MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH KÖZGYŰLÉS – 2022. május 14. – 11:30 óra

HELYSZÍN: BUDAPEST, Kőrösi Csoma Sándor Kulturális központ (1105 Budapest, Szent László tér 7-14.)

SZAKMAI NAP/NYITOTT MŰHELY

TÉMA: HAGYOMÁNY ÉS ÚJRAHASZNOSÍTÁS

Kép forrása: korosi.org

2022. május 14. – 10:00-14:00

A szakmai napon megismerkedhettek a Veszprémi Foltvirágok és a Márkói Varrókör Egyesület tagjaival, akik 2022-ben az OFF-ot szervezik a Céh tagjai számára.
Nyitott műhellyel is várunk benneteket, kézi varrófelszerelést ne felejtsétek otthon.
A Veszprémi Foltvirágok már készítik a csomagokat, hogy be tudjanak avatni bennünket az újrahasznosított ékszerkészítés titkaiba.

Az újrahasznosítás jegyében:
Három különböző méretű farmerdarabra válogattunk össze apró maradék anyagdarabkákat. Boro varrással ajánljuk felvarrni az alapra az anyagdarabkákat. Ezeket találjátok majd a kis csomagocskákban.
Tetszés szerint lehet még csipkével, gombbal , egyebekkel is díszíteni.
Mi karkötő, nyaklánc illetve kitűző készítését gondoltuk, de lehet kulcstartó, könyvjelző vagy akár zippzár végére rögzíteni.

A Márkói Varrókör Egyesület tagjaival gyönyörű tulipánokat készíthetünk majd.
Természetesen a Céh Támogatóival is találkozhattok a PIACTÉREN.

Szeretettel várunk mindenkit, töltsünk együtt egy kellemes napot!
Magyar Foltvarró Céh
Veszprémi Foltvirágok
Márkói Varrókör Egyesület

Kép forrása: pinterest.com

SORSOLÁS – OFF tanfolyamon való részvétel nyertesei

2022. évben tagjaink között kisorsoltunk 3 szerencsést – magát megnevezni nem kívánó férj jelenlétében és a https://wheelofnames.com/ támogatásával – akik a Veszprémben megrendezésre kerülő OFF-on tanfolyami részvételt nyertek.
A nyerteseket a tanfolyamok meghirdetését követően (www.foltvarro.hu, e-hírfoltok) kérjük írjanak a hunpatch@foltvarro.hu címre melyik tanfolyamon szeretnének részt venni.

Pásztor Zoltánné

Balázs Fülöp Mária

Winter Péterné

Gratulálunk!
Magyar Foltvarró Céh

Tavaszra hangolódva

Végre beköszönt a tavasz és élvezhetjük a napsugarak melegét és a hosszabb nappalokat – ilyenkor örülünk a fényárnak, ami a lakásba az ablakon keresztül besüt. Más megvilágításba kerülnek szeretett tárgyaink és jó szívvel csinosítgatjuk otthonunkat, lakásunk is „évszakot vált”. Én igyekszem mindig a régi megmaradt kedves emlékeket is felhasználni. Ennek érdekében hétvégén akár bolhapiacot is látogatok, nagyon sok szép régi darabra lehet szert tenni. Sokunknak minden bizonnyal van otthon örökölt, kapott régi csipkéje, talán a női felmenők készítették saját kezűleg, vagy csak odaajándékozta egy ismerős „te biztos fel tudod használni” mondat kíséretében. Ezek most új szerepet kaphatnak, ha az ablakra készítünk belőlük függönyt: nem kell szabályosnak és hibátlannak lennie! Így csodálhatjuk az áttörő napsugarakat és a munkák mintázatát, ahogy azon átsütnek. Természetesen a régi darabok az asztalon is helyet kaphatnak, esetleg tavasszal nyíló virágok kíséretében. Mindenképpen őrizzük meg a múlt egy piciny szeletét otthonunkban, hiszen szépet és hasznosat alkotni már régen is vágytak az asszonyok.
Ebben az évszakban a húsvétra is készülünk: ilyenkor természetesen nyuszik kerülnek elő! Ezek készülhetnek különböző méretben és fazonban, egészen merész és élénk színeket is választhatunk, de akár pasztell árnyalatban is bájos dekorációk születhetnek. Fogadjátok szeretettel a mi nyuszijainkat – éppolyan különbözőek, mint mi magunk is: a pöttyös fülű nyuszit Anyu alkotta (livemaster.ru) , a trécselő, színes banda pedig az én kezeim között született meg (sweetbriarsisters.com).
Mindenkinek örömteli készülődést, ráhangolódást kívánunk az alkotáshoz és nagyon reméljük, hogy hamarosan ismét személyesen is találkozunk Veletek!

