10 év, 10 minta egy piros kockás anyag

Tíz évvel ezelőtt csatlakoztam a kecskeméti református asszonykörhöz.

Nálunk az a szokás, hogy minden év karácsonyán megajándékozzuk egymást együtt készült ajándékkal.

Nagyon sokan varrnak közülünk, ezért esett a patchwork technikára a választás.

Mindenki lelkes volt, így kiválasztottunk egy piros kockás anyagot, ami, mint látható, minden év munkájában szerepel.

Az 1. évben egy angyalkát varrtunk. Anne-Pia Godske Rasmussen: Immer dem Faden nach könyve alapján. Az aljába, emlékszem, kavicsokat tettünk, hogy megálljanak.

A 2. évben papírzsebkendő tartót varrtunk. Először a szívet ragasztottuk föl kétoldalú vetex-szel a színére, majd azért, hogy kézzel minél kevesebbet kelljen varrni, ezért egy trükköt alkalmaztunk. A szend-vicset a következőképp varrtuk meg:
Először az alját a téglalappal, színt-színre fordítva, benne a VLIES is, majd az oldalát, de külön a színanyagot és külön a bélésanyagot. Ezután applikáltuk a szívet (egy kicsit ügyeskedni kellett), majd a tetején ferdepántoltuk, közrefogva az akasztót. Kézzel csak a kis téglalapot varrtuk meg két oldalon.

A 3. évben varrtuk a házikót a csengővel.
https://www.flickr.com/photos/algotaodoce/2682425018/in/photostream/ (letöltés dátuma: 2021. 11.13.) A kész méret 15 cm széles és 13 cm magas.

A 4. évben könyvborítót készítettünk, ez volt a következő évi hálanaplónk. A borító hajtogatással készült, sokkal kevesebb varrással készül, mint a társai. Természetesen először díszítettük csipkeszalaggal, majd azután hajtogattuk. Még egy trükk. A borító hátulja is lehet dekoratív anyag, így egyszerre több borítód is lesz. Ami biztos, a VLIES hossza egy érzékeny pont. Akkora legyen, mint a könyv eleje, gerince, hátulja és a két behajtás. Ez azért fontos, hogy a behajtásnál már nincs szükség plusz anyagra. Ugyanakkor legyen játéka. Tehát, miután lemérted a könyvedet, alul fölül 1,5 -1,5 cm-nyivel többet hagysz és a színanyagból, bélésből pedig jobbra, balra kb. 7 cm-t.

Akkor legyen egy konkrét példa. A könyvem 28 cm borítójú és 19,5 cm magas. A színanyag és a bélés: 44-45 cm x 22 cm, a VLIES: 42-43 cm x 22 cm. A VLIES lehet kesztyűbélés is.

Varrása: A jobb rövidebb oldalt végigvarrjuk teljesen, a baloldalon középütt hagyunk nyílást a későbbi kifordításnak. Ekkor elvasaljuk a varrásráhagyást. Így mindkét anyag szín színre fektetve van előttünk. Ráfektetjük a VLIESt és behajtjuk az ábra szerint.
Látható, hogy a varrás pont középre esik (színanyag és a bélésanyag összevarrása). Valamint a VLIES nem lóg túl ezen a varráson.
Ez a méret pedig körülbelül a kinyitott könyv méretével egyezik meg. Ekkor fölül és alul végigvarrjuk, ezzel a VLIESt rögzítjük. Ha szalagot, gumit akarunk belevarrni, akkor természetesen a fölső- alsó varráskor tesszük bele. A VLIES-t vékonyan levágjuk a varrásnál, majd kifordítjuk. Ezt a lukat bevarrjuk kézzel/géppel. Most vasaluk, rajta még egyszer. Ha csipke van középütt, szeretnénk díszíteni, akkor azt is megtehetjük.

Az 5. évben Egy mindentartót varrtunk. Két egyforma nagyságú anyagot (plusz VLIES-t) egy egyenespánt segítségével körbevarrtuk és mintha „nine patch” lenne, a szendvicset megtűztük. Megkerestük az oldalfelezőket és lemértünk 5-5 cm-et. Színt-színre összefogva a harmadoló vonalig levarrtunk egy kis háromszöget. Az oldalfelező pontokat pedig középütt összeöltöttük. A felálló háromszögeket pedig leöltöttük. Az eredeti méret 40x 40cm-es négyzet volt. Ekkor használtuk el a legtöbb anyagot.

A 6. évben szaloncukrokat varrtunk. http://oltogeto.blogspot.com/2016/11/szaloncukor-elkeszitesi-utmutatoval.html?m=1 (letöltés dátuma: 2021. 11.13.) A kész méret 6 cm x 6 cm átmérőjű plusz a csipke.

A 7. évben szívecskéket hajtogattunk és kézzel öltögettünk. Ezt egy dán könyv alapján készítettük el. Bente Birk – Dorothe Jollmann: Små ting i patchwork „hjerte” azaz szív. Ha valakinek megvan a könyv, akkor ezt a mintát a 40. oldalon találja.

A 8. évben mugrugot készítettünk. A „Wonky star” volt a középpontban, ezzel a mintával szerettük volna díszíteni. https://www.youtube.com/watch?v=eMoE5-q1lP4 (letöltés dátuma: 2021. 11.13.) Ez alapján a YouTube videó alapján készültek. A kész méret 16cm x 25 cm lett.

A 9. évben maszkot varrtunk. Ehhez nem használtunk ebből az anyagból.

A 10. év az idei év. Kivitelezés alatt áll. Képeslap fog készülni, a képeslapon pedig karácsonyfadísz, mégpedig egy gömb. Papírra varrással készül el a gömb nagy része. Hogy melyik, szavazással döntünk. Majd a képet bele fogjuk ragasztani egy kartonképeslapba.
https://blog.fatquartershop.com/winter-wonderland-sewalong/?epik=dj0yJnU9YlNjVEFRc3lTRnFOTlJQVW12TmV0NmZTc2JpbUV6YkImcD0wJm49S2xKaHZuUWQ0ZzVPRzBZZjRLNGxOZyZ0PUFBQUFBR0dRQWVF
https://quiltville.blogspot.com/2012/12/noon-time-fun.html?m=1
http://adul75.blogspot.com/2013/04/paper-piecing.html
(letöltés dátuma: 2021. 11.13.)

Nektek melyik tetszik? Volt, amelyiket ti is megvarrtátok már? Vagy van olyan, amit szívesen kipróbálnál? Jó készülést a karácsonyra!

Király Mónika

Horgolt karácsonyfa

Az első horgolt karácsonyfát Olaszországban Trivento városában készítette „Un filo che unisce”- egy szál ami összeköt- egyesület, 2018-ban 6 m magas volt, 1300 horgolt négyzetből állították össze. Azóta számos városban, országban, pl. Belgiumban vagy Braziliában is elkészítették.
Mezőkovácsházán 2017. óta működik egy kézműves Szakkör, melynek én is tagja vagyok Horgolás, hímzés, nemezelés, szövés és gyöngyözés a fő profilunk, de minden évben készülünk az ünnepekre, karácsonyra, húsvétra, farsangra is. A szakkör tagjai között több foltvarró , és MFC tag is van.
A nyári táborban kapott ” életetre” az ötlet a város karácsonyfájának meghorgolására.
A világjárvány minket is súlytott, nem tudtunk találkozni, együtt lenni, foglalkozást tartani. Ez a kezdeményezés kiváló alkalom volt az újraindításra, az összetartásra, külön mégis együtt… egy szál ami összeköt minket.

