A Magyar Foltvarró Céh weboldala új köntösben

Frissítése, feltöltése folyamatos…

Nem kis munkánk van abban, hogy most az e-hírlevelet már egy megújult weboldalon, új köntösben olvashatjátok. Ahhoz azonban, hogy a tartalmakat frissíteni tudjuk hasznos információkkal, tudással láthassunk el benneteket ezen keresztül, rátok a TAG-okra is számítunk.
Olvassátok a hírlevelet, nézelődjetek az oldalunkon, kérjük töltsétek ki új kérdőívünket is.

A CÉH fő célkitűzései a teljesség igénye nékül:

– a foltvarrás/patchwork kézimunka technikájának, kultúrájának magyarországi megismertetése és terjesztése
– a foltvarrással foglalkozók szakmai ismereteinek gyarapítása, a tapasztalatcsere, az együtt dolgozás lehetőségének bővítése
– kedvtelésből készített kézimunkák mellett maradandó értéket teremtő, művészi színvonalú munkák készítésének és bemutatásának segítése.
A céhtagok kötelezettsége többek között a CÉH célkitűzéseinek megvalósításában a lehetőségeihez mérten közreműködni.
Jelen kérdőív célja e kötelezettségek felmérésére is irányul. A kitöltés önkéntes, kb 15 percet vesz igénybe , minden válasznak örülünk és előrébb visz a célkitűzéseink megvalósításában.

Magyar Foltvarró Céh – Google Űrlapok

Kérdőívet összeállította, szerkesztette: Storczné Révész Ágnes Király Mónika és Krauszné Bartók Erika

Kérdőív kitöltsének határideje: 2021.04.15.
Magyar Foltvarró Céh-Vezetőség

Felhívás

Őrületes tervezési üzemmódra kapcsoltunk és ezennel szeretnénk benneteket is bevonni a készülődésbe.
A következő OFF-ra látogatóknak (részletek hamarosan), szeretnénk apró ajándékkal kedveskedni, aminek megtervezésére-kivitelezésére keresünk olyan foltvarró csoportot, akár többet is, aki ennek megvalósításából ki nem maradna!
Kérünk benneteket, hogy ötleteiteket 2021. március 31-ig osszátok meg velünk, hogy a továbbiakat megbeszélhessük!
Üdv: Antónia, Erika, Csilla, Mónika, Évi

LÁNC, LÁNC Eszterlánc – Szakmai nap

Textil ékszerek kiállításhoz, első körben várjuk a tagok által készített textil ékszerekről, szettekről készített jó minőségű, nagy felbontású fényképeket 2020.04.10-ig a küldjetek a hunpatch@foltvarro.hu címre.

Az elmúlt hónapokban már megosztottunk veletek az e-hírfoltok hasábjain és az őszi öltögetés alkalmával jó pár ötletet, de ezeken túl is várjuk a munkáitokat.

Annak függvényében, hogy a szakmai napot meg tudjuk e tartani, kérjük majd elküldeni/eljuttatni a munkákat 2020.április 25-ig Krauszné Bartók Erikának.

Vezetőség

Tulipán minta

Amire szükségünk lesz:
– Kedvünkre való színű és mintájú pamutvászon darabok a virág fejének, zöld pamutvászon a szárnak és levélnek.
– Vastagabb szívószálak
– Szintetikus tömőanyag

Készítsünk sablont a virágnak és a leveleknek. amit a duplán hajtott anyagra fektetünk,körülrajzoljuk,majd géppel levarrjuk.Csak ezután vágjuk ki!Kifordítjuk, levasaljuk. A virágot jó szorosan megtöltjük a tömőanyaggal. A levelet nem kell! Szabjunk a virág szárának 5 cm széles, a szívószálnál kb 2 cm-el hosszabb zöld anyagot. A pamutcsík egyik oldalát pár milire behajtjva legépeljük,hogy amikor a beletekert szívószálat odaöltögetjük, ne foszoljon ki az anyagunk.Ennél a műveletnél segítségünkre lehet egy kevés ragsztó használata,hogy a műanyag szívószál ne mászkáljon el. Jöhet a levél rögzítése a szárra,legvégül a virág feje.Mint a yoyonál,picit behajtjuk az anyag szélét és dupla cérnval körbeférceljük,és ahogy rászúrjuk a virág szárára behúzzuk a cérnát,és így könnyedén odafércelhetjük.
Vigyázat, mert nem lehet abbahagyni a tulipán termesztést!

Forrás:

http://zhenskiy-sait.ru/master-klassy-po-rukodeliju/tyulpany-tilda-iz-tkani-vykrojka-i-master-klass.html
https://www.facebook.com/suitcasehandmade/photos/pcb.3895140420529556/3895140053862926/
https://hu.pinterest.com/pin/62346776081425526/
https://hu.pinterest.com/pin/687361961866565692/

Ruházati mintánk: PELERIN

Eljött a március, a jó idő, kellene egy új kabát, pelerin, vagy mellény? Egyszerű szabásmintákat mutatnék, melyeket mindenki el tud készíteni, nem igényel nagyobb varrónői tudást.
Először is tervezzük meg mit szeretnénk csinálni.

