Közgyűlés 2021. május – Szakmai nap

Kép forrása: piaxabay.com

Kedves Céhtagok!

A 2021. május 08-ra meghirdetett Közgyűlés és Szakmai nap nem tartható meg, a veszélyhelyzet során a személy- és vagyonegyesítő szervezetek működésére vonatkozó eltérő rendelkezésekről szóló 502/2020.(XI.16.) Korm.rendelet alapján – figyelemmel még a 80/2021. (II.22) Korm.rendeletre, amely 2020. november 17. napján vészhelyzetet rendelt el az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humán-járvány következményeinek elhárítására, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében.

A rendelet lehetőséget ad arra, hogy a Felügyelő Bizottság írásbeli jelentésének birtokában a Magyar Foltvarró Céh 2020. évi beszámolóját a Magyar Foltvarró Céh vezetősége elfogadja, a vezetőség döntése Határozatnak minősül.

Magyar Foltvarró Céh 2020. évi beszámolóját és mellékleteit, továbbá a Felügyelő Bizottság jelentését és beszámoló elfogadásáról szóló Határozati javaslatot, majd a Határozatot, a www.foltvarro.hu oldalon közzé fogjuk tenni, illetve a 2021/02 Hírfoltokba megjelenítjük, továbbá valamennyi jogszabályi kötelezettségének eleget tesz ezzel kapcsolatban a Magyar Foltvarró Céh.

A meghozott Határozat elfogadásáról a vészhelyzet megszűnését követően 2021.09.11-én 9.30-kor Pilisvörösváron az OFF megnyitója előtt összehívandó Rendkívüli közgyűlésen dönthetnek a Magyar Foltvarró Céh tagjai.

A Szakmai nappal kapcsolatban figyeljétek hírcsatornáinkat, weboldalunkat, Facebook oldalunkat, e-hírlevelet, melyen keresztül a tervezett kiállítások, workshop-ok szakmai anyagát a rendelkezésetekre bocsátjuk.

Addig is köszönjük türelmeteket, megértéseteket, segítségeteket a Szakmai nappal kapcsolatos „virtuális anyag” összeállításában.

Magyar Foltvarró Céh Vezetősége

Ismételt S.O.S Felhívás Szakmai napra

A 2021. 05. 08-i szakmai napra tervezett Textil ékszer virtuális kiállításhoz továbbra is várjuk a tagok által készített textil ékszerekről, szettekről készített jó minőségű, nagy felbontású fényképeket.

Kérjük a fényképeket legkésőbb 2021. április 30-ig megküldeni szíveskedjetek, a hunpatch@foltvarro.hu e-mail címre!
Magyar Foltvarró Céh vezetőség

OFF – 2021. Pilisvörösvár

A járványügyi helyzet, az ország átoltottsága úgy tűnik, lehetővé teszi a 2021-es OFF megrendezését!!!!! Pilisvörösvár ad helyet nagy szeretettel a rendezvénynek szeptember 10 – szeptember 12 között.

Lehet élezni az ollókat, hegyezni a tűket, készíteni a pályamunkákat. Tudjátok, még mindig  KINCS a téma,  tanfolyamokat és nyitott műhelyt szervezünk!
Lehetőséget adunk a vásárlásra, pénztárcák laposítására!
Természetesen jókat ehetünk, ihatunk és fagyizhatunk a városban, kirándulhatunk a környéken. A KINCS az lesz számunkra, hogy végre találkozhatunk, és megölelhetjük egymást. A júniusi Hírfoltok újságban részletes tájékoztatás fog megjelenni. Helyszínek, térkép, szálláslehetőség, tanfolyamok, stb.

Az E hírfoltokban szintén információkat osztunk meg minden hónapban.
Figyeljétek a céh hozzáférhető online felületeit / Facebook, Insta, céhes csoportok/ itt is olvashatók lesznek az információk.
Kérlek, segítsétek ti is a vezetőség munkáját, (például ajándék, tombolatárgyak készítésével, a rendezvény lebonyolításában való részvétellel) hisz közös célunk, hogy sikeresek legyünk.
A vezetőség nevében: Dr. Kalydy Antónia

EQA – “Újrafelhasznált textilek”

2020-ban elmaradt a birminghami Quiltfesztivál. A 2020-as EQA pályázatot 2021-re ismételten meghirdettèk. Az elkészült quilteket 2021. 06. 15-ig kell eljuttatni Polyák Ildikó részére.

Kellemes varrogatást, várjuk pályázataitokat!