Lizica Dochia vezetésével több mint harmincan horgoltak, érettebb és fiatalabb asszonyok, otthon TV nézés közben, de foglalkozáson kalákában is. Volt aki a „mozgalom” hatására csatlakozott a szakkörhöz. Aki nem tudott horgolni az gombolyított, vagy fonalat adományozott…
Jelen pillanatban 800 db 15X15 cm négyzet készült, ez több mint 800 órai munka, és jön hozzá az összevarrás, összehorgolás. Volt aki 2 db négyzetet horgolt, volt olyan aki 100 db-ot. Nem a mennyiség számított, hanem az együtt dolgozás egy közös célért. Az önkormányzat segítségével készült el a váz, 4 m magas 2 m átmérőjű alappal. November 28-án 16 órakor lesz az ünnepélyes felállítás, és átadás. Példaértékű kezdeményezés. Álljon itt néhány foto érzékeltetve a munkafolyamatot és a jó hangulatot. Megosztunk néhány horgolási mintát is, Karácsonyig még elkészülhet, kicsiben, a mi saját horgolt karácsonyfánk is.
Kiváló a maradék fonalak felhasználására A fonal jelen munkához középvastag, vagy vékony, de akkor több szálat fogjunk össze.

Békés ünnepeket kívánva
Kalydy Antónia

Alig egy hónap múlva karácsony….

…. megvannak a karácsonyfadíszek, kibogoztattad az égősort, de még valami hiányzik? A karácsonyfatalp takaró egyszerűen kiemeli a feldíszített karácsonyfa megjelenését, esztétikussá teszi az összképet a karácsonyfa körül. A talptakaró kiválóan alkalmas a fatörzs, az állvány, valamint a csúnya vezetékek eltakarására. Ezenkívül megvédi a padlót és a szőnyeget a lehullott fenyőtűktől és az ajándékok nemcsak a padlón hevernek.

A karácsonyfatalp takaró többféle stílusban, mintával és színben készülhet, biztos mindenki talál magának és a családjának tetszőt függetlenül attól, hogy valódi fát vagy műfenyőt díszit.

A teljesség igénye nélkül, pár ötletadó kép a Pintrestről:

Fényképekkel illusztrált, egyszerűen követhető leírás

Christmas Tree Skirt | (willcookforshoes.ca)

Ingyenesen letölthető minták

Quilted Tree Skirt – Free Pattern – Nana’s Favorites (whatsnanamaking.com) – linkre kattintva, majd lefelé lapozva, GET PATTERN HERE feliratra kattintva pdf-be letöltődik a minta

Quilt Inspiration: Free pattern day! Christmas Tree skirts – linkre kattintva, majd lefelé lapozva, minden minta előtt (CLICK for PDF pattern) feliratra kattintva pdf-be letöltődik a minta

Megvásárolható mintaleírások:

Winter Applique’ Tree Skirt PDF Pattern – The little Green Bean

The Atomic Starburst TREE SKIRT PDF Pattern — Violet Craft

Videók karácsonyfatalp takaró készítéséhez:

6 Fat Quarter Christmas Tree Skirt – YouTube

The Quilted Tree Skirt | Craftsy

SEW A CHRISTMAS TREE SKIRT! – YouTube

Make a Bargello Tree Skirt w/ June Tailor Pre-Printed Batting | a Shabby Fabrics Quilting Tutorial – YouTube

Karácsonyfatalp takaró kiszabásához egy kis segítség:

Turn a Quilt into a Tree Skirt with Violet Craft! – YouTube

Munkára fel!

Az elkészült  Karácsonyfatalp takarókról várjuk a képek a Céh facebook csoportjába „Magyar Foltvarró Céh / Hungarian Patchwork Guild” TAGOK csoportja | Facebook

Kellemes időtöltést!
Krauszné Bartók Erika

A nagy takaró kihívás – 2022.

Amikor foltvarró lettem, vadásztuk az anyagokat, kevés szép, jó minőségű volt, ha ilyent találtunk, túl sokat vettünk belőle. Aztán eljutottunk a külföldi kiállítások piactereire, ahol ki-ki pénztárcájának lehetősége szerint vásárolt, de itthon is mindenütt a méteráru boltokat kerestük. Az anyag meg csak gyűlt és gyűlt.
Először akkor végeztem komoly szanálást, amikor az egyik foltvarró csoporttársunk hagyatékát kaptuk meg. Sok olyan anyagot is meghagytam, mi már nem fér bele az ízlésembe és a terveimbe, mondván, majd karitatív takarók lesznek belőlük.
Aztán találkoztam még sok hagyatékkal, de a legutóbbi, aminek a sorsát magamra vállaltam, már annyira szíven ütött, hogy elhatároztam, sürgősen feldolgozom az anyagaimat. A legkézenfekvőbb célt a sajnos mindannyiunk bőrén egyre inkább tapasztalható világjárvány következtében sok árván maradt gyermek adta. Takarót varrok nekik.

De miért csak én? Hiszen rengetegen járunk ebben a cipőben. Hát létrehoztam A NAGY TAKARÓ KIHÍVÁST.
Aki csatlakozik, varrjon havonta egy-egy takarót a meglévő anyagaiból, ha kell, csak közbélést és hátlapot vásároljon hozzá, és karácsonyra ajándékozzuk meg velük a covid árvákat.
A cél kettős: örömszerzés és szellős varrószoba.
CSATLAKOZZATOK HOZZÁM! 2022 karácsonyán ajándékozzál takarót. Lépjetek be a Facebook csoportba, és varrjatok velem!

Acélosné Solymár Magdi

A Magyar Foltvarró Céh hozzájárul az e-hírfoltok terjesztéséhez, ezt kérlek a https://foltvarro.hu/e-hirfolt-2021-november/ link megosztásával tedd meg.

Varrógépcentrum ajánlata

Pfaff quilt expression 720 varrógép

IDT – rendszer
A PFAFF® beépített kettős anyagtovábbítója minden textilt egyenletesen és biztosan vezet, így tökéletes varratokat készíthet még a legmakacsabb anyagokra is.
Tágas varrófelület
A tű jobbján elhelyezkedő közel 250 mm-es varrófelület ideális nagyobb anyagdarabok varrásához.
Funkciók szabad gépi tűzéshez
Stoppoláskor vagy szabad gépi tűzéskor különféle funkciók közül választhat, így az alkalmazott technikához mindig megtalálhatja a legmegfelelőbbet.

37 tűpozíció
A gép kiválóan használható egyenes öltések készítéséhez, steppeléshez, szegélyezéshez vagy árokban tűzéshez.
Beépített tűbefűző
A beépített tűbefűzővel megerőltetés nélkül, könnyedén fűzheti be a cérnát.
További részleteket itt talál!

JUKI Magyarország ajánlata

Karácsonyi elő-akció csak CÉH tagoknak!

A hivatalos karácsonyi kedvezményt már novemberben megelőlegezzük minden kedves CÉH-tag részére!

Most minden JUKI háztartási varrógépre 15% kedvezményt adunk!

Az akció hivatalos időtartama 2021.12.01 – 2022.01.09-ig érvényes.
CÉH tagsági kártya felmutatásával a kedvezmény 2021.11.22-től igénybevehető!
Az ajánlat más kedvezménnyel nem összevonható!

Információk varrógépeinkről megtalálható a weboldalunkon:

https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

A karácsony mellett már a tavaszra hangolódva is kínálunk új patchwork anyagokat!

Legújabb karácsonyi anyagainkból és paneljeinkből még pont elkészítheted az adventi naptárt, vagy karácsonyi ajándékot, dekorációt.
A varráson kívül karácsonyfa díszek készítésére vagy kartonázs technikára is alkalmasak.
Válogass kedvedre ötletgyűjteményünkből, és készítsd el a saját verziódat részletes, lépésről-lépésre leírásunk alapján:
csillagok varrása
patchwork madárkák
díszgömb dekorációk és ajándékcsomagolás
Mikulás varrás log cabinnal
karácsonyfadísz gömb bevonás textillel
karácsonyi kúpdíszek textillel
szív doboz kartonázs technikával
jegyzettömb tartó kartonázs technikával
képkeretek kartonázs technikával

A patchwork anyagokra és a flízekre is 15% kedvezményt adunk a Céh tagoknak!
Online rendelés esetén webáruházunkban a rendelés összegzésénél a megjegyzésbe kell beírni a tagsági számot az MFC megjelöléssel. A kedvezményt a rendelés még nem tartalmazza, azt a számla kiállításakor fogjuk megadni.
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Csokifolt ajánlata

A november és a december a csillagok hónapjai. Mindegy, hogy épp karácsonyi anyagból varrjuk a csillagmintákat, azok biztosan örök darabok. Dekoratívak, variálhatóak. Ehhez nyújt segítséget a Hunter star, és Lemoyne star mintához készült új sablonjaink.

Egyedi varrási technikát ajánlunk hozzá, hogy a kevésbé gyakorlottak is szép és precíz  munkával dicsekedhessenek. December hónapban 10% kedvezménnyel segítünk, hogy igazi csillagos ünnepek legyenek. Ezzel kívánunk nagyon boldog ünnepeket minden foltvarrónak!

Sablonjaink több méretben, az alábbi oldalon érhetőek el:

Hunter Star 4″ sablon: http://csokifolt.hu/Hunter-Star-4

Hunter Star 6″ sablon: http://csokifolt.hu/Hunter-Star-6

Hunter Star 8″ sablon: http://csokifolt.hu/Hunter-Star-8

Lemoyne Csillaga 5″: http://csokifolt.hu/LEMOYNE-CSILLAGA-5

Lemoyne Csillaga 6″: http://csokifolt.hu/LEMOYNE-CSILLAGA-6

Jámbor Rudolf ajánlata

BUTIKA ajánlata

A Butika webáruház a kárácsonyi ünnepek előtt is nagy szeretettel vár minden „foltbolondot” szépséges amerikai karácsonyi patchwork vásznakkal: https://www.butika.hu/patchwork-pamutvasznak-karacsonyi-mintasak

Méterárú kinálatunkban található továbbá textilbőr és parafa anyag is.

Bőséges választékot kínálunk német Freudenberg flízekből, közbélésekből, táska merevítőkből, szivacs bélésekből és vetexekből: https://www.butika.hu/flizek-vatelinek-kozbelesek-textil-ragasztok

Találsz nálunk továbbá tömőanyagot a rongybabáidhoz is.

Akármilyen eszközre is lenne szükséged munkádhoz, keres fel mindket, mindent megteszünk, hogy segítsük álmodat megvalósítani. https://www.butika.hu/patchwork-varras

Az év végével eljön a különféle partik és bálok ideje is. Akár elegáns kis táskát szeretnél készíteni akár egy mesés stólát kötnél vagy horgolnál, nálunk metalálod a hozzávalókat.
Táska zárak és keretek széles választéka található webáruházunkban: https://www.butika.hu/kiegeszitok-taskakhoz

Különleges fonalcsodákat kínálunk neked az elegáns kiegészítőidhez: https://www.butika.hu/lana-gatto-oszi-es-teli-fonalak

Kövesd a blogunkat (https://www.butika.hu/blog) és a youtube csatornánkat (https://www.youtube.com/channel/UCEFfhr0RoJBQl0x58LIqGYQ/featured) is mert ott bemutatjuk a webáruházban kapható termékeket. Nagy szeretettel várunk a webáruházhoz tartozó facebook csoportban is: https://www.facebook.com/groups/butikaalkotokucko
ahol akár te is elmondhatod miről szeretnél többet olvasni és megmutathatod mi szépet alkotsz.

Ha a Magyar Foltvarró Céh tagja vagy és a vásárlásod véglegesitésekor begépeled a „MFC2021B” kuponkódot minden nem akciós termék árából, kapsz 10% kedvezményt.
A Céhes kuponodat a black weekenden is használhatod a nem akciós termékekre.

Egy vásárláskor egy kupon érvényesíthető és csak a nem akciós termékekre érvényes.

A Magyar Foltvarró Céh hozzájárul az e-hírfoltok terjesztéséhez, ezt kérlek a https://foltvarro.hu/e-hirfolt-2021-november/ link megosztásával tedd meg.