Kérdőív összesítő – rólatok

Kértünk, benneteket CÉH-tagokat, hogy egy kérdőívet töltsetek ki. A jelenlegi tagság egyharmada gondolta úgy, hogy ez egy jó móka.
Legtöbben a lakhelyre, a városban lakomhoz szavazott, de sokan válaszoltak megyeszékhelyről és természetesen a fővárosból is. De örülünk, mert van, aki falut választott. Tehát lefedjük az országot.
A tagságról tudtam, hogy az idősebb korosztály hobbija, de ez a válaszokban markánsan megjelent (62%). Egy-egy tagunk van a nagyon fiatal korosztályból is, de a 2. helyen a nyilatkozók között az 51-55 évesek vannak jelen.
A többség (24%) több mint 21 éve varr. Második leggyakoribb 11-15 éve, majd a 6-10 éve varrók következnek. Ez számunkra egy fontos pont, hiszen nagyon sok újdonság van, amit tudunk tanítani, mutatni.
A foltvarró csoportok garmadával találkoztam itt a válaszadók között. Ha lehet, el szeretnénk majd jutni hozzátok, személyesen, virtuálisan is, ha lehetőségünk adódik. Szeretnénk, ha jeleznétek az eseményeteket a honlapon, hogy minél többen részesei lehessünk az örömötöknek. Azt is jó volt látni, hogy vannak, akik hetente jönnek össze, vannak, akik kéthetente, havonta. Láttam olyat is, hogy délelőtt is varr a társaival. De nem csak hétvégén, hanem hét közben is vannak aktív csoportok. Lehet, online csoporthoz is kapcsolódni és lehet valaki kültag is. Vannak olyan csoportok, akik egy-egy nagyobb munkára egész napra is szerveznek varrást. Viszont szomorúan olvastam, hogy valahol meg fog szűnni egy csoport. Ha kell segítség, kérlek, keress minket! Hátha van a közelben egy addig nem ismert csoport. De Nyíregyháza és Budapest környékén is keresnek tagok csoportot. (A budapestinél többet is tudunk ajánlani.)
Nagyon sok csoport szervez közös varrást, kiállításokat. Ez nagyszerű, sokról tudunk is, de mindig van olyan, ami kimarad. Ha van lehetőségetek, mindenképp írjátok meg, ezzel is szeretnénk a foltvarrókat aktivizálni. Ismerkedési lehetőség ez, nem csak a táborokban lehet találkozni. Nagyon jók szoktak lenni ezek a közös varrások. Most a vírushelyzet idején több is gyorsan megrendezésre került. Azt láttam, hogy a tagok (és nem tagok) nagyon ki voltak már éhezve erre a fajta találkozásra is. Vannak olyan csoportok, akik nagy régiós találkozót szerveznek, de vannak olyan csoportok is, akik konkrét időpontban tábort szerveznek, mellette pedig a kiállítást is megtekinthetjük. Sokan írtatok a mostani helyzetről, ahol online tábort tudtatok összehozni. Ilyen volt Eger is. Számtalan kiállítás szól a karácsonyról, egy-egy munka megvarrásának változatairól is. Nagyon sokszínűek a kiállításaitok.
A rendezvényeinken a tagok 89%-a részt vesz. A maradék a távolság miatt nem tud jönni, van, aki sajnos beteg, most a vírus is nagy problémát okoz, de valakihez nem jut el a céhes rendezvény híre. Itt szeretnénk nektek jelezni, hogy a honlap meg fog újulni. Hasznos, aktív tartalmakkal szeretnénk megtölteni.
Foltvarró eseményre 3-4 havonta jut el a többség, van, aki nagyon ritkán, de félévente egyszer, minden negyedik tagunk megy kiállításra, közös varrásra, vagy táborba. Ahhoz, hogy ide eljussunk, hajlandóak vagyunk sokat utazni. De minden harmadik válaszadó 2-3 órát szívesen utazik.
A többség nem pályázott/pályázik, mert nem érzi magát elég profinak, van, akinek kevés az ideje, nincs bátorsága, nem jó a témaválasztás, valaki örömvarró és csak a családnak varr használati tárgyakat. Van, aki őszintén jelezte, hogy a bírálat és a kiírás nem volt egységes. Igen, ez a része szerintem is nagyon keskeny mezsgye. De van egy bírónk a CÉH-ben, ő biztosan tud erről beszélni. (A blogjában már írt is róla.)
A közösségi média az elmúlt 20 évben óriásit fejlődött. Emlékeim szerint a TOPIK-on többen is fent voltatok, volt egyszer egy P….., manapság a facebook, instagram, youtube, pinterest …. számos lehetőséget nyújt. A többség mindennapos látogatója ennek a felületnek. Nekünk, tagoknak is van külön csoportunk. https://www.facebook.com/groups/2871156909835769 ide azokat a foltvarrókat vártjuk, aki céhtag. Két kérdésre kell válaszolni (2020-ban CÉHtag vagy-e? és Mi a tagsági számod?) Szeretettel várunk ide minden céhtagot!
Nagyon jó inspirációt adtatok a követésetekkel kapcsolatban. Számtalan foltvarró oldalt kedveltek, amit a következő alkalmakkor be is mutatunk. Szeretnénk benneteket felkérni, hogy mutassátok be ezeket az embereket, oldalakat, ami ösztönzi a munkátokat, ötletet ad egy-egy quilthez, vagy csak a művész munkái kápráztatnak el. Ezzel kapcsolatban szeretnék majd egy levelet küldeni Nektek, amiben fel szeretnélek kérni benneteket egy közös munkára. Az E-Hírfoltokat olvasva sok-sok információhoz tudunk így is hozzájutni.
Több területet is felsorakoztattunk, amiben kitűnik, hogy a hagyományos patchwork az első helyen áll. Ezt követi a gyorstechnika, majd a modern és a kézi varrás és az Art a legkevésbé kedvelt körünkben. Ez a sorrend érthető is, de a modern előre tört. Ez a legfiatalabb ága a varrásunknak. A technikák között sokat megemlítettetek, ezt is később szeretném bemutatni, illetve ezzel is lehetnek terveink., ugyanúgy, mint az, hogy mit szeretnétek kipróbálni.
Sokan kedvelitek a tanfolyamokat. Szerintem is a kézzel fogható, az sokkal jobb, mint a videós, vagy élő közvetítés. (Mondjuk az élőben tudsz kérdezni). Ezért a többség még fizetni is hajlandó.
Az országban több lelőhely is van, sokan tudjátok ezeket a lehetőségeket. Többen külföldről is szoktatok rendelni anyagokat. Ez a vírus miatt előtérbe is került. Van, aki konkrét munkához keres anyagot, van, aki csak gyűjtöget és meglep minket a munkáiban a szebbnél szebb anyagokkal. Sokan a varrós napokon vásárolnak be, mert összekötik a kellemest a hasznossal. Valljuk be, nagyon hasznos előre felírt listával ilyenkor közlekedni, mert a bőség ilyenkor ránk szakad.
Szűken ennyi volt az, amit én ki tudtam venni a válaszaitokból, amiért itt is nagyon hálás vagyok. Vigyázzatok magatokra, varrjatok sokat!

