Siposné Cseh Margit – Dodecagon mintával kis kozmetikai táska

Dodecagon mintával kis kozmetikai táska
EZpiecer Dodecagon sablon 13mm
Egy applikációs mintát választottam. Az EZpiecer sablonra varrva elkészítjük a mintát, majd kipattogtatjuk a sablont, vasaljuk és az alapanyagra (15cmx20cm) applikáljuk a motívumot. Az EZpiecer sablonok az angol papírra varrás technikájához használhatóak, kézi varráshoz.
Ehhez a motívumhoz találsz videót a YouTube-on.
A kozmetikai táska mintájáról és varrásáról fotósorozatot készítettem. Mert így egyszerű.
Utolsó lépésként a zipzár végét egy kis textil tulipánnal díszítettem. A tulipánhoz egy darab 6cmx6cm anyagot vágtam, melyet első lépésként átlóban félbe hajtottam. Ötletként javaslom, ha nagyobb méretet szeretnél pl. oldaltáskának akkor válasz nagyobb sablont pl. a 19,5 mm-est. Az elkészítés ugyanaz, de a pánt alá varrj textiből két bújtatót, amibe majd a karabinert tudod akasztani.
A Dodecagon minta nagyon jól variálható azonos méretű hexagonnal vagy rombusszal, így csodálatos minta felületek hozhatók létre.
Sablonokat a foltvilag.com lapon tudod megrendelni.
Ez a projektem megjelent a Magicpatch 143-as számában az Edisaxe kiadó gondozásában.
Fogadjátok szeretettel!

Siposné Cseh Margitka

Gulyás Andrea – Blog bemutatása

2008. február 4-én írtam az első nyilvános blogbejegyzésemet. Előtte már a fórumokon Index, NLcafe sokat beszélgettünk a foltvarrást kedvelőkkel. A nicknevem “beszand” volt. Itt mutattuk meg egymásnak mit varrtunk, szabásminták mentek egymáshoz levélben. Alakult a foltvarrást kedvelők tábora. Nagyon sokakat innen ismerek és tart velük még ma is ez a régi barátság.
Blogot szinte az elsők között kezdtem el írni. Számomra a jó visszakereshetősége a legjobb értéke. Nagyon jó archívum ez, persze a képtárakkal együtt. Amikor nőtt a bejelentkezett olvasók száma mindig nagy örömmel töltött el. Sőt a blogger fejlesztéseknek köszönhetően, amikor látom honnan kerestek rám, olvastak bele a blogomba, nagyon jó érzés, hogy a világ nagyon távoli szegletéből is megnéztek.
A sok kiállítást és tábori pillanatokat is igyekeztem megosztani azokkal, akik nem jutottak ide el. Az én élményeimen keresztül kicsit bepillantást nyertek ezekbe a rendezvényekre, összejövetelekre.
Szeretek fotózni, így sok képpel szoktam a bejegyzéseimet kiegészíteni. Leírásokat, ill. technikákat is megmutattam postjaimban.
Később a családi élményeim is helyet kaptak a bejegyzésekben. A hozzászólók közül később személyesen is megismertem néhányukat, sőt országhatárokon átlépő barátnőm is lett a blog által Mimó! Vele minden évben találkoztunk, tavaly óta csak neten, mert sajnos a COVID ebbe is beleszólt. Remek elfoglaltság, sokat tanultam saját magam is a számítógép használata, kép és videó szerkesztésről.
Ez egy sokrétű elfoglaltságot jelent nekem, és mint az emlékkönyv visszanézhető, olvasható. Nagyon jó régi emlékeket feleleveníteni belőle, de elsősorban a foltvarrásról szól.
Ezért is lett a blogom címe: A jó kikapcsolódás titka, a foltvarrás.

Köszönöm, ha benéztek hozzám!
Gulyás Andrea = beszand
beszand@gmail.com
www.beszand.blogspot.com

Dr. Kalydy Antónia – “Boro” kabát

A márciusi  e-Hírfoltokban bemutattam egy pelerint, egy egyszerűen elkészíthető kabátot, vagy mellény ötletét. Én is kedvet kaptam, és egy japán ihletésű kabátot szeretnék, főleg farmer anyag felhasználásával elkészíteni. Megosztanám veletek az elkészítés menetét, tanulságait.
Eldöntöttem, hogy “boro” kabát lesz, szasikóval diszítve.
Szabásminta egyszerű: kabát háta, hossza, szélessége, saját méretre igazítva egy téglalap, eleje ugyanakkora, de félbevágva, nyakkivágás kialakítása v alakú, ujja hossz és bőség lemérve, trapéz alakúra szabva.
A szabásminta elkészítéséről bővebben olvashattok a március e-Hírfoltokban, visszanézhető a céh honlapján.
Javaslom a háta, 2 fél eleje, ujjak külön külön elkészítését, mert a kisebb darabokat könnyebb mozgatni, hímezni, megmunkálni. Egyben a kabát nagyon nagy, nehézkes vele dolgozni.
Elkészítettem tehát a szabásmintát egy vékonyabb, könnyen, kézi varrótűvel átölthető anyagból. Ez lesz a segítségem erre az alapra fogom a foltokat elrendezni, rögzíteni, illetve sashikóval díszíteni.

A foltok kiválasztása és az alapra ráhelyezése jó móka volt. A kiszabott alap nem fért el az asztalon, ezért a parkettára terítettem a lakásom  egy nyugalmas sarkába. Napokig válogattam,  cserélgettem, szabtam kisebbre az anyagdarabokat. Rájöttem, hogy csak farmerből  nehéz, pufajka szerű lenne a kabát, ezért kerestem színben  passzoló, vagy éppen elütő színű  vékonyabb, főleg vászon  anyag darabokat. Felhasználtam a saját festésű, főleg shibori technikával festett, batikolt  vásznakat is.
A hímzett farmer darabjaimat szerettem volna beépíteni, de nem illettek ide, pedig nagyon szerettem volna felhasználni.
Eldöntöttem csak kézzel fogok dolgozni, a foltok széleit szabadon hagyom, keskenyen egymásra fektetem, nem dolgozom el, hadd rongyolódjanak egy kicsit. Bízom benne, hogy a sashiko öltések össze fogják tartani.
A vékonyabb anyagok azért célszerűek, mert tessék elképzelni ezt még össze is kell varrni illetve hímezni, a néhol 2-3 réteg farmert átszúrni!!
Miután kialakult a végleges helye a foltoknak, összetűztem a rétegeket gombostűkkel. Fércelő öltésekkel 10 cm-ként hosszában keresztben összeférceltem, így már készen állt a hímzéshez.
Megjegyzem, varrógéppel is lehet dolgozni, akár gomblyuk öltéssel eldolgozni a széleket, de az “as you go” technikát is bátran használjátok, kinek kinek ízlése szerint.
A következő munkafázis a sashikó minták és öltések kiválasztása volt.
Úgy éreztem nekem feltétlenül szükségem van a sashikó gyűszűkre, ujj védőkre, az öltés segítő  kütyűkre, na, és persze speciális tűkre! Interneten be is vásároltam.!!!! Most gyakorlom a használatukat, de mivel én egyébként is csak gyűszűvel tudok varrni, leggyorsabban  még mindig a hagyományos gyűszűvel megy a hímzés, viszont a tű nagyon jó szolgálatot tesz. Erős, nem hajlik meg, jó a hegye, át lehet vele szúrni a rétegeket.
Fonalnak  bavallom a Honleány cérnát  és a maradék gyöngy hímzőcérnát használom, fehér,  világos, és sötétkék színben. Elkezdtem ezt a munkafázist.
A  kabát szegéséről és utó munkálatokról a következő e-Hírfoltokban számolok be.
Aki készített hasonló kabátot, mellényt, gyertek mutassátok be, cseréljünk tapasztalatot, ötletet  foltvarro.hu, Facebook oldalunkon.

Jó öltögetést
Dr. Kalydy Antónia

Rendelkezz adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti,

Személyi Jövedelemadójának
1%-áról,

a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.

5900 Orosháza, Levél utca 6.

ÚJ Adószám: 18549988-1-04

Számlaszáma: 11703006-20410559

OFF – ollótartó készítés

A szeptemberben megrendezésre kerülő OFF-on résztvevők számára apró ajándéktárggyal szeretnénk kedveskedni. Hogy az mi is legyen, ötletbörzét hirdettünk meg a tagok körében.

Ennek eredménye pedig egy mutatós nyakba akasztható kisolló tartó lett. Megvalósításához első körben a csoportvezetők támogatását kértük, de szerencsére egyéni felajánlások is érkeztek. A visszajelzések alapján örömmel látjuk, hogy már országszerte készülnek a szebbnél szebb nyakbavalók.

Bárki kedvet érez ahhoz, hogy munkájával hozzájáruljon a felhívásunkhoz, örömmel vesszük azt! Ránk porosodni biztos nem fognak, mert a megajándékozandók sora végtelen.

Beérkezési határidő: 2021. július 31.

A Vezetőség

EQA – “Újrafelhasznált textilek”

2020-ban elmaradt a birminghami Quiltfesztivál. A 2020-as EQA pályázatot 2021-re ismételten meghirdettèk.

Az elkészült quilteket 2021. 06. 15-ig kell eljuttatni Polyák Ildikó részére.

Kellemes varrogatást, várjuk pályázataitokat!

Sólyom Melinda: INSTALLÁCIÓ

Sólyom Melinda

Készítsünk közösen egy textil installációt a 2021-es OFF-ra! – kérte Melinda többek között a Hírfoltok 2021/1 számában.

Amire szükségetek lesz, hogy ti is el tudjátok készíteni a videó alapján:
12*26 cm fehér színű vászoncsík (plusz-mínusz 1cm)
• díszítéshez anyagdarabok, szalagok, gombok bármi
• tű, hímzőcérnák, olló
Bélelni nem kell, ez csak egy fedlap!
Ezeket a csíkokat összevarrjuk egy végtelen hosszú csíkká, amit bemutatunk Pilisvörösváron az OFF-on 2021. szeptember 10-12-én.

Ha kérdésetek van a solymelinda65@gmail.com e-mail címre írhattok!
Az elkészült darabokat egyénileg vagy csoportosan is el lehet küldeni legkésőbb 2021. július 31-ig az alábbi címre
Sólyom Melinda
2120 Dunakeszi, Kagyló u. 47/1.

SZERINTETEK MILYEN HOSSZÚ DARABOT TUDUNK KÖZÖSEN ÖSSZEVARRNI?

Szabadban varrás

Minden évben (tavaly kivételével) a csoportok nagy része szervez szabadban varrást júniusban. Fel szeretnénk benneteket kérni, hogy most is szervezzetek! Ha lehet, régionként is meg lehet hirdetni, de egy-egy csoport is varrhat a szabadban. Ha meghirdetitek, küldjétek el nekünk is a hírt, hogy minél többen vehessenek részt rajta a biztonság betartása mellett!

Csoportvezetői felhívás

Kedves Céhtagok!
Köszönöm az érdeklődéseteket a május 8-ai szakmai nap és közgyűlés iránt.
Remélem találtatok számotokra érdekes részleteket, technikákat, kiállítást. Javaslom nézegessétek, térjetek vissza egy egy témához, hisz a honlapon visszanézhető. Én magam is ezt teszem, mindig felfedezve egy egy újdonságot. Junius első napjaiban jelenik meg a papír alapú Hírfolt, fő témánk a 2021. szeptemberi OFF lesz. Próbálunk részletes, mindenre kiterjedő tájékoztatást adni. Időarányosan, a további információkat, tudnivalókat az e-Hírfoltokban, a Facebook zárt csoportunkban, e-mailban fogjátok megtalálni.

Kérem, a csoport- és régió vezetőket a hunpatch@foltvarro.hu e-mail címen keressenek meg, hogy kiegészíthessük, felfrissíthessük a névsort, hogy lehetőség legyen aktív kapcsolatot tartani veletek!

dr Kalydy Antónia elnök

Csider Sándor verse – “Folt bolt”

Városunk főterén,
annak is közepén
megnyílt a folt bolt.

Ajtón a bolt neve,
ablaka, függönye
mind foltokból volt.

Bolt falán folt,
folt hátán folt,
folt boltban folt zene,
foltokról szólt!

Folt polcon foltokból
nagy bőség volt,
foltboltos hírnevén
nem esett folt.

Csíkostól, pöttyöstől,
sárgáktól, kékektől
roskadt a pult,

estére a sok folt
foltvarró vásárlók
zsákjába bújt.

Toldozgat-foldozgat,
szorgos a nép,
úgy hiszi foltosan
élete szép.

Pedig mi elszakadt
már nem egész,
nem varrja össze csak
isteni kéz.

Varrógépcentrum ajánlata

bernette 05 ACADEMY varrógép

Megérkezett a bernette újdonsága, mely számos nagyszerű funkciójával, 30 beépített öltésével és erős motorjával áll a rendelkezésedre, hogy pillanatok alatt megvalósíthasd még a legmerészebb ötleteidet is.
3 év garancia, fém alkatrészek
• stretch programok
• tűbefűző
• öltéshossz és szélesség állítás
• szabadkar
• talpnyomás állítás
• egylépéses automata gomblyukazás
• rátolható varróasztal

Tartozékok: cikk-cakk talp, cipzár talp, rejtett cipzár talp, szegő talp, gombfelvarró talp, gomblyukazó talp, árokban tűző talp, nyitott applikáló talp, overlock talp, rejtett öltés talp, stoppoló, szabad gépi tűzőtalp, teflon talp
A további részleteket itt találod meg!

JUKI Magyarország ajánlata

A JUKI MO-730 széria overlock varrógépeivel szabadon engedheti kreativitását.

Alkosson akár trendi ruházatot, elragadó gyermekruhát, dekoratív otthon vagy divatelemeket és sok minden mást. A JUKI MO-734 és MO-735 típusok nagy választékot kínálnak a különböző öltésekből, továbbá számos kiváló technikai megoldással lettek felszerelve mint az automata hurokfogó befűző, színkódos szálbefűzés, automata hengerelt szegély, kikapcsolható felsőkés és még sok más.

További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/overlock-varrogepek/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Hozd be otthonodba a nyár kertjét!

A Gardenlife kollekció túlméretezett virágaival, lágy és friss színeivel hozd be otthonodba a nyár kertjét!
A modern árnyalatú vintage botanikai anyagokat a kerti pipacsok, sarkantyúkák, pünkösdi rózsák és petúniák figyelemért versengő virágai ihlették.
A tavaszi és nyári divatnak megfelelően az anyagok mintáiban új színek jelennek meg, mint például a mustár, pink, lila, korall, zöld, zsálya és kék.
A Gardenlife kollekció a virágos nyári paplanok varrásához is tökéletes!

A patchwork anyagokon kívül a flízekre is 15% kedvezményt adunk a Céh tagoknak!
Online rendelés esetén webáruházunkban a rendelés összegzésénél a megjegyzésbe kell beírni a tagsági számot az MFC megjelöléssel. A kedvezményt a rendelés még nem tartalmazza, azt a számla kiállításakor fogjuk megadni.
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.

Gyere, mert várunk!!

www.muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Lakástextil bolt – Jámbor Rudolf ajánlata

O R O S H Á Z A ,
K O S S U T H L . U . 3 4 .

3 0 / 7 6 8 – 4 6 4 3

H Ó D M E Z Ő V Á S Á R H E L Y ,
D R . R A P C S Á K A . U . 2 0 .
3 0 / 7 6 8 – 4 6 4 0

Várunk szeretettel!

Quiltive ajánlata

A pandémia lecsengésével mi is újranyitottunk! Várjuk ismét szeretettel a hozzánk hasonló varrni vágyókat.
Aki hozzánk ellátogat, a következőket találja a műhelyben:
– kiváló minőségű angol és amerikai méteráru
– amerikai elővágott anyagcsomagok (precut) – Layer Cake, Jelly Roll, Charm Pack, Fat Quarter
– minőségi pamut batik, jersey, french terry, softshell anyagok
– Juki nagykaros tűzőgép, melyhez tanfolyamokat is kínálunk, ill. a kész takarókat itt le is lehet tűzni
– kiscsoportos tanfolyamok – Patchwork Péntek, praktikus kiegészítők és ruhavarrás
– Fiskars és Mettler kiegészítők és még sok más a jó társaság, tea és kávé mellett. Látogassatok el hozzánk személyesen, de vásárolhattok webshopunkban is!
A hozzánk ellátogatók céhtagok 10% kedvezményben részesülnek!

www.quiltive.com

Mütyür Műhely ajánlata

Készüljünk fel időben a közös varrásokra, táborokra, találkozókra!
Amit kínálunk: Foltvarráshoz, kézimunkához méteráru, rövidáru és egyéb kiegészítők sora. Olfa, Prym termékek. Műhelyünkbe szervezett alkotói délutánok…
Folyamatosan bővülő készlettel várunk minden kedves érdeklődőt Kecskeméten, a Luther udvarban!

Mütyür Műhely Kft.
6000 Kecskemét, Luther udvar 76/383-645
H-P 10-18
Szo 9-12
mutyurmuhely@gmail.com

Minden MFC tagnak 10% kedvezményt biztosítunk!
Facebook: @mutyurmuhely

BUTIKA ajánlata

Amerikai designer patchwork pamutvásznak

A Butika webáruház nagy szeretettel vár minden “foltbolondot” szépséges amerikai designer patchwork pamutvásznakkal. Méteráru kínálatunkban található továbbá textilbőr és parafa anyag is. Bőséges választékot kínálunk német Freudenberg flízekből, közbélésekből, táska merevítőkből, szivacs bélésekből és vetexekből. Találsz nálunk továbbá tömőanyagot a rongybabáidhoz is. Kicsi, közepes, nagy, szögletes, kerek-forgatható sőt összecsukható vágólapot is kínálunk neked Prym-Omnigrid márkában. Rövid vagy hosszú, téglalap vagy négyzet, sőt akár háromszög vonalzó is kapható nálunk, szintén Prym-Omnigrid.
28mm-estől 60mm-esig mindenféle körkés megtalálható kínálatunkban, sőt körző fazon és szike is, ezek mind Prym-Olfa kések.
Akármilyen eszközre is lenne szükséged munkádhoz, keres fel mindkét, mindent megteszünk, hogy segítsük álmodat megvalósítani.
Ha a Magyar Foltvarró Céh tagja vagy és a vásárlásod véglegesítésekor begépeled a “MFC2021B” kuponkódot minden nem akciós termék árából, kapsz 10% kedvezményt. https://www.butika.hu/

Sulyok Levente ajánlata

Folyamatosam megújuló online és reméljük hamarosan offline tanfolyamokkal és egy hosszabb, kilenc részből álló projekttel is várok szeretettel minden érdeklődőt facebook csoportomban! Hogy első kézből értesülj minden újdonságról… Céhtagoknak minden tanfolyam árából 10% kedvezményt biztosítok.

ESKÁ Kézműves bolt ajánlata

Az ESKÁ Kézműves Műhely Győr legszélesebb kínálatával rendelkező hobby boltja. Patchwork anyagok, eszközök, gyapjú- és barkácsfilcek, textilbőrök nagy választéka található üzletünkben. Mindenkit szeretettel várunk megújult helyen, Győr központjában.

Eská kézműves bolt
Győr, Bartók Béla út 3.
Tel.: +36-20-455-4400
E-mail: eska.bolt@t-online.hu
Nyitva: H-P: 10-17.00 Sz: 10-13