Pelerin
Néhány ötletet itt is találtok: (1) Pinterest

Javaslom sima kokcás füzetben méretarányos szabásmintát készítsetek, ehhez szükségünk lesz a saját vagy ha másnak csináljuk annak az illetőnek néhány testméretére:
• mérjük le a kar /válltól – csuklóig/ hosszat és
• adjuk hozzá a test középvonalától a vállig terjedő hosszt cm -ben.
Ez adja a fél szélességét a pelerinünknek.
Nem feltétlenül kell a csuklóig érni, lehet rövidebb illetve keskenyebb ez a szélesség. (Én egy viszonylag magas, hosszú végtagokkal rendelkező nő vagyok nekem ez 70 cm jött ki.)
• már csak a hosszát kell lemérni (nálam 75cm)
Így tehát ez egy 140 cm x 150 cm nagyságú anyagra lesz szükségünk.
Válasszunk egy bélés anyagot, javaslok hozzá egy puha, pamut anyagot, de patchwork anyag is megfelelelő. Igyekezzünk úgy választani, hogy ne legyen merev „pufajka „szerű a pelerinünk.

A hossza közepéig az elülső részt vágjuk fel és a hátán 2-3 cm mélyen, ezt félkörivben 5-6 cm szélességben kerekítsük le, ezzel kialakítottuk a nyak vonalát.

Most jön a móka az előlap megtervezése:
• lehet csikokat összevarrni,
• blokkokat beépíteni,
• csak foltokat elhelyezni,
• farmerből, festett anyagból, csipkét, hímzett darabokat,
• szasikót vagy pamut jerseyből Alabama Chanin szerint hímezni
• ajánlom a Boro technika alkalmazását is (1) Pinterest
A bélés fonák oldalán dolgozunk, használhatunk ragasztó sprayt, a foltokat rögzíthetjük férceléssel, de dolgozhatunk as you go technikával is.
Ha készen vagyunk igazítsuk le a széleket,szegjük be, és már el is kápráztatunk mindenkit egy különleges, egyedi pelerinnel.

Mellény egyszerű változat

Választhatunk hozzá vastagabb két oldalán használható, nem foszló szélű anyagot. Szabásmintát saját méretéhez ki-ki alakítsa kicsit és a hosszát is tetszés szerint válassza meg.
A karkivágást elkészítjük, kerekítsük le a két felső sarkát, és már használhatjuk is. Természetesen ne álljunk meg itt, kicsit bolondítsuk meg rátéttel, hímzéssel, de akár lyukas quilt technikával is.

Egyszerű kabát, japán beütéssel

Ötletbörze: (1) Pinterest
A szabásminta majdnem univerzális, de a hosszát, mellbőségét, karhosszát, ki-ki igazítsa a saját méretéhez. Elkészítése hasonló a fent leírt pelerinhez, de ennek ujja is van és az oldalát itt összevarjuk, és az ujját bevarrjuk.  A külső díszes oldal elkészítése szintén egyedi, ki ki válassza a neki tetsző technikát és anyagot.

Ha kiváncsiak vagytok milyen lett a kabátkám, figyeljétek a következő e- hírfoltokat is!

Mutassátok meg nekünk milyen foltvarró kabátban, mellényben várjátok a tavaszt!
Összeállította: Dr. Kalydy Antónia

Bemutatkozik a Mezőkovácsházi Foltvarró Kör

Dél-Alföld kisvárosában Mezőkovácsházán 2007-ben alakult a Százszorszép Foltvarrókör. Kezdetben 8 fővel, ami a későbbi évek folyamán, a foltcsodák láttán 18 főre nőtt. 5 évig egy Orosházi foltvarró, Fazekas Éva vezette a csoportot, Ő volt az, aki bevezetett bennünket a foltvarrás csodálatos világába.
Majd 2012-től a csoport vezetését Duma Györgyné Marika vette át. Csoportunk 2 hetente tart foglalkozást, a helyi Kalocsa Róza Művelődési Házba, ahol igyekszünk mindig új dolgokat varrni, tapasztalatokat cserélni. Szinte minden évben rendezünk kiállítást az az évben varrt munkáinkból, és ahova meghívjuk környező foltosokat is. A kiállításunk általában 1 hónapig tekinthető meg. Sok helyi lakos, iskolai osztályok szokták megtekinteni. A kiállításainkról több esetben tudósított a Békés megyei lap is. Több varrós napot rendezünk, ahol külső előadó segítségével több technikát tanulunk. /smokkolás, tűzés, festés/. Ezen alkalmakkor mindig hívjuk a környező foltvarrókat is – Orosháza, Gyula, Békéscsaba, Nagyszénás -.

