OFF HÍREK

OFF – Tombola felhívás

Az OFF keretében szeretnénk veletek az OFF tombolán részt venni, együtt örömködni. A támogatóink számos felajánlást tettek erre, így azt gondoltuk, hogy mindenképpen meg szeretnénk szervezni ezt is. Azért, hogy ez ne csak egy 5 perces együtlét legyen, arra kérünk benneteket, hogy aki erőt, kedvet érez magában és szeretné, hogy más is örüljön az általa készített alkotásnak, készítsen és küldjön!
Amikor megérkezel az OFF-ra a belépéskor tudsz venni tombolajegyet, majd 2021. szeptember 11-én, szombaton a Művészetek Háza Színház termében kerül megrendezésre a tombola sorsolása.

Eddigi felajánlói között vannak: JUKI – tombola fődíj, Butika, Csokifolt, Fabtextil, Levendula Textil Szekszárd, Mütyür Műhely

 

Pályamunkák

Nagyon impozás helyre szánjuk az alkotásaitokat. Bíztatni szeretnénk benneteket, hogy nyáron alkossatok, varrjatok, pályázzatok. További információk: https://foltvarro.hu/off-2021/palyazat/

Pályázati lap leadási határidő: 2021. július 25.

Étkezés

A rendezvény alatt szombat/vasárnap szervezett étkezésre van lehetőség. Hús és húsmentes kétfogásos menü között lehet választani.

Kérünk benneteket, étkezési igényeteket leadni szíveskedjetek az alábbi email címre: hunpatch@foltvarro.hu

Leadási határidő: 2021. augusztus 31.

Nyaralás?! —QUILLOW

Ha már nyár, akkor vigyünk magunkkal olyan dolgokat, amiket mi varrtunk és praktikus. Tudod mi az a QUILLOW?
Ez egy takaró, amit össze tudsz hajtogatni párnává, tehát utazás közben a gyerek rá tud feküdni, ha hidegebb van az autóban ki is tudja hajtogatni. Ha piknikre mész, akkor pedig leterítheted.
Itt találod meg a szabásmintáját (Inchben).

A 18 inch-es rész bármilyen panel lehet. Ezt a takarót egy dán csoport tanította nekünk még a múlt évezredben. A panel helyén egy helyes kis foxi volt. (http://louquilts.blogspot.com/2014/02/scads-of-scotties.html?m=1)
Az alap pedig férfiingekből volt. Bármekkora lehet ez a takaró, lényeg, hogy el lehessen dugni a párnarészébe a nagy részt.

Hogy varrd meg:
https://www.youtube.com/watch?v=VzH3Xa2ne-c
Ez egy másik megoldás, máshova elhelyezve:
https://crafty.house/quillow-tutorial/?utm_source=crh-24b&utm_medium=social-pin&utm_term=20161213&utm_content=link&utm_campaign=quillow-tutorial&origin=crh_24b_social_pin_link_quillow-tutorial_20161213
Mindkét esetben megmutatják azt is, hogyan lehet belehajtogatni.
Ugyanezzel a megoldással a törölköződre is lehet varrni egy zsebet, illetve pántot, amivel vinni is tudod magaddal.
http://annamariahorner.blogspot.com/2007/06/totable-towel.html
Egy újabb variáció, ha párnát is varrsz bele:
https://www.lanacion.com.ar/lifestyle/3-en-1-nid1746825/
Még egy kicsit variálhatod, ha raksz rá lobogó zsebeket, illetve a törölköző teljes szélességében készíted el a bújtatót. Így átalakul egy napozóágy takaróvá:
https://www.virginiasweetpea.com/diy-lounge-chair-cover

Ki melyiket varrja meg a nyaraláshoz, strandoláshoz?
Király Mónika

Szmokkolás

Itt a nyár, nyit az ország és a világ, mi pedig pihenni nyaralni szeretnénk.
Na, de egy vérbeli „foltos” az még nyaron is varr…….na nem csak fejben, hanem kézzel is.
A klasszikus és népszerű nagymama virágoskertje, Lusy Boston mellett hadd ajánljam nektek az egyik kedvencemet a szmokkolást.
Biztosan többen ismeritek, de van aki most ismerkedik vele.
Kétségtelen készülni kell rá otthon egy kicsit. Elő kell rajzolni, vonalazni az anyagot:
Anyag: nem gyűrődő, műszálas, középvastag /fényes is jó/ hosszát, szélességét ki kell számolni a mintarajz segítségével.
Cérna, lehetőleg színben azonos vagy az anyag színével  harmonizáló jó szakítószilárdságú, pl. Mettler quilting waxed.
Tű: közepes hosszú, jó hegyes.
Ezzel a technikával lehet varrni, párnát, táskát /pakolósat és estélyit is/, de 3 D-s faliképnekre is kiváló.
A szmokkolás lényege: az anyag hátulján a megvarrandó mintának megfelelően rácsot/négyzethálót rajzolni vonalzó segítségével, majd a megjelölt kockák sarkait körben, összeölteni apró öltésekkel, összehúzni, rögzíteni az öltést, hogy ne bomoljon ki. Mehetünk tovább a következő, szomszédos összevarrandó kockára, hagyjunk cérnát a távolság áthidalására. Az öltések ismételjük, az összes bejelölt kockát összevarrjuk és összehúzuk.
Az anyag szinén jelenik meg a térbeli minta. Használhatunk a vonalazáshoz, az anyag szinétől és texturájától függően hőre illanó tollat, ceruzát, alkalmas a puha grafitceruza is, de szappannal is próbálkozhatunk. Ha készen vagyunk a szmokkolással a befejezés, a táska párna varrása már otthon géppel is történhet.

Rózsák szmokkolása
Oszd be az anyagot 6cm és 3cm négyzetekre az ábra alapján! Jelöld meg a 6 cm négyzet sarkait és oldalközepeit! Körbe ölts minden megjelölt pontba apró öltésekkel folyamatosan, majd húzd össze a cérnát! Rögzítsd, hogy ne bomoljon ki! Így varrd össze az összes 6 cm-es négyzetet! A hátulján igazítsd el és varrd össze a háromszög alakú kis füleket! Kevés tömő anyaggal is tehetsz bele. Néhány öltéssel rögzítsd! A színén csipesszel fogd meg a közepét az anyagnak és csavard meg! Kialakult a rózsa. Ezt 1 öltéssel varrd az alaphoz! Már csak ezt a műveletsort kell ismételni míg elkészül a kívánt méret.

További ötleteket a pinteresten is találsz:
https://hu.pinterest.com/rozsikabartokne/szmokkol%C3%A1s/?fbclid=IwAR3_psqKhUGvFqi-L8jOTD9F8Llni_cAk5NngH7Xhm2O9I2JCKr6pTKrsqU

Dr. Kalydy Antónia

Csider Sándor verse – Hol volt, hol nem volt

Hol volt, hol nem volt,
volt egyszer egy folt,
kockás, kopottas kabáton zöld szövetből volt.

Folt hátán feküdt,
egy nap elrepült,
a királyi bíbor palást gallérjára ült.

Gyorsan híre kelt,
órába sem telt,
udvaroncok díszruháin zöld folt énekelt.

Nevetett a folt,
jó humora volt,
felség úri kalapjára tovább vándorolt.

Minő díszes, szép!
Lelkendez a nép,
hízeleg és rohan nyomban kalapmesterért.

Folt divatot szül,
tökfedőkön ül,
látod, most is valahová új helyre repül.

Csider Sándor

CÉHES ŐSZI TÁBOR

Kedves Céhtagok!

Szeretnénk tovább vinni azt a hagyományt, hogy ősszel összejövünk egy hosszú hétvégére varrogatni.

A helyszín új: Orosháza Gyopárosfürdő, Alföld Gyöngye Hotel.
Időpont: 2021. október 15-17.

Lehet, többen ismeritek Gyopárosfürdőt, hisz évtizedek óta kultúrált, minden igényt kielégítő hydro és balneo therápiát nyújt a mozgásszervi betegségben szenvedőknek. Szauna és wellnes szolgáltatásai is kiválóak, de nem feledkeznek meg a családokról és a gyermekekről sem. Ez a hotel új, konferenciaközpont és rendezvényközpont is egyben. Árai barátságosak: az ár tartalmazza a bőséges svédasztalos reggelit, vacsorát és minden napra fürdőbelépőt. A szobák 2-és 3 ágyasok. Helyet tudnak biztosítani a férjeknek és a családoknak is.  A gyógyfürdő bejárata pár perces sétára van a Hoteltől.
Azzal is kedveskednek nekünk, hogy a tömegközlekedéssel /vonat, busz/ érkezőket az állomásról, a hazautazókat távozáskor a hotelből mikrobusszal ingyen szállítják. Ebéd lehetőség rendelkezésre áll, aki igényli. Figyelembe tudják venni a táplálkozási zavarokat, allergiát, vegán étrendet.
Nagyon szép, világos, jó villanyvilágítással rendelkező terem áll a rendelkezésünkre a varráshoz.

Még ne jelentkezzetek!!!! A későbbiekben az e-hírfoltokban, és a szeptember elején megjelenő Hírfoltok újságban is pontos információt adunk a jelentkezésről, annak helyéről, idejéről, a csendes tábor oktatóiról, témájáról és az árakról.  Sajnos a járványügyi helyzet csak ezt a szervezési szintet tette lehetővé.
Valószínűleg COVID oltási Igazolványra még akkor is szükségünk lesz!!!!!

Dr. Kalydy Antónia elnök

OFF – Kirándulás tippek a családnak

 

Nem tudom ki, hogy van vele én személy szerint már nagyon várom az OFF-ot. Bevallom ha elmegyek egy foltos rendezvényre, akkor tudom igazán jól érezni magamat ha tudom hogy a családommal (férj, egy 12 éves nagylány és egy 7 éves nagyfiú) is minden rendben van, nem unatkoznak, tartalmasan töltik az idő nélkülem, ezért mindig szervezek nekik is programot erre az időre.
Most sem fog ez másképp történni, miután Apa, mint minden jó férj ő is segített valamennyi kiállítást feltenni, mindent berendezni mehet a gyerekekkel kirándulni ami egyébként a család egyik kedvelt időtöltése.
Ehhez szeretnék ajánlani nektek pár túrát Pilisvörösvár környékén:

Remélem sikerült ötleteket adni a még tartalmasabb hétvége eltöltésére és esetleg máskor is visszalátogattok Pilisvörösvárra és környékére.

Krauszné Bartók Erika

Varrógépcentrum ajánlata

Pfaff quilt expression 720 varrógép

A Pfaff 720 tökéletes választást jelent, akár quilt-et tűznél, akár lakásdekorációs tárgyakat varrnál, akár ruhadarabokat készítenél. A tű jobbján elhelyezkedő közel 250 mm-es varrófelület ideális nagyobb anyagdarabok varrásához is.
A beépített kettős anyagtovábbítója minden textilt egyenletesen és biztosan vezet, így tökéletes varratokat készíthetsz még a legmakacsabb anyagokra is.
Az exkluzív öltésszerkesztő funkcióval új 9 mm-es öltéseket tervezhetsz, vagy módosíthatod a gép alapértelmezett öltéseit.
További részletek megtekintése

JUKI Magyarország ajánlata

Inspirálja magát a JUKI HZL-G szériával!

A BOX-FEED anyagtovábbító rendszerrel tökéletes varratokat készíthet a finomtól a nehéz anyagokig.
Az erőteljes anyagtovábbításnak köszönhetően több réteg farmer sem okoz gondot varrógépeinknek.
A széles varrótér a nagyobb munkák megvarrásához is helyet biztosít.
A varratminták széles választéka áll rendelkezésére amelyekkel izgalmasabbá teheti alkotásait.
Alkosson kedvére a JUKI varrógépeivel!

További részletekért látogasson el weboldalunkra:

https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-g120/

https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/hv/hzl-g220/

Most június hónapban 15% kedvezményt adunk a JUKI HZL-G szériákra!
Az ajánlat más kedvezménnyel nem összevonható!

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

A patchwork anyagokra és a flízekre is 15% kedvezményt adunk a Céh tagoknak!
Online rendelés esetén webáruházunkban a rendelés összegzésénél a megjegyzésbe kell beírni a tagsági számot az MFC megjelöléssel. A kedvezményt a rendelés még nem tartalmazza, azt a számla kiállításakor fogjuk megadni.
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.

Gyere, várunk!!

http://www.muveszellato.com/patchwork

O R O S H Á Z A ,
K O S S U T H L . U . 3 4 .

3 0 / 7 6 8 – 4 6 4 3

H Ó D M E Z Ő V Á S Á R H E L Y ,
D R . R A P C S Á K A . U . 2 0 .
3 0 / 7 6 8 – 4 6 4 0

Várunk szeretettel!

FAIRY QUILT ajánlata

ON-LINE tanfolyamok

Személyes tanfolyamok helyett most válassz online tanfolyamaink közül a Neked legjobban megfelelőt:
– Kezdő tűzés – alapminták rajzolásától és tűzésétől a sablonnal tűzésig. A tanfolyam elsődleges célja, hogy az alapmintákkal megismerkedj.
Bővebben is olvashatsz a tanfolyamról ide kattintva.
– Tollas tűzés – a tollak megszámlálhatatlan verziójáról, tűzésükről, „toll turbók”. A tanfolyam célja, hogy bármilyen méretű és alakú területet magabiztosan meg tudj tűzni tollas mintával.
Tudj meg többet a tollakról és a tanfolyamról.
– 30 napos tűzés kihívás – minden napra másik mintát veszünk górcső alá. Egy mintának rengeteg verziója létezik, így valójában sokkal több, mint 30 mintát mutatok be, hogyan érdemes tűzni, hova illik stb.
Az első 5 nap ingyenesen elérhető ide kattintva!

Céhtagoknak 10% kedvezmény!!!

BUTIKA ajánlata

A Butika webáruház nagy szeretettel vár minden „foltbolondot” szépséges amerikai designer patchwork pamutvásznakkal.
Méterárú kinálatunkban található továbbá textilbőr és parafa anyag is.
Bőséges választékot kínálunk német Freudenberg flízekből, közbélésekből, táska merevítőkből, szivacs bélésekből és vetexekből.
Találsz nálunk továbbá tömőanyagot a rongybabáidhoz is.
Kicsi, közepes, nagy, szögletes, kerek-forgatható sőt összecsukható vágólapot is kinálunk neked Prym-Omnigrid márkában.
Rövid vagy hosszú, téglalap vagy négyzet, sőt akár háromszög vonalzó is kapható nálunk, szintén Prym-Omnigrid.
28mm-estől 60mm-esig mindeféle körkés megtalálható kinálatunkban, sőt körző fazon és szike is, ezek mind Prym-Olfa vagy Prym-KAI kések.
Akármilyen eszközre is lenne szükséged munkádhoz, keres fel mindket, mindent megteszünk, hogy segítsük álmodat megvalósítani.
Ha a Magyar Foltvarró Céh tagja vagy és a vásárlásod véglegesitésekor begépeled a „MFC2021B” kuponkódot minden nem akciós termék árából, kapsz 10% kedvezményt.

Levendula Textil, Méteráru, Rövidáru, Ajándék Szekszárd