CÉH TAGSÁGUNK

Kedves Céhtagok!

A 2022-es év tagdíj befizetés határideje lejárt. EDDIG, azaz 2022. január 10-ig…..474-en vagyunk, közülük 39 új tag.
Nagyon köszönjük a hűségét a volt tagoknak, akik megújították a tagságukat és nagy szeretettel, örömmel üdvözöljük az újakat. Közülük vannak, akik már voltak céhtagok és vannak, akik most léptek be először. Minden szempontból színes társaság vagyunk, sajnos kevesen. Természetesen később, sőt egész évben bármikor be lehet lépni a céhbe. Nagy elismerés a vezetőség tagjainak, akik ezt a tagdíjbefizetést és tagnévsor összeállítást levezényelték.
Sikeres évet kívánok mindnyájunknak.
A vezetőség nevében Dr. Kalydy Antónia elnök

Rendelkezz adód 1% -ról

Kérünk Mindenkit, aki teheti,
Személyi Jövedelemadójának
1%-áról,

a MAGYAR FOLTVARRÓ CÉH javára rendelkezzen.

5900 Orosháza, Levél utca 6.
Adószám: 18549988-1-04
Számlaszáma: 11703006-20410559

NŐNAPI KÖSZÖNTŐ

Kedves foltos lányok, hölgyek, asszonyok!

Nekem jutott az a megtisztelő feladat, hogy nőnap alkalmából kifejezzem jókívánságaimat. Március 8, Nőnap, a női egyenjogúság és a nők emberi jogainak napja.
Tudtad? Az első március 8-hoz kötődő esemény 1857-ben történt, amikor március 8-án az emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést követelő, több, mint negyvenezer textil- és konfekcióipari nődolgozó tüntettek New York utcáin. Milyen érdekes, hogy pont a textilipar… Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg. A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál. Így én se kívánhatok nektek mást erre az alkalomra, csak amit szoktam, minden szépet és jót, örömöt, boldogságot, egészséget! Legyen ma Tiétek a Föld összes virága! És

És ha már a virágnál tartunk, varrjunk is egy kicsit. A következőkben bemutatott nárcisszal szeretnélek köszönteni Benneteket. Készítsétek el bátran Ti is, mert bájos, tavaszias dísze lehet ajtónak, asztalnak egyaránt. És bátran állíthatom, egyáltalán nem egy ördöglakat.

Lássunk is hozzá:
Szükségünk lesz sárga, narancs, zöld, natúr és barnás anyagdarabokra, némi tömőanyagra, drótra (1,2mm vastag), virágcserép vagy fatábla, ragasztópisztoly, egyéb dekor elemek. Én ebben a leírásban 1db nárciszt írok le, nyilván annyival szorozd, ahányat készítesz.

Kiszabom a szirmokat. A tölcséres közepéhez a narancsból 1db 5x20cm, a külső szirmokhoz a sárgából 5db 8x8cm.
A narancs csíkot két rövid oldalával összefogva körré varrom, majd félbe hajtva az 5 centis oldalt, levasalom a gyűrűt.

A sárga szirmokat vasalóval „megorigamizom”. Egyik oldalfelezője mentén félbehajtom, levasalom. Ezután a két hajtott sarkot levasalom a közepéhez.

Erős cérnát fogok, körbefércelem a közepe részt, jól összehúzom, majd folytatólagosan ugyanarra a cérnára felfércelem az öt szirmot is. Eligazgatom, nagy öltésekkel rögzítek mindenkit a másikhoz.

A leveleket (3-4db) és a szárat (1db) felrajzolom a zöldre és vonalon körbevarrom. Kifordítás után a levelek közepébe bújtatót varrok, ahová 1 szál drótot bevezetek. A szárat úgy drótozom meg, hogy a dróttal együtt vastag fonalat is behúzok, így rögtön ki is lesz tömve. A kiszélesedő rész lesz a virág nyaka, ott picit tömök még bele, majd a virágfej „tarkójára” öltögetem, vagy ragasztom.

A leveleket a szár aljához ragasztom.

A natúr vászonból a hagyma részt kivágom háromszor. Kettőt egymásra téve megvarrom egyik oldalán, kinyitom, majd a harmadik elem két oldalára varrom az előzőek szabadon maradt oldalait. Kifordítom, kitömöm, a tetejét erős cérnával összehúzom, beledugom a virág szárát a levelekkel és jól odaerősítem. A hagymahéjből szabok 5-6db-ot (figyelj a szálirányra!!!), majd felragasztom a hagymára. Ragasztás közben picit húzni kell, hogy szépen ráfeküdjön. Ha cserepeset csinálsz, akkor el is készült, ha falidíszt, akkor kell még a gyökere, amit nyers fonalból készített bojttal érhetünk el.
Ezután már csak a kompozíciót kell elkészíteni belőlük!

