ADVENTI MEGLEPETÉS

Ahogy ígértük nektek, készültünk egy adventi meglepetéssel. Ez itt a felhívás, a mintát később (december 3-án), advent első vasárnapján fogjuk nektek megmutatni a „Magyar Foltvarró Céh / Hungarian Patchwork Guild” TAGOK csoportban.

Előzetesen annyit szeretnénk elárulni, hogy karácsonyi minta lesz. Reméljük, tetszeni fog nektek. Aki elő szeretne készülni, az vegye elő a karácsonyi anyagait és válasszon ki 6 különböző, leginkább sötét alapú anyagot. Én megvarrtam világosabb anyagokkal (fehér alapon piros csillagok, gömbök…) is, annyira nem volt mutatós, nem jött elő a minta.
A mintát 3 méretben szerkesztette meg nektek Zsuzsi, így választhattok 24 cm-es, 32 cm-es vagy 40 cm-es blokkok közül. Az előkészületnél leszabhattok 4,5*30 cm/ 5,5*35 cm/ 6,5*42 cm színes anyagot. Ezen kívül még szükségetek lesz egyszínű fehér vászonra is. Illetve a varrófelszerelésre. Már most jelzem nektek, hogy ha ki is szeretnétek nyomtatni a mintát, akkor 100 %-ban nyomtassatok! Ez fontos lesz.
Reméljük, elnyeri tetszéseteket a minta és sokan megvarrjátok velünk.

Kellemes készülődést: Király Mónika a Vezetőség nevében

Karácsonyi patchwork szabásminta körkép a TamusArt Kreatív Varró Műhelytől

Hohoho…, mindjárt itt a télapó és a Karácsony… Bizonyára Ti is észrevettétek már talán október közepén, főleg amikor bevásárlóközpont, barkácsáruház közelében jártok. Kikerülhetetlenül tele van minden már jó előre a karácsony szellemével.
A foltvarrás szerelmesei is elkezdik időben a készülődést, na azért nem már októberben, de november közepe felé már előkerülnek a karácsonyi mintás anyagok. Átnézzük mi maradt a tavalyi készletekből és mi az aktuális kínálat, mennyit vegyünk idén is a gyűjteménybe. Elkezdünk minták után is nézegetni, ingyenes, fizetős, valamelyik csoportból érkező vagy táborban elkészíthető témák után kutatva.
Tegye fel a kezét, aki szeret a neten keresgélni! Google, Pinterest, Youtube a jóbarátunk ezen a téren.
Aki keres és tudja is, hogy mit és hogyan érdemes, az talál, igazán szép ingyenes mintákat lehet találni a digitális nagyvilágban.
Jómagam is nagy kereső vagyok, és rendszeresen varrok is letölthető szabásmintákból. Az egyéni munkát részesítem előnyben, annak ellenére, hogy több embert szoktam oktatni egyszerre varrás témában. Az önálló munka szabaddá tesz, de természetesen a közös varrogatásoknak semmihez sem fogható közösségformáló ereje van. Így a karácsonyi időszakban kevesebb idő jut a közösségi életre, mert sokan a készülődéssel töltjük szabadidőnk nagy részét. Az egyéni munkához sokat hozzá tesznek a quilt along típusú akciók, amelyeket leginkább amerikai oldalakon tudunk elérni. A halloween-i cikkemhez hasonlóan ismét keresésre indultam, de most témához illően karácsony volt a fő irányvonal. Találtam is nem kevés ingyenesen elérhető karácsonyi mintát. Nagy mennyiségben összeállítottam nektek egyetlen oldal mintáit, mely ismét a Fat Quarter Shop lesz. Egészen 2019-ig visszamenőleg van nálunk minden évben christmas quilt along mintájuk. Még mielőtt azonban tovább görgetnétek, kicsit ismerkedjetek velük közelebbről is.

A Fat Quarter Shop 2003-ban jött létre, alapítója Kimberly Jolly, lelkes amerikai foltvarrótársunk. Az ő története is azzal indult, hogy főállása mellett másodállásban indította el vállalkozását a Texas állambeli Buda településről. Milyen érdekes, hogy van egy kis magyar hangzása is a településnek. Kezdetben otthonról vezette vállalkozását, vágta, csomagolta a megrendeléseket. Aztán csatlakozott hozzá férje is, és akkor döntött úgy Kimberly, hogy lecseréli főállását a szerelem vállalkozására. Az évek alatt szépen kinőtte magát a Fat Quarter Shop, pár emberrel bővült a csapat. Boltja továbbra is online üzemel. Kimberly minden évben előáll egy karácsonyi mintával, általában júliusban. Amerikában amúgy is hagyománya van a Christmas in July elnevezésű mozgalomnak. Sok quilternél láttam már hasonló megmozdulást. Júliusban elkezdik az adott évi karácsonyi minták varrását. Biztosra mennek, az egyszer már tuti.
Szerintem mi sem vagyunk a magunk kis novemberi kezdésével lemaradva, szóval ahogy fentebb említettem, egészen 2019-ig visszamenőleg találtam mintákat a Fat Quarter Shop oldalán. Lássuk is ezeket.

Képek forrása: Pinterest

Jó varrogatást és nézelődést kívánok mindenkinek. Válogassatok kedvetekre a minták közül, mindegyikhez összeszedtem a letölthető szabásmintákat és a hozzájuk tartozó Youtube videók gyűjteményét.
Ne feledjétek, amerikai minták lévén ¼ inches varrógéptalp legyen otthon, és inchben számoljatok a szabásnál.

Aztán, aki varrt ebből a szabásminta rengetegből, várom sok szeretettel az elkészült mű képeit a TamusArt Kreatív Varró Műhely Facebook csoportjában.

Még egy kis plusz okosság:
Kimberly előszeretettel varr a Juki TL 2010 QE félipari varrógéppel, melyhez van gyári tartozékként ¼ inches jobbos szegőtalp.
Akinek van ilyen varrógépe, ezzel a talppal biztonsággal varrhatja is a blokkokat. Hiszen ő is ezzel varrja a videókban.
https://www.jukihome.com/accessories/sewing/compensating-foot-right-one-quarter-tl.html

Ezt a talpat és még sok másikat is beszerezhetitek a Juki Magyarországnál!

Origami Mikulás minta – Nagy Ilditől

A minta itt is megtalálható:  picibaba.hu

Foltos nap Orosházán

2023. november 11-én találkozóra várta az Orosházi Foltvarró Egyesület a környékbeli foltos lányokat, asszonyokat.
A rendezvény már több éves hagyomány ilyenkor novemberben. A Petőfi Művelődési Központ remek helyszínt biztosít ehhez minden évben.
Az egyesület tagjai kiállítást is szerveztek munkáikból, melyeket az elmúlt egy évben készítettek. A kiállítási anyagot egy hétig tekinthették meg az érdeklődők.
A kiállítás és a rendezvény meghívott vendégei voltak a 60. születésnapját ünneplő Orosházi Díszítőművész Kör tagjai is. Asztaluknál az orosházi szálánvarrott hímzést tanulhatták meg az érdeklődők.
Szombaton reggel a szépen berendezett teremben asztalok, székek várták az érkezőket. A büféasztal is roskadozott a finomságoktól. Az árusok is kipakolták portékáikat. Egy rövid megnyitóval vette kezdetét a rendezvény, Végváriné Rehák Gizella üdvözölte a megjelenteket, dr. Kalydy Antónia személyes gondolataival nyitotta meg a délelőttöt, citera muzsika színesítette a programot. A teremben vidám beszélgetés vette kezdetét, minták cseréltek gazdát, ismerkedtek az ismeretlenek, rég nem látott ismerősök örültek egymásnak. A sok finom csemege is fogyott. Süti- és ételreceptek is gazdát cseréltek. Vendégeink megcsodálták a kiállítási anyagot, sok-sok dicséret hangzott el tőlük. A vendégkönyvbe is gyűltek a bejegyzések. A foltos nap határokon átívelő lett, hiszen magyarkanizsai foltvarrók is érkeztek hozzánk. A programban szerepelt egy rózsa nyaklánc elkészítése, karácsonyi apróságok-díszek készítése, Vargáné Orbán Erika pedig a pamutkötélből készült kosarak elkészítését mutatta be az érdeklődőknek. A borús, esős időjárás ellenére közel 100 foltos vett részt a találkozón.

Szuper nap volt! Köszönjük vendégeinknek, hogy elfogadták meghívásunkat!
Végváriné Rehák Gizella
Orosházi Foltvarró Egyesület

Varrógépcentrum ajánlata

Brother Innov-IS 1100 varrógép + ajándék quilting kit

Az Innov-is NV1100 tágas munkafelületével és 140 beépített öltésével kiválóan alkalmas nagyobb méretű ruhadarabok és lakásdekorációs tárgyak készítésére.
Fontosabb jellemzők:
• hosszú gépkar
• hatékony anyagtovábbítás
• szálvágó
• fém alkatrész
• 3 év garancia
Az akciós ár a készlet erejéig érvényes!
A quilting kit értéke 64.900 Ft, amit most ajándékba kapsz mellé.
A varrógéppel kapcsolatos információkat itt találod meg!

JUKI Magyarország ajánlata

Szeretnéd meglepni magad vagy valamelyik szeretted egy új varrógéppel?

Akkor most érdemes lecsapni kedvenc JUKI varrógépedre!

Karácsonyi akciónk keretein belül, minden JUKI háztartási varrógépre 15% kedvezményt adunk! A akció időtartama 2023.11.28 – 2024.01.07-ig érvényes.
Az ajánlat más kedvezménnyel nem összevonható!

Varrógépeink listáját megtalálod weboldalunkon:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak akciós időszakokon kívül 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Fluttering Leaves Kansas Troubles Quilters – MODA
A Fluttering Leaves anyagcsaládban a Kansas-i ősz elevenedik meg virágokkal, levelekkel, geometrikus elemekkel, a klasszikus Kansas Troubles színpalettát használva.
A 100% pamut anyag puha, könnyen varrható, kézi és gépi varrásra egyaránt alkalmas. Ideális foltvarráshoz, kézműves munkákhoz, cartonage (kartonázs) technikához, különféle varrási projektekhez vagy lakberendezési tárgyak készítéséhez.
Az anyagok személyesen az Üllői úti üzletünkben vásárolhatók meg!

Magyar Foltvarró Céh kedvezmény!
A patchwork anyagokra és a flízekre 15% kedvezményt adunk a Céh tagoknak!
(A kedvezmények nem összevonhatók, így akciós termékekre nem érvényesek!)
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatnod a pénztárban.

muveszellato.com/patchwork

Közel 300 féle anyagot kínálunk minden vásárlónknak akár 35 40 %-os kedvezménnyel az Üllői úti üzletünkben, amíg a készlet tart!
A kínálatról webáruházunk felületén tudsz előzetesen tájékozódni, de személyesen az üzletben nagyobb választékot találsz!
muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata

AFRIKATEXTIL ajánlata

B&ZS Stúdió