Szabad gépi tűzés – Paisley, minta

Anyagszükséglet:
1 db 30 cm x 30 cm nagyságú pamutvászon a hátlaphoz
1 db 28 cm x 28 cm nagyságú flíz vagy kesztyűbélés
1 db 25 cm x 25 cm nagyságú pamutvászon a fedlaphoz.
Mielőtt elkészíted a fedlapot, húz egy vonalat az anyag szélétől 2.5 cm –re, körben mindegyik széltől.

A minta tűzése előtt, tűzd meg végig mindegyik vonalon az anyagodat a kukacoló talp használatával, ezzel egyrészt gyakorolod a vonalon való tűzést, másrészt egy zárt térben fogsz dolgozni a minta tűzésekor.
Mielőtt neki látsz a tűzésnek, gyakorold a formát papíron rajzolva.

Bármilyen kimosható vagy vasalható jelölő ceruzát használhatsz. Én kréta ceruzát használtam ennél a sötétkék vászonnál. Ezután készítsd el a folt szendvicset, használj kimosható ragasztó spray-t (pl. takter 650) vagy biztosítótűket.

Ha már elégedett vagy a rajzoddal, jöhet a tűzés.

A Paisley minta tűzése

A mintát egy hosszúkás könnycsepp formával kezd (1a rajz) Majd a kezdeti pontból indulva tűzd körbe egy úgynevezett echo (visszhangtűzés) vonallal kb. fél centire követve az előző formát visszatérve a kiindulási pontba (1b rajz)
Az előzőhöz hasonlóan tűzz még egy echo vonalat a forma köré (1c)
Mellé tűzd a következő könnycseppet majd 2 echo ezután a két motívum közé tűzd a harmadikat , ahogy a képen is látod.
Gyakorold a mintát, rajzolj sokat, mielőtt neki látsz tűzni.

 

Boldog Öltögetést!
CSÜRKE ANNA

Ajtódísz

Nem tudom, ki hogy van vele, én nagyon szeretem, ha van valami dísz a lakásunk ajtóján pl. egy szép koszorú és még jobban szeretem elkészíteni saját magam.
Szép tavaszi koszorúkat szedtem most csokorba nektek.

Kezdjünk egy pár egyszerűvel, amihez csak
• koszorú alapszükséges ami lehet hungarocell, vessző vagy háncs
• fonal, tüll, selyemszalag
• gombok, masnik, gyöngyök, apróságok szükségesek

Fortélyok, tippek az egyes díszítőelemek elkészítéséhez
Kitömött szívecskét, virágot vagy bármi más figurát is a legegyszerűbben így csinálhatsz:
Kumaş Bezden Kalp Nasıl Yapılır? – Mimuu.com

Ha még nem volt elég és nem jött meg az ihleted, az alábbi linken végig is nézheted, hogy készül egy szép tavaszi ajtódísz:
https://www.youtube.com/watch?v=1AoS10o4JW0

+ 1 ötlet, ezt ki vállalja be?, múlt hónapban már megmutattuk, hogy legyen gyönyörű tulipánokat készíteni.

Munkára fel, várjuk az elkészült koszorúkról illetve korábban készített koszorúitokról készült képeket és az alkalmazott technikák bemutatását a Facebook csoportba.

Foltos üdvözlettel,
Krauszné Bartók Erika

Sütőkesztyű mindenkor

Miután már számtalanszor megégettem az alkaromat a sütőből kivett tepsivel, megvarrtam magamnak az első sütőkesztyűt.
Azóta tudom, hogy akinek készítettem már ilyet, nagy becsben tartja.
Jó munkát mindenkinek aki elkészíti, és sok mosolygós, hálás tekintetet azok részéről akik kapják.