Kellemes időtöltést kívánok hozzá!

Sok-sok szeretettel: Levi

FOLTMODERN KIÁLLÍTÁS – 2022. március 11.

A Csili Művelődési Központ és a FOLTMODERN csoport szeretettel meghívja önt és barátait, az IMPROVIZÁCIÓ című kiállításának a megnyitójára, 2022.03.11.-én (pénteken), 18 órára.

Idén mutatkozik be először a modern foltvarrást népszerűsítő foltvarró csoportunk, a foglalkozásunknak helyet adó művelődési házban, a https://www.csili.hu/ -ben.

Az improvizációs foltvarrás nálunk még gyerekcipőben jár, valójában nem is olyan könnyű, mint amilyennek látszik, de izgalmas és nagy szabadságot adó technika.
Így várunk szeretettel minden érdeklődőt, a Foltmodern csoport.

FOLTVARRÓK NAPJA – 2022. március 19.

Drága Foltvarró Barátaink!

A kertünkben már előbújt a hóvirág, lassan talán ideér a tavasz is. 2019 óta már a magyar Foltvarróknak is közös varrással ünneplik a Foltvarrók Napját. Az Amerikai Egyesült Államokban 30 éve indult a kezdeményezés, hogy minden március harmadik szombatja legyen a Foltvarrók Napja.
2022-ben március 19-re esik a Nemzetközi Foltvarrók Napja, szokásunkhoz híven, a Foltmodern csoporttal lázasan készülünk rá.

Az elmúlt években nem tudtunk adományozni, de idén, reményekkel telve felvettük a kapcsolatot szülészetekkel, hogy babatakarókat adjunk a március 19-én született kisbabáknak.
Ezekben a takarókban olyan blokkok is vannak, amit foltvarrók küldtek a felhívásunkra még 2020-ban, köszönet érte. Jó érzés arra gondolni, hogy végre célba érnek a szeretettel végzett munkánk gyümölcsei, ami egy kis céhtagsági összefogást is szimbolizál.
Az elkészült takarókat az alábbi linken láthatjátok:
http://foltvarroknapja.2kal.hu/galeria/galeria-2020/
illetve a babatakarók varrás közben készült néhány fénykép

Na de ezen a napon ismét varrhatunk közösen: idén egy kisebb használati tárgyra gondoltunk (varrógép takaró), azonban lehet mást is varrni az általunk bemutatott blokkokból. Kicsit játszhatunk felirattal, anyag szélekkel is.

Én már előkészítettem a hozzávaló anyagokat:

– bontott nadrágot,

– sárga, fehér modern anyagokat,

– megőrzött anyagszéleket,

– vékony fliezt …

Ha sikerült felkelteni az érdeklődéseteket, kövessetek bennünket idén is, március 19.-én!
Elérhetőségeink: FoltModern csoport https://www.facebook.com/groups/733751060034204, 
Foltvarrók Napja csoport https://www.facebook.com/groups/224712065141871
Honlap: https://foltvarroknapja.2kal.hu/
Csatlakozzatok csoportjainkhoz, hívjátok meg foltvarró társaitoka, küldjétek el korábban velünk varrt munkátokról készült képeket. A honlapon a korábbi események témáit és a leírásokat is megtaláljátok a Virtuális közös varrás cím alatt:
2019 Vadliba klasszikus és modern formában
2020 Lyuk a csűr falán variációk párna és tűpárna formában
2021 Részeg ember lépése nesszeszerben
Ha van kedvetek varrjátok meg és mutassátok!

Sólyom Melinda és a FoltModern csoport

HUNYOR FOLTVARRÓKÖR KIÁLLÍTÁS 2022. március 2-22.

Szeretettel ajánljuk figyelmetekbe az alábbi kiállítást:
Március 2. és 22. között a Pécsi Kulturális Központban (7633 Pécs, Dr. Veress Endre u. 6.) a Hunyor Foltvarrókör – a járványhelyzet bizonytalansága miatt – nem varrónapi programot tart, hanem természet témában készített kiállítást. Ezen a kiállításon láthatók majd a Studió MI munkái is. A kiállítás témája adta azt az ötletet, hogy a természetet hívjuk segítségül, ezért csak ökoprint technikával és növények főzetével megfestett textileket használtunk fel a quiltjeink készítéséhez.