Csoportunkkal rendszeresen részt veszünk a környékbeli foltos rendezvényeken – kiállítás, varrós napok – /Gyula, Orosháza, Mezőtúr/, de voltunk már Budapest, Dunaújváros, Tatabánya, Mezőtúron is, ahol mindig újabb mintákat tanulunk, különböző fortélyokat sajátítunk el.
Ezek a találkozók nagyon hasznosak, nemcsak hogy tanulunk, de barátkozunk, jókat diskurálunk, feltöltődünk, ami inspirál bennünket a további munkánkban.
A Művelődési Ház, és a Város vezetése elismeri munkánkat, melynek eredményeként 2020-ban, Duma Györgyné csoportvezetőnk munkásságát helyi értéknek minősítette.

A csoportunk bekapcsolódik a város életébe, varrtunk már a városnak kitűzőket /rózsát 120 db-ot/ a Műv.Ház –nak karácsonyi, húsvéti díszeket, valamint a karácsonyi kézműves foglalkozásokon gyerekekkel közösen dísztárgyakat készítettünk.
Többen a csoportunkból tevékenyen részt vesznek a Mezőkovácsházi Kézműves Kör munkájában is. /szövés, nemezelés, hímzés, gyöngyfűzés/.
Vannak olyan foltvarróink, akik a patchwork keretében használt anyagokat és használati tárgyakat innovatív módon ötvözik a népművészetben fellelhető hímzések motívum kincseivel. Kezdeményezésük elismerést aratott szakavatott zsűri előtt. Tevékenységüket több díjjal is elismerték. Több munkájuk I. II.III. helyezést ért el! Munkáikat megyénken belül és kívül több településen Budapesten és külföldön Rijekában, Jelsavában is kiállították. Az országos zsűri Számos alkotásukat „Modern Művészeti termék”-nek minősítette.
Ők név szerint: Bogár Istvánné, Molnár Lászlóné, Tóth Ferencné.
Szabó Istvánné pedig több munkájával csoport I. díjat szerezte meg 2020.-ban, az Országos Textiles Konferencián.
Lányok büszkék vagyunk rátok!
2020. tavaszán terveztünk kiállítást, de a pandémia sajnos közbeszólt.
Azonban a varrógépeink nem álltak le, a Dél-békés Mentőcsoport megkeresésére maszkokat varrtunk, – 20.000 db-ot – amit a Mentőcsoport itt Mezőkovácsházán, és a környező településeken osztott szét a lakosok részére.
Ezen kívül varrtunk maszkokat az iskolának, gyógyszertárnak, a családoknak, ismerősöknek, és varrjuk még ma is.
Igaz, személyesen nem találkozhatunk, így a kapcsolatot telefonon, és főleg interneten tartjuk, ahol van egy zárt csoportunk, és leírás, videók alapján folytatjuk a munkánkat, probléma, kérdés esetén megbeszéljük.
Nagyon várjuk, hogy vége legyen ennek a bezártságnak, mert nagyon hiányoznak a találkozások, a szakmai megbeszélések, a jókedvű összejövetelek, hiszen mondhatjuk, hogy a mi csoportunk egy nagy család!
A fényképek a 2017-es, 10 éves foltvarró találkozó és kiállítás alkalmából készültek, fogadjátok szeretettel.
A találkozón több mint 200-an voltunk, az ország különböző részeiről is eljöttek foltvarró barátnőink, ahol bemutatkozott 10 asztalnál 10 kézműves mesterség, és a jeles évforduló alkalmából 10 táskát sorsoltunk ki a jelentkezők között.
Feledhetetlen szép nap volt!

Varrógépcentrum ajánlata

Univerzális varrógép asztal

A varrógép besüllyeszthető az asztal síkjába, és egy a varrógép típusának megfelelő méretű plexi lap segítségével az egész asztal egy nagy sík varrófelület lesz. Hímzőgép esetén hímzőegység nélkül süllyeszthető! Egy kiegészítő plexi lap behelyezésével, normál asztalként használható a varrógép állvány. Például alulról megvilágítva nagy segítség a szabásminták átjelölésében.
Kompatibilis gépek:
• Bernina: 435, 475QE, 480, 535, 570QE, 590, 720, 770QE, 790Plus, aurora 440QE, 550QE, 750QE
• Bernette: b77, (B79-hímzőegység nélkül süllyeszthető)
• Pfaff: Select 4.2, Ambition 610, 620, Quilt Ambition 630, (Creative 1.5-hímzőegység nélkül süllyeszthető), Expression 710, Quilt 720, régi expression, tipmatic
• Brother: A16, A80, A150, (280D-hímzőegység nélkül süllyeszthető), F410, F420, F460, (F480-hímzőegység nélkül süllyeszthető), 1100, 1300, 1800Q, (2600-hímzőegység nélkül süllyeszthető)
• Janome: 7700
Egyéb típusokhoz egyedi megrendelés alapján. Az asztal további részletei itt találhatóak.

JUKI Magyarország ajánlata

JUKI TL-2010Q

Ez az 1 tűs, huroköltéses, félipari varrógép tökéletes választás a quilt és patchwork szerelmeseinek. A JUKI TL-2010Q automata szálvágással, térdemelő karral, tű le/fel pozícionálással, az ipari varrógépekből adoptált szálfeszítő rendszerrel igazi társa lesz az alkotásban. Ezzel a varrógéppel tökéletes varratokat alkothat akár quilt tűzésénél, lakásdekorációs tárgyak vagy ruhadarabok készítésénél. A nagy varrótér lehetővé teszi nagyobb munkák elkészítését is. Erőteljes anyagtovábbító rendszerének köszönhetően a több réteg anyag varrása sem okoz gondot.
További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/quilt-varrogepek/tl2010q/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

Freudenber Vlieselin flízek már 30-50 cm-től rendelhetők webáruházunkban!
A patchwork anyagokon kívül a flízekre is 15% kedvezményt adunk a Céh tagoknak!
Webes rendelés esetén a rendelés összegzésénél a megjegyzésbe kell beírni a tagsági számot az MFC megjelöléssel. A kedvezményt a rendelés még nem tartalmazza, azt a számla kiállításakor fogjuk megadni.
Az Üllői út 30-ban lévő üzletünkben amint nyithatjuk az üzletet személyes vásárlásnál csak a MFC tagsági igazolványt kell felmutatni a pénztárban.

Egyszerűen elkészíthető tavaszi virágkoszorús, és divatos patchwork tojásos dekorációs ötleteink leírásával segítünk ráhangolódni a közelgő húsvéti ünnepre!

Várunk benneteket!!

www.muveszellato.com/patchwork

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

TÓTÁGAS KREATÍV HOBBI WEBÁRUHÁZ

HOBBI – MŰVÉSZ – PATCHWORK

minden mennyiségben!

ALKOSS, ÖRÜLJ, ÉLJ!

Regisztrálj a 10% kedvezményért!

Csokifolt ajánlata

Ebben a hónapban a FOLTVARRÓK NAPJA alkalmából egy meglepetéssel készültünk, így március végéig minden részeg ember lépése mintához kapcsolódó sablonunkból 10% kedvezményt biztosítunk:
– Két méretben részeg ember lépése sablonok és az összekötő elem
(akár kedvezményesen csomagban)
– Lollipop sablon
– Bellatrix sablon
– Narancshéj sablon
– Tűzkerék

Webáruházunk: www.csokifolt.hu
YouTube oldalunk: https://www.youtube.com/channel/UCDtDBO_1dI3RPL8lPi65wOQ
Facebook oldalunk: https://www.facebook.com/csokifolt

FAIRY QUILT  ajánlata

Személyes tanfolyamok helyett most válassz online tanfolyamaink
közül a Neked legjobban megfelelőt:

– Kezdő tűzés – alapminták rajzolásától és tűzésétől a sablonnal tűzésig.
A tanfolyam elsődleges célja, hogy az alapmintákkal megismerkedj.
Bővebben is olvashatsz a tanfolyamról ide kattintva.
– Tollas tűzés – a tollak megszámlálhatatlan verziójáról, tűzésükről,
„toll turbók”. A tanfolyam célja, hogy bármilyen méretű és alakú
területet magabiztosan meg tudj tűzni tollas mintával.
Tudj meg többet a tollakról és a tanfolyamról.
– 30 napos tűzés kihívás – minden napra másik mintát veszünk
górcső alá
Egy mintának rengeteg verziója létezik, így valójában sokkal több, mint
30 mintát mutatok be, hogyan érdemes tűzni, hova illik stb.
Az első 5 nap ingyenesen elérhető ide kattintva!

Céhtagoknak 10% kedvezmény!!!

BUTIKA webáruház ajánlata

www.Butika.hu – a kreatív emberek webáruháza

Mi minden kapható a Butikánál? Minden ami kézműves hobbidhoz szükséges lehet:
– amerikai patchwork designer anyagok
– eszközök foltvarráshoz: vágólapok, körkések, vonalzók, ollók, csipeszek és sok minden más
– Freudenberg flízek, merevítők, közbélések bő választéka
– kellékek táska készítéshez
– eszközök és alapanyagok sokféle kézműves technikához
Nézzetek be hozzánk: www.butika.hu
A Magyar Foltvarró Céh tagjainak állandó 10%-os kedvezményt biztosítunk.