Nagy Enikő

Bemutatkozik az EGRI FOLT-TÜNDÉREK CSOPORT

Egyesületünk az elmúlt évben ünnepelte volna fennállásának 15. évfordulóját. Sajnos a vírushelyzet miatt az ünnepséget el kellett halasztanunk.
15 év az ember életében is nagy idő, egy egyesület esetében pedig a létjogosultságát bizonyítja. 15 éve hódolunk közös szenvedélyünknek, a foltvarrásnak, mely az egész világot átszövő mozgalom. A foltvarrás nem egyszerű kézművesség, hanem kreatív, alkotó, újat és újjáteremtő tevékenység.
Egyesületünk létszáma 17 fő. Van köztünk pedagógus, könyvelő, fogtechnikus, óvónő és egyéb szellemi munkás, de a többség már nyugdíjas. Épp ezért már szükség lesz az utánpótlással is foglalkoznunk.
Szerencsések vagyunk, mert kéthetente találkozhatunk a Civil Házban, ahol minimális bérleti díj ellenében kényelmesen tudunk varrogatni. Folyamatosan tanulunk, fejlődünk, kapcsolatokat keresünk, ismereteket adunk át, népszerűsítjük a foltvarrást. Számtalan tanfolyamot szerveztünk már Egerben kezdőknek, de mindig nagy sikere volt az egy napos varrós tanfolyamunknak is. Hagyománnyá vált, hogy minden év júniusának utolsó hétvégéjén megrendezzük a „Hosszú foltos hétvége” nevű programunkat. Országosan hirdetjük a táborunkat, elhívjuk a foltos társakat egy három napos kikapcsolódós varrogatásra. Így az ország több pontjáról is érkeznek hozzánk vendégek. Mindig sikeres volt a táborunk. Mindenki meg volt elégedve a táborok színvonalával és a mindenre odafigyelő vendéglátással is.
Az elmúlt évben – mint sok más rendezvényt – csak online tábort tudtunk rendezni. A Facebook-on lévő Egri Folt-Tündérek oldalunkon rendeztük meg a tábort, mely igazán nagy siker volt.
Kiállítást is szervezünk kétévente. Így mutatjuk meg munkáinkat a helyieknek és az ide látogatóknak. Itt állítjuk ki a közös munkáinkat is. Megvarrtuk már például Eger híresebb épületeit is. De ilyen alkalommal adtuk már át egy-egy óvodának vagy iskolának az általunk közösen készített faliképet vagy takarót.
A kapcsolattartás számunkra is fontos. Gyakran megyünk más foltvarrók által szervezett rendezvényekre, hogy bővíthessük tudásunkat, és új dolgokat tanulhassunk meg.

Számtalan program, esemény során kapcsolódtunk be Eger Civil életébe, legyen az Eger Ünnepe, gyereknap, önkéntes nap, véradás. A foltvarrónak lenni olyan életforma, melynek szerves része a karitatív tevékenység. A feladatot, kihívást sose kerestük, mind házhoz jött: gázrobbanás Egerben, Böjte Csaba árvái Déván, árvíz Ináncson, vörösiszap Kolontáron, lakástűz Felnémeten, iskolák, óvodák támogatása, de a teljes felsorolás hosszú lenne. Minden tevékenységünkkel, akciónkkal követjük a foltvarrók nemzetközi jelszavát:
„Varrjuk össze a világot”
Szepesi Ágnes, Farkasné Margó

Varrógépcentrum ajánlata

Szabad gépi tűzőtalpak és vonalzók

Széles választékkal és formával várjuk a tűzés szerelmeseit, ezekkel a kreatív kiegészítőkkel.
Szabad gépi tűzőtalp vonalzóhoz
Vonalzó szabad gépi tűzőtalphoz

JUKI Magyarország ajánlata

Bemutatjuk a JUKI új háztartási fedőző varrógépét.

Készítsen professzionális varratokat a JUKI MCS-1500N típussal.
Ez a varrógép tökéletes ha anyagokat akar összevarrni, steppelni, beszegni vagy akár díszítő varratokkal szeretné ellátni munkáit.
A többféle varrattípusok között biztosan megtalálja az Ön számára megfelelőt.
A differenciált anyagtovábbító rendszerének köszönhetően tökéletes varratokat alkothat.

További részletekért látogasson el weboldalunkra:
https://www.jukimagyarorszag.hu/gepekhaztartasi/overlock-varrogepek/mcs-1500/

A Magyar Foltvarró CÉH tagjainak 10% kedvezményt biztosítunk minden teljes áras JUKI háztartási varrógépünkre!

Hobbyművész-Művészellátó ajánlata

A maszkokat kolléganőnk, Weszelovszky Anna készítette.

Az anyagoknál a minimális rendelési egység 10 cm, a flízeknél fajtától függően 30-50 cm. Természetesen ha többet kérsz, nem apró csíkokban kapod meg, hanem egy darabban.
Ne feledd, hogy minden teljes áru patchwork anyagra és Freudenberg Vlies-re 15% kedvezményt adunk az MFC tagoknak!
Ha online rendelsz, akkor a megjegyzésbe feltétlen írd be a tagsági számodat az MFC megjelöléssel, hogy a számlázásnál megadhassuk a 15%-os kedvezményt.
Gyere, mert szeretettel is várunk!

Hobbyművész

TÓTÁGAS KREATÍV ajánlata

Itt a tavasz, ne feledd:

ALKOSS, ÖRÜLJ, ÉLJ!

FOLTVILÁG KFT. ajánlata

Nagy visszatérő…. A Foltvilág Kft….