TŰZÉS SOROZAT INDUL az e-hírfoltban  – TÓTNÉ TERI ÚTMUTATÁSÁVAL

A foltvarrás nagy MUMUSA!!!

A jövő hónaptól elindul egy sorozat itt az e-hírfoltokban, ami igyekszik nektek segítséget nyújtani a foltmunkáitok megtűzésében.

Miért is szükséges a tűzés? Mitől lesz szép és egyenletes a tűzésed? Szó lesz a szükséges eszközökről, kellékekről. Boncolgatjuk a mintaválasztás problematikáját. Ezekre a kérdésekre kaptok válaszokat ebben a cikksorozatban. (természetesen a személyes tapasztalataim alapján)
Tartsatok velem, velünk és ez a nagy mumus eltűnik és megszületik a jelmondatom…

„A tűzés foltjaid koronája!” Tótné Teri

Folyamatos információk az OFF-ról….

OFF 2022. szeptember 9-11.  – VESZPRÉM – SZÁLLÁSOK

Amikor 2022. év OFF helyszínét kerestük, azon gondolkodtunk, hogy egy olyan városban kerüljön megrendezésre, ahol még nem volt, könnyen megközelíthető, lehetőség van egyéb programokra-kirándulásokra, legyen elegendő szálláshely és ami a legfontosabb, hogy működő, lelkes foltvarró csoportok működnek.

Izgatottan kerestük fel a veszprémi csoportot, és annál nagyobb örömmel, izgalommal töltött el bennünket, hogy igenis VESZPRÉM ad helyet az idei OFF-nak.

Veszprémben három foltvarró csoport működik, illetve a környékén is többen szentelik szabadidejüket a foltvarrásnak. A céh vezetősége megkereste a Foltvirágok veszprémi csoportot, akik a Márkófolt Varrókör Egyesülettel karöltve vállalták az OFF megszervezését. Ennek két oka volt, egyrészt a korösszetétele a csoportoknak, másrészt az egyesületi forma, mely a pénzügyek lebonyolításához elengedhetetlen.

Veszprém foltvarró csoport
Veszprém

Kép forrása: pixabay.com

Márkó foltvarró csoport

Hotel/szálloda

https://villamedici.hu

https://betekints.hu/ajanlatok/csomagajanlatok/szallas-reggelivel Viadukt, Állatkert közelében, szép környezet,

https://www.hotelmalomkert.hu Közel a rendezvény helyszínéhez, jól megközelíthető, külső nagy parkoló, szép környezet

https://volgyikut.hu/panzio Még közelebb a rendezvény helyszínéhez, parkolás saját mélygarázsban, mellette kellemes szép park.

http://hostelmayer.hu Közel a városközponthoz, Pláza szomszédságában, ha jól láttam csak szállás, de ez a legújabb szálláslehetőség

https://hotelgizella.hu Vár nyugati oldala alatt , parkolás saját szabad parkolóban

http://hotelhistoria.hu A régi városrészben, saját parkolóval egy kisebb szálloda, de itt is minden kényelem megtalálható.

Érdemes a https://szallas.hu/ , vagy a https://booking.com ajánlatait is megnézni ezekről a szállodákról.

https://peterpal.hu/arak/

http://www.balacapanzio.hu/index.html

http://www.gyarmatietterem.hu/panzio/

https://szalayvilla.hu/araink/

Vendégház, apartmanok

https://szallas.hu/

Veszprém Room vendégház

Hársfa Vendégház

Környező településeken:

https://szallas.hu/

Nereus Park Hotel Balatonalmádi

Szépkilátás Vendégház Balatonalmádi

Nereus Park Hotel Balatonalmádi

Laroba Wellness Hotel Alsóörs

Szücs-apartman-Alsóörs

Panoráma Apartmanok Felsőörs

Kézműves Vendégház Felsőörs

https://www.holloesbarany.com Herend
Vidéki Porta Vendégház Herend

Kollégiumi szállások

http://www.fenyvespanzio.hu/hun/szobafoglalas.html,

Pannon Egyetem Központi Kollégium
Tel.:88/800-800
Email: recepcio@vekoll.uni-pannon.hu

Pannon Egyetem Magiszter Kollégium
Tel.:88/623-000
Email:magister@vekoll.uni-pannon.hu

Bemutatkozik a Foltköltők társasága

Hogy kik is vagyunk mi? Egy csoport. De sokkal több annál. Egy varrós csoport. Egy összetartó csoport. Egy jókedvű, mindent véghez viszünk csoport. Egy jókat eszünk és mindig jókedvűek vagyunk, nevetős csoport. Jelenleg hat taggal működünk Budapesten.
Csoportvezetőnk : Sulyok Levente
Tagjaink: Gráma Margó, Holczinger Judit, Borsody Nóri, Molnár Niki, Lukács Laci
Kis közösségünk egy nagyon összetartó társaság. Igyekszünk minden hónapban találkozni vagy még gyakrabban. Sokat varrunk együtt, de kipróbáltuk már a kosár és koszorú fonást, tűzzománcozást, kalligráf írást, festünk, fúrunk, faragunk, mindig kitalálunk valami kreatívat. A jeles ünnepeinket mindig megüljük és készülünk egymásnak meglepetésekkel. Indultunk pályázatokon többször és volt ahol díjat is kaptunk. Tartottunk tábort, közös varrást, ami nagyon nagy élmény volt nekünk (is). Sokat beszélgetünk szinte napi kapcsolatban vagyunk egymással. Ismerjük a másik búját, örömét. Kis csoportunkban nagyon jó barátságok kötődtek , reméljük ezek örökre szólnak és még sok-sok mindent fogunk együtt csinálni . Legújabb projektünket szeretnénk most nektek bemutatni és folyamatosan tudósítani benneteket arról, hogy is állunk, illetve kérünk is benneteket, hogy csatlakozzatok hozzánk! Tudjuk, hogy szerte az országban sok olyan foltvarró társunk van, aki nem tartozik csoportba, így nem élvezheti a közös munka örömét. Éppen ezért kérünk, hogy jelentkezzetek, rendeződjünk virtuális csoportba és alkossunk közösen.

Januárban egy hat körös medallion quiltbe vágtuk a fejszénket. Nem is egybe, hanem hatba. Ennek a lényege, hogy adottak a méretek. A képen van egy központi blokk, amit mindenki saját szájíze szerint elkészít (kedvenc szín, minta, technika…). Adott időre mindenki elkészíti a sajátját, majd egy előre megbeszélt sorrendben továbbadjuk. A következő kört így már más fogja rávarrni. Megkötés csak méretileg van. Hogy milyen mintával, anyaggal folytatja a másik, az rá van bízva. Így megy ez, míg mindegyik munka el nem jut mindegyikünkhöz. Ekkor visszaadjuk a tulajdonosának (aki a közepét varrta), aki lesteppeli és bekeretezi. A végére körülbelül 1,5m-es faliképet kapunk.Mi havonta cserélünk, így fél év alatt fog elkészülni a mű. Ígérjük, minden hírlevélben tudósítunk, hogy hol is tartunk. Íme a központi blokkok:

Ugye milyen jó móka? Csatlakozzatok hát ti is!!! Kellő jelentkező esetén csoportokba sorsolunk Titeket és segítünk a lebonyolításban is. Kérjük, hogy részvételi szándékotokat jelezzétek felénk az alábbi űrlap kitöltésével. A játék március végén indul, amit a következő E-hírfoltokban fogunk részletezni.
Kattints a linkre: https://forms.gle/nWt9WzuFAmpAT73f9
Köszönjük, ha velünk tartotok! Mert együtt varrni jó!
A Foltköltők nevében: Molnár Niki

…ezt a képet muszáj volt megmutatnunk, mert igazán ezek vagyunk mi…

FOLTVARRÓ BAKANCSOS CSOPORT nőnapi varrós napja 2022. március 5. – ELMARAD

Az idei március 5-re meghirdetett nőnapi varrós nap a járványhelyzet miatt sajnos elmarad. Az ajándékok készen vannak, a tombola fődíja már összehajtogatva, a varrnivaló meglepetés bezacskózva,a program összeállítva… Minden kész, de még nem merünk ennyi kedves vendéget meghívni. Megértéseteket köszönjük. Mindenkinek jó egészséget kívánunk, és a varrnivalókhoz több méter cérnát, sok szabadidőt.

Bakancsosok

Varrógépcentrum ajánlata

Univerzális varrógép asztal

A varrógép besüllyesztésnek köszönhetően hatalmas lesz a sík varrófelület.
Az asztal mérete 105x55cm, állítható magasságú.
Külön megvásárolható kiegészítők:
• Dupla cérnatartó a nagy cérnaspulnikhoz.
• Plexi lap, ami a varrógép kiemelése után lefedi a teljes kivágást az asztalon, így normál asztalként használható. A plexi lap alulról megvilágítható, így egyszerűen lehet szabásmintát átjelölni.
• Fiók a tartozékoknak.
Az asztallal kompatibilis varrógépek listáját megtalálod webáruházunkban!

JUKI Magyarország ajánlata

Könnyű szálbefűzés a levegő erejével!

A JUKI MO-1000, 2 tűs overlock varrógéppel gyerekjáték a szálbefűzés és a varrás!
A pneumatikus befűző rendszernek köszönhetően pillanatok alatt befűzheti a cérnát.
Alkosson kedvére akár trendi ruházatot, elragadó gyermekruhát, dekoratív otthon vagy divatelemeket és sok minden mást.
A JUKI MO-1000 típus nagy választékot kínálnak a különböző öltésekből, továbbá számos kiváló technikai megoldással lett felszerelve mint a pneumatikus hurokfogó befűző, automata hengerelt szegély, kikapcsolható felsőkés, automata tűbefűzés és még sok más.
További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/overlock-varrogepek/mo-1000/
A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Varrásra, alkotásra fel!

A Cotton Beach tökéletes névadás ennek a tengerparti ihletésű pamutszövet kollekciónak. A kagylók, a korallzátonyok és a tengerirózsák olyan motívumok, amelyek ezt a vegyes stílusú tervet inspirálták. A színek a lilától a sötét- és világoskorallig, homokos szürkéig, világos- és kékeszöldig valamint a kék különböző színárnyalatáig a tenger és tengeri élővilág színeit idézik, míg a sárgák a napsütést jelképezik.
Az új Cotton Beach anyagok felhasználásánál szóba jöhetnek a Tilda figurák öltöztetése, kiegészítőinek elkészítése is.

Effie’s Woods anyagcsalád mintái tele vannak kedvességgel, okossal, kíváncsisággal, barátságos állatokkal, valamint páfrányokkal, gombákkal és bogyókkal. A színek lágyak, és nem-semlegesek, így fiús és lányos gyerekszobákba is beleillenek. Az akvarell tapintása, a színek hatása és a motívumok egyaránt dédelgetik a gyerekek lelkét. Pár patchwork munka létrehozása ezzel erdei témával azt sugározza, hogy „Szeretlek.”

A Celestial anyagcsalád a modern életterekben népszerű fekete, fehér, szürke színek találkozása a minimalista stílussal, mely melegséget és megkülönböztetést adó extra színekkel egészül ki, mint például a lágy rózsaszín és a divatos mustár. A grafikai nyomatok és a nagyméretű kollázs ideális a kreatív álmaink megvalósításához.

Foltvarró Céh kedvezmény!

A Foltvarró Céh tagoknak 15% kedvezményt adunk a patchwork anyagokra és a flízekre!
Online rendelés esetén webáruházunkban a rendelés összegzésénél a megjegyzésbe kell beírni a tagsági számot az MFC megjelöléssel. A kedvezményt a rendelés még nem tartalmazza, azt a számla kiállításakor fogjuk megadni.
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.
A kedvezmény akciós anyagokra nem érvényes!

muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

BUTIKA ajánlata

A Butika webáruház idén még több újdonsággal vár minden kedves kézimunka rajongót.
Az elmúlt pár hétben több száz új termék került fel webáruházunk „polcaira”. Folyamatosan bővül a kínálatunk, ezért érdemes hozzánk gyakran benézni.
Méteres cipzárak, csipkék, szalagok, hevederek, táska tartozékok, Vlieseline termékek, kötős és horgolós termékek, dekor felvasalható foltok, gombok, dísz kapcsok és még hosszasan sorolhatnánk az újdonságokat.
A legjobban akkor jársz, ha te magad nézed meg őket webáruházunkban, vagy akár személyesen is Tiszavasváriban.
Hogy te sem maradj le az újdonságokról, azt tanácsoljuk kövess minket a közösségi médiában és csatlakozz csoportjainkhoz, az alkotó kuckónkhoz, illetve kézműves piacunkhoz ahol akár értékesítheted is a saját készítésű portékáid. Blogunkban számos termék bemutatót találsz, akár videóval is. A videóinkat a youtube csatornánkon is megnézheted, érdemes itt is követni minket, bemutattuk itt már patchwork újdonságokat, különféle flízeket, de még patentozókat is. Ne feled el kedvelni Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le az újdonságokról és az időszakos akcióinkról.

Természetesen ha a Magyar Foltvarró Céh tagja vagy, akkor idén is megillet téged is a 10%-os állandó kedvezmény kupon amit vásárlásod véglegesítésekor begépelsz a megfelelő mezőbe. Az „MFC2022C” kuponkód felhasználható egész évben és érvényes minden nem akciós termékre.