Király Mónika – MFC vezetőségi tag

A kérdőív folytatása. Cikk 2. rész.

Két kérdéssel tüzetesebben is szerettem volna foglalkozni, mert úgy éreztem ez megér még egy cikket. Az első a következő kérdés: A „Közösségi médiában – Facebook- Instagram – Pinterest – Youtube tagja-e valamelyik csoportnak/ követ-e foltvarrókat, foltvarró közösségeket?”

A többség által követtet, Youtube, Pinterest Instagramon kívül többen követitek a Cérnaegyetemet, Csokifoltot, Fairy Quiltet, FoltModern csoportot, Patchwork Design-t, Patchwork így varrjuk mi, Szabad gépi tűzés, Tótágas patchwork-öt.

Most pedig jöjjenek a megemlített, de szerintem kincseket is rejtő oldalak:

Faddi foltvarrók, Fecske Varrótábor, Foltvarrók napja, Foltvilág Kft, Hunyor Foltvarró kör, Ildikó Polyák, Littleheath Barn Studio, Lőrinc Mariann csoportját, Magyar Foltvarró Céh, Make Modern Magazin, MARATÓN COVID19, Midnight Quiltshow, Studio Mi, Szenka Műhely, Táskavarrás, Textilhasznosítók és Verona Tessile. Ezek nagyon érdekesek voltak, néhánynak utána is néztem.  Ti mindegyiket ismeritek?

A másik kérdés, ami nagyon sok ismeretlent tartalmazott számomra, ez a kérdés volt: „ A külföldi foltvarró oldalak közül – mely személyeket, témákat részesíti előnyben?” Amikor elkezdtem nézegetni a felsorolást, akkor 1,5 oldalnyi névlista került a papírra. Hogy egyszerűbb legyen ezt is betűrendbe tettem. Nehogy kimaradjon valaki/valami.

Sokan említettétek az applikálást, az Art quiltet és képviselőiket, DST technikát Horváth Katalinnal, a gyors technikákat (gyorsvágás-gyors varrás), hagyományos quiltek készítését, i maratón covid19 facebook oldalát, a Japán foltvarrókat, Jenny Doan oktató anyagait, Jordan Fabrics oldalát, Kathryn Kerr project-eket, kézi varrással kapcsolatos munkákat, Lori Holtot, Lynette Andersont, Missouri Star Quilt Company-t Jenny Doan videóival, Modern patchworköt, orosz alkotókat, Paper piecing technikát, Quilting Digest, sashiko-t, Táska varrást, Tula Pinket, tutorial videókat, tűzéssel foglalkozó oldalakat.

A következőkben pedig az egy-egy ember által nézett, kedvelt emberek, technikák jöjjenek. Az absztrak, Angela Walters, Aves, baba és bábú készítők, blokk varrások, Boro, Debbie Thompson M., Donna Jordan, Edyta Sitar, Eleanor Burns, Elisabeth Harthmann, érdekes technikák és blokkok varrása, Erin Russek, gyerekjátékok, használati eszközök, ahol heti, havi blokkok vannak, improvizatív oldalak, Jelly roll, Jinny Beyer, Johanna néni, Kim Diehl, La Casa dei Quilt, Laura Kemshall, Léna Mészáros, Millefiori, Quilt-Along 6 Köpfe, nyelvtudás hiányában ritkán látogatom a külföldi oldalakat, olasz csoportok, Olivia Uffer, pojagi, Priscilla Bianchi, Quilt Along with Pat Sloan, quilt in a Day, rajzokat, a videókat szoktam értelmezni, Ricktacket (svéd), Ricy Tims, Scrap Quilt Enthusiasts, Sew kind of wonderful, Smaranda Bourgeri, textilfestés, Tone Finnanger, tradicionális foltvarrás kedvelőit, új technikák, Ulla’s quilt world, Victoria Findlay Wolfe, Who likes 365…, Zen Cich.

Amint látjátok, ez a cikk egy száraz felsorolás lett. De. Ez akár meg is változhat. Ahogy egy-egy embert követsz, miért teszed? Jó, tudom. Tetszik, amit, ahogyan csinálja. De ki is próbálod? Meg is valósítod? Ahogy én is rátaláltam a DST technikára, elkezdtem kutakodni utána, annyira megtetszett, hogy ez egy újdonság, lehet angolul is tanulni, és a technika is beleilleszthető a varrásunkba. Van nektek is ilyen? Ha van kedved, írsz róla? Aki kedvet érez, írhat az e-mail címünkre: hunpatch@foltvarro.hu vagy akár írhattok a céhes facebook csoportba is: https://www.facebook.com/groups/2871156909835769.

Mindenkinek jó varrogatást kívánok! Vigyázzatok magatokra!
Király Mónika