásával) ingyenes.
Nem céhtagoknak 3000 Ft. A belépőjegy a fesztivál teljes időtartamára érvényes.

Amennyiben támogatni kívánod az Országos Foltvarró Fesztivált az általad felajánlott összeggel,
segíted a Magyar Foltvarró Céh munkáját. Kérjük, támogass bennünket.
Köszönjük szépen.

SEGÍTŐ KEZEK!

Felhívás az OFF-ra!

Idén az Országos Foltvarró Fesztiválnak az OFF Kultúrszövőgyár ad helyszínt . A rendezvényhelyszín a volt Újpesti Gyapjúszövőgyár területén, a régi gyártelepen belül helyezkedik el. Valaha egy gyapjúszövőgyár volt, ahol 30 éven át szorgos kezek és gépek fonták egybe a szálakat. Éppen ezért, a helyszín paramétereit tekintve, hatalmas terek állnak rendelkezésünkre.

Kedves Céhtag! Csatlakozz hozzánk, rendezzük be együtt, töltsük meg gyönyörű alkotásokkal a szövőgyárat! Minden segítő kézre szükségünk van, az alábbi időpontokra.

2023. augusztus 24. – OFF építés (kiállítás, pályamunkák)
2023. augusztus 25-26-27. – kiállítási felügyelet, teremőrség, akár hostess is.
2023. augusztus 27. – OFF bontás

Egy régvárt kiállítás…

Hagyománnyá vált, hogy kétévente állítunk ki. 2019-ben már terveztük a következőt, mikor felborult az életünk, felborult a világ. A covid tarolt, nemcsak életeket, de kapcsolatokat, közösségeket is. Sok érték odaveszett, nem volt könnyű talpra állni. Nekünk sikerült. Ez a kiállítás a bizonyíték rá, hogy képesek vagyunk folytatni, akár megújulni, egymást és másokat is támogatni. 23 év tapasztalata, tudása, számtalan élménye, eseménye köszön vissza a június 16-án megnyílt kiállításunkban. Nagy örömünkre a céh vezetősége megtisztelte jelenlétével az ünnepélyes perceket, velünk énekelték a foltvarrók himnuszát. A vendégek megcsodálhatták a barokk Eger épületeit, az új 60×60-as közös faliképeinket, Katika néni csodáit, Márti tűzéseit, és a többi „tündérkedést”. Nagy feladatok várnak ránk a jövőben, hisz a megnyitón Sulyok Levente ország-világ előtt kijelölte a célokat: „Jövőre Eger lesz a foltvarrás fővárosa.” Szepesi Ági megilletődve vette át a stafétát, ezzel hivatalosan is elfogadva a felkérést a 2024-es OFF rendezésére. Büszkék vagyunk, boldogok, izgatottak… Leírhatatlan. Ennyi jó, hogy fér bele egyetlen napba?

Szeretettel ölel minden olvasót Farkasné Margó az
Egri Folt-Tündérek nevében

Kedvenc blokkom – Földváry Gina

Watercolor technika egy kis csavarral

Gondolva a kezdőkre, egy egyszerű, pontos és látványos, de könnyű leírást hoztam nektek.

ITT TÖLTSD LE

Beszámoló: Sarud alkotótábor  – 2023. május 25-28.

TÁSKÁKRÓL, BLOKKOKRÓL ÉS A FOLTVARRÁS SZERETETÉRŐL…

Nagyszerű dolognak tartom, hogy térben és időben egyre több nívós foltvarró alkotótábor hívja-várja a kezdő-haladó, varrni szerető hölgyeket.
Köszönet a szervezőknek! Én ez év májusában vettem részt egy ilyen táborban.

A számomra  legigazibb ÖRÖMFOLTVARRÓ  (nagyildi@nagyildi)  hívta fel a figyelmemet, hogy  május végén egy csendes faluban, szép környezetben foltvarró tábor lesz. Szervezője a Tót házaspár: Terike és Zoli. Mindkettőjük sajátja, hogy  hihetetlen tudással rendelkeznek: varrnak (de még hogy!), tűznek (de még hogy !), sütnek-főznek, szerveznek, kedvesek, segítőkészek, türelmesek,  szeretetre méltóak.
A meghirdetett munkadarabok vonzóak, praktikusak, szépek voltak,  néhány nap alatt megvalósíthatónak tűntek, a kezdőknek  és  haladóknak is sikerélményt ígértek. Zárójelben jegyzem meg, hogy a tábor helyszíne  főleg a keleti régiónak lett kitalálva, hogy az itt lakóknak is könnyen elérhető legyen,  ne kelljen sokat utazni, bejárással is lehessen jönni. A sok felhívás ellenére sem jöttek sokan a keleti régióból. Vajon miért?
A viszonylag alacsony létszám ellenére is megvalósult a tábor. Kiváló volt az elhelyezés, a varrószoba, az étkezés.
Gyönyörű munkadarabok közül lehetett választani (hátitáskák, neszesszerek, terítő- futó-takaró, balkán puzzle blokk alapján). Maximális segítség, szakértelem, bátorítás és sok-sok kedvesség (névtábla, hűtőmágnes, géptűpárna minta, finom üdítők, kávé, süti, grillvacsora), jókedv, vidámság  jellemezte a négy napot. Mindenki képességei, kedve, elhivatottsága szerint dolgozott, és ennek megfelelően kész/félig kész produktummal ment haza. Volt sok beszélgetés mindenféléről, már a karácsonyra is gondoltunk Nagy Ildi jóvoltából, és a géptűinket is perfekt módon tudjuk ezután tárolni.
Szóval, jól éreztük magunkat, pihentünk, kikapcsolódtunk és szép táskákat, neszesszereket, terítőket, takarókat varrtunk, új barátságokat kötöttünk, a régi barátoknak örültünk.
Szívből ajánlom mindenkinek, hogy legyen résztvevője a következő TÓT tábornak. Higgyétek el megéri!

Felediné Szabó Klára
foltvarró céhmester

Quiltfesztivál Birmingham 2023.

Augusztus 3. és 6. között huszadszor rendezik meg a Quiltfesztivált Birminghamben, mely alkalomból a rendezők számos újdonsággal, nagy nevekkel és ritka különlegességekkel készülnek. Ha még nem voltál, azért érdemes elmenni, ha meg igen, akkor azért, hogy újra részese legyél Európa legnagyobb foltvarró rendezvényének.

Hogyan üljünk a varrógépnél? – A helyes ülés

A varrás alapvetően ülőmunka (hobbi), amely, ha nem megfelelő az üléspozíció, a következő negatív hatásokkal járhat:
• Görnyedt vállak
• Fejfájás
• Gerincferdülés
• Nyak, hát, derékfájdalom
• Keringési problémák
• Visszeres lábak
Vagyis a helytelen üléspozíció nemcsak átmeneti fáradtságot és fájdalmat, de tartós, akár visszafordíthatatlan elváltozásokat, betegségeket is okozhat. A helyes ülés közbeni testhelyzet fenntartása nem bonyolult, de ehhez tudnod kell, milyen is az. Munka közben pedig folyamatosan figyelned kell rá, hogy testtartásod megfelelő-e.

A helyes üléspozíció általánosan

• Ülj egyenes háttal, hátrahúzott vállakkal, a teljes hátaddal érintsd a háttámlát.
• A háttámla ne legyen túl meredek, de ne is dőlj túlzottan hátra. Az ergonómiai szakemberek azt javasolják, hogy az ülőlap és a háttámla nagyjából 100 fokos szöget zárjon be.
• Nyakadat és fejedet tartsd teljesen függőlegesen. A fejedet mindössze 15 fokkal előredöntve, a nyakadra nehezedő nyomás megkétszereződik.
• Tartsd törzsedet egyenesen, ne dőlj el oldalra.
• Térdeidet 90 fokban hajlítsd, két térded egy magasságban, a csípődnél minimálisan lejjebb helyezkedjen el.
• Mindkét lábad teljes terjedelmével érjen le a földre, vagy ha azt használsz, akkor a lábtartóra.
• Ne ülj keresztbe tett lábbal, mert az rontja a vérkeringést.
• Ne ülj 1 óránál tovább egyhuzamban.

Egyszerű, nem?

Szék beállítása

• Maximalizáld a felületet, ahol a hátad hozzáér a szék háttámlájához. Használj deréktámaszt ha szükséges.
• Széked háttámláját úgy állítsd be, hogy az 100-110 fokos szöget zárjon be a talajjal. Ez a kissé hátradöntött támla segít mérsékelni a gerincedre helyeződő nyomást.
• Széked karfáját (ha van) úgy állítsd be, hogy a felkarod és az alkarod által bezárt szög 100-110 fokos legyen.
• Varrás közben kezeid kissé alacsonyabban legyenek, mint a könyököd. Ujjaid vízszintesek legyenek, vagy a föld felé nézzenek.
• Próbáld elkerülni a csuklód bármilyen irányú túlzott elcsavarodását.
Ezeket a jótanácsokat kapjuk, ha ergonómiával foglalkozó szakemberrel beszélünk. Mivel azonban zömmel háziasszonyokról és lakásokról, szükségmegoldásokról beszélünk, nézzük a lehetőségeket:

Internetes kereső által a kínálat bőséges….

• A szerencséseknek van saját varrósarka, ahova a speciális varrodai széket érdemes beszerezni, az adott varróasztalhoz egyszemélyi egyéni beállítással. Egyszerű falapoktól, a párnázott és sokféle beállítást biztosító darabokig.
• Költséghatékonyabb megoldás, ha a gázrugós forgószéket használjuk az éppen szükséges helyen és módon, ha az állítási lehetőségei kellően széles keretek között változtathatók (tanulóasztal mellől a varró kuckóig, irodától a munkaszékig).
• Van az a helyzet, amikor a munkamagassághoz az állítási magasság nem elegendő, ekkor vagy beülünk a bárpultba és italba folytjuk a nehézségeinket, vagy a bárszéket (hasonló magasabb ülőalkalmatosságot) visszük a varrandó munkaterülethez (itt speciel egy levegős ülőpárnával kiegészítve).
• És végül, de nem utolsó sorban beszéljünk a legkompromisszum igényesebb háztartásokról. Akad, amikor semmi más munkahely nincs, csak a család étkező/konyhaasztala, a hozzá tartozó székkel. Viszonylag gyorsan felmérhető, hogy az étkezés és a varrás közötti komfort eléggé távol van egymáshoz, szükségmegoldásként mégis át kell hidalni a problémát. Alapesetben ekkor is meg kell emelni az ülésmagasságot a munkaterületnek megfelelő magasságra, amely alapesetben párnával, összehajtogatott takaróval elvégezhető (magasságot az asztallap és a varrógép munkaasztala közötti különbség adja). Hosszabb távon jó megoldás és relatíve kis befektetés az egyénnek megfelelő vastagságú, keménységű anatómiai párna. Ezáltal a varráshoz egy viszonylag kényelmes rálátást és munkavégzést biztosító pozíciót kapunk, viszont ekkor eltávolodunk a talajtól (varrógép pedáltól), ennek a kompenzálása egy következő cikk témája lesz.

Kb. a gép magasságának megfelelő vastagságú pokróc vagy párna, és ugyanaz a szék egy ék alakú anatómia párnával (kb. 5 ezer Ft).

Tót Zoltán

Hűtőtáska készítése Ráczné Tamus Natasával

Sziasztok!

Ráczné Tamus Natasa vagyok a TamusArt Kreatív Műhely megálmodója, és ez a műhely hamarosan megnyitja kapuit a varrni vágyóknak is. Szeptemberben már elérhetők lesznek az első workshopok. Elsősorban tematikus tanfolyamok várhatók kezdő varrás, gyerekeknek, kismamáknak, haladóknak és foltvarróknak is. Hétköznap egész napos, fél napos, pénteken és szombaton is indulnak workshopok. Részletekkel jelentkezem később.
Most ismét egy hasznos tartalommal készültem nektek, természetesen letölthető pdf-el mellékelve. Szeretem nagyon az aktuális dolgokat, így ma egy hűtőtáskát készíthettek el velem, amihez csupa könnyen beszerezhető hozzávaló szükséges. Ebben a hirtelen beköszöntött nagy melegben jól fog jönni ez a jól záródó hűtőtáska, ami akár bevásárlásnál vagy strandra ellátmányhoz is tökéletes. Akinek fontos az újrahasznosítás, az most kiélheti vágyát ennek a hűtőtáskának az elkészítésében, hiszen egy nagy méretű Ikeás kék szatyor, egy autó szélvédő és némi tépőzár szükséges hozzá. A táskafülekkel sem kell külön bajlódni, hiszen a szatyor fogantyúit használjuk majd. Nah, de nem is húzom tovább az időt, az alábbi letöltő linken megtalálhatjátok a pdf-et. Nyomtatásnál A/4-es méretet használhattok, oldalhoz igazítás vagy túlméretezett oldalak átméretezése opcióval, mivel most rajzolt szabásmintát nem tartalmaz a pdf, csak leírást.
Letöltési link:
https://drive.google.com/file/d/1LMwAXSvCDbQY4yt7DD7cLuZcVJhqGXIh/view?usp=sharing

Ne feledjétek, ahogy már korábban is írtuk, jelen vagyok több online felületen is, ahol folyamatosan osztok meg ingyenes szabásmintákat és mesélek a varrógépekről, és mindenféle olyan témáról, ami a varrással kapcsolatos és megoldást nyújthat egy-egy problémátokra.
Itt érhettek el:
Youtube : https://www.youtube.com/@tamusart/
Tiktok : TamusArt Kreatív Műhely (@tamusart) | TikTok
Megtalálhattok még itt is: Facebook, Instagram, Pinterest.
Facebook-on elérhető egy csoport is TamusArt Kreatív Varró Műhely néven, várok mindenkit sok szeretettel ide is.

Varrós és foltvarrós üdvözlettel,
Ráczné Tamus Natasa

Varrógépcentrum ajánlata

bernette b77 varrógép

A b77 a varrásra és a tűzésre helyezi a hangsúlyt.
A tűtől számítva 230 mm hosszú gépkar egy tágas munkafelületet biztosít, amelyet egy négy LED-es varrófény világít meg.
Magyar nyelvű menürendszerrel rendelkezik.
A könnyen bekapcsolható, beépített felső anyagtovábbító gondoskodik arról, hogy a gép megbízhatóan és egyenletesen továbbítson bármilyen típusú anyagot.
Az olyan nélkülözhetetlen funkciók mellett, mint a fokozatmentes sebességszabályozás és az állítható tűmegállási pozíció, a b77 még egy tűbefűzővel és egy automata szálvágóval is büszkélkedhet.
A talp pozícióját a térdemelő eltolásával is változtathatja, így kezeit mindvégig kényelmesen az anyagon tarthatja.
A bernette b77 varrógép ismertetése és vásárlási lehetőség

JUKI Magyarország ajánlata

JUKI TL-2010Q

Ez az 1 tűs, huroköltéses, félipari varrógép tökéletes választás a quilt és patchwork szerelmeseinek.

A JUKI TL-2010Q automata szálvágással, térdemelő karral, tű le/fel pozícionálással, az ipari varrógépekből adoptált szálfeszítő rendszerrel igazi társa lesz az alkotásban.
Ezzel a varrógéppel tökéletes varratokat alkothat akár quilt tűzésénél, lakásdekorációs tárgyak vagy ruhadarabok készítésénél.
A nagy varrótér lehetővé teszi nagyobb munkák elkészítését is.
Erőteljes anyagtovábbító rendszerének köszönhetően a több réteg anyag varrása sem okoz gondot.

További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/quilt-varrogepek/tl2010q/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!”

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Újdonságok és AKCIÓK a Hobbyművésznél!

Az Owl o Ween anyagcsalád a hagyományos Halloween-i motívumokat gyűjti össze. Denevérek, szellemek, sütőtökök, pókok, csillagok, cukorkák lágyabb narancs, zöld, rózsaszín árnyalatokkal, valamint a fekete és szürke színek az új és friss megjelenésért. Urban Chiks Owl o Ween anyagcsaládja kellemes meglepetés a Halloween szerelmeseinek!

William Morris Arts & Crafts dizájnjaiból készült legújabb Morris Meadow kollekció az angol rétek megfigyelését tükrözi. A kanyargós virágok színpalettáját a természetes színezékek árnyalatai iránti szenvedélye ihlette. Morris Meadow pontos reprodukciókat biztosít Morris jellegzetes részleteivel a paplanokhoz és dekorációs projektekhez.

A Moda Merry Manor Metallic anyagcsaládja vidám, elegáns és ragyogó, így tökéletes kiegészítője lehet az ünnepi, karácsonyi dekorációknak. A metál arany kontúrok csillogása, a hagyományos karácsonyi piros, zöld, fehér színekkel, és a mikulásvirág, magyallevél, bogyós gyümölcsök, fagyöngyök, csillagok motívumaival ünnepi hangulatba hoz.

A Comfort & Joy karácsonyi anyagcsaládja meleg és vidám, tökéletesen beleillik Create Joy korábban már megjelent mintavilágába, modern és lendületes akvarell ecsetvonásaival, élénk színvilágával, burjánzó növényeivel és színpompás virágaival. Színvilága nem kifejezetten hagyományos karácsonyi, de mégis otthonosan szerepel benne a piros és a zöld is.

Több mint 100 féle anyagot kínálunk most 35 %-os kedvezménnyel amíg a készlet tart!

Magyar Foltvarró Céh kedvezmény!

A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a Céhtagoknak! (A kedvezmények nem összevonhatók!)
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatnod a pénztárban.

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata