OFF 2022. szeptember 9-11. – Pályázati helyesbítő levél

A Magyar Foltvarró Céh vezetőségének, valamint az OFF szervezőinek (Veszprém és Márkó foltvarrói) közös kiáltványa a pályamunkákkal kapcsolatosan.

Kedves foltvarró társaink. Sajnálattal vettük tudomásul, hogy az idei OFF-ra kiadott pályázati kiírásban a méretek kapcsán történt némi malőr. Több kiadványunkban (Hirfoltok és E-hírfolt) más és más méretekkel került kiadásra a pályázati felhívás. Volt, amit a vezetőség és volt, amit az OFF szervezői adtak ki, ezért történhetett a galiba. Szeretnénk minden pályázótól elnézést kérni a kellemetlenségért, illetve megnyugtatni mindenkit ezzel kapcsolatban.

A helyes méretek tehát:
A mini quiltek mérete szigorúan maximum 24×24 inch (ez átszámolva 60.96cm). A kategória szempontjai továbbra is szem előtt tartandók, miszerint a mini azért mini, mert a blokkok le vannak kicsinyítve, max méretük 10x10cm (4inch.
Apályamunkák mérete a többi kategóriában: szélessége pontosan 100cm, magassága legalább 50cm, legfeljebb 160cm legyen.

DE! Itt szeretném felhívni a figyelmét mindazoknak, akik a pályamunkájukkal már előrehaladott állapotban vannak és a méretezés a félreértések miatt nem stimmel, ne aggódjanak! A zsűrivel is egyeztetve nem fogjuk kihagyni őket sem, természetesen megmérettetnek a versenyen, de azt szeretnénk kérni, hogy jelezzék felénk e-mailben mindezt.

Felmerült még a kérdés, hogy csak Céhtag pályázhat-e? Erre a válasz egyértelmű: IGEN, az országos pályázatra kizárólag a Magyar Foltvarró Céh tagjai nyújthatnak be pályamunkát!

Reméljük sikerült eloszlatni a kétségeket, további szépséges alkotásokat kívánunk mindenkinek! Varrásra fel!

Üdvözlettel a Céh vezetősége és az OFF szervezői nevében:
Sulyok Levente, elnök

Várjuk a jelentkezést a tanfolyamokra:

Bővebb infók: www.foltvarro.hu oldalon.

Jelentkezzetek a workshopokra, próbáljátok ki milyen SIZZYS géppel dolgozni, varrjatok farmerból ékszert!

Bővebb infók: www.foltvarro.hu oldalon.

A tanfolyami díjat a Márkófolt Varrókör Egyesület OTP Banknál vezetett 11748007-20194695 számlájára kell átutalással megfizetni. Közlemény rovatba írd be a neved és a kiválasztott tanfolyamot.

Pályázati határidő MEGHOSSZABBÍTVA!!! Jelentkezz és fizesd be a pályázati díjat 2022. július 31-ig, s küldd el a kész munkádat 2022. augusztus 15-ig.

Értékes nyeremények! Ilyen még nem volt a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH ÉLETÉBEN
Részletek hamarosan!!!

Pályázati díj összege: 4.000,- Ft. A pályázati díjat a jelentkezési határidő végéig a Márkófolt Varrókör Egyesület OTP Banknál vezetett 11748007-20194695 számlájára kell átutalással megfizetni. A közlemény rovatba a pályázó nevét kérjük feltüntetni. A pályamunkát Migray Emődné Márkófolt Varrókör Egyesület 8441 Márkó, Padányi Bíró Márton tér 6. címre küld.

Mutasd meg lakóhelyed, az általad kedvelt tájat, Magyarországot!
Mutassuk be együtt hazánkat!
„Magyarország tájai” kiállítás a közös munkánk. Quiltedet Migray Emődné Márkófolt Varrókör Egyesület 8441 Márkó, Padányi Bíró Márton tér 6. címre küld.

CSAK CSOPORTOKNAK, MINIMUM 5 FŐTŐL!!!
Vegyél, rendelj előre jegyet az OFFra!
Csoporttal érkezel, elkerülnéd a sorban állást? Rendelj előre jegyet! A karszalagokat, ajándékokat névre szólóan összekészítjük, s komolyabb sorbanállás nélkül juthatsz be a kiállítótérbe, a vásárokhoz.
Jegyrendelés: https://forms.gle/QMKAy9XaDGsshAiaA

Gyere el Márkóra szombat este!
Jelentkezni: markoprogram@markofolt.hu
címen résztvevők száma, étel és busz igény megjelölésével.
Zsiga bőgős és az ördögök
Vacsora a Márkói Csárdában: https://foltvarro.hu/off-2022/marko-vendeglatas/

CÉHMESTERSÉG

A régi-új vezetőség törekvése, hogy felfrissülve folytatódjon a céhmesterség hagyománya. Ennek érdekében Váradi Gyöngyi, Polyák Ildikó és Király Mónika áttekintette az érvényben lévő szabályozást és a vezetőséggel egyetértve annak módosítására tett javaslatot. A céhmesteri szabályozás módosítására tett javaslatuk a 2022. márciusi Hírfoltokban jelent meg, de a következő linken is elérhető: https://foltvarro.hu/tagsag/cehmesterseg/.
A szabályozás módosítására tett javaslatot a május 14-én megtartott közgyűlés elfogadta.
A céhmesteri címre pályázók 2022. június 30-ig jelentkezzenek a pályázati dokumentáció benyújtásával! A pályázati adatlap, valamint a benyújtással kapcsolatos részletek is megtalálhatók a fenti linken.
A céhmesterséggel kapcsolatos levelezés email címe: cehmester@foltvarro.hu. Erre a címre küldhetitek a pályázati dokumentációt (adatlap + fotók), de a felmerülő kérdéseitekre is kaphattok választ. Akik postai úton küldik be a pályázati dokumentációt, azok azt Gálné Vida Éva (cím: 2085 Pilisvörösvár, Szondi u. 8.), tagnyilvántartással foglalkozó elnökségi tag részére küldjék.
Várjuk a pályázatokat!
MFC Vezetősége
Váradi Gyöngyi – FB tag
Polyák Ildikó

Foltvarró Alaptanfolyam indul 2022. szeptember 5-től

A MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH –  A VARRÓHÁZ közös szervezésében foltvarró alaptanfolyamot indít.

Az alaptanfolyamot céhtagunk, imádott foltvarró tanárunk: SAUTEK ÉVA tartja. Gyertek, tanuljatok tőle, imádni fogjátok az óráit.

Helyszín: Károly körút (ASTORIA). 1075 Budapest, Károly krt 1.

Időpont: 2022. szeptember 5. (6 alkalom, hétfőnként 17-21h-ig). Időtartam: 24 óra.
Alaptanfolyam kedvezményes ára CSAK CÉHTAGOKNAK : 34.900,-Ft (Áfával együtt)

Érdeklődni és jelentkezni Király Angélánál, a 06 70 633 9931 telefonszámon, vagy az ugyfelszolgalat@varrohaz.hu e-mail címen lehet. Bővebb információért kukkants be a weboldalra is: https://patchworktanfolyam.hu/

TANULNI ÉS ALKOTNI JÓ!

Európa legnagyobb foltvarrós rendezvénye vár augusztus 18-án Birminghamben

HURRÁ! NYARALUNK!

Fityegők bőröndre

Végre itt a nyár! Talán az idén már nyugodtabban útra kelhetünk. De nem árt felfrissíteni a bőröndünket, úti táskánkat egy vidám kis fityegővel, amibe még a nevünk is elhelyezhető. Hoztam néhány variációt és még egy csomó ötlet kavarog a fejemben.
Az egyes elemek / megoldások szabadon kombinálhatók egymással, így-így külön-külön írom le őket. Majd mindenki kikeveri a neki tetsző mixet.
Mik is ezek az elemek:
• díszített oldal
• névtábla oldal
• felfüggesztési módszer
• befejezési módszer
• és a +1: a korai lapzárta miatt valószínűleg nem lesz idő bővebben foglalkozni vele, pedig az alapforma is érdekes lehet.
Az itt részletesen bemutatott fityegők mind kör alakúak, és 10-12 centi átmérőjűek a befejezés módjától és a használt varrásszélességtől függően.

Díszített oldal – 3 féle mintát hoztam

Kezdő minta – Szélforgó

Válassz két színt. (Jó élénket, kontrasztosat, ha ki akarsz tűnni a tömegből.)
Mindkettőből vágj ki két-két 8 cm oldalú négyzetet. (Ha a felezett négyzetekkel bajod szokott lenni, és könnyen eltorzulnak, akkor nyugodtan indulhatsz 8,5-9 centis négyzetekkel)
Az egyik anyagból szabott négyzetek hátoldalán húzd be az egyik átlót. Fogj két különböző színű négyzetet, színt színre fordítva gombostűzd őket egymáshoz. A behúzott átlójú darab legyen felül. Az átló mindkét oldalán varrj talpszélesen. (Az ábrán piros vonal jelzi a varrás vonalát.) Majd az átló mentén vágd ketté a négyzeteket. Ismételd meg a másik két négyzettel.

