A kérdőív folytatása. Cikk 2. rész.

Két kérdéssel tüzetesebben is szerettem volna foglalkozni, mert úgy éreztem ez megér még egy cikket. Az első a következő kérdés: A „Közösségi médiában – Facebook- Instagram – Pinterest – Youtube tagja-e valamelyik csoportnak/ követ-e foltvarrókat, foltvarró közösségeket?”

A többség által követtet, Youtube, Pinterest Instagramon kívül többen követitek a Cérnaegyetemet, Csokifoltot, Fairy Quiltet, FoltModern csoportot, Patchwork Design-t, Patchwork így varrjuk mi, Szabad gépi tűzés, Tótágas patchwork-öt.

Most pedig jöjjenek a megemlített, de szerintem kincseket is rejtő oldalak:

Faddi foltvarrók, Fecske Varrótábor, Foltvarrók napja, Foltvilág Kft, Hunyor Foltvarró kör, Ildikó Polyák, Littleheath Barn Studio, Lőrinc Mariann csoportját, Magyar Foltvarró Céh, Make Modern Magazin, MARATÓN COVID19, Midnight Quiltshow, Studio Mi, Szenka Műhely, Táskavarrás, Textilhasznosítók és Verona Tessile. Ezek nagyon érdekesek voltak, néhánynak utána is néztem.  Ti mindegyiket ismeritek?

A másik kérdés, ami nagyon sok ismeretlent tartalmazott számomra, ez a kérdés volt: „ A külföldi foltvarró oldalak közül – mely személyeket, témákat részesíti előnyben?” Amikor elkezdtem nézegetni a felsorolást, akkor 1,5 oldalnyi névlista került a papírra. Hogy egyszerűbb legyen ezt is betűrendbe tettem. Nehogy kimaradjon valaki/valami.

Sokan említettétek az applikálást, az Art quiltet és képviselőiket, DST technikát Horváth Katalinnal, a gyors technikákat (gyorsvágás-gyors varrás), hagyományos quiltek készítését, i maratón covid19 facebook oldalát, a Japán foltvarrókat, Jenny Doan oktató anyagait, Jordan Fabrics oldalát, Kathryn Kerr project-eket, kézi varrással kapcsolatos munkákat, Lori Holtot, Lynette Andersont, Missouri Star Quilt Company-t Jenny Doan videóival, Modern patchworköt, orosz alkotókat, Paper piecing technikát, Quilting Digest, sashiko-t, Táska varrást, Tula Pinket, tutorial videókat, tűzéssel foglalkozó oldalakat.

A következőkben pedig az egy-egy ember által nézett, kedvelt emberek, technikák jöjjenek. Az absztrak, Angela Walters, Aves, baba és bábú készítők, blokk varrások, Boro, Debbie Thompson M., Donna Jordan, Edyta Sitar, Eleanor Burns, Elisabeth Harthmann, érdekes technikák és blokkok varrása, Erin Russek, gyerekjátékok, használati eszközök, ahol heti, havi blokkok vannak, improvizatív oldalak, Jelly roll, Jinny Beyer, Johanna néni, Kim Diehl, La Casa dei Quilt, Laura Kemshall, Léna Mészáros, Millefiori, Quilt-Along 6 Köpfe, nyelvtudás hiányában ritkán látogatom a külföldi oldalakat, olasz csoportok, Olivia Uffer, pojagi, Priscilla Bianchi, Quilt Along with Pat Sloan, quilt in a Day, rajzokat, a videókat szoktam értelmezni, Ricktacket (svéd), Ricy Tims, Scrap Quilt Enthusiasts, Sew kind of wonderful, Smaranda Bourgeri, textilfestés, Tone Finnanger, tradicionális foltvarrás kedvelőit, új technikák, Ulla’s quilt world, Victoria Findlay Wolfe, Who likes 365…, Zen Cich.

Amint látjátok, ez a cikk egy száraz felsorolás lett. De. Ez akár meg is változhat. Ahogy egy-egy embert követsz, miért teszed? Jó, tudom. Tetszik, amit, ahogyan csinálja. De ki is próbálod? Meg is valósítod? Ahogy én is rátaláltam a DST technikára, elkezdtem kutakodni utána, annyira megtetszett, hogy ez egy újdonság, lehet angolul is tanulni, és a technika is beleilleszthető a varrásunkba. Van nektek is ilyen? Ha van kedved, írsz róla? Aki kedvet érez, írhat az e-mail címünkre: hunpatch@foltvarro.hu vagy akár írhattok a céhes facebook csoportba is: https://www.facebook.com/groups/2871156909835769.

Mindenkinek jó varrogatást kívánok! Vigyázzatok magatokra!
Király Mónika

Kellékeink tárolása

Varrós életünkben állandó fejtörést okoz kellékeink praktikus tárolása.

Hol, hogyan és hová?

Szívesen nézegetem a különböző csoportokban bemutatott kreatív kuckókat,sok esetben már lakosztálynak is beillő varrós birodalmakat.Megnézzük,megcsodáljuk majd leereszkedünk a valóság szintjére. Hiszen van akinek csak egy icipici asztal jut a kibontakozásra, másnak pedig egy egész emelet.

Én most inkább az apróságok között szemezgettem, amikkel jobban szem előtt lehetnek az anyagaink, és a hozzájuk szükséges eszközök.

Pici hely esetén érdemes maximálisan kihasználni a rendelkezésre álló falfelületet. Erre a legjobb ötlet az Ikeában kapható lyukacsos falitábla(Skadis), hozzá kapható rengeteg kütyü, amivel szinte bármit felfüggeszthetünk, ollókat, vonalzókat és a vágólapokat, polcokat is. Persze, ha van ügyes kezű rokon a közelünkben,el ne utasítsuk a segítségét!

https://www.ikea.com/hu/hu/p/skadis-lyukacsos-falitabla-feher-10321618/

https://hu.pinterest.com/pin/411727590929987586/?nic_v2=1a5ftMA3D

https://hu.pinterest.com/pin/1548181131771277/?nic_v2=1a5ftMA3D

Az anyagok tárolásánál én szívből ajánlom az átlátszó műanyag dobozokat,amiket aztán kedvünkre tornyozhatunk egymás tetejére. Nekem leginkább a Jysk-nél kapható (legolcsóbban) 30 literes doboz vált be.A lényeg, hogy a pamutvásznakat szépen összehajtogatva élével állítom a dobozba, így a tető levétele nélkül is egyből átlátom a kínálatot. A még jobb átláthatóság kedvéért további rendszert vethetünk be, úgy mint szín, minta, vagy anyagnagyság szerintit.

https://jysk.hu/tarolas/kosarak-stb/muanyag-tarolas/tarolo-doboz-basic-box-30l-tetovel

Érdemes a cérnákat is átlátszó dobozban tárolni, nagyon fontos szempont, hogy a porosodástól védve legyenek. Turkálós piacokon is kincsekre lelhetünk, mint pl. a legutóbb horgomra akadt un.patika doboz,ami felül üveges alul fiókos ládikó.

Gyereksarok

„Szúrós hangulatban ébredtem ma reggel.
Körül vagyok véve egy süni sereggel!
Mindenhonnan szúrnak, mikor hozzám érnek,de látod, családot azért sem cserélek.

Mert igaz, hogy szúrnak, a lelkembe böknek, de tiszta a szíve – lásd – mindegyiküknek, s ahol a szeretet szívekben feltámad,neked is elnézik pár apró hibádat.”

Aranyosi Ervin: Szúrós részlet

Ha szeretnél készíteni egy süni tűpárnát:

http://maker-land.blogspot.com/2012/07/hedgehog-pincushion-tutorial.html

Ajándékba bölcsiseknek, ovisoknak a rongyos zsákból is elkészíthető:

https://fabricartdiy.com/diy-fabric-hedgehog-toy-free-sewing-pattern/

 A cuki süni egy pénztárca egyik oldala J, leírást és szabásmintát a linken találsz:

https://sewing.craftgossip.com/free-pattern-adorable-hedgehog-coin-purse/2014/08/05/

… és végül de nem utolsó sorban álljon itt néhány imádnivaló sündisznó a legkisebbeknek, a hagyományos „cimkerongyi” újragondolásaként.

https://www.prima.co.uk/craft/sewing/news/a33747/cuddly-toys-fabric-hedgehog/

Képek forrása www.pinterest.com

Cseppet sem szúrós hangulatban, de annál nagyobb foltos üdvözlettel:
Krauszné Bartók Erika

ŐSZI “közös” öltögetés

Kedves Céhtagok,

Sajnos a kialakult Covid- helyzet miatt nem tudjuk megtartani az immár hagyományosnak nevezhető Őszi tábort.

Örömmel tudatjuk, hogy lesz helyette Őszi „közös” öltögetés novemberben – 4 héten keresztül – valamennyi Céhtagnak.

E-mailben kerül majd kiküldésre minden csütörtökön az anyagszükséglet és pár apró információ arról, hogy mit is varrunk a következő héten, hétfőn már küldjük is a teljes leírást.

Anyagszükséglet Minta leírás Minta
Október 29. November 2. terítő
November 5. November 9. nyaklánc
November 12. November 16. párna
November 19. November 23. karácsonyfa

A fenti sorrend változtatásának a jogát fenntartjuk.

Egy kis ízelítő..

Képzeljétek, ebből 3,5m hosszú csíkot varrtunk a minta tesztelése során.

MFC Vezetőség

Varrógépcentrum ajánlata

Újdonság

Megérkezett az új Veritas varrógépcsalád 3 év garanciával, és fém alkatrészekkel.

Bővebb információt ide kattintva találsz!