…   fennállása 16 évéből több mint 10 éven át szponzorálta a Magyar Foltvarró Céh-t. Azt, hogy az elmúlt 5-6 évben miért nem azt magam sem tudom.
Termékeinket a világ számos részén foltvarró hölgyek használják, szeretik. A foltvilag.com oldalon a magyar foltvarró közösség tagjai is megtekinthetik. Ha még nem ismersz engem vagy a “EZ” (ejtsd: „ízi” and angol easy-ból) családokat kérlek regisztrálj.
Ez nagyon fontos számodra mert így 35%-os kedvezményt tudok adni neked, mint a Magyar Foltvarró Céh tagjának a termékek eredeti vételárából. Ehhez még az is fontos, hogy a szállítási és számlázási címed Magyarországon legyen.
Szeretném figyelmedbe ajánlani a YouTube-on található videóimat az alábbi hivatkozáson. www.youtube.com/user/foltvilag.
Bízom benne hamarosan találkozunk egy foltvarró rendezvényen személyesen.

FAIRY QUILT ajánlata

ON-LINE tanfolyamok

Személyes tanfolyamok helyett most válassz online tanfolyamaink közül a Neked legjobban megfelelőt:
– Kezdő tűzés – alapminták rajzolásától és tűzésétől a sablonnal tűzésig. A tanfolyam elsődleges célja, hogy az alapmintákkal megismerkedj.
Bővebben is olvashatsz a tanfolyamról ide kattintva.
– Tollas tűzés – a tollak megszámlálhatatlan verziójáról, tűzésükről, „toll turbók”. A tanfolyam célja, hogy bármilyen méretű és alakú területet magabiztosan meg tudj tűzni tollas mintával.
Tudj meg többet a tollakról és a tanfolyamról.
– 30 napos tűzés kihívás – minden napra másik mintát veszünk górcső alá. Egy mintának rengeteg verziója létezik, így valójában sokkal több, mint 30 mintát mutatok be, hogyan érdemes tűzni, hova illik stb.
Az első 5 nap ingyenesen elérhető ide kattintva!

Céhtagoknak 10% kedvezmény!!!

BUTIKA ajánlata

Amerikai designer patchwork pamutvásznak

A Butika webáruház nagy szeretettel vár minden “foltbolondot” szépséges amerikai designer patchwork pamutvásznakkal. Méteráru kínálatunkban található továbbá textilbőr és parafa anyag is. Bőséges választékot kínálunk német Freudenberg flízekből, közbélésekből, táska merevítőkből, szivacs bélésekből és vetexekből. Találsz nálunk továbbá tömőanyagot a rongybabáidhoz is. Kicsi, közepes, nagy, szögletes, kerek-forgatható sőt összecsukható vágólapot is kínálunk neked Prym-Omnigrid márkában. Rövid vagy hosszú, téglalap vagy négyzet, sőt akár háromszög vonalzó is kapható nálunk, szintén Prym-Omnigrid.
28mm-estől 60mm-esig mindenféle körkés megtalálható kínálatunkban, sőt körző fazon és szike is, ezek mind Prym-Olfa kések.
Akármilyen eszközre is lenne szükséged munkádhoz, keres fel mindkét, mindent megteszünk, hogy segítsük álmodat megvalósítani.
Ha a Magyar Foltvarró Céh tagja vagy és a vásárlásod véglegesítésekor begépeled a “MFC2021B” kuponkódot minden nem akciós termék árából, kapsz 10% kedvezményt. https://www.butika.hu/

Levendula Textil Méteráru, Rövidáru, Ajándék Szekszárd ajánlata

Kínálatunk

Pamutvásznak, bútorvásznak, ruházati méteráru, alkalmi anyagok; kreatív hobby, dekorációs alapanyagok, kellékek;
barkácsfilcek, tömőanyagok, flízek, vetexek, táskamerevítők;
rövidáruk, cérnák, ollók, húzózárak, szalagok, gumipertlik;
kézimunka alapanyagok, hímzőfonalak, horgolótűk és cérnák;
népviseleti kiegészítők, gyöngyök, pántlikák;
foltvarráshoz eszközök, szakértelem és jó tanácsok ;)
kerámiák, lakáskiegészítők, koszorúalapok, száraz termések…
Címünk: 7100 Szekszárd, Széchenyi utca 23., a Piac tér mellett az átjáróban
Nyitva:
hétfőtől péntekig: 8:00-16:30
szombaton: : 08-12:00
Vidák Margit, tel. 30 348 1603, Facebook elérhetőségünk: https://www.facebook.com/levendulatext

Csokifolt ajánlata

Applikáló sablonok

Itt a tavasz, kell valami egyszerű, könnyed darabot varrni. Ehhez igazán alkalmasak az applikáló sablonok. Lepkék, virágok…. számtalan variációban, végtelen lehetőséggel.
A kreatív ötletek megvalósításához most akciósan kínáljuk az applikációs sablonjainkat, így 10% kedvezménnyel rendelhetőek az alábbi sablonok: