OFF 2023. augusztus 25-27.

Helyszín:
OFF Kultúrszövőgyár
1045 Budapest, Berni u. 1.
A belépés céhtagoknak ingyenes
érvényes tagsági igazolvány bemutatásával.
Nem céhtagoknak 3000 Ft. A belépőjegy a fesztivál teljes időtartamára érvényes.

Amennyiben támogatni kívánod az Országos Foltvarró Fesztivált az általad felajánlott összeggel,
segíted a Magyar Foltvarró Céh munkáját. Kérjük, támogass bennünket.
Köszönjük szépen.

Céhtagok, nem céhtagok alkotásainak értékesítése az OFF-on

Kedves Foltvarrók!

Az Országos Foltvarró Fesztivál helyszíne, mint azt sokan már tudjátok, az OFF Kultúrszövőgyár, 1045 Budapest, Berni u. 1. alatt lesz. A helyszín paramétereit tekintve a piactér 1240 nm. A Magyar Foltvarró Céh vezetősége idén úgy döntött, hogy lehetőséget nyújt azon foltvarróknak, akik saját készítésű alkotásaikat, késztermékeiket szeretnék megvételre felajánlani.

Amennyiben értékesíteni szeretnéd a táskáidat, párnáidat, asztalterítőidet vagy bármit, amit készítesz, úgy az OFF-on a helyed.

Bérleti díj
Céhtagoknak: 8.000 Ft/3 nap / asztal
Nem céhtagoknak: 10.000 Ft/3 nap / asztal

Figyelem! Ha jelentkezel árusnak, kérjük küldj nekünk néhány fotót a munkáidról.
Felhívjuk továbbá a figyelmet, hogy a nyugtaadás mindenkinek saját felelőssége!
Jelentkezésedet a hunpatch@foltvarro.hu e-mail címre várjuk mielőbb, hiszen az asztalok száma véges.

Segítő kezek – FELHÍVÁS az OFF-ra!

Idén az Országos Foltvarró Fesztiválnak az OFF Kultúrszövőgyár ad helyszínt. A rendezvényhelyszín a volt Újpesti Gyapjúszövőgyár területén, a régi gyártelepen belül helyezkedik el. Valaha egy gyapjúszövőgyár volt, ahol 30 éven át szorgos kezek és gépek fonták egybe a szálakat. Éppen ezért, a helyszín paramétereit tekintve, hatalmas terek állnak rendelkezésünkre.

Kedves céhtag! Csatlakozz hozzánk, rendezzük be együtt, töltsük meg gyönyörű alkotásokkal a szövőgyárat! Minden segítő kézre szükségünk van, az alábbi időpontokra.

2023. augusztus 24. – OFF építés (kiállítás, pályamunkák)
2023. augusztus 25-26-27. – kiállítási felügyelet, teremőrség, akár hostess is.
2023. augusztus 27. – OFF bontás

HÍRFOLTOK NYOMTATOTT ÚJSÁG HARMADIK SZÁM

Kedves Céhtagok!

A HÍRFOLTOK NYOMTATOTT ÚJSÁG 3-ik SZÁMÁNAK MEGJELENÉSE VÁRHATÓAN SZEPTEMBER VÉGÉN LESZ.

Miután a Hírfoltok újság közvetlenül az OFF után jelenne meg, a nyomdai átfutási idő miatt a szeptemberi számban nem tudnánk tudósítani a fesztiválról.
Nagyon szeretnénk azonban, hogy azok, akik nem tudnak részt venni az Országos Foltvarró Fesztiválon, mielőbb olvashassák beszámolónkat.
Megértéseteket köszönjük!
A vezetőség

Nyári varrós ötletek

Kellemes időtöltést kívánunk!
Gálné Vida Éva

Quiltfesztivál Birmingham 2023.

Augusztus 3. és 6. között huszadszor rendezik meg a Quiltfesztivált Birminghamben, mely alkalomból a rendezők számos újdonsággal, nagy nevekkel és ritka különlegességekkel készülnek. Ha még nem voltál, azért érdemes elmenni, ha meg igen, akkor azért, hogy újra részese legyél Európa legnagyobb foltvarró rendezvényének.

Első Butika foltvarró tábor – 2023. június 23-25. Tiszavasvári

Én 2017-ben vettem részt először foltvarró táborban Karcagon, és minden percét imádtam. Később a fülembe jutott, hogy Karcagon nem igen lesz már foltvarró tábor. Többfelé szokott lenni foltvarró tábor az országban, és úgy láttam lenne igény rá az országnak ezen a részén is.
Megkerestem hát Kacsuk Évit, hogy ötleteljünk, hogyan is lehetne összehozni egy tábort. Nagyon sok hasznos tanáccsal látott el, amiért nagyon hálás vagyok neki. Évit kértem fel oktatónak is, amit nagy örömömre el is vállalt. Januárban elkezdtük az egyeztetést az illetékesekkel a helyszínnel és minden mással kapcsolatban. Kinéztük a dátumot, ami Évinek is és a tábornak helyt adó sulinak is megfelelő, és nem ütközik semmilyen közelben megrendezésre kerülő foltvarrós eseménnyel. Meghirdettük az eseményt, és örömmel láttam, hogy sokaknak tetszett az ötlet. Témának két darabot választottunk Évivel. Az én tapasztalatom az, hogy nem mindenkinek sikerül 3 vagy több tárgyat készre varrni a három nap alatt, ezért lett két tárgy elkészítése a feladat. A résztvevők szerették a tágas és világos aulát, ahol varrhattak, az volt a helyszínben a legjobb, hogy az iskola aulája 2 emeletnyi belmagassággal rendelkezik, így hiába volt amúgy elég meleg idő, mégis kellemes volt bent a hőmérséklet. Az iskola állt elő a nekünk is tetsző ötlettel, hogy lehetne kiállítást is szervezni, így lett egy kis kiállítás is a táborozók munkáiból, ezzel is színesítve a tábori napokat. Volt olyan táborozó is, aki bár hallott a foltvarrásról, de eddig még semmit nem készített ezzel a technikával. Sajnos hamarabb távoznia kellett, de elkészítette az asztali futójának a fedlapját, beszerezte az alapkészletet és összebarátkozott a kabai foltvarrókkal, akikhez majd eljárogat, szóval sikeresen megfertőződött foltkórral. Volt erdélyi táborozónk is, így nemzetközinek is mondhatjuk az első Butika foltvarró tábort. Bekecsről szinte az egész foltvarró csoport részt vett a táborban, ők egy kisbusszal érkeztek. Voltak még családtagok is, akik a helyi termálfürdőben strandolhattak, illetve Nyíregyházán az állatparkot látogatták meg. Mi igyekeztünk mindent megtenni, minden igényt kielégíteni, hogy a táborozók jól érezzék magukat. Ha valami nem volt a legjobb kérem nézzétek el nekünk, számunkra is ez volt a premier a főpróbával egyben. Ide csatolom néhány résztvevő véleményét, kedvcsinálónak a jövőre nézve:

„Nagyon tetszett a színvonalas, mindenre kiterjedő, minden egyéni kérést figyelembe vevő szervezés. Az elismert szakmai tudással rendelkező oktató, aki a nagy létszám ellenére próbált mindenkire oda figyelni. Tetszett a résztvevők egymás iránti figyelme és tisztelete. A helyszín és a szállás megfelelt az ár/érték aránynak. További sikeres táborszervezést kívánok!” – H. Magdolna

„Nagyon jó volt minden!! Szuper tábor volt!” – E. Marianna

„Nekem a szoba kivételével minden tetszett, de legjobban, ahogy fogadtatok bennünket, és hogy vihettük Hangát, a kutyusunkat” – Zs. Katalin

„Én is csak köszönni tudom ezt a remek hangulatú tábort, csodásak, szorgalmasak és nagyon vidámak voltatok, nagyon jól ereztem magam. Csilla és Csaba, köszönöm a szervezést, remélem, folytatjuk.” – Kacsuk Évi

„Köszönök én is mindent! Csillának a szervezést, az odafigyelést, az ellátást, a körülöttünk ugrálást, Évinek a türelmet, a minden apróságra való figyelést-oktatást, mindkettőtöknek a mosolyotokat! Annyit fűznék még hozzá, de azt mindenképp, hogy várjuk a folytatást!” – H. Éva

„Nagyon jól éreztem magam hétvégén. Köszönöm mindenkinek a beszélgetéseket, jó tanácsokat, nagyon örülök az új ismeretségeknek” – T. Andi

„Nagyon jól éreztem magam. Szép és új dolgok nyíltak meg előttem. Tanultam tőletek.” – B. Irénke

„Nagyon jó élmény volt újra közösen varrogatni, találkozni ismerős arcokkal. Az elképzeléseimet jóval felülmúlta a tágas és kellőképp megvilágított helyszín, a vidám, kedves és befogadó társaság.”

„A szakmai tudás maximálisan igényes, részletekre jól kitérő módon volt elő adva, óriási köszönet és tisztelet érte Kacsuk Évinek. Sokat tanultam a saját korlátaimról – és nemcsak a varrást illetően -, mivel egyik másik technikai részlet nem kis kihívásnak bizonyult, komoly odafigyelést és türelmet igényelve. Végtelen hála nektek drága barátaim, Gajdos Csilla és Csaba a családias hangulatért; erőt és nem csak égi támogatást kívánok nektek ahhoz, hogy ebből egy hagyományt alapozhassatok meg.” – T. Lenke

Többen kérdezték, már akkor, hogy lesz-e még, nos akkor itt is kijelentem, hogy mi is szeretnénk folytatni, hagyományt teremteni, szeretnénk június utolsó előtti hétvégéjén foltvarró tábort szervezni Tiszavasváriban. Hálásan köszönöm azoknak akik bizalmat szavaztak nekünk és eljöttek, hogy egy remek foltos hétvégét tölthessünk együtt, remélem találkozunk jövőre is, és még mások is csatlakoznak hozzánk.

Foltokban és szép élményekben gazdag nyarat kívánok mindenkinek.

Gajdos Csilla – www.butika.hu

Varrógép pedál, lábtámasz használata

Az előző részben kialakítottunk egy komfortos ülőpozíciót az asztalon elhelyezett varrógéphez, ami egyben azt is eredményezte, hogy ebből a kényelmes ülésből nem ér le a lábunk, nem érjük el a pedált. Ez nem lehet senkinek érdeke, szóval nézzük mit tehetünk a komfort helyreállításáért?
Szerencséseknek még mindig igazi varrósarka van állandó, egyszer összeállított ergonómikus munkahellyel, de akár neki is szüksége lehet egy ipari gép pedál alá beférő, lapos széklábra. (kép: varrovilag.hu)
Normál helyzetben a varrógép pedál alatti gumi-tappancsok biztosítják az elcsúszás mentességet, viszont az idő előrehaladtával a gumi az összegyűjtött szöszök miatt (is) elindul, és önálló helyváltoztató mozgásával keseríti meg a varrónő életét. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem csak a magasabb üléspozíció miatt, de nyújtózni kell a pedál után. Legegyszerűbb és legolcsóbb (pár száz Ft) megoldás a csúszásgátló gumilap és rongyszőnyeg kombóval fixálni a lábterületet. Ügyesebbek már elkészítették azt a kis alátétet, mely ütközővel rendelkezve, méretre gyártva helyben tartják pedálunkat, és néhány mm vastagságával kompenzálja az ülésmagasítást. Gyári vagy általunk vágott filclappal/koronggal további fél-egy centi magasítást érhetünk el.

Mi a helyzet, ha valakit (mint pl. Quiltery-Terikét) alacsonyabb testmagassággal és egyben rövidebb lábakkal áldott meg a sors? Beruházást igénylő, de hosszabb távon is hasznosítható profi megoldás szerencsére létezik. (Újonnan kb. 20, használtan 5-10 e Ft-os költség [iroda felszámolás, selejtezéskor figyelni!], szóval írjon mindenki bátran a „Jézuskának”.) Irodai ergonomikus munkahely kialakításához fejlesztett lábtámasz kiválóan alkalmazható akár állandó varróasztalunkhoz is. Magasságban és dőlésszögben is szabadon állítható, egy mozdulattal billenthető, csúszásmentes felülettel rendelkező, szerethető darab. Beállításához nagyon praktikus útmutató tartozik, a megfelelő kézmérethez a megfelelő szintet beállítjuk a magasságon, és szinte garantált a kényelem.

Tót Zoli

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina Q16 és Q20 hosszúkaros tűzőgép Stúdió állvánnyal

Gyorsan és egyszerűen összeszerelhető.
A BERNINA Stúdió állvány egy moduláris állvány, ami 1,5 és 3 méteres összeállításban is használható. Az 1,5 méteres állvány egy hosszabbító készlettel könnyen kibővíthető 3 méteressé. A stabil és strapabíró Stúdió állvány a BERNINA Q20 és Q16 (PLUS) hosszúkaros tűzőgépekkel használható.
Bővebb információt itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

JUKI háztartási varrógépek

A JUKI háztartási varrógépekkel olyan csodás alkotásokat készíthet, melynek csupán a képzelete szabhat határt.
Nézetünk szerint a varrás egy életérzés, nem csupán szórakoztató, de kreatív elfoglaltság, mely értéket szolgáltat a család életéhez.
Quilt vagy varrás; javítás, vagy egy eredeti ötlet megvalósítása; a JUKI varrógépek segítenek valóra váltani a képzeletet!
Látogasson el weboldalunkra, ahol részletes információkat talál háztartási varrógépeinkről.

https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 15% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Újdonságok, karácsonyi és egyszínű, valamint akciós anyagok az OFF-on is!

Max és Louise: Sienna
A tehetséges Max és Louise Pattern Company vintage virágnyomatainak új kollekciója a Sienna, lágy menta, mályva, rózsaszín és kék színekkel játszik. A kisebb-nagyobb kuszán összekapaszkodó virágmotívumok légiesek, könnyedek, lendületesek, amiket tökéletesen egyensúlyoznak a mértani sorba vagy diagonálba rendezett apró virágok.

Makower: Sewing room
A varroda kellékeit eleveníti meg a Makower Sewing Room anyagcsaládja. Ideális a foltvarrók körében különböző méretű tárolók, szütyők, neszesszerek varrására, hogy stílusosan legyen miben tárolniuk a különböző varróeszközöket, varrást kiegészítő tárgyakat.

Karácsonyi panelek és anyagok nagy választékban már most a Hobbyművésznél!

Christmas 2023
Forró nyári kánikula ide vagy oda, nem lehet elég korán kezdeni a karácsonyi foltvarrást! A karácsonyi motívumok, kiegészítők látványa, az adventi naptárak varrása talán segít átvészelni a meleg napokat. Ilyenkor tudjuk a nyár melegét belevarrni ezekbe a munkákba, amik majd a téli napokban adhatnak egy kis melegséget.
Érdemes már most tervezgetni és elkezdeni a készülődést a karácsonyra.
Kellemes varrogatást!

Foltvarró Céh kedvezmény az OFF-on is!

A Foltvarró Céh tagoknak 15% kedvezményt adunk a patchwork anyagokra és a flízekre!
Patchwork anyagainkat személyesen az OFF Kultúrszövőgyár, 1045 Budapest, Berni u. 1. alatti Foltvarró Fesztiválon a Vásártéren, valamint Üllői út 30-ban lévő üzletünkben lehet beszerezni. (Az aktuális kínálat weboldalunkon megtekinthető.)
Vásárlásnál fizetéskor, csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni.
A kedvezmény akciós anyagra nem érvényes!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Butika ajánlata

Feketéné Szilvi – Bükkábrány ajánlata