Vasald a varrás ráhagyást a sötétebb anyag irányába.

Összesen 4 db négyzeted lesz. Ha szükséges igazítsd őket 7*7 centisre. (Arra figyelj, hogy a varrásvonal saroktól sarokig húzódjon.)

Rakd ki a szélforgót. Varrd össze az egymás melletti két négyzetet. Vasald. Majd a közepén igazítva varrd egymáshoz a sorokat. Vasald szét a varrás ráhagyást!

Középhaladó minta – 3D-s szélforgó

Válassz két anyagot.
A háttér anyagából vágj ki 4 db 7*7 centis négyzetet.
A forgó anyagából vágj ki 4 db 6,5*6,5 centis négyzetet.
A forgó négyzeteit az átló mentén hajtsd félbe és vasald le.
Tedd magad elé a félbehajtott négyzetet úgy, hogy a vágott szél legyen alul és jobbra. A bal oldali sarkot hajtsd rá a jobb oldalira. Alaposan vasald le.

Tedd az így előkészített 4 elemet a 4 háttér négyzet jobb alsó sarkába úgy, hogy a visszahajtott háromszöged legyen kívül és illeszkedjen a négyzet aljához.
Figyelj arra, hogy a négy elemed ugyanúgy nézzen ki. (Egy irányba álljanak a forgók.

Millisen varrd meg a négyzeted azon szakaszait, ahová a forgó elemet illesztetted. (Stabilabb, mint a gombostű  a következő lépésnél.)
Rakd össze a szélforgót! Azoknál a sarkoknál, ahová a forgót illesztetted nagy anyagtorlódás alakul ki. Ezért (óvatosan, precízen) a forgó és csak a forgó csücskét vágd le épp csak a varrásszélességen belül. (Mintha berajzolnál egy varrás-szélességnyi négyzetet a sarokba, és az átlójától 1 mm-re lecsippentenéd.) Vigyázz, hogy a háttér négyzet épen maradjon, és hogy az ollód sehol ne kerüljön a varrás szélességen belülre.
Varrd össze a 4 blokkodat egy szélforgóvá. A második varrás ráhagyását érdemes szétvasalni.

Haladó minta – Iránytű

Papírra varrással készül, így a leírása egyszerű. Ha nagyobb lenne, falná a maradékot, ebben a méretben a fecnik eltüntetője lehet. Mini szerelmeseinek kihagyhatatlan.
Az eredeti iránytű blokkból lecsaltam a körívet, azt a fityegő kör formája helyettesíti.
Kell hozzá egy háttér anyag, 2 színből 2 árnyalat, és még egy szín (összesen a háttér és 5 anyag.) Nekem a hátterem elég színes, így annak a pöttyeihez választottam egyszínű maradékokat.
A sablont az Iranytű Papírsablon tartalmazza. Töltsd le és valós méretben nyomtasd ki!
Kétszer 4 egyforma szekciót kell készítened. (A, C, E, G illetve B, D, F, H egyforma). Figyelj, hogy melyik sorozatnál melyik színárnyalatot használod!
Ha kész a 8 szekciód, először készíts négy négyzetet úgy hogy mindkét sorozatból egy-egy darabot veszel. (A4 illeszkedik B4-hez, C4 a D4-hez stb)

Kör kialakítása

Töltsd le a Kivágó Sablonok! Valós méretben nyomtasd ki. Ha teheted, másold át átlátszó sablon anyagra. Ha nincs ilyened, kartonból is kivághatod őket, csak a körsablonnál csinálj egy kis kukucskáló nyílást középen, aminek a segítségével be tudod igazítani a blokkod közepéhez.

Illeszd a körsablont az elkészült fedlapra. A közepe a blokkjaid közepéhez illeszkedjen. Rajzold körbe, vágd ki. A hátoldalára érdemes valami merevítőt tenni, én táskamerevítőt vasaltam rá. Kész is.

Egyéb minták

Mit szólnál egy kis bohókás jojóhoz? Vagy egy crazyhez? Szinte kiált érte. Vagy improvizált hullámokhoz? Applikált mintákról már nem is beszélve. Vitorlás hajó, strand papucs, szalmakalap, hal, napernyő.