Gabi és Anami
(Cseraljai Gabi és Csukás Anami)
Forrás: csipkés függönyök képei a Pinterestről

Tűzés Tűzés Tűzés!!!

Először is fontosnak tartom megemlíteni, hogy egy klasszikus patchwork takartó 3 rétegből épül fel. Azért kell ezt tudni, mert így világossá válik a tűzés pontos szerepe ebben a folyamatban.
  • Előlap, amit mi foltvarrók készítünk el.

  • Közbélés , erről később ejtünk némi szót.

  • Hátlap, amire majd szintén kitérünk.

Ezeket a rétegeket hivatott a tűzés egymáshoz rögzíteni. Tehát ez az elsődleges funkciója ennek a műveletnek. Ugyanakkor ezáltal lesz a takarónk strapabíró és nem utolsó sorban így növeljük a szeretett darabunk élettartamát.

A steppelés másodlagos funkciója a díszítés. Ez a mai kor igénye szerint egyre nagyobb szerepet kap egy foltmunka készítésében. Talán teljes joggal jelenthetjük ki azt, hogy egy patchwork takaró csak akkor elfogadott, ha az megfelelően meg van tűzve.

Azonban egyet kell értenünk abban, hogy óriási különbség van a megtűzött és a tűzetlen munkák között. Természetesen nem egyformák az igények és az ízlések. (szerencsére) Van aki csak úgynevezett árokban tűzést választja, de van olyan is aki „agyonra” tűzi a munkáját.
Ha pályázatra nevezünk egy foltos munkánkat akkor a jelszó: tűzni, tűzni, tűzni és tűzni!

A tűzés lehet: kézi, gépi

Mi természetesen a szabad gépi tűzést boncolgatjuk hónapról hónapra.

Jelmondatunk pedig minden alkalommal: „ A tűzés foltjaid koronája!” Tótné Teri

Sziasztok! Remélem már mindenki nagyon várja a tavaszt és a tavaszi ünnepeket. A napsütés a kertbeni elfoglaltságok és nagytakarítás mellett tessék időt hagyni a dekorálásra is! Ehhez szeretnék most egy kis ötletet adni…

A mű címe: A tavaszi nagytakarítás alkalmával kimosott és a kerítésen száradó nyuszi

Lássunk is hozzá!
A szabásminta letöltéséhez kattints a linkre:
https://drive.google.com/file/d/13H2P7QlwAsgUT2Ubu7KgpsPR2RuKSTIo/view?usp=sharing
Nyomtatásnál mindig ügyelj, hogy 100% legyen beállítva. Mindenki nyomtatója más…
Nyomtatás után nézzük meg a mintán szereplő jeleket és értelmezzük azokat. A piros vonal mindenhol azt a helyet jelöli, ahol a darab ki lesz fordítva. A barna csillaggal jelöltem azokat a darabokat, amit nem kell kivágni, ezeket majd a Vliesofixre (kétoldalú ragasztófátyol) kell átrajzolni. A szaggatott vonal nem varrást jelöl, se nem dísztűzést, hanem filctollal rajzolt varratot imitáló vonal. Igen, csalni fogunk kicsit. Kézi varrás nem lesz a projektben (nyilván, ha valaki nagy vágyat érez, nincs megtiltva). Kézi varrás helyett rajzolni, illetve ragasztani fogunk.

1.  Rajzoljuk fel hőre-illanó jelölővel a testnek szánt, félbehajtott anyagra a fejet, füleket, testet, karokat, lábakat. Világosabbra rajzoljuk a pofit.

2. Préselt v. tömörített flízt teszünk az anyag alá és a rajzolt vonalon apró öltéssel mindent körbe varrunk. Ahol a kifordító nyílás a szélén van, ott ne varrjuk le azt a részt.

3. Varrás után minden darabot vágjunk körbe keskeny (max. 3mm) ráhagyással. Ahol a folt közepén van a kifordítás helye, óvatosan hasítsuk fel azt. Forgassuk ki a darabokat, belülről alaposan körmöljük el az éleket (pl. egy evőpálcával), majd vasaljuk ki őket.

4. Rajzoljuk a vliesofixre a felirat betűit, pocakot, a fülek belső részét kétszer.

Elnagyoltan vágjuk ki őket, majd a megfelelő anyagdarabokra vasaljuk fel (fonákoldalra).

Ha kihűlt, vágjuk ki a vonalon, majd húzzuk le a papír hordozót. A fül-pocak darabokat vasaljuk a helyére.

5a. Ragasztópisztollyal illesszük össze a test darabjait és fessük meg akrillal az arcot (szemek, orr).

5b. A vékony vonalak alkoholos filccel rajzolhatók, de FIGYELEM, mielőtt nekiesünk, a hátoldalon próbáljuk ki a filcet. Olyat használjunk, ami nem fut szét az anyagon.

6. Vágjuk ki filcből a háta takaró részt és ragasszuk a hátára, eltakarva ezzel a vágott éleket.

7. A kerítést én fából vágtam ki, de ha nincs kéznél fűrész és egy ügyes ezermester, természetesen textilből is megvarrhatod a darabokat ugyanígy préselt flízzel. Esetleg vasalhatsz bele táskamerevítőt is.

8. Ha a kerítés is kész, vasaljuk fel a feliratot. Rajzoljuk körbe ezt is szaggatott vonallal, mintha felvarrtuk volna.

9. „Húzzuk ki a ruhaszárító kötelet”, majd két csipesszel csipeszeljük rá a nyuszit.

Ugye milyen egyszerű volt?
Jó szórakozást és kellemes időtöltést, csodaszép tavaszt kívánok Mindenkinek!

Sulyok Levente

Egy takaró története

Valahol a múlt évben 2 hullám között Mezőtúron szerveztek foltvarrós hétvégét. Kacsuk Évi tanított egy viszonylag gyorsan elkészíthető ágytakarót.
Ahogy illik én is előkészültem: a megadott méretben, 14 színből kiszabtam a csíkokat, 2 oldalára rávarrtam a vékonyabb csíkokat, vasaltam, külön csomagoltam, jelzéssel láttam el. Büszkén megérkeztem a táborba, majd le is lohadtam, össze zsugorodtam, mert az összes csíkot nem jó méretben szabtam ki, 6 1/2″ helyett ,4 1/2″ -et. Na itt a tábor ezen része véget ért számomra, elmentem hímzést tanulni.
De elpakoltam egy dobozba, hátha jó lesz még valamire címmel. /mert ugye semmit nem dobunk ki!/
1  hónapja, én is kényszerpihenőn, karanténban voltam….mit csinál egy foltvarró? régi foltos újságokat nézeget… és lőn szembejött velem egy norvég foltos újságban egy blokk. Kettő perc kellett, hogy összeálljon, ezt fogom felhasználni , és takarót készítek az elszabott csíkokból.
Tehát 4 1/2″ szélességű csíkot szabunk, 2 oldalára 1 1/2″ szélességű csíkot varrunk, ez minden csíknál egyforma színű.
Vasaljuk, majd felszabjuk olyan hosszú darabokra amilyen a szélessége. Tehát egy négyzetet kapunk!!!
Inches talppal varrunk, akkor a varrás szélességeket leszámítva 6 1/2″ ” .
A széles középső csíkot véve alapul elrendezzük egy vízszintes egy függőleges váltakozva.
Én némi rendszert kerestem a színek között, így alakultak ki a váltakozó, ferde irányú, világos és sötétebb csíkok.
Egy délután elegendő volt a fedlap összevarrására.
Javaslat:
Maradék anyagok felhasználására is kiváló, akkor színes, tarka lesz a takarónk, készíthetjük egy szín árnyalataiból is. Játszani lehet a vékony csík színével, világos,vagy sötét akár fekete is lehet. Kisebb léptékkel táskát, nesszeszert is készíthetünk.
Mindez képekben elmesélve…

Dr. Kalydy Antónia

A Medallion projekt

Ahogy ígértük, minden hónapban megmutatjuk, hol is tartunk mi a medallion quiltekkel.
Február elején a Foltköltők Társasága úgy döntött, hogy közös projektbe fogunk. Minden hónapban cserélünk, így mindenki mindenki munkáján dolgozik egy kört. A második résszel már készen vagyunk, sőt, van aki a harmadikkal is, de azt majd később mutatjuk. Tehát a második kör után itt tartanak a művek:

Ahogy a múlt havi felhívásunkban is írtuk, szeretnénk, ha ez a projekt megmozgatná az egész országot, különösen örülnénk neki, ha a csoportba nem tartozó foltos társak is csatlakoznának, hogy egy kicsit részük lehessen közös munkában. A köd eloszlatása végett most leírom a dolgok menetét, mert sokakban kérdések maradtak….

  • Jelentkezz a kihívásra a megadott űrlap kitöltésével

  • Április elején csoportokba rendezünk titeket és kezdődhet is a munka. A résztvevőknek létrehozunk egy privát csoportot, ahol a tapasztalatokat kicseréljük, kérdéseket megvitatjuk.

  • A munka folyamata: Nincsenek minta, vagy technikai megkötések. Egyedül a méret az, amihez tartani kell magad. Mindenki elkészít egy adott méretű blokkot, kedvenc anyagból, kedvenc mintával. Azt tovább küldi a megjelölt varróstársnak. Mikor mindenkihez megérkezik a másik középső blokkja, rávarr egy következő kört, majd újra tovább küldi. Így megy ez, míg az ötödik vagy hatodik kör után vissza nem kerül mindenkihez a saját középső blokkja. Ekkor ő magának letűzi, keretezi.

  • Ha mindenki elkészül, keresünk rá egy alkalmat és helyszínt, hogy kiállíthassuk és megmutassuk a nagyérdeműnek.

Regisztrálni április 10-ig lehet. Utána kezdődik a JÁTÉK!

Töltsd ki az űrlapot a jelentkezéshez: https://forms.gle/ADvCVg2Jgk1bqeu98

Várunk mindenkit nagy-nagy szeretettel!

A foltköltők nevében: Levi

FOLTVARRÓ ESEMÉNYEK

Algyői Foltvarrók Köre kiállítás 2022. május 14., 10 órai kezdettel az Algyői Alkotóházban

(Algyő, Kastélykert utca 106.).

Észak- Kelet, Közép –Kelet Magyarországi Foltvarró Régiós TALÁLKOZÓ
A Tiszaújvárosi Művelődési Központ és a Tiszavirág Foltvarrókör tagjai foltvarrás iránt érdeklődők részére
2022. május 21-én régiós találkozót szervez összefogás és továbbképzés céljából.

9.00 -9.45 Gyülekező
9.45 -10.00 Köszöntő
10.00-12.00 Közös varrás, bemutatók, nyitott műhelyek
12.00-12.20 Ebéd elfogyasztása
12.20-13.00 Tombola
13.00-14.30 Közös varrás folytatása A nap folyamán lesz lehetőség vásárlásra is.

Részletesebb programmal később jelentkezünk.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

KIÁLLÍTÁS – 2022. április 1. péntek  – 15:00

20 ÉVES A CSODÁS UJJAK

Helyszín: MISKOLC, Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár

KIÁLLÍTÁS – 2022. május 7. – 11:00

80 + 20

Molnár Jánosné Marika, foltvarró céhmester 80 éves, a Szekszárdkörnyéki Foltvarró Egyesület 20 éves évfordulója alkalmából kiállítás nyílik 2022. május 7-én, szombaton 11 órakor a Babits Mihály Kulturális Központ Márványtermében és Bakta Galériájában. A kiállítások május 21-ig látogathatók.

Acélosné Solymár Magdi

TÁBOR!!! EGER – 2022. június 24-26.

Nagyon sok szeretettel várjuk újra foltos barátnőinket Egerbe, a szokásos, Hosszú Foltos Hétvégénkre.

Helyszín: Bornemissza Gergely Szakközép-, Szakiskola és Kollégium
3300 Eger, Kertész u. 128. ( itt van a szállás is)
Témák: Bíróné Úri Mártával fogunk varrogatni. Az előadás címe: Újhullámos pénztárca. Érdekes technika, és egy használati tárgy készül majd.
Csoporttagunk, Elekné Holló Hilda már bizonyította, hogy milyen klassz babákat tud varrni. Most bemutat nekünk egy új babát, amit megvarrhatnak a tábor lakói.
Lesz egy vendég előadónk, Gulyás Andrea. Az ő előadásának a témája még legyen meglepi. (nagggyon klasz lesz)

Természetesen a már bevált egyéb programok sem maradnak el. A szalonna sütésnek mindig nagy sikere van, nem hagyjuk ki. Épp akkor lesz Egerben a Kaláka Fesztivál, ha belefér az időbe, megnézzük őket. De nem marad el a szombat esti workshop sem, mint ahogy a varrogatás közbeni testmozgás.
Ebédet rendelni fogunk, a szokásos kávéra, sütire, reggelire vendégül látjuk a tábor lakóit.
Természetesen a részleteket még pontosítani fogjuk.
Jelentkezni lehet: sebeagi59@gmail.com email címen.
Sok szeretettel várunk mindenkit !!
Szepesi Ági

Rendelkezz adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti, Személyi Jövedelemadójának 1%-áról, a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.

5900 Orosháza, Levél utca 6.
Adószám: 18549988-1-04
Számlaszáma: 11703006-20410559

Varrógépcentrum ajánlata

Pfaff quilt expression 720 varrógép

IDT – rendszer
A PFAFF® beépített kettős anyagtovábbítója minden textilt egyenletesen és biztosan vezet, így tökéletes varratokat készíthet még a legmakacsabb anyagokra is.
Tágas varrófelület
A tű jobbján elhelyezkedő közel 250 mm-es varrófelület ideális nagyobb anyagdarabok varrásához.
Funkciók szabad gépi tűzéshez
Stoppoláskor vagy szabad gépi tűzéskor különféle funkciók közül választhat, így az alkalmazott technikához mindig megtalálhatja a legmegfelelőbbet.

37 tűpozíció
A gép kiválóan használható egyenes öltések készítéséhez, steppeléshez, szegélyezéshez vagy árokban tűzéshez.
Beépített tűbefűző
A beépített tűbefűzővel megerőltetés nélkül, könnyedén fűzheti be a cérnát.
További részleteket itt talál!

JUKI Magyarország ajánlata

Adjon méltó befejezést munkáinak!

Bemutatjuk a JUKI új varrógépét a JUKI MO-70BA overlockot.
Ez az új overlock sokak által várt funkcióval lett felszerelve, ez nem más mint a szabadkaros varrás lehetősége.
Ezzel megkönnyítve a nadrágszárak, pulóver ujjak, stb varrását.
Továbbá számos kiváló technikai megoldással lett felszerelve mint a talpnyomás állítás, beépített automata hengerelt szegély, kikapcsolható felsőkés, extra cérnavezető vastagabb díszítő cérnákkal való varráshoz, differenciált anyagtovábbítás és még sok más.
További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/overlock-varrogepek/mo-70ba/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Tavaszi varrogatás!

A Frankie anyagcsalád a gondtalan, retro hangulatot testesíti meg mintáival és színeivel, mellyel utazásra invitál az időben.
Tele kedves virágokkal, pöttyök közé rejtett szívecskékkel, geometriai mintákkal, ami tökéletes minden varrási munkához.
Frankie határozottan retro és eklektikusan vibráló varázsa pozitívan tölti be a kreatív lelkeket és az élettereket.

Májusi estén a SpaceX Falcon 9 rakéta felszállását nézve, Janet Clare ámulatát felváltotta az álmodozás, és ötletfüzetében sorra születtek a firka csillagok, csillagképek és galaxisok. Ezek a rajzok ihlették meg 2020 igazán lenyűgöző és optimista történetét, és jött létre az Astra kollekció.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A patchwork anyagokra és a flízekre a Foltvarró Céh tagoknak 15% kedvezményt adunk!
Online rendelés esetén webáruházunkban a rendelés összegzésénél a megjegyzésbe kell beírni a tagsági számot az MFC megjelöléssel. A kedvezményt a rendelés még nem tartalmazza, azt a számla kiállításakor fogjuk megadni.
Személyes vásárlásnál az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.
A kedvezmény más kedvezményekkel nem vonható össze, és akciós anyagokra nem érvényes!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Rendelj gyönyörű pamutvásznainkból minimum 9000 Ft értékben https://www.totagaskreativ.hu/patchwork-301/meteraru-307/pamutvaszon-406 , és ajándékba kapsz egy kb. 35×40 cm-es varrható műbőrt. Ne felejtsd a pénztár oldalon a megjegyzésbe beírni, hogy milyen színű textilbőrt kérsz. Itt tudod megnézni a színeket: https://www.totagaskreativ.hu/patchwork-301/kozbeles-kiegeszitok-310
Dobd fel a varrott cuccaidat!

SULYOK LEVENTE

Csatlakozz a facebook csoportomhoz, , vagy böngészd, ha már tag vagy!

Rendelhető szabásmintáim mellett, most jelentkezhetsz a tavaszi táborra,

 

vagy a BRNO-i utazásra

 

A szabásminták árából és a workshopokból továbbra is 10% kedvezmény minden céhtagnak!

BUTIKA ajánlata

A Butika webáruházban mindent megtalálsz amire az alkotáshoz szükséged lehet!

Foltvarráshoz amerikai designer anyagokat, minőségi flízeket, Prym-Olfa-Omnigrid eszközöket.
Nagyon sokan vagyunk úgy, hogy több hobbit is művelünk nagy szeretettel.
Kötögetsz, horgolsz, hajócsipkét készítesz, hímzel, tásákákat készítesz, babákat varrsz, amigurumi figurákat készítesz, nemezelsz vagy ruhákat varrsz?
Bármi más is legyen még a hobbid, a foltvarrás mellett, mi szeretnénk a segítségedre lenni a legjobb eszközökkel és alapanyagokkal.
Tegyél velünk egy próbát!
Ugye te sem szeretnél lemaradni az újdonságokról és az időszakos akcióinkiról? Ezért ne feled el kedvelni facebook oldalunkat.
Ha egy igazi sokszínű társaság tagja szeretnél lenni, csatlakozz alkotó kuckónkhoz.

Ha nálunk vásárolsz a rendelés véglegesítésekor ne feledd érvényesíteni a 10%-os kedvezmény kupont, ami minden Céh tagot megillet. Az „MFC2022C” kuponkód többször is, felhasználható az év folyamán és érvényes minden nem akciós termékre. Vásárlás véglegesítésekor kell a megfelelő mezőbe begépelned és te már azonnal a módosított összeget látod a kosaradban.

ELKÉSZÜLT A 2022.év TÁMOGATÓK LISTÁJA
Sok vásárlási, tanfolyami kedvezmények várnak rátok.

katt ide: TÁMOGATÓK
Nagy köszönet támogatóinknak, a  MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH nevében is.