Névtábla oldal

Próbálkoztam többféle megoldással, végül az itt leírt verzió tűnik a legegyszerűbbnek.
Ehhez az oldalhoz a textilen kívül szükséged lesz egy átlátszó műanyagra. Én átlátszó asztalterítőt (méterben kapható több helyen) szoktam használni az ilyesmihez, többek között tányér alátéthez is.
Ide csak egész kicsi darab kell. Gondolkoztam a legegyszerűbb bérlettokon is, de nem volt alkalmam kipróbálni, hogy mennyire bírja a gyűrődést, akarom mondani varrást. Ha van tapasztalatod, kérlek, oszd meg velünk.
A Névtábla sablont rajzold körbe azon az anyagon, ami a fityegőd hátoldalának markáns eleme lesz. Vágd körbe! A téglalapot a közepén ne vágd ki.
A hátoldalára rajzold fel a „névjegy” helyét. (Ez 4* 7 cm, kicsit kisebb, mint a szabványos névjegy. Név, cím kényelmesen ráfér, és a fityegő nem takarja el a bőröndöt.)
Mintha cipzárt varrnánk be, rajzold meg a középvonalat a hosszabbik oldallal párhuzamosan. A két rövid oldaltól mérj vissza 2-2 cm-et, és ezt a pontot kösd össze a két közelebbi csúccsal. (Lásd a rajzot a sablonon.)

Vágd fel a középvonalat az egyik háromszög csúcsától a másik háromszög csúcsáig. Majd két oldalt a háromszög csúcsától a téglalap két sarkáig. Hajtsd vissza a hátoldalra az anyagokat és vasald le alaposan.(Ha vékony, rossz tartású az anyagod, mehet bele egy kis vetex. Én nem használtam egyik mintadarabnál sem. Talán az iránytűsnél nem ártott volna. A másik két anyagom elég merev vászon.)

Vágj egy 7*10 centis téglalapot az átlátszó műanyagból.(A kivágott nyílásnál 3-3 centivel nagyobbat.)
Gombostűzd a kivágott nyílásod mögé. A gombostű a műanyag széléhez legyen közelebb. Tudom, minden szabálynak ellentmond, de így biztos nem csúszik bele a gombostű a varrásba, és tudsz hátulról gombostűzni, színoldalról varrni. A gombostű nyom nem tűnik el a műanyagból, ezért látszó helyre sosem szabad bökni a tűt. Nagy öltésekkel millisen varrd körbe a nyílást. (Nem kell perforálni a műanyagot, ezért a nagy öltés.)
Majd menj még egy kört az ablaktól talpszélesen, hogy a műanyagban majd ne akadjon el a névtábla. (Ezt a lépést ki is hagyhatod. Ekkor kb centi szélesen vágd vissza a varrásráhagyást. Az egyenes oldal mentén csak a túllógó háromszöget vágd le. )
Az egyenes oldalt kivéve vágd le a külső varrástól néhány millire a varrásráhagyást. Az egyenes oldal mentén jó, ha marad egy kis extra merevítés. Ott csak a túllógó háromszöget vágd le.

Vékony szegőpánttal dolgozd el az egyenes oldalt. Az enyém extra keskeny, 3 cm.

Vágj ki egy kört az névtábla hátlapjának. (Ugyanaz a sablon, amit a díszített oldalhoz is használtál. (Ebből a körből nem sok fog látszani. Épp csak annyi, ami kilóg az egyenesre vágott oldal mellett.)
Tedd ezt a kört színével felfelé, rakd rá az ablakos kört szintén színével felfelé. Pontosan igazítsd őket össze. Varrd körbe millisen a szélét.
Az ablakodat a szegőpánttól indulva U alakban varrd körbe az előző két varrás között. (Ha nincs második varrásod, akkor az „ablak” szélétől talpszélesen. Ezt az U alakot mindenképpen meg kell varrni, különben a névtáblád leesik a köröd aljára. Arra figyelj, hogy az egyenes oldal mentén ne varrj, mert azzal bezárnád a nyílást, ahol a névtáblád be tudod csúsztatni.

Felfüggesztési módszer
Megkötő pánt
Vágj 2 db 4*20-25 centis téglalapot. Az egyik rövid oldalát hajtsd vissza, majd a hosszú oldalával párhuzamosan vasald négybe. (Ha ferdepánttal fejezed be a munkát, akkor mindkét rövid oldalt vissza kell hajtani, ne maradjon vágott szél).
Legalább a hajtott oldalon varrd össze. De szebb, ha mindkét oldalon van varrás.
Gombolós pánt
Vágj egy 8*30 centis téglalapot. A két rövid oldalon egy-egy centit vasalj vissza a hátoldalra. A hosszanti oldallal párhuzamosan vasald félbe majd a két felet még félbe-félbe. Tűzd körbe.
Az egyik végén alakíts ki egy gomblyukat. Nekem kicsit sok hely maradt a gomblyuk után, így elég magasra kellett varrnom a gombot.
Gumiszalag
Vágj egy 20-25 centis darabot egy keskeny gumiszalagból.
Ez ferdepántos befejezéshez szerintem nem szép. (Hacsak nem bűvészkedsz egy kicsi, és a végeit el nem dugod a ferdepánt alá.)
Befejezés
Kifordítós módszer
A díszített oldal tetejére, a szín oldalon középre rögzítsd a pántodat vagy gumiszalagodat. A pánt a körön belül legyen. Gombostűzd, majd millisen rögzítsd. Helyezd rá a névtábla oldalt színével lefelé. Figyelj a névtábla elhelyezkedésére.

Kifordító nyílást hagyva varrd körbe talpszélesen. Figyelj arra is, hogy a pánt ne kerüljön be a varrásba.
Csipkedd be körben a varrás ráhagyást. Fordíts ki, igazgasd el, a díszített oldalon óvatosan le is vasalhatod. Ne legyen túl forró a vasaló, a műanyag ablakot nem jó megolvasztani. A névtábla oldalon is körbe vasalhatod, de nagyon-nagyon óvatosan, hogy a vasaló semmiképp se érjen hozzá a műanyag ablakhoz.
Magyarázkodás: Ahogy a fotókon is látszik, a körök lezárása nem sikerült a legjobban. Kicsit kicsi varrásráhagyással dolgoztam (negyed inch, és ezért is nehéz volt a visszahajtogatás, lezárás. Ráadásul ezeken a darabokon kísérleteztem a névtábla elkészítésével. (Nem ezek a próbálkozások lettek a nyerők )
Ferdepántos módszer
Hátoldalakkal helyezd egymásra a díszített és a névtábla oldalt. Varrd körbe millisen. A ferdepántot én a díszített oldalra varrtam fel, majd a névtábla oldalon kézzel fejeztem be. De nyugodtan varrd mindkét oldalt géppel, ha már gyakorlott vagy. (Nekem elég keskenynek bizonyult a 3 centi széles ferdepánt, de ilyen volt itthon készen.)
Varrd fel a felfüggesztést biztosító pántot. Ha gombolós pántot terveztél, akkor a gombról se feledkezz meg 

Gondolatok
Én eddig a díszítéssel, felfüggesztéssel és a befejezéssel játszottam. Így is végtelenek a lehetőségek. De már forog az agyamban a kérdés, hogyan lehetne például hatszöggel ilyet készíteni.
Ha téglalappal dolgoznék, az biztosan egyszerűbb és gyorsabb lenne.
És ha nem bőrönd fityegőt készítenék? Karácsonyi ajándék kísérőnek milyen lenne? Oda esetleg nem is kell ablak (ami a legmacerásabb), hanem csak egy világos egyszínű téglalap, amire textilfilccel fel lehet írni a megajándékozott nevét. Ha egy kicsit vastagabb vlies is kerül bele, akkor ajándékbontás után mehet is a karácsonyfát díszíteni. Ó, és még csak június van!
A mintadarabok nem tökéletesek, de remélem így is kedvet kaptok, hogy kipróbáljátok, és megajándékozzátok magatokat, a bőröndötöket egy kis vidám színes aprósággal.

Sziva Zsuzsanna

Utazó pénztárca

Ez a kis pénztárca tökéletes kísérőd lehet olyankor, amikor nem szeretnéd magaddal cipelni a nagy, mindenfélét is befogadó pénztárcádat. Rendelkezik külön papírpénz és külön aprópénz rekesszel.

Anyagszükséglet és szabásminta:

A fedlapot és a közbélést megtűzzük és a szabásminta segítségével felrajzoljuk rá a két kiszabandó elemet.

Kiszabjuk az elemeket. Az egyik bélés anyagunkat kettévágjuk, és bevarrjuk a 16 cm-es cipzárunkat a fedlap és a bélés közé.

Mielőtt körbe letisztáznánk, a széleket rögzítjük egy tűzéssel. Ráhúzzuk a kocsit a cipzárra.

A másik két bélésnek szánt anyagunkat háttal szembe fordítjuk és ráhelyezzük az előlapunkat. Körbetűzzük, majd letisztázzuk.

Ezt követően rávarrjuk a szegőpántunkat és visszahajtva azt, bevasaljuk, hogy szép egyenletes szegést kapjunk.

A szabásmintán lévő jelölés segítségével kezdhetjük felgombostűzni a 24 cm-es cipzárunkat.

Ahhoz, hogy ne legyen hullámos a cipzárunk, sűrűn kell gombostűzni, és le is kell vasalni még varrás előtt.

A színén árokban megtűzzük a cipzárat, majd ugyanezt megismételjük a másik oldalon is.

A színén körbetűzzük a szegőpántunkat annak felénél.

Kettőbe hajtjuk a pénztárcánkat és a jelöléstől kezdve láthatatlan öltéssel összevarrjuk az oldalakat.

Így már készen is vagyunk.

Mivel nem igényel sok anyagot, jól el lehet használni a kisebb hulladékokat is.
Jó varrogatást mindenkinek!!!!

Nagy Enikő

A tűzés folytatódik
A tökéletes „szendvics”

A tűzés sikeres kivitelezéséhez már sok mindent tudunk.
– megfelelő eszközök
– jól beállított varrógép
– sikeresen kiválasztott minta
Ezeket kipipálhatjuk.
Azonban még nagyon fontos a tökéletesen előkészített „szendvics”. A kisebb munkadarabok esetén ez a munkafázis roppant egyszerű. Előlap, közbélés, hátlap, gyűrődésmentesen kisimítva. Egy-két gombostű és mehet a varrógép alá. Az igazi problémát a nagyobb darabok okozzák. Ott szoktak kisebb-nagyobb úgynevezett puklik keletkezni. A jobbik eset, ha ezek csak a munkánk hátoldalán vannak, de sajnos előfordulhatnak a fedlapon is. Igen bosszantó, mert a takaró esztétikai látványát teljes mértékben tönkreteszik.
A gyakorlott foltvarrók között mindenkinek más előkészítési technika vált, válik be. Ki kell próbálni többféle módszert, mire megtaláljuk a nekünk megfelelőt.
A három réteget ideiglenesen kell egymáshoz rögzítenünk ahhoz, hogy szép legyen a végeredmény.

Előtte azonban beszéljünk a közbélésről. A textilipar spalettáján közbélésből szintén széles választékot találunk. Ennek a rétegnek a típusa lehet természetes és mesterséges szál. Gyapjú vagy kevertszálas, amiben már található műszál is különböző százalékos arányban és abszolút műszálas közbélés. Mi foltosok a legtöbben a műszál típusú 100 grammos vliest használjuk. Ez a vastagság megfelelő a takarókba és a faliképekbe egyaránt és ez árban a legolcsóbb.

A természetes szál alapú, gyapjú közbélést általában babatakarókba használjuk. Alapvetően a babatakarókat pedig kézzel tűzzük, hogy megmaradjon a puha, levegős szerkezete. A kisebb használati tárgyainkhoz pedig be tudjuk szerezni a tömörített vliest, az úgynevezett kesztyűbélést. Ez szintén többféle vastagságban kapható. Általában táskák, neszik, hátizsákok merevítésére alkalmazzuk.

A rétegek rögzítését meg tudjuk könnyíteni, ha olyan közbélést használunk, ami ragasztós. Ebből kapható az egyoldalán ragasztós, vagy mindkét oldalán ragasztós típus. Mivel ezek a közbélések műszál alapúak nagyon vigyázni kell a felvasalásával. Fontos a megfelelő hőmérséklet megválasztása. Ha túlhevítjük a vasalónkat, akkor a közbélés megolvad és teljesen merevvé válik és nem tölti be a funkcióját.

Térjünk vissza a rétegek rögzítéséhez. Fontos tudnivaló, hogy a hátlapnak és a közbélésnek minden esetben körben legalább 10 cm-rel nagyobbnak kell lennie, mint az előlapnak. Ezt nem szabad elfelejteni és lazán kezelni. Tudom, hogy meggondolatlan pazarlásnak tűnik, de higgyétek el, egyáltalán nem az.
A hátlapot kivasaljuk és gyűrődésmentesen lefektetjük egy sima felületre. Adott esetben a széleit le lehet ragasztani, de úgy, hogy a legvégén ezt a ragasztást könnyedén fel tudjuk szedni. Erre jön a közbélés. Sima vlies esetében jól jön egy flakon textilragasztó spray. Vigyázni kell vele, mert túl sokat sem ajánlatos használni belőle. Én mindig csak a közbélésre szoktam belőle fújni. Most következik az előlap. Óvatosan ráfektetjük a közbélésre, természetesen a közbélés ezen oldala is be van fújva ragasztóval. Ezeket a rétegeket folyamatosan simogatni, „szeretgetni” kell, hogy sima egyenletes legyen. Tulajdonképpen ez a rögzítési módszer elvileg megfelelő, de csak egy bizonyos mérethatárig. 

Értem ezalatt azt, hogy túl nagy felület esetében a ragasztó egy idő után elengedi az anyagrétegeket, főleg azért, mert folyamatosan mozgatjuk a varrógép alatt. Tehát érdemes itt-ott legalább meggombostűzni vagy biztostűt használni. Tapasztalatom szerint azonban a fércelés a legbiztosabb módja annak, hogy a rétegek ne csússzanak el egymástól.
Csak gondoljátok végig logikusan. A gombostű- és a biztostű- használat bizonyos mennyiségű anyagot vesz fel ahogyan beszúrod a három rétegbe. (pláne sok-sok tű esetében) Ez a többlet ami ebből a folyamatból keletkezik „előkerül” amikor ezeket a tűket eltávolítjuk. Mindezt tudnunk kell kontrollálni a tűzés folyamata során.
A fércelést minden irányban meg kell csinálni. Valóban fárasztó és időigényes munka. Görnyedni, adott esetben térdepelni a padlón, izzadni és homlokot törölgetni. Szerintem sokan tapasztaltátok már ezt. Azonban az alapos előkészítés ezen része megéri, mert nagyon sok bosszúságtól kímél meg minket. A tűzés pedig ezek után gyerekjátéknak fog tűnni.

 

Felülről lefele: 100g vlies, ragasztós, tömörített vlies (kesztyűbélés), 150g vlies

Fércelés

Így lesz: „A tűzés foltjaid koronája” Tótné Teri

Hogy mi a közös egy nyomdász, egy weblapfejlesztő és egy foltvarróban? – a válasz egyszerű a SZÍNEK

A Magyar Nyomdász online folyóiratban megjelent cikket szeretnénk veletek megosztani a színpárokról:
„Dobd fel design terveid egyedi színpárosításokkal! Légy egyedi, izgalmas és merész! Kísérletezz az 50 egyedi színpárral vagy kombináld őket össze egymással. A Pixeldesigns gondozásában kiadtak egy ingyenes anyagot a színpárokról.

Az életünk minden területét meghatározzák a színek. Jelentésük van, hatnak az érzelmeinkre, a tudatalattinkra és segítenek tájékozódni is.

Online vagy offline felületekre való tervezéskor a színek kiválasztása és használata meghatározza az összképet. Választhatsz a projekthez 1–2 színt, vagy többet is, de azok harmóniája, vagy az egymáshoz viszonyított kontrasztjuk befolyásolja a végeredményt. Viszont ha olyan színpárosításokat használsz, amik eltérnek a megszokottól, amik jobban felkeltik a figyelmet, akkor azt jobban megjegyzik az emberek, ezáltal marandóbb és egyedibb lesz.

100 olyan színpár lett most összegyűjtve, amiket együtt használva biztosan nem unalmas végeredményt fogsz kapni. Lesznek köztük erőteljesebb színek, de olyanok is amik elsőre lehet hogy meghökkentőek. Mindegyik oldalon 1-1 színpárt találsz a HEX és RGB kódjaival, illetve mellette egy képet is, aminek hangulata vagy árnyalata megegyezik vele.

Remélem hasznos és izgalmas válogatás lesz, és beindítja a kreativitásod.”

Az ingyenes anyagot a következő linken lehet elérni: https://www.pixeldesigns.hu/szinparok/

Te melyik párosításban varrod a következő quiltedet?
Várjuk az elkészült quiltről a képeket a céh facebook csoportjába, de írhattok is róla cikket!

Herczegh Katalin
Krauszné Bartók Erika

MEDALLION PROJEKT

Újra itt vagyunk a tudósítással, hogy megmutassuk hol tartanak a remekművek.

Nos, mondanom sem kell, kitört a nyár. Mindenki táborozik, nyaral, esküvő, ballagás, vagy akár csak a kert, nyaraló. Ilyenkor minden kicsit nehezebben, lassabban megy. Nincs is ezzel semmi gond, most ennek van itt az ideje.

Mégis a szorgos kis kezek alkotnak, agyalnak, terveznek. A második körrel már szinte mindenki elkészült, van aki a harmadikkal is. No de mindent a maga idejében… Jöjjenek a második körök:

Varrógépcentrum ajánlata

Bernina Q16 (Plus), Q20 hosszúkaros tűzőgép összecsukható asztallal

Az összecsukható asztal egy praktikus és megfizethető asztal a BERNINA Q20 és Q16 (PLUS) hosszúkaros tűzőgépekhez. Pár perc alatt felállítható, gyorsan és egyszerűen, szerszámok nélkül. A sima munkafelületen könnyen mozgathatók a szövetek. Ha kevés a hely, munka után az asztalt összecsukhatja, és úgy tárolhatja.
Az asztal lábai egyszerűen kihúzhatók, így könnyen lehet állítani a munkamagasságon. Három magasság közül választhat: 71 cm, 76 cm, 81 cm
Bővebb információt itt találsz!

JUKI Magyarország ajánlata

Egy varrógép a tökéletesség eléréséhez!

A JUKI HZL-DX3 varrógépünk BOX-FEED anyagtovábbító rendszerével tökéletes varratokat készíthet a finomtól a nehéz anyagokig.
A széles varrótér a nagyobb munkák megvarrásához is helyet biztosít.
A varratminták széles választéka áll rendelkezésére amelyekkel izgalmasabbá teheti alkotásait.
Alkosson kedvére a JUKI DX3 típussal!

További részletekért látogasson el weboldalunkra: https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-dx3/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Tilda – Chic Escape

Nagyobb mintáival és merészebb, mélyebb színeivel a Chic Escape különbözik a többi Tilda kollekciótól. Kétségtelenül ez a legmunkaigényesebb mintagyűjtemény a Tilda Fabrics történetében. A cél az volt, hogy ezekben a nagyobb mintákban is ugyanolyan részletességűek legyenek a rajzolatok, mint a kis nyomatokban. A Daisyfield extrák 10 színben, amelyeket a Wildgarden részleteivel terveztek, hasznos kiegészítői a fő kollekciónak.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A Foltvarró Céh tagoknak 15% kedvezményt adunk a patchwork anyagokra és a flízekre! Patchwork anyagaink weboldalunkon megtekinthetők, melyeket Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyesen megvásárolhatók. Vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban. A kedvezmény akciós anyagokra nem érvényes!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

JÁMBOR RUDOLF AJÁNLATA

BUTIKA AJÁNLATA

A Butika webáruházban mindent megtalálsz amire az alkotáshoz szükséged lehet!

Patchwork vászon, Olfa-Prym-Omnigrid eszközök foltvarráshoz, Freudenberg-Vliseline termékek széles választéka, rövidáru (csipke, szalag, gomb, cipzár, heveder, cérna, tű stb), olasz fonalak kötéshez és horgoláshoz, Prym-Tulip-Chiaogoo termékek kötéshez és horgoláshoz, Clover yo-yo és virágkészítő sablonok, Prym tűző stencilek, minőségi ollók, textil fesétékek, kellékek hímzéshez, mindenféle kiegészítő táska készítéshez, tömőanyag babákhoz és amigurumi figurákhoz, eszközök nemezeléshez és hajócsipkéhez, felsorolni is képtelenség mi mindent találsz meg a Butika webáruházban.
Tegyél velünk egy próbát!
Ugye te sem szeretnél lemaradni az újdonságokról és az időszakos akcióinkról? Ezért ne feled el kedvelni Facebook oldalunkat.
Ha egy igazán sokszínű társaság tagja szeretnél lenni, csatlakozz alkotó kuckónkhoz.
Ha nálunk vásárolsz a rendelés véglegesítésekor ne feledd érvényesíteni a 10%-os kedvezmény kupont, ami minden Céh tagot megillet. Az „MFC2022C” kuponkód többször is, felhasználható az év folyamán és érvényes minden nem akciós termékre. Vásárlás véglegesítésekor kell a megfelelő mezőbe begépelned és te már azonnal a módosított összeget látod